Smartphones under tusenlappen på MWC 2018

2

I Svenska Smartphoneguiden har vi rekommendationer för många prisklasser. Den lägsta kallar vi Bäst under 2 000 kronor. På MWC 2018 i Barcelona ville vi dock se om marknaden snart är mogen för mobiler under tusenlappen.

Minst sagt dålig

Vi tog en titt på tre modeller från olika tillverkare. Den första kom från Alcatel och kallas OneTouch 1X. Den har en 5,3 tum skärm med det moderna 18:9-formatet. Den har dessutom en 13 megapixelkamera och ett pris på 99,99 Euro. Den ligger med andra ord precis på gränsen för vad vad vi letade efter. Den var dock samtidigt inte alls vad vi letade efter. OneTouch 1X var oanvändbart långsam och svarade ibland inte ens när vi försökte använda den. Det kan givetvis bero på tidig mjukvara men det första intrycket var minst sagt dåligt.

Archos är en fransk smartphonetillverkare som är kända för budgetmobiler. De har en ny modell som heter Core 55S. Den kostar 75 Euro och var därmed den billigaste mobilen vi tog en titt på. Den drivs av Android 7 och har anpassad mjukvara från Archos. Även den var ganska långsam och vi noterade dessutom att den hade en lite missvisande design. På baksidan fanns en kameramodul med plats för dubbla kameror men bara en faktiskt kamerasensor.

Android Go, go, go

Nokia 1 var betydligt mer imponerande. Den har en 4,5 tum skärm med en upplösning på 854 x 480, en MediaTek-processor och 1 GB RAM. Den har dock också Android Go, Googles nya operativsystem som är gjort för telefoner med begränsade systemresureser. Som med sina dyrare telefoner har Nokia valt att använda helt ren mjukvara från Google. Det är till deras fördel eftersom mjukvaran är enkel att navigera och fungerade bra under de minuter vi testade den.

Nokia 1

Med det sagt är det uppenbart att prestandan inte är vad den skulle kunna vara och att fem megapixelkameran inte kommer kunna fota omslag för National Geographic. Med ett pris på 85 dollar är Nokia 1 ändå imponerande och vi hoppas på att få tillfälle att testa den lite djupare senare i år. Det är uppenbart att det finns en potential för acceptabla mobiler under tusenlappen. Det är samtidigt uppenbart att inte alla tillverkare är där ännu.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Är intresserad av just den billiga Nokiamobilen Android men är så osäker på hur jag kan anskaffa den på nätet.
  Ärlighet varar längst o jag har alltid gillat Just Nokia eftersom jag har haft många Nokiamobiler tidigare,dock ej smartphonevarianten…
  Skulle behöva er hjälp för vidare info.
  M.v.h.
  StenPeter Ad Carlson
  Allt Gott från mej.

  • Hej!

   Den lanseras i april. Den som väntar på nått gott…

   PS. Jag redigerade din kommentar eftersom vi inte rekommenderar att någon publicerar privata uppgifter i våra kommentarsfält.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + sexton =