I januari beslöt Post- och telestyrelsen att Telias Frisurf-tjänster, kallade Lyssna och Sociala, bryter mot en EU-förordning som reglerar nätneutralitet. Enligt beslutet var Telia tvungna att stänga ner sina tjänster senast den 23 februari. Telia tog beslutet till rätten under förra veckan för att stoppa det, åtminstone temporärt. I ett beslut från Förvaltningsrätten i Stockholm, som togs tidigare i dag och som Surfa tagit del av, görs det nu klart att Telia måste följa beslutet från PTS. Telia planerar ändå inte att göra några förändringar och går till Kammarrätten med överklagan.

Rätten avslår Telias överklagande

Dagens beslut från förvaltningsrätten innebär att Telia inte får erbjuda de Frisurf-tjänster på det sätt som företagets kunder har tillgång till i dag. Post- och telestyrelsens beslut från januari månad gäller fortfarande. Det betyder att Telias erbjudanden egentligen måste ändras senast i morgon, torsdag.

Fri Surf Lyssna är ett av två erbjudanden som har kritiserats av PTS.

När Telia överklagade beslutet under förra veckan försökte de stoppa beslutet genom att begära så kallad inhibition. Det betyder att beslutet hävs under tiden som Telia och PTS tar målet till rätten. Det är alltså denna begäran om inhibition som Förvaltningsrätten i Stockholm nu avslår. Det betyder att Telia egentligen måste följa beslutet från PTS.

Inga förändringar för kunder

Trots beslutet från PTS och Förvaltningsrätten i Stockholm har Telia alltså inga planer på att genomföra några förändringar för sina kunder i nuläget. Telias kunder kommer få behålla sina tjänster utan förändringar, åtminstone på kort sikt. Teleoperatören ser istället långtgående konsekvenser av beslutet.

Bild från Telias reklam för tjänsten Sociala.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att vi kan utveckla våra tjänster i takt med att våra kunder och marknaden förändras. Såna här beslut hämmar tyvärr den innovativa kreativiteten och utvecklingen av nya tjänster. Vi gör den bedömningen att fri surf när surfpotten är slut ryms inom aktuell lagstiftning. Förhoppningsvis får vi ett annat besked från Kammarrätten och vi får det förhoppningsvis också snart, säger Inger Gunteberg till Surfa.se.

PTS står fast

PTS håller inte med om Telias tolkning av huruvida teleoperatörens erbjudanden är tillåtna under EU-förordningen. Myndigheten menar att tjänsterna Lyssna och Sociala tillåter användare att fortsätta använda utvalda tjänster även efter att en användares surfpott tagit slut. PTS menar att det bryter mot EU-förordningen. I en skrivelse till förvaltningsrätten, som PTS skickade tidigare denna veckan, förklarar myndigheten att de tror sig ha rätten på sin sida:

”PTS har i ärendet funnit att Telia, inom ramen för erbjudandena Sociala och Lyssna, vidtar tekniska åtgärder när slutkunden har förbrukat sin avtalade datavolym. […] Dessa åtgärder innebär att all trafik inte längre behandlas lika. Åtgärderna är därmed att se som trafikstyrningsåtgärder, vilka omfattas av artikel 3.3.”

Telia fortsätter nu att driva målet till Kammarrätten i Stockholm.

– Detta är en tjänst som är väldigt älskad av våra kunder och därför är detta en väldigt viktig fråga för oss att driva, säger Inger Gunteberg till Surfa.se.

Det är oklart om eller när Kammarrätten kommer att pröva Telias överklagan. Det är dock troligt att vi får se fler nyheter kring målet inom kort.

Uppdatering: Kammarrätten i Stockholm har nu beslutet att bevilja Telia inhibition i målet. Det betyder att teleoperatören inte behöver göra några förändringar på kort sikt. Om PTS vinner i domstol kan Telia ändå behöva göra förändringar på längre sikt. (9 mars 09:28)

Telia går till rätten mot PTS för ”Fri surf”

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − tretton =