Sony Xperia XA2 har tre efterlängtade nyheter

0

Sony har ingen tradition av att introducera nya smartphones på CES-mässan i Las Vegas men i år har kanske en tradition startats. Xperia XA2 introduceras nu som en ny mobil i den lägre mellanklassen och redaktionen är förhoppningsfulla.

Tre stora nyheter

Sony Xperia XA2 är en mobil som är den tredje modellen i sin serie på mindre än två år. Den nya modellen har ett flertal stora nyheter för XA-serien och för Sony i stort. För det första är den Sonys första mobil som har en fingeravtrycksläsare på sin baksida. Företaget har tidigare haft läsare på sidan av sina telefoner men nu sitter en läsare äntligen på baksidan. Det betyder att den är större och förhoppningsvis mer pålitlig.

Den andra nyheten är skärmen. Medan XA-serien tidigare varit fast vid 720p-upplösning kan XA2 skryta med en Full HD-upplösning. Det ger telefonen ett behövligt steg uppåt i specifikationskriget. För det tredje är XA2 den första mobilen i XA-serien som använder ett Qualcomm Snapdragon-chipset. Alla tidigare modeller har varit MediaTek-baserade. Det betyder att Sony lättare kan ge stöd åt Wi-Fi-samtal och Voice over LTE, även i den billigare modellen. Med ett batteri på 3 300 mAh kan den energieffektivitet som 630 erbjuder resultera i en riktigt bra batteritid.

Sony Xperia XA2

Små kameranyheter

En annan lite mindre uppdatering finns i telefonens kameror. På baksidan av Xperia XA2 sitter samma 23 megapixelkamera som Sonys flaggskeppstelefoner hade för två år sen men nu finns stöd för 4K-inspelning, slow motion och högre ljuskänslighet med ett maximalt ISO-tal på 12 800. Det är alla funktioner som saknades i de tidigare MediaTek-baserade modellerna. På framsidan av telefonen finns också slutligen samma frontmonterade kamera som sitter på Xperia XZ1 Compact. Den ger användare ett brett perspektiv som passar bra för till exempel gruppfoton.

Sony Xperia XA2 kommer att lanseras i februari med ett pris runt 3 300 kronor. Det placerar den i ett segment som kan göra den riktigt konkurrenskraftig. Med Android 8 som förinstallerat operativsystem kan den också få ett lite försprång till en början när den konkurrerar med telefoner så som Motorola Moto X4.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − elva =