Apple iPhone 12 Pro
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Den minsta versionen har 128 GB lagring. Större modeller är annars identiska.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra kamera
+ Vattentät till 6 meter
+ Dolby Vision-kamera
Nackdelar
- Stor skärmflärp
- Laddare ingår inte
- Saknar hörlursport
- Lightning-port
Kamera8.4
Skärm8.7
Batteri7.5
Kamera8.4
Skärm8.7
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Medan iPhone 12 är en riktigt stor uppdatering för iPhone, är iPhone 12 Pro betydligt mer blygsam. 5G är kanske den största nyheten, enligt Apple. Utöver det erbjuds givetvis en ny processor, förbättrad kamera och inte minst en ny och mer kantig design. Förbättringarna i kameran är dock blygsamma och främst nischade. Den nya LiDAR-kameran är imponerande men kan vara svår att motivera för många konsumenter. Nu när iPhone 12 nästan har kommit ikapp Pro-serien, är den lyxigare modellen lite svårare att motivera för de flesta. Med det sagt är den fortfarande exceptionellt bra på det mesta och sätter en ribba som få konkurrenter kan nå, särskilt i sitt relativt kompakta format.

 

Hårdvarudesign

Apple iPhone 12 Pro introducerar en kantig design som sticker ut på en marknad av tvålformade mobiler. Designen pressar skärmramarna för att ge utrymme till en större skärm, trots nära oförändrade yttermått. Bortom de uppenbara designnyheterna gömmer sig MagSafe bakom glasbaksidan. Den nya tekniken gör trådlös laddning enklare och öppnar för intressanta tillbehör.

Läs mer om hårdvaran

iPhone 12 Pro introducerar en helt ny design till Apples dyraste serie av iPhones. Föregångarnas runda och snälla design har ersatts ev en mer kantig design som snarare liknar iPhone 4 och iPhone 5, än de senaste årens iPhones. Detta gäller särskilt sidorna av telefonen, som nu är helt platta. Designen skiljer sig samtidigt från iPhone 12 genom att ha polerat rostfritt stål som ger ett lyxigt utseende samt en styvare konstruktion. Det är en skillnad som är svår att motivera som en praktisk fördel. Utöver skillnaden i finish är det svårt att påstå att det rostfria stålet skulle vara mer tåligt. Det enda undantaget vi kan tänka oss är att det potentiellt är möjligt att polera den vita versionen av iPhone 12 Pro, eftersom den saknar färgad beläggning.

Rostfritt är lyxigt

Vikt är en aspekt som åtminstone kan få iPhone 12 Pro att kännas lyxigare än sitt billigare syskon. Med vikten spelar den rostfria metallen sannolikt en betydande roll. iPhone 12 är en ovanligt lätt smartphone för sin storlek, med en vikt på 164 gram, medan iPhone 12 Pro väger betydligt mer, 189 gram. Vikten kan uppfattas som ett tecken på kvalitet.

Apple skiljer Pro-serien från iPhone 12 med fler designdetaljer. Glaset på baksidan har en matt finish med en blank kameramodul, medan iPhone 12 gör motsatsen. Än en gång finns det ingen tydlig anledning att föredra det ena framför det andra. Det är helt enkelt en estetisk skillnad. I kameramodulen finns i alla fall praktiska nyheter. Här har Apple tryckt in en ny LiDAR-sensor som sitter bredvid vidvinkelkameran. Den nya sensorn fyller ut kameramodulen och gör den fullpackad med komponenter, medan iPhone 12 ser tom ut i jämförelse.

De platta sidorna gör iPhone 12 Pro vassare och kantigare än tidigare. Den kan tyckas vara mindre ergonomisk än tidigare. Det är en rimlig bedömning. En fördel med kanterna är i alla fall att telefonen inte längre är formad som en hal tvål. Den är helt enkelt enklare att få ett stadigt grepp om, även om den inte nödvändigtvis är lika bekväm. I handen känns den för övrigt ganska exakt lika stor som iPhone 11 Pro. Den är nån enstaka millimeter längre men det gör ingen märkbar skillnad i handhavandet.

Lightning-port och större skärm

Längs den högra sidan finns en stor på/av-knapp. Den är enkel att nå och trycka in. Den platta sidan gör dock att den inte sticker ut lika tydligt. Vi tycker dessutom att den ger lite sämre återkoppling än den motsvarande knappen i föregångaren. Med det sagt fungerar den ändå bra. På samma sätt finns volymknapparna kvar på samma plats som tidigare, med samma egenskaper som på/av-knappen. Här finns också Apples närmast unika brytare för ljudläge samt en kortläsare med en nanoSIM-plats. Undersidan bjuder slutligen på en mikrofon, högtalare och Lightning-port. Apple håller alltså kvar vid sin ganska föråldrade port och visar inget intresse för att byta till en USB Typ C-port för iPhone, trots att den inkluderade laddningskablen har USB Typ C i sin andra ände. I vanlig ordning är det också värt att komma ihåg att det varken finns en hörlursport eller minneskortläsare.

