Snabbtest av kameran i Samsung Galaxy S8 – oförändrad sen S7?

1

Det är ungefär en månad kvar tills Samsung Galaxy S8 når konsumenter. På Samsungs presskonferens i London i går tog Surfa-redaktionen ändå redan sin andra titt på telefonen. Efter en första förhandstitt på Galaxy S8 redan förra veckan sa vi inte nej till lite extra kvalitetstid med de nya telefonerna. Denna gången fokuserade vi på kameran i Samsung Galaxy S8 och S8+.

Multiframe Processor sägs skapa bättre bilder

Den stora nyheten med Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ är de nya modellernas imponerande skärmar. Skärmar i all ära men på baksidan av telefonen sitter en kamera som många konsumenter troligen också ser som en av telefonens viktigaste komponent. På pappret är kameran oförändrad sedan förra året. Den har fortfarande en 12 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/1,7. Det betyder dock inte att Samsung inte lyckats förbättra kameran på något annat sätt. Företaget påstår till exempel att Galaxy S8-telefonerna har en ny typ av Multiframe Processor som kan fånga flera bilder på kort tid för att förbättra bilders kvalitet. Våra tidiga snabbtester visar dock inga betydande förbättringar.

Inga märkbara förbättringar

Vi har inte hunnit testa kameran i Samsung Galaxy S8 på ett sätt som gör att vi kan komma med en slutgiltig dom för telefonens kamera. Vi kan dock berätta om våra första observationer. Vi har jämfört kameran i Galaxy S8 med kameran i Samsung Galaxy S7 Edge, Apple iPhone 7 och Huawei P10. Våra snabba tester visar att skillnaderna mellan Galaxy S8 och konkurrenterna är små och att skillnaderna gentemot Galaxy S7 Edge är särskilt små. Oberoende på motiv och miljö kan vi inte se några som helst märkbara förbättringar i den nya modellens kameraprestanda.

Det är förvånande att vi inte ser några betydande förbättringar med Galaxy S8. Så gott som alla tidigare Galaxy S-smartphones har kontinuerligt erbjudit tydliga förbättringar i kameraprestanda. Det är fullt möjligt att det finns små förbättringar i Galaxy S8:s kamera som vi kommer att upptäcka vid ett senare tillfälle men det är redan nu uppenbart att Galaxy S8 inte kan erbjuda någon större uppgradering när det gäller kameraprestanda.

Ändå riktigt bra

Bristen på stora förbättringar är knappast en dödsstöt för Galaxy S8. Galaxy S7 var en av de absolut bästa kameratelefonerna på marknaden under förra året. Galaxy S8 kommer med all säkerhet också vara en av marknadens bästa kamerasmartphone under 2017. Utan någon större uppgradering ska det dock bli intressant att se om någon eller några konkurrenter har chans springa förbi Samsung när företagets kamerautveckling stannar till.

Surfa kommer att göra ett djupt test av kameran i Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ lagom till telefonens lansering. Då får vi veta exakt hur bra kameran verkligen är. Håll utkik efter testerna som väntas släppas under slutet av april.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + 11 =