Samsung blir i dag den första tillverkaren av kamerasensorer för smartphones att introducera en sensor som har 200 MP. Det gör den till historiens mest högupplösta. Även om upplösningen är imponerande, är det storleken och den utlovade mörkerprestandan som väntas vara den största vinsten.

HP1, först till 200 MP

Samsung ISOCELL HP1 är namnet på världens första 200 MP-sensor för en smartphone. Sensorn mäter 1/1,22 tum och är därmed uppe i toppstriden som en av världens största. Den är lite mindre än företagets egen GN2-sensor, som mäter 1/1,12 tum och mindre än den en tum-sensor som används av en smartphone från Sharp.

Den höga upplösningen kommer sannolikt sällan användas i praktiken. Istället används de många pixlarna i skalade format för att erbjuda bättre färg- och mörkerprestanda. Sensorn kan kombinera information från 16 pixlar för att skapa en slutlig pixel. Sensorn använder alltså samma typ av binning-teknik som vi tidigare sett kombinera fyra eller nio pixlar för att ge information till en pixel i slutbilden. Med 16 pixlar per pixel, får varje pixel en fysisk storlek på 2,56 μm. Det är stort men faktiskt lite mindre än de 2,88 μm som GN2-sensorn kan uppnå med liknande binning-teknik. Med det sagt är det möjligt att andra förbättringar i sensorn ändå kan ge förbättrad prestanda i jämförelse med GN2. Det vi kan konstatera är att den höga upplösningen är en av få världsnyheter i HP1, men att upplösningen inte nödvändigtvis är den mest betydelsefulla.

I vanlig ordning kan det dröja innan den nya sensorn når konsumenter. Med det sagt dröjer det inte alltid så lång tid som man kan tänka sig. När GN2 presenterades i februari, dröjde det mindre än två månader innan Xiaomi Mi 11 Ultra lanserades med den nya sensorn. I dagsläget vet vi inte vilken eller vilka telefoner som är tänkta att vara först ut med sensorn men vi vet att Samsung har nya modeller på gång inför början av nästa år och att S22-serien är en het kandidat.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton + tio =