Framsidan av iPhone 12 Pro är sidan med minst nyheter. Apple har behållt samma grundläggande design som de etablerade med iPhone X. Årets modell möter dock iPhone 12 med en 6,1 tum skärm. Det ger iPhone 12 Pro en 0,3 tum större skärm än sin föregångare, trots att yttermåtten är närmast oförändrade. Större skärmar har praktiska fördelar och mindre skärmramar ger oss mer av det goda. Det är en förändring som vi inte kan undvika att älska. Med det sagt kan man tycka att den stora flärpen i toppen av skärmen ser allt mer omodern ut, när konkurrenter förlitar sig på mer avancerade lösningar.

FaceID, MagSafe och vatten

Den stora flärpen för med sig en stor fördel som få konkurrenter har. Det är FaceID. Systemet känner snabbt och effektivt igen vårt ansikte för att låsa upp telefonen och tar oss in i skyddade appar, utan att vi behöver göra något. Många konkurrenter har lämnat liknande system eftersom de helt enkelt kräver för mycket utrymme på de skärmtäckta framsidorna. Vi ser definitivt att bra fingeravtrycksläsare har fördelar framför FaceID. Motsatsen gäller dock också och den stora flärpen är kompromissen för det unika FaceID-systemet.

En stor nyhet för hela iPhone 12-serien är ett nytt typ av tillbehörsfäste som Apple kallar MagSafe. Fästet består av en ring av magneter på baksidan av telefonen och låter tillbehör och laddare fästas där magnetiskt. Det ska göra det enkelt att garanterat ladda telefonen trådlöst, utan att riskera att laddaren är fel placerad. Fästet fungerar bra med den MagSafe-laddare som vi har testat. Den stora potentialen i fästet ligger dock i tillbehör som kommer från andra tillverkare som kan expandera fästets användningsområden i framtiden.

Apple fortsätter att stärka skyddet mot skador i sina iPhones. Företaget skryter nu om ett starkare skyddsglas för skärmen som ska vara mer tåligt vid fallskador. Mer effektivt vattenskydd ska dessutom skydda telefonen från vattenskador ner till sex meter under ytan. Det låter möjligen som en meningslös förbättring, vem tar sin telefon sex meter under vatten? Det utökade skyddet betyder sannolikt att telefonen är betydligt bättre skyddad även vid andra typer av vattenolyckor. När telefonen till exempel tappas i vatten från en höjd ökar trycket mot vattenskyddet, vilket alltså ska vara starkare i de nya iPhone 12-modellerna.

Stäng

 

Skärm

Apple iPhone 12 Pro:s skärm är på många sätt identisk med skärmen i iPhone 11 Pro. Den är visserligen en gnutta större, med ett diagonalt mått på 6,1 tum och en upplösning på 2 532 x 1 170. Skärmens pixeltäthet är dock oförändrad och samma gäller skärmens övriga prestanda. Vi mäter en nära perfekt färgåtergivning och hög ljusstyrka, på 1 200 nits. Vi ser en lite högre ljusstyrka över hela skärmen än vad iPhone 12 kan ge. iPhone 12 Pro når över 800 nits i vårt test. Skillnaden mot iPhone 12 är dock minimal i många praktiska fall, då iPhone 12 ändå når minst lika höga ljusstyrkor i till exempel HDR-material. iPhone 12 Pro har kort sagt en så gott som oförändrad skärm, som därmed går miste om de förbättringar i uppdateringsfrekvens som många konkurrenter har satsat på under 2020.

 

Högtalare

Apple har varit ledande med bra högtalarljud i flera år. Med iPhone 11 Pro-serien förbättrades ljudet med ny mjukvara och de förbättringarna kvarstår i iPhone 12 Pro. Mjukvaran gör ett imponerande jobb av att skapa en stereobild som är betydligt bredare än vad vi kan höra från andra mobiler. Högtalarna presterar dessutom bra både när det gäller volym och ljudkvalitet med endast viss distorsion från hörlurs-högtalaren vid maxvolymer. iPhone 12 Pro har helt enkelt högtalare som passar bra för röstsamtal, video och musik.

