Efter förra månadens dom om att Telias fri surf-erbjudanden bryter mot EUs nätneutralitetslagar, väljer nu Telia att förändra sina tjänster. Från och med i dag stoppas även Telias utvalda sociala medier och musiktjänster när kunders surfpotter tar slut.

Slutsurfat efter surftorsk

Det var i december 2016 som Post- och telestyrelsen beslutade att Telias så kallade trafikstyrning bröt mot EUs nätneutralitetsreglering. Myndigheten menade att en operatör inte är tillåten att blockera användares Internet-tillgång medan vissa tjänster fortsätter vara blockerade. Eftersom operatörens tjänster, kallade Lyssna och Sociala, låter användare få full tillgång till utvalda tjänster även när surfpott har tagit slut, ansåg PTS att de bröt mot denna princip.

Telia överklagar

Telia överklagade beslutet och startade därmed det första nätneutralitetsmålet i Sverige. I september 2018 avslutades processen när Post- och telestyrelsen vann i Förvaltningsrätten i Stockholm. Till en början meddelade operatören att de skulle utvärdera domen innan de bestämde sig om de skulle överklaga den. I dag avslöjar Telia för Surfa.se att det inte finns någon plan på att överklaga domen och att de därför kommer att följa beslutet från PTS med start i dag.

Kunder får hitta information själva

Förändringarna i Telias tjänster innebär att kunders Internet-anslutning kommer att avbrytas när den månatliga surfpotten tar slut och att det alltså inte finns något undantag till det. Detta gäller både tjänsten Sociala som ingår utan extra kostnad i flera av Telias abonnemang men också tjänsten Lyssna som kostar 59 kronor per månad. Båda tjänsterna fortsätter alltså att fungera så länge kunden har data kvar i sin surfpott. Tjänsterna påverkas bara efter att den månatliga surfpotten har tagit slut. Telia följer alltså samma linje som både Tre och Telenor, som också stoppar sina fri surf-erbjudanden när kunders surfpott tar slut.

Telia har lagt till information om ändringen på sin hemsida och genomför ändringen i nätet i dag. Det finns dock inga planer på att informera konsumenter om förändringen. Telia hänvisar till den information som finns på telia.se.

Telia Fri surf sociala

Källa: Telia

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Om Telia av en svensk domstol tvingas blockera sajter (Pirate Bay) är inte det också ett brott mot EUs nätneutralitetsreglering?

  2. För mig är de inget alternativ. Facebook är 99.9 % skit. För oss som söker kunskap på nätet finns ingen gratis surf. Om jag vill veta någonting så söker jag på nätet. T.ex hur pass härdiga växter är, hur saker och ting fungerar, vad menas med smart Cities, etc.Varför skall jag söka mig till Fake News och en massa oväsenligt tyckande när hela Internet är fullt av kunskap. Jag hatar allt vad FB, Twitter, Disqus etc står för? Varför skall jag finansiera deras selfies, trackande av människor, läsande av Fake News, Skryt och annan skit.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett + elva =