I dag presenterar Sony två nya smartphones kallade Xperia 1 II och Xperia 10 II. Fokus ligger på funktionalitet, inte på de senaste trenderna. Sony Xperia 1 II har till exempel en hörlursport, dubbla frontmonterade högtalare och en skärm utan hål eller flärp.

Xperia 1 II sätter igång ett nytt namnschema för Sony. Inspirationen kommer från företagets kameraprodukter. Tanken är därför att den nya mobilens namn ska uttalas ”Xperia ett Mark två”. Utöver det nya namnet har Sonys nya flaggskepp också flera nya funktioner. Den har givetvis alla de väntade nyheterna för ett 2020-flaggskepp, så som ett Snapdragon 865-chipset och 5G-stöd. Den har också flera lite oväntade nyheter, så som en 3,5 mm hörlursport och stöd för trådlös laddning, funktioner som saknades i Xperia 1.

Få 2020-trender

Sony Xperia 1 IIXperia 1 II hoppar inte på trenden med 120 Hz-skärmar. Det är förståeligt med tanke på att Sony fortsätter att använda branschens mest högupplöst OLED-skärm. Den mäter 6,5 tum och har 4K UHD-upplösning på höjden. Skärmen har förbättringar i pixelsvarstid som Sony säger ska skapa skarpare animationer. Den är dock fortfarande begränsad till 60 Hz.

En stor nyhet i Xperia 1 II är kamerasystemet. Det består av tre kameror med en vidvinkelkamera och en telekamera med knappt tre gånger zoom, i relation till huvudkameran. Huvudkameran har en ny kamerasensor som fångar 12 megapixelbilder. Sony påstår samtidigt att kameran använder pixel-binning från två gröna, en röd och en blå cell för att skapa varje slutlig pixel. Det låter kort sagt som att kameran använder en 48 megapixelsensor, även om Sony inte kunde bekräfta det när vi frågade. Huvudkameran har i alla fall en storlek på 1/1,7 tum och optisk bildstabilisering. Optiken är utvecklad tillsammans med Zeiss och har företagets T*-beläggning för att minska linsöverstrålning. Huvudkameran har dessutom ett nytt fokussystem som låter kameran ta både fokus och automatiska exponeringsinställningar för fota 20 bilder per sekund – snabbast i branschen och i klass med Sonys bästa systemkameror.

Fronthögtalarnas återkomst

Xperia 1 II sticker ut som ett lite ovanligt flaggskepp för 2020. Delvis tack vare sin hörlursport. Den är dessutom en ovanlig Sony-mobil tack vare sitt stora 4 000 mAh-batteri. Den fortsätter också att ignorera marknadstrenderna och har en kompromisslös skärm utan hål, flärpar eller konstiga lösningar för selfiekameran. Den sitter helt enkelt i en bredare ram ovanför skärmen. Utöver det har Xperia 1 II utrymme för dubbla frontmonterade högtalare, en mycket ovanlig funktion för ett modernt flaggskepp.

I vanlig ordning presenterar Sony sitt nya flaggskepp väldigt tidigt. Så tidigt att företaget inte ens hade något exemplar att visa upp för pressen under presentationen. Bilderna på produkten visar dock en justerad design med polerade metallsidor som nu ser ut att vara betydligt kantigare. Lanseringen kommer inte att ske förrän i juni för ett ännu okänt pris. 

Vattentätt i mellanklassen

Xperia 10 II är en ordentlig uppgradering av förra årets modell. Den har fortfarande en 6,0 tum skärm men är nu uppgraderad till OLED-teknik i Full HD-upplösning, i stil med Xperia 5. Den drivs av ett Qualcomm Snapdragon 665-chipset med 4 GB RAM. Den har ett uppgraderat batteri som går från 3 140 mAh till 3 400 mAh. Utöver det är den IP68-klassad, vilket är ovanligt för klassen. Trots de nya komponenterna är yttermåtten nära oförändrade, bara en millimeter kortare och en millimeter bredare. Lanseringen sker i slutet av april för 3 800 kronor.

Xperia 10 II

Xperia Pro

Xperia 10 II blir Sonys första smartphone med stöd för 5G. Den kommer dock också få ett syskon kallat Xperia Pro. Den kommer med stöd för den avancerade 5G-tekniken mmWave, som Xperia 1 II saknar stöd för. Xperia Pro är främst gjord för professionella sammanhang och kommer därför i en stråktålig plastkonstruktion. Den snabba mmWave-uppkopplingen är bland annat gjord för att sända livevideo från professionella kameror. Med en inbyggd mini-HDMI-port kan video matas in och visas direkt på telefonen.

Som det ser ut just nu så har Sony inga planer på att lansera Xperia Pro i Sverige. I vanlig ordning kommer vi dock att testa både Xperia 1 II och Xperia 10 II när de lanseras senare i år.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here