Finland är det enda land i världen som är billigare än Sverige när det gäller en viss typ av mobilabonnemang, enligt den svenska myndigheten Post- och telestyrelsen. Priserna för en typ av abonnemang har sjunkit drastiskt i Sverige det senaste året.

Sjönk med 40 procent

Abonnemang som inkluderar minst 100 samtal och minst två gigabyte surfdata har jämförts från 15 länder runt om i världen. Enligt undersökningen har Finland det absolut billigaste abonnemanget i världen och Sverige har det näst billigaste, som kostar 145 kronor per månad. Undersökningens resultat är en stor och positiv nyhet för svenska konsumenter och den kan beskrivas som en överraskning.

Enligt Post- och telestyrelsen sjönk det lägsta priset för ett abonnemang med minst 2 GB surf med 40 procent år 2015. Detta är en särskilt god nyhet för svenska konsumenter eftersom det är just abonnemang med mellan 2 och 5 gigabyte surf som är de mest populära abonnemangen i Sverige.

Skärmavbild 2016-02-12 kl. 14.43.00

Förvånande resultat

Undersökningens resultat är särskilt förvånande eftersom ett kraftigt sjunkande pris inte passar in i den senaste trenden på telemarknaden. Mellan 2012 och 2014 ökade priserna för abonnemang med 2 gigabyte surf men under 2015 sjönk alltså priserna med 40 procent. Med tanke på Sveriges redan imponerande position på världsmarknaden när det gäller abonnemangspriser är det osannolikt att priserna kommer att fortsätta sjunka med 40 procent under nästa år men 2015 års låga priser är ändå en stor och positiv nyhet för svenska mobiltelefonanvändare som vill spara lite pengar.

Skärmavbild 2016-02-12 kl. 14.43.11Om du vill läsa mer om telepriser i Sverige kan du klicka på källhänvisningen nedan för att läsa hela rapporten.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × fem =