+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ Stabil konstruktion
- Inte vattentät
- Endast USB 2
- Medioker högtalare
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Asus ZenFone 3 är en ärlig mellansegmentstelefon som inte sticker något under stolen. Den utlovar bra specifikationer, bra prestanda och en bra kamera för ett rimligt pris. Det levererar den. Den har dessutom bra batteritid och en ljusstark skärm som bonus. Telefonens mjukvara är optimerad och snabb men har ett flertal irriterande detaljer som får oss att bli lite mindre positivt inställda. Med undantag för mjukvaran finns det dock inte många stora saker att klaga på.
Introduktion
Asus har sålt smartphones i Sverige förut men lämnade landet för ett tag sen. Nu är tillverkaren tillbaka med ett flertal nya mobiler. ZenFone 3 är en av flera. I denna recensionen har vi testat en av två modeller kallade ZenFone 3. Detta testet är gjort med en av de två versionerna som har 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Du kan läsa Surfas test av 4 GB-versionen här.
Notera att testerna av de två versionerna av ZenFone 3 är så gott som identiska eftersom det bara är mängden RAM-minne och lagringsutrymme som skiljer dem åt.
Hårdvarudesign
Asus ZenFone 3 är inte en flaggskeppstelefon och ser inte ut som en heller. Asus har valt lyxiga material men har skapat en telefon som knappast sticker ut ur mängden. Glas och metall kombineras och ger användare hög byggkvalitet och en stadig konstruktion. Telefonens framsida kan dock tyckas ha en tråkigt anonym design.
Baksidan av telefonen har lite fler unika designelement att bjuda på. Hela bakstycket består av en skiva glas. Materialet associeras ofta med kvalitet men det har samtidigt en stor nackdel. Till skillnad från plast och metall kan glas spricka om telefonen tappas. Med det sagt ger glas Asus ZenFone 3 ett lyxigt utseende och en känsla av kvalitet i handen.
På mitten av baksidans övre halva sitter en avlång fingeravtrycksläsare som är både snabb och pålitlig. Till skillnad från flera konkurrenter har läsaren inget annat syfte än att vara just en fingeravtrycksläsare. Ovanför läsaren sitter en kamera som sticker ut lite från resten av telefonen. Det utsätter kameralinsen för större risk att få sitt skyddsglas repat. Asus säger dock att kameralinsen ska vara tillverkad av safir och därmed mycket svår att repa.
USB Typ-C men inte USB 3
Asus ZenFone 3 har rundade aluminiumsidor som påminner mycket om Huawei Honor 8 och Apple iPhone 7:s rundade metallsidor. På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt volym upp- och nedknappar. På telefonens ovansida finns en 3,5 millimeter hörlursport, på vänster sida finns en läsare som har stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. På undersidan av telefonen finns en USB Typ-C-port och en högtalare. USB Typ-C-porten har tyvärr inte stöd för USB 3 eller video ut.
På telefonens framsida sitter, som tidigare nämnt, tre kapacitiva navigationsknappar. Knapparna ger ingen haptisk feedback när de trycks in men under fliken Ljud och vibration i telefonens Inställningar går vibration att aktiveras. Varför den funktionen inte är aktiverad från början förbryllar oss men vi är glada att alternativet finns tillgängligt. Knapparna har dock ett annat problem. De saknar bakgrundsbelysning. Nästan alla andra telefoner på marknaden, som har dedikerade kapacitiva knappar, har någon typ av bakgrundsbelysning för att synas i mörkret. ZenFone 3 har inte det så användare får helt enkelt lära sig var knapparna sitter.
Med glas på både framsidan och baksidan är tyvärr ZenFone 3 inte gjord för ett tufft liv. Den bristen är den inte ensam om på marknaden. Flera konkurrenter kan dock skryta med vattentålighet. ZenFone 3 har tyvärr ingen utlovad resistens mot vatten.
Stäng
Skärm
Asus ZenFone 3 har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. På pappret är skärmen med andra ord helt okej. Den har inte riktigt lika hög upplösning som Galaxy S7 men Full HD-upplösning bör vara mer än tillräckligt för de flesta förutom de mest kräsna. Även kräsna användare kan dock känna sig nöjda med skärmens ljusstyrka. Skärmen når 550 nits i sitt ljusaste läge, vilket är tillräckligt för att göra skärmen enkel att använda även under soliga dagar. Eftersom skärmen använder LCD-teknik kan den inte bjuda på särskilt djup svärta men den kan återskapa korrekta färger och hög ljusstyrka.
