Nu drar 5G-näten i gång i Sverige, ett halvår innan auktionerna av de viktiga 5G-frekvenserna. Tele2 blir först ut, en dag innan Telia sägs presentera sitt nya nät. För att lyckas med lanseringen har existerande frekvenser köpts upp.

Auktionerna för de viktiga 3,5 och 2,3 GHz-banden kommer att dröja till november, meddelade Post- och telestyrelsen i april. Det gör att nationella 5G-nät kommer att dröja längre i Sverige än i många andra länder. Teleoperatörerna verkar dock ivriga på att starta sina nät, åtminstone i mindre skala. Tele2 startar i dag sitt 5G-nät i Stockholm och att 5G-nät aktiveras i Malmö och i Göteborg den 24 juni, som rapporterat av TT.

Köpte bolag för frekvenserna

5G-mast. Foto: Tele2

De nya näten använder frekvenser i 3,5 GHz-bandet. Tele2 bekräftar till Surfa att Tele2 och Telenor har köpt ett bolag som hade tillstånd i frekvensbandet för att lansera sitt nya 5G-nät. Detta handlar alltså om lokala tillstånd som gäller till och med mars 2023. Tele2 har inte bekräftat vilket bolag som har köpts men meddelar att det handlar om 40 MHz, som kombineras med nationella tillstånd på 20 MHz från Tele2 och Telenor vardera, som ger totalt 80 MHz. Tele2 och Telenor driver ett gemensamt nätbolag kallat Net4Mobility.

Teleoperatören Tre har sedan tidigare haft ett 5G-nät i Stockholm med 100 testanvändare. Tele2s nät är alltså inte först ut för konsumenter men blir först med ett helt publikt nät. För att börja använda Tele2s nät krävs en Samsung Galaxy S20, S20+ eller S20 Ultra samt ett obegränsat abonnemang från Tele2. Stödet för 5G-tekniken ska aktiveras automatiskt. Till en början kommer dock nätet vara litet. Konsumenter kan alltså inte vänta sig bred täckning från första dagen.

Tele2s lansering kommer en dag innan Telias planerade presskonferens om 5G som ska hållas tillsammans med Ericsson den 25 maj, rapporterar Dagens Nyheter.

Källor: Tele2Dagens Nyheter, SvD

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here