I dag presenterades resultaten av den första omgången av auktioner av nya frekvenser för svenska mobilnät. Vinnarna blev tre av de fyra stora operatörerna. Operatören Tre var den enda som gick hem utan något tillstånd. Det betyder att tre operatörer kommer kunna bygga ut nya nät med omfattande täckning.

Låg frekvens för bred täckning

700 MHz-bandet har varit uppe på tapeten i många år. Under början av 2014, för snart fem år sen, beslutade riksdagen att lyfta bort delar av de frekvenser som användes för TV-sändningar och istället lägga dem i mobilnäten. Planen var att förändringen skulle möjliggöra ett bättre utnyttjande av 700 MHz-bandet. Den relativt låga frekvensen skulle dessutom göra det möjligt att skapa nya nät med relativt bred täckning. Auktionen försenades efter ett regeringsbeslut år 2016 men nu har alltså auktionen för de nya frekvenserna slutligen avslutats.

Det är Post- och telestyrelsen som håller i auktioner för radiofrekvenser i Sverige. Under auktionen för 700 MHz-bandet deltog tre företag: Telia, Tre och Net4Mobility. Det sistnämnda företaget är det nätbolag som drivs gemensamt av Tele2 och Telenor. Auktionen hade totalt tre tillstånd att dela ut. Det största tillståndet vanns av Telia som kommer att betala 1,38 miljarder kronor för det. Det ger Telia så kallade block på 2×10 MHz. Det kan jämföras med de andra två tillstånd som auktionerades ut som hade 2×5 MHz och som vanns av Telenor och Tele2 för 721 miljoner vardera. Telias tillstånd kommer dock också med ett krav från PTS om att Telia måste lägga mellan 200 och 300 miljoner kronor på att bygga ut infrastruktur i områden av landet som PTS pekar ut som i särskilt stort behov.

Mer utrymme för 5G

700 MHz-bandet kan användas av flera olika tekniker men kommer främst användas för 4G-nätet. Det kan dock också göra det möjligt för operatörer att ge mer utrymme för den kommande 5G-tekniken. I samband med offentliggörandet av auktionens resultat passade till exempel Tele2 och Telenor på att bekräfta att deras utbyggnad av operatörernas gemensamma 5G-nät kommer att påbörjas under andra halvan av 2019.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

 1. Har någon telefon i Sverige 700mhz band eller krävs det nya telefoner? Jag syftar på 4G näten som kan använda 700mhz frekvensen?

  • En mycket bra fråga!
   700 MHz-banden används redan i andra länder. Det gör att många telefoner redan har stöd för dem. 700 Mhz-banden kallas band 12–17 i LTE-specifikationer för telefoner. Så om du vill veta säkert kan du leta efter det bland specifikationerna för din mobil.
   /Joel

 2. HELA 700 MHz bandet skall tydligen användas för BL A ALLA BLÅ-LJUS POLIS SAPO/SÄPO MYNDIGHETERNA – TROTS ATT DESSA REDAN HAR ETT FUNGERANDE BAND 380-420 MHz för RAKEL O ETT 900/1900MHz BAND FÖR
  SNABB KOMMUNIKATION FÖR M BL A
  BILD

  • Det stämmer rimligtvis inte. Det vore ju dumt om operatörer har betalat 2,8 miljarder för frekvenser som Polisen ska använda.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 12 =