Högtalare
Asus ZenFone 3 har en högtalare som är placerad på undersidan av telefonen. Den sitter med andra ord lite fel till för att vara optimal för de flesta användare, som vanligen har sina öron framför telefonen. Det gör att Asus ZenFone 3 är chanslös när den jämförs med telefoner så som Google Nexus 6P. Även i jämförelse med andra telefoner med monohögtalare är den dock en besvikelse. ZenFone 3 har en högtalare som är betydligt svagare än exempelvis Galaxy S7 Edge. I vårt test nådde Asus ZenFone 3 75,6 db medan Galaxy S7 Edge kom upp till 78,1 db. Asus ZenFone 3 har inte heller samma täckning bland de lägre frekvenserna i mellanregistret. Om du gillar att lyssna på musik eller prata i högtalartelefon finns det med andra ord bättre alternativ än Asus ZenFone 3.
Batteri
Asus ZenFone 3 har ett batteri som mäter 2 650 mAh. I en era då många smartphones har batterier som mäter minst 3 000 mAh kan 2 650 mAh låta relativt lite. För ZenFone 3 är det dock mer än tillräckligt. ZenFone 3 är energisnål och kan därför ta många användare genom en hel dags användning med minst 30 batteriprocent kvar. Vid hårdare användning kan vissa konsumenter troligen närma sig 10 procent innan dagens slut. De allra flesta kan ändå klara sig igenom även hårda dagar utan några som helst problem. Det är imponerande med tanke på ZenFone 3:s relativt begränsade batterikapacitet. I jämförelse med Galaxy S7, som är en ungefär lika stor telefon, är Asus ZenFone 3 betydligt bättre när det gäller just batteritid.
Kamera
Asus ZenFone 3 har en 16 megapixelkamera som tar bilder med ett bländarvärde på f/2,0 och med optisk bildstabilisering som assistans. Kameran är helt klart kompetent och är bättre än flera konkurrenter i prisklassen, särskilt i mörka miljöer. Den möter dock stark konkurrens.
Läs mer om kameranI sitt vanliga HDR-läge tar ZenFone 3 bilder som har ett brett dynamiskt omfång. I områden med skarpa kontrastlinjer märks det dock att kamerans objektiv inte riktigt kan hänga med konkurrenterna. ZenFone 3 har större problem med kromatiska aberrationer som skapar missfärgningar i bilden. Problemet som vi påpekar är litet men det beror på att konkurrensen är stenhård.
I ljusa miljöer, där dynamiken i motivet inte är lika krävande, blir inte problemen med kamerans objektiv lika uppenbara. Här är det svårt att se skillnad mellan ZenFone 3 och en dyrare telefon så som Samsung Galaxy S7 Edge.
I mörka miljöer blir skillnaden mellan ZenFone 3 och konkurrenterna mer uppenbar. Vi är imponerade över telefonens prestanda i mörka miljöer. Tack vare optisk bildstabilisering slår den exempelvis Huawei Honor 8 med marginal. I jämförelse med Samsung Galaxy S7 Edge är det dock uppenbart att den dyrare konkurrenten har en mer effektiv bildstabilisering och ett mer förlåtande bländarvärde. ZenFone 3 är kort sagt ett kompetent alternativ även i mörka miljöer men den har svårt att konkurrera med de bästa.
Stäng
Mjukvara
Mjukvara är Asus stora akilleshäl. ZenFone 3 använder Android 6.0.1 och har Asus överliggande användargränssnitt ovanpå. Mjukvaran är riktigt kvick och väl optimerad. Det finns inte mycket att klaga på när det gäller mjukvarans prestanda. Det finns dock en hel del att klaga på när det gäller andra delar av mjukvaran.
