Även om det lanserades för mer än ett halvår sen är det först nu Android 8.0 Oreo har börjat hitta ut till många användare. En av våra favoritnyheter i operativsystemet är ett nytt system för att hantera notiser. Det låter dig bestämma när du vill bli påmind om viktiga notiser.

Påminnelse på dina villkor

Det nya systemet är inbyggt i notishanteraren för Android. När du har fått ett meddelande drar du bara ner från toppen av skärmen för att visa notisen. Därefter kan du givetvis klicka på det för att läsa det eller dra fingret över det för att slänga det. Om du varken vill slänga det eller läsa det just nu kan du sätta en påminnelse direkt från notisen. Dra fingret över notisen så att den lilla klockan visas. Stanna svepandet för att låsa notisens position och klicka på klockan.

När du har klickar på klockan får du ett flertal tidsalternativ. Du kan välja att bli påmind igen inom flera olika tidsintervall. Du kan till exempel välja 15 minuter och sedan på Spara. Nu tas notisen bort och dyker upp igen med ett meddelande när tiden har löpt ut. På det sättet kan du påminna dig själv om ett viktigt meddelande. Det kan vara särskilt praktiskt om du till exempel behöver svara på det men inte kan ta tag i det just nu. Ett alternativ är givetvis att låta notisen ligga kvar tills du använder telefonen nästa gång och blir påmind om den då. När du snoozar får du dock fördelen av att påminnas av ett ljud eller en vibration när tiden har löpt ut.

Snooza notiser
Snooza notis på en Galaxy S9+.

Möjligheten av snooza notiser är ny i Android 8 Oreo så du behöver antingen en telefon som har operativsystemet förinstallerat eller en telefon som har uppdaterats till det. Olika smartphonetillverkare har olika alternativ och utseende för snooze-funktionen men alla har samma grundläggande funktionalitet.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

4 KOMMENTARER

    • Hej Anton!
      Den enda vi vet är att den lanseras under andra kvartalet. Så senast i juni.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × fyra =