Efter en kort snabbvisning i somras presenteras i dag Samsung Galaxy Z Fold 2 som Samsungs andra vikbara smartphone som viks ut till ett surfplatteliknande format. Den nya modellen introducerar större skärmar på in- och utsidan, mer kraft under huven och ny mjukvara för att hantera skärmarna.

Större skärm i mindre mobil

Den största nyheten med Galaxy Z Fold 2 sitter på utsidan. Där har skärmen gått från att mäta 4,6 tum till 6,2 tum. Det gör att den är betydligt mer lik en modern smartphone när den är ihopvikt. Den inre skärmen har blivit större, trots att hela telefonen är något mindre än föregångaren. Det är möjligt tack vare smalare ramar runt skärmen. Skärmen har dessutom en större användbar yta eftersom kameran på insidan nu är monterad i ett hål i skärmen. Skärmen introducerar också stöd för 120 Hz adaptiv frekvens, likt Galaxy Note 20 Ultra. Den har också inbyggt ”ultratunt” glas kallat UTG, likt Galaxy Z Flip, som ska göra skärmen mer hållbar, även om det yttre lagret av skärmen fortfarande är gjord av plast.

På baksidan finns en kameramodul med en design som påminner mycket om kameran i Galaxy Note 20. Kameran är dock betydligt mindre och har specifikationer som påminner mer om Galaxy S20. Det inkluderar tre 12 megapixelkameror men ingen 64 megapixelkamera, vilket gör att den saknar stöd för 8K-inspelning.

5G och nya högtalare

Innanför skalet finns en ny Qualcomm Snapdragon 865+ med 12 GB RAM, 256 GB lagring och ett 4 500 mAh-batteri. Nu finns dessutom stöd för 5G-uppkoppling med en nanoSIM-kortläsare och stöd för ett eSIM. Samsung skryter dessutom om kraftfulla dubbla högtalare.

Samsung lanserar telefonen tillsammans med ett flertal förbättringar i mjukvaran. Den inre skärmen kan ställas upp i vinklar mellan 75 och 115 grader och kan då använda appar som lanserades med Galaxy Z Flip. Det gör det möjligt att till exempel se sökaren för kameran på ena halvan av skärmen och samtidigt ha kontroller för kameran samt en visning av den senast tagna bilden på andra delen av skärmen. Appar från utvecklare så som Microsoft har dessutom förbättrad layout för den större skärmen samt stöd för att låta användare flytta bilder och resurser mellan appar.

Samsung Galaxy Z Fold 2 lanseras den 18 september med ett riktpris på 22 700 kronor, ett par hundra kronor mindre än föregångaren. Den lanseras i färgerna svart och brons. Samsung kommer dessutom sälja specialmodeller med färgade gångjärn av färgerna silver, guld, röd och blå.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here