Läs mer om mjukvaranLikt många andra Android-tillverkare har Asus gjort mycket för att sticka ut med sin mjukvara på marknaden. Företaget har förändrat alla delar av operativsystemet men få förändringar är positiva. Asus har till exempel gått i samma fälla som Huawei när det gäller notiser. Som standard attackeras användare konstant av onödiga notiser om saker som användaren aldrig borde behöva ta hand om. Telefonen varnar ofta användare för applikationer som körs i bakgrunden och som kräver energiresurser. Sådana notiser kan många gånger vara praktiska om något spektakulärt händer men Asus mjukvara varnar för det mesta. Vid upprepade tillfällen fick vi notiser om att en podcast-app använde energi i bakgrunden. Det var inte så konstigt med tanke på att appen spelade en podcast i bakgrunden. En sådan notis hjälper inte användaren utan är istället skadlig för användarupplevelsen.
”Optimera” telefonen
Ett annat sätt som Asus gått i samma fälla som många konkurrenter är att uppmana användare att manuellt rensa telefonen för att öka dess prestanda. Asus har dock tagit det ett steg längre än många konkurrenter. Huawei har exempelvis en app kallad Telefonhanteraren som användare manuellt kan gå in i för att ”optimera” telefonen. Asus har inkluderat samma funktion men har placerat den som en snabbgenväg ovanför notiserna. När knappen trycks in dyker en mätare upp på skärmen som går från 0 till 100 procent och sedan presenterar texten ”Boostad, frigjorde 1025MB minne”. Vänta 30 sekunder eller öppna en app och knappen kan användas igen för att frigöra ytterligare ”600MB minne”. Funktionen är både meningslös och missledande. Användare ska inte behöva hantera systemresurser manuellt. Att uppmana användare att göra det förstärker myter om hur smartphones måste hanteras för att fungera korrekt. Skärpning Asus!
Asus inkluderar flera andra förinstallerade funktioner. I appen Asus mobilhanterare, som också inkluderar funktionen som vi nämnde ovan, finns också ett antivirusprogram från Avast. Programmet söker igenom telefonen efter skadlig mjukvara. Vi är glada över att inte se reklam för extratjänster som exempelvis Sony ha i sin AVG-sponsrade mjukvara men Asus mjukvara är ändå relativt meningslös och kan skapa oro hos användare i onödan.
Asus anpassningar sträcker sig som sagt över alla delar av operativsystemet. Många ändringar ger inget till användarupplevelsen utan förändrar hur Googles operativsystem fungerar, till synas utan motivering. Asus grundläggande förändringar av operativsystemet är inte så problematiska som många andra tillverkares. Faktumet att telefonen som standard skickar återkommande notiser om onödiga saker och att operativsystemet uppmanar användare att manuellt hantera systemresurser ger oss en besk eftersmak i munnen.
Stäng
Prestanda och lagring
Asus säljer två varianter av ZenFone 3. Den ena har 3 GB RAM-minne och 32 GB lagringsutrymme och den andra har 4 GB respektive 64 GB. De två modellerna är identiska på alla andra sätt. Medan mängden lagringsutrymme kan skilja i olika versioner av andra telefoner är det ovanligt med olika versioner som har olika mängd RAM-minne. Mängden RAM-minne kan ha betydelse för telefoners vardagliga prestanda. Störst betydelse har RAM-minnet för användare som har många appar igång samtidigt. På lång sikt kan det också ha betydelse när nya appar kräver mer systemresurser för att drivas. I nuläget är dock skillnaderna små. Vi kan inte se några betydande skillnader mellan Asus två modeller när det gäller vardaglig prestanda. Om du vill ha lite mer framtidssäker mobil kan modellen med 4 GB RAM-minne vara ett bättre val men annars är 3 GB-versionen minst lika bra.
I jämförelse med konkurrenterna har Asus ZenFone 3 en stark processor som dock inte riktigt kan konkurrera med dyrare modeller på marknaden. Telefonen drivs av en Qualcomm Snapdragon 625-processor som är klockad till 2 GHz. Snapdragon 625 har en kompetent CPU som får telefonen att flyta men har en lite mindre kraftfull GPU. Det betyder att den inte kan driva lika krävande 3D-spel som många dyrare konkurrenter. GPU:n är dock den enda stora skillnaden som faktiskt ger en betydande och märkbar skillnad vid normal användning. Om du inte bryr dig om krävande 3D-spel bör Snapdragon 625 vara en mer än tillräcklig processor för dig.