Telia meddelar i dag att operatörens två äldre telenät kommer att stängas ner under de kommande åren. Först ut är 3G-nätet som ska stängas ner år 2023 medan 2G-nätet får vänta till 2025. Skillnaden kommer sannolikt inte bli stor för mobilanvändare men annan utrustning kan behöva bytas ut.

Sverige har haft en tradition av att behålla gammal teleteknik. 2G-näten används fortfarande flitigt, medan de helt fasats ut i flera andra länder. Nu meddelar Telia att deras 2G- och 3G-nät kommer att läggas ner för att ge utrymme för 4G- och 5G-teknik. 3G-tekniken börjar fasas ut med start i mars 2021 och ska vara helt borta från operatörens nät innan 2024. Nedstängningen av 3G-nätet ska göras genom att stänga ner enskilda basstationer så att inte hela städer eller områden stängs ner samtidigt.

Telias 2G-nät

Oklart när 2G stängs ner helt

2G-nätet kommer alltså att finnas kvar längre än 3G-nätet. Planen är att nedstängningen ska ske med start under senare delen av 2025. Den senare nedstängningen beror troligen främst på den breda användningen av maskin-kommunikation i form av trygghetslarm, inbrottslarm och liknande. Telia påpekar att utrustning som använder 2G-uppkoppling för det syftet behöver uppgraderas innan nätet släcks ner. Telia har inte bekräftat ett datum för när nedstängningen av 2G-nätet ska vara färdig.

För smartphoneanvändare väntas nedsläckningen ha relativt liten betydelse. Vissa äldre mobiltelefoner som saknar stöd för 4G-teknik kommer sluta fungera när 2G-nätet släcks men det dröjer till tidigast slutet av 2025.

Källa: Telia

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

5 KOMMENTARER

  1. En intressant fråga i sammanhanget är om allt som har med 3g nätet släcks, dvs både röstöverföringen och paketdatan (gprs). Gprs används ju både av 2g och 3g som standard för dataöverföring, men skillnaden på hastigheten mellan 2g (edge) och 3g är ju avsevärd.

  2. Ja, basstationerna stängs av helt och både 3G röst och data försvinner. Samma sak med 2G/GSM 2025.

  3. Glöm inte att till exempel Fello som ägs av Telia använder fortfarande 3G/2G för samtal och för att lösa problemet så måste Fello få tillgång till VoLTE och VoWIFI vilket de redan börjat testa (med en väldigt liten grupp) men troligtvis kommer detta att lanseras officiellt under årets gång (alltså 2021).

  4. Vi har sk. Hemtelefoni via 2 G nätet .
    Det fungerar bäst på landet, där övriga nät är väldigt dåliga p.g.a att masten är för långt bort.
    Använder den telefonen även i hemmet. 08 nummer
    Hur kommer detta att fungera utan 2G nätet då ??

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − nio =