Sony Xperia 5 är ett lite mer lagom flaggskepp

0

Sony Xperia 5 är en lite mer lagom mobil från Sony. Den nya modellen presenteras på IFA 2019 och är tänkt att fylla ett utrymme som dykt upp mellan Xperia 10 och Xperia 1. Det gör den genom att låna många av storebroderns funktioner, samtidigt som den har det mindre syskonets mer kompakta design.

Väldigt lika, bara lite mindre

Xperia 5 har samma Snapdragon 855-chipset som Xperia 1 och samma kamerasystem på baksidan. Det gör den till ett ordentligt flaggskepp. På framsidan finns dock en betydligt mindre 6,1 tum skärm med ganska tunna skärmramar. Det gör Xperia 5 mycket mer kompakt än storebrodern Xperia 1, med sin 6,5 tum skärm. Skärmens avlånga format gör Xperia 5 bara 68 millimeter bred, ungefär lika bred som till exempel Apple iPhone 8. Skärmen har inte samma 4K-upplösning som sitt större syskon. Den nöjer sig med Full HD+, vilket är ett definitivt mer ”lagom” alternativ. Xperia 1 hade en 4K-upplöst skärm som visserligen erbjöd marknadsledande detaljrikedom men som troligen var lite onödigt bra för många användare.

Även priset är lite mer lagom. Medan Xperia 1 kostar 9 500 kronor, kommer Xperia 5 lanseras för 8 000 kronor. Det är knappast ett lågt pris men det gör det kanske ännu enklare att välja Xperia 5 framför den lite mer extrema Xperia 1-modellen.

Med ett lite mindre format blir också batteriet lite mindre. Sony Xperia 5 har ett 3 140 mAh-batteri, vilket gör det runt 200 mAh mindre än i Xperia 1. Med en mer lågupplöst skärm är det dock inte säkert att Xperia 5 har en kortare batteritid för det.

Sony bryter sin egen trend genom att lansera en ny mobil under hösten, utan att förinstallera den senaste versionen av Android på den. Xperia 5 kommer att lanseras med Android 9 under början av oktober. Den kommer givetvis att uppdateras till Android 10 men i år ser alltså Sony inte ut att bli först ut med det nya operativsystemet från Google.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × fem =