 

Batteri

Med iPhone 12 Pro har Apple tvingats ge mer utrymme till andra komponenter och mindre till batteriet. Det mäter nu 2 815 mAh. Det är väldigt litet i jämförelse med många konkurrenter på marknaden. Trots det levererar Apple bra batteritid med iPhone 12 Pro. Våra tester visar på batteritid som är så gott som identisk med iPhone 12 och därmed bättre än med iPhone 11 Pro. Batteritiden påverkas givetvis av användning och kan sannolikt försämras om 5G används flitigt. För vardaglig användning är vi ändå imponerade av iPhone 12 Pro. Krävande användare kan vänta sig en batterimarginal på 30 till 40 procent vid slutet av dagen. Det kan ge upp till två dagar vid lättare användning. När den ska laddas inkluderas nu stöd för trådlös 15 watt-laddning.

 

Kamera

Apples nya kamera bjuder på ny HDR-video som verkligen imponerar. Bortom det ger den nya LiDAR-kameran nya upplevelser. I många situationer är det dock svårt att se några stora praktiska förbättringar i kamerornas prestanda. Det gör ändå iPhone 12 Pro till en bra kameramobil, som dock inte bör göra iPhone 11 Pro-användare särskilt avundsjuka.

Läs mer om kameran

Apple iPhone 12 Pro har flera nyheter i sitt kamerasystem. Den största nyheten är en ny LiDAR-sensor, som kan mäta avståndet till olika delar av bilden. Sensorn hjälper huvudkameran med fokus, porträttläget samt avancerade AR-projektioner. I många fall har vi svårt att se fördelarna med den nya sensorn vid vanlig användning. Där har huvudkamerans förbättrade bländarvärde potential att göra större skillnad. Vi kan möjligen se tecken på ett lite kortare skärpedjup i våra bilder men utöver det är förbättringarna mot iPhone 11 Pro minimala. I ljusa miljöer fortsätter Apple att erbjuda mycket bra skärpa och detaljrikedom. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men tenderar att låta mycket ljusa delar överexponeras i högre grad än de bästa konkurrenterna.

I mörka miljöer fortsätter Apple att imponera. Nattläget tar ofta lång tid på sig men ger mycket bra resultat, även utan stativ. Det ger bilder med hög kontrast och hög färgmättnad men hittar en bra balans mellan detaljrikedom och brusreducering. Huawei P40 Pro leder fortfarande med stor marginal när ljuset tryter, men Apple är mycket bra.

Närmare och bredare

Telefotokameran fungerar bra och ger skarpa bilder. I jämförelse med konkurrenterna från Samsung och Huawei erbjuder den dock bristande detaljrikedom när vi vill komma ännu närmare vårt motiv. Apples telefotokamera passar bra för till exempel porträttbilder men har blivit omsprungen av konkurrenternas imponerande modeller från 2020.

Vidvinkelkameran fortsätter att erbjuda ett intressant perspektiv. Den fortsätter dock också att främst vara ämnad för små format. Skärpan är nämligen bristande. Särskilt längs kanterna av bilden. Huawei P40 Pro har betydligt bättre skärpa men med nackdelen att dess perspektiv inte är riktigt lika brett.

Dolby Vision

I kameraappen finns ett nytt stöd för Dolby Vision-inspelning. Dolby Vision är ett system för att spela in video med ett brett färgomfång och ett brett dynamiskt omfång, HDR. Det är nytt för branschen men också nytt för Dolby. iPhone använder en ny version av Dolby Vision som gör det möjligt att spara en Dolby Vision-video i ett format som gör videon tillgänglig i olika versioner, beroende på vilken enhet som ska spela upp den. När videon skickas till eller spelas upp på andra enheter kan den spelas upp i full Dolby Vision-kvalitet. På enheter med stöd för HDR, men inte Dolby Vision-stöd, kan samma video spelas upp med HDR10-stöd. När telefonen vill dela med andra enheter med okänt stöd eller utan HDR-stöd, kan samma videos skickas i SDR-video.

HDR-loggan i det övre vänstra hörnet berättar att Dolby Vision är aktivt.

Det nya Dolby Vision-formatet ger användare möjlighet att alltid spela in video i Dolby Vision. Det skiljer iPhone 12 Pro från konkurrenter som tidigare har kunnat spela in i HDR-format men som har krävt att användare aktiverar ett speciellt läge för att göra det. Med iPhone 12 Pro spelas HDR-information alltid in och finns tillgängligt när den behövs. Det fungerar bra i vissa applikationer. Videon ser särskilt imponerande ut på en iPhone. Att exportera videon för att redigera den på en dator eller visa på en TV är dock lite klurigt eftersom stöd för Dolby Vision-formatet är begränsat, även på Mac-datorer.

