Den månatliga datapotten kan beskrivas som ett I-landsproblem men ett problem som ändå skapar stress för många. Faktumet att alla teleoperatörer bara säljer mobilabonnemang som har strikta regler för hur mycket data som får användas, gör att många användare alltid tvingas tänka på hur de surfar för att inte stöta på problem. Efter många år utan obegränsade abonnemang i Sverige blir Tele2 först med att släppa på begränsningarna.

Obegränsat, med SMS-aktivering

Det nya abonnemanget som Tele2 lanserar i dag kallas Tele2 Unlimited och inkluderar SMS, samtal och en obegränsad mängd surf. Den enda begränsningen som inkluderas i abonnemanget är tänkt att stoppa servrar eller liknande automatiserade system att missbruka abonnemanget. Användare som förbrukar fem gigabyte data på en dag kommer att få ett SMS som de behöver svara på för att få tillgång till mer data. Då tilldelas ytterligare en gigabyte data. Tele2 är tydliga med att det inte finns någon begränsning i hur mycket data som kan förbrukas med det nya abonnemanget, så länge användaren visar att de är aktiva.

Kostnaden för abonnemanget är 500 kronor per månad. Det är samma kostnad som Tele2 tidigare tog för ett liknande abonnemang som inkluderade 100 GB data. Medan den föregående abonnemanget inkluderade upp till nio extra dataSIM inkluderas nu ett extra dataSIM som till exempel kan användas i en 4G-router. Det nya abonnemanget kan då öppna upp för användning av exempelvis videotjänster i hemmet, som inte varit möjlig tidigare.

Flera andra nyheter

För dig som undrar hur det nya abonnemanget fungerar med de nya EU-reglerna kring fri roaming meddelar Tele2 att det ingår 12 GB surf inom EU/EES per månad. Dessa regler kan givetvis komma att ändras när de nya roamingreglerna träder i kraft i juni.

Tele2 genomför ett flertal andra ändringar av sina abonnemang i samband med den nya introduktionen. Det gamla 0,5 GB-abonnemanget inkluderar nu 1 GB för samma pris men 20 GB-abonnemanget har sänkts till 15 GB för samma pris. Det tidigare 50 GB-abonnemanget som kostade 400 kronor har ersatts av ett 30 GB-abonnemang som kostar 350 kronor per månad.

Jämförelse: gamla och nya abonnemang

0,5 GB – gammalt 199 kr/mån
1 GB – nytt 199 kr/mån
5 GB – gammalt 249 kr/mån
5 GB – nytt 249 kr/mån
20 GB – gammalt 299 kr/mån
15 GB – nytt 249 kr/mån
50 GB – gammalt 399 kr/mån
30 GB – nytt 349 kr/mån
100 GB – gammalt 499 kr/mån
Unlimited – nytt 499 kr/mån

Fyra år av surfpotter

Det är inte första gången svenska teleoperatörer har erbjudit obegränsad data. Telenor lanserade Telenor Unlimited med abonnemang som kallades Fastpris år 2009. Kostnaden för Telenors helt kompletta abonnemang var då 700 kronor per månad. Telenor fortsatte med obegränsade abonnemang i många år, med vissa begränsningar, men stoppade all försäljning i början av 2013. Även Tele2 har haft ett liknande abonnemang. Tele2 Maxi Unlimited såldes under 2012 men skiljde sig på ett viktigt sätt. Trots namnet var abonnemanget begränsat till 10 GB surf per månad.

Telenor hade till och med kontantkort med fri surf år 2012.

Tele2 Unlimited är alltså Sveriges första obegränsade abonnemang som inkluderar samtal, SMS och data på fyra år. Det betyder att dagens nyhet är en av den svenska telemarknadens största nyhet på många år. Nu återstår det att se om andra teleoperatörer är villiga att komma med samma erbjudande.

Källor: Tele2, Telenor

Uppdatering: Artikeln uppdaterades med en rättning om när Telenor slutade sälja abonnemang med fri surf. (20 april 17:02)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − 3 =