Post- och telestyrelsen har tidigare haft som målsättning att starta auktioner av nya 5G-frekvenser i oktober 2020. Den planen ser nu ut att spricka. Myndigheten meddelar i dag att starten av auktionen för 2,3 och 3,5 GHz-bandet sker den 10 november.

Viktiga 5G-frekvenser

De nya frekvensbanden kommer sannolikt att bli de viktigaste för den tidiga 5G-utbyggnaden i Sverige. 700 MHz-bandet har sedan tidigare auktionerats ut. Med de nya banden har operatörerna möjlighet att leverera mer data, särskilt i tätbefolkade områden. Frekvenserna auktioneras ut till de svenska högstbjudande operatörerna och auktionerna kommer att börja med 3,5 GHz-bandet, där det också finns mest utrymme. Tanken är att operatörer får möjlighet att lägga bud och att resultatet av auktionerna sedan påverkar auktionen av 2,3 GHz-bandet. Om tre eller fler operatörer lägger bud på 3,5 GHz-bandet görs en separat auktion för 2,3 GHz-bandet, där förlorarna från den första auktionen får delta. På det sättet ska en situation där en eller flera operatörer utesluts helt undvikas.

Inför auktionen har PTS mött kritik mot upplägget. Teleoperatören Tre anser bland annat att Tele2 och Telenor inte ska få lägga separata bud, eftersom de har ett gemensamt nätbolag kallat Net4Mobility. PTS har påpekat att det finns flera liknande samarbeten och att operatörer är fria att samarbeta vid sina nätbyggen. Det blir alltså inga sådana begränsningar. I vanlig ordning finns däremot gränser för hur låga buden får vara. De ligger på totalt 1,9 miljarder kronor, om 2,3 Ghz-bandet auktioneras utan konkurrens.

När auktionerna är färdigställda delas tillstånden ut och operatörerna har möjlighet att aktivera sina nät. Den relativt sena utdelningen i Sverige gör att vi sannolikt inte kommer få se så mycket av 5G-nät i Sverige innan årets slut. Auktionerna har bland annat försenats av nya säkerhetsregler som gör det möjligt för PTS att ställa krav på säkerheten i operatörernas nät.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here