Stäng

 

Mjukvara

Tillsammans med lanseringen av nya iPhones lanseras också nya versioner av iOS. Denna gången introducerar iOS 14 många nya funktioner som tar iPhone närmare Android när det gäller funktionalitet. Med iPhone 12 Pro introduceras bättre stöd för AR med hjälp av den nya LiDAR-sensorn.

Läs mer om mjukvaran

iOS 14 kan beskrivas som en större utveckling av operativsystemet än vad Android 11 är för Android. Det beror möjligen på bristande funktionalitet i iOS sedan tidigare. Ett utmärkt exempel är att Apple äntligen har valt att introducera något annat än appar på hemskärmen av iPhones. Nu kan användare lägga till widgets och gömma appar för att göra dem tillgängliga i ett Appbibliotek. Det är funktionalitet som alltid funnits i Android. Apples nya widgets öppnar för en helt ny typ av anpassning. Det har skapat imponerande kreativitet bland iPhone-användare som vill ha mer unikt designad mjukvara. Widgets öppnar dessutom för mer produktivitet genom att göra information tillgänglig, utan att användare behöver besöka appar. Den kritik som kan riktas mot Apples implementering av widgets är att de är helt statiska. Information uppdateras därmed sällan och de går inte att interagera med, till skillnad från widgets i Android.

Siri har fräschats upp med ett mer kompakt utseende som visar resultat i toppen av skärmen och låter appar fortsätta visas i bakgrunden. Appar i bakgrunden förblir däremot inaktiva och går inte att interagera med.

Till skillnad från nya Siri, går det att mulitaska med operativsystemets nya stöd för picture-in-picture. Funktionen gör det möjligt att spela en video i ett flytande fönster, samtidigt som en app är öppen i bakgrunden. Fönstret kan flyttas runt på skärmen och har inbyggda kontroller för att styra uppspelningen.

LiDAR för bättre AR

En nyhet för iPhone 12 Pro är bättre stöd för mer avancerade AR-upplevelser. Den nya LiDAR-kameran använder ett infrarött system som kan liknas vid FaceID för att känna av avståndet till objekt i bild. Det gör det enklare för kameran att förstå hur objekt kan placeras i ett rum på ett trovärdigt sätt.

I dagsläget är användningsområdena för den nya sensorn begränsade. IKEA Place-appen är en av de mest tillgängliga och enklaste apparna för att demonstrera möjligheterna. Den låter oss visa verklighetstrogna möbler i vår miljö och skapar skuggor under objekt för att få dem att smälta in i våra rum. Vi måste säga att vi är imponerade av hur exakt och pålitligt systemet är. Det saknar de problem med AR-bilder som vi har sett med Apples sedan tidigare ganska avancerade system. Om vi accepterar att systemet fungerar bra, kvarstår frågan om vad vi ska använda det till. För många konsumenter är det sannolikt en fråga som är svår att besvara. Det gör också den nya AR-kameran till ett svårt försäljningsargument för Apples Pro-modell.

Närmar sig Android

En stor nyhet i iOS 14 är möjligheten att välja standardappen som webbläsare och mailapp. Det gör att det till exempel går att använda Chrome och Gmail istället för Apples förinstallerade appar. Det är en funktion, i en lång rad funktioner, som Apple har implementerat och på det sättet kommit närmare Android i anpassningsbarhet och funktionalitet.

iOS 14 är ännu ett steg i en lång utveckling som gör iOS allt mer likt Android när det gäller funktionalitet. iOS 13 erbjöd liknande förbättringar. Apples operativsystem har alltid varit väl designat för användare som vill ha en enkel användarupplevelse. Nu är det dessutom bättre för användare som önskar mer funktionalitet och flexibilitet.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Apple fortsätter att få Android-marknadens kinder att rodna när Apple levererar prestanda som får de tjocka ”gaming”-mobilerna att se svaga ut i jämförelse. Med Apple A14 levererar Apple prestanda som i flera fall är runt 50 procent högre än vad Qualcomm kan erbjuda i sina mest kraftfulla komponenter. När det gäller lagring har Apple äntligen uppgraderat bottenmodellen, som nu har utrymme för 128 GB data. Den kan konfigureras till 512 GB, vilket kan vara användbart för användare som vill använda telefonen för 4K-inspelning. I vanlig ordning finns ingen tillgång till en minneskortläsare.

 

5G

Apple iPhone 12 Pro har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Apple iPhone 12 Pro kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu. Det är samtidigt värt att notera att 5G-stödet endast fungerar med ett SIM-kort, inte med två.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 170 x 2 532
Storlek 146,7 × 71,5 × 7,4 mm
Vikt 189 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Ja, Qi
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Apple A14, 3,1 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 2 815 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − fem =