Sedan 5G-lanseringarna under sommaren har Telenor varit den enda stora teleoperatören som inte har aktiverat ett 5G-nät. Nu meddelar företaget att deras nät snart är redo. Lanseringen sker i slutet av oktober med de 80 MHz som Tele2 redan använder.

Telenor och Tele2 bygger ett gemensamt 5G-nät i Sverige. Det gjorde det lite överraskande att sommaren kom och gick med en 5G-lansering från Tele2 men utan ett ljud från Telenor. Nu meddelat alltså operatören att deras 5G-nät kommer att aktiveras i slutet av oktober. I ett pressmeddelande meddelar företaget att de alltid har haft en ambition om att lansera 5G-nät med ”sammanhängande 5G-täckning” och att lanseringen därför sker först nu.

”Vi tror att våra kunder uppskattar att vi lanserar 5G när nätet är tillräckligt bra och täcker stora delar av staden så att det går att använda tjänsten ordentligt i sin vardag, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.”

99 procent befolkningstäckning år 2023

Eftersom Telenor delar nät med Tele2 lanserar operatören sitt nät med samma utrymme, 80 MHz i C-bandet. Det är frekvenser som den gemensamma nätägaren köpte från små tillståndsägare i början av sommaren. Den breda lanseringen av 5G i Sverige kommer att dröja till tidigast 11 november, när de tänkta 5G-frekvenserna auktioneras ut. Telenor meddelar nu att de har planer på snabba utbyggnader av 5G under 2021 och att de har som mål att erbjuda 5G-täckning för mer än 99 procent av landets befolkning år 2023. Det kan jämföras med 4G som totalt, över alla operatörer, hade en täckning på 99,45 procent år 2014 och som idag har täckning på över 99,99 procent.

Telenors 5G-tjänst kommer till en början att vara tillgänglig med företagets Telenor Obegränsad-abonnemang. Telenor uppskattar då att nära en halv miljon Telenor-kunder kommer att ha tillgång till det nya nätet när det lanseras i slutet av oktober.

Källa: Telenor

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here