Asus ZenFone Max Pro M1
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6 tum
Bra att veta:Vi har testat den gråa versionen. Det är en blå modell som säljs i Sverige. Se bilder i testet.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Stöd för dubbla SIM och microSD-kort
+ Ren och enkel mjukvara
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- MicroUSB-port
- Saknar Wi-Fi 5 GHz och NFC-stöd
Kamera5.2
Skärm5.7
Batteri8.6
Kamera5.2
Skärm5.7
Batteri8.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone Max Pro M1 är en intressant produkt. Den har ett attraktivt pris, enkel mjukvara och ett gigantiskt batteri som ger den en galet lång batteritid. Om du är ute efter en bra budgetmobil som du kan lita på genom en eller två långa dagar är ZenFone Max Pro troligen ett av dina bästa alternativ. Den har dock flera tråkiga och till synes onödiga problem. Den saknar till exempel stöd för både Wi-Fi över 5 GHz-bandet och för NFC. Utöver det använder den fortfarande en microUSB-port, mjukvaran är inte så väl optimerad för prestanda som vi hade hoppats och kameran är bra i ljusa men ganska dålig i mörka miljöer. Den har kort sagt flera bra och unika egenskaper men också lite för många tråkiga problem.

 

Hårdvarudesign

Test Asus ZenFone Max Pro M1

Asus ZenFone Max Pro siktar in sig på ett budgetsegment som länge dominerats av Motorola. Den stora konkurrenten har blivit allt bättre på hårdvarudesign med premium-material även i de billigaste modellerna. Asus ZenFone Max Pro lyckas erbjuda en liknande premium-design samtidigt som priset hålls nere.

Läs mer om hårdvaran

Telefonens känsla av kvalitet hjälps främst av ett bakstycke av metall som sträcker sig över stora delar av baksidan. Runt metallen finns dock en ram av plast. Det påminner mycket om Motorolas budget-design från förra året som kombinerade metall och plast på ett liknande sätt. Plasten gör det uppenbart att ZenFone Max Pro inte är marknadens dyraste mobil men metallbaksidan ger den ändå stabilitet och stryktålighet.

Dubbla kameror i hörnet

Strax ovanför mitten av baksidan finns en fingeravtrycksläsare. Läsaren är pålitlig men tyvärr inte så snabb som många konkurrenter. I det övre vänstra hörnet sitter ett kamerasystem som består av två kameror. De sticker ut en gnutta men inte tillräckligt mycket för att göra den ostadig på ett platt bord. Under kamerorna sitter också en LED-lampa som kan assistera i mörka miljöer.

Recension Asus ZenFone Max Pro M1

Längs telefonens sidor fortsätter plastramen. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. På vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla SIM-kort och ett microSD-kort, samtidigt. ZenFone Max Pro är alltså en av ganska få mobiler på marknaden som har plats för tre kort samtidigt.

Gammal port åt fel håll

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns en huvudmikrofon, en 3,5 millimeter hörlursport, en högtalare och en microUSB-port. Ja, trots att ZenFone Max Pro lanseras år 2018 använder den en USB-port som ersattes med USB Typ-C av de flesta tillverkare för två år sen. Det är lite synd. Det är dessutom lite underligt att den sitter upp och ned. Det är lätt att råka sätta in kabeln åt fel håll eftersom många USB-kablar är märkta för att sättas in åt det andra hållet.

På framsidan av Asus ZenFone Max Pro finns en stor och avlång skärm som omringas av väl tilltagna skärmramar. Den har ingen skärmflärp eller annan annorlunda lösning för att minska skärmramarna. Det har vi definitivt inget emot. I jämförelse med liknande mobiler i prisklassen är den dessutom relativt kompakt. Max Pro är till exempel en millimeter kortare än Motorola Moto G6 Plus, trots att Max Pro har en 0,1 tum större skärm.

Ovanför skärmen finns en hörlur och frontmonterad kamera. Utöver det är framsidan helt fri från varumärken, knappar och andra designdetaljer. Framsidans rena utseende passar bra till telefonens rena mjukvara.

Design och vatten

Design är till stor del en fråga om smak. Vi gillar metallbaksidan på Max Pro men tycker samtidigt att bakstyckets design ser lite föråldrad ut. Vi föredrar metall som material före glas, som riskerar att spricka, men vi föredrar också Motorola Moto G6 Plus mer stilrena och moderna utseende. Huruvida Asus design är en vinnare för dig är givetvis upp till dig.

Asus har valt att inte inkludera vissa designegenskaper i sin hårdvara. Den mest uppenbara saknade är skydd mot vatten. Medan äldre Motorola-mobiler så som Moto X4 var vattentät och Motorola Moto G6 Plus åtminstone har ett grundläggande vattenskydd, utlovar Asus inget skydd mot vatten alls. Det kan med andra ord vara bra att hålla ZenFone Max Pro lite extra stadigt i handen.

Det är värt att notera att vi har testat den gråa versionen av Asus ZenFone Max Pro. I Sverige säljs främst den blåa versionen. Vi har inkluderat några bilder på den här nedanför. Det är dock alltså bara färgen på baksidan som skiljer dem åt.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone Max Pro har en skärm som först imponerade på oss. Den mäter sex tum, använder LCD-teknik och har en upplösning på 1 920 x 1 080. Den visar rika men inte överdrivna färger, har en helt okej svärta och i sitt varmaste skärmläge har den en bra vitbalans. Den ser bättre ut än konkurrenter så som Motorola Moto G6 Plus. Den har dock också en tråkig brist. När vi går ut en solig dag har vi plötsligt svårt att se den. Med en maximal ljusstyrka på bara 400 nits kan den helt enkelt inte konkurrera med till exempel Moto G6 Plus som når 760 nits. Det gör konkurrenten betydligt mer praktisk, även om vi gillar den bildkvalitet som Asus kan erbjuda trots telefonens låga pris.

 

Högtalare

Asus ZenFone Max Pro har en högtalare som sitter på undersidan. Den producerar monoljud med hög volym och helt okej kvalitet. Högtalarens största problem är högre frekvenser på hög volym som snabbt blir obehagligt skärande. I kombination med bristande täckning bland låga frekvenser föredrar vi högtalaren som sitter i till exempel Motorola Moto G6 Plus, tack vare dess frontmonterade högtalare som erbjuder ett mer balanserat ljud.

 

Batteri

Asus ZenFone Max Pro har ett smått otroligt 5 000 mAh-batteri. I kombination med ett energieffektivt chipset kan Asus erbjuda en mycket lång batteritid. Normala användare kan vänta sig en batteritid på minst två hela dagar medan mer krävande användare kan vänta sig en marginal på 40–50 procent vid slutet av en lång dag. Det betyder att det är så gott som omöjligt att få slut på energi med ZenFone Max Pro. Med tanke på hur tunn och lätt Asus ZenFone Max Pro ändå är skulle vi därför beskriva den som ett underverk av modern industridesign. Riktigt imponerande!

 

Kamera

Asus ZenFone Max Pro har två kameror på baksidan, en 13 och en 5 megapixelkamera. Huvudkameran tar bra bilder i ljusa miljöer med ett brett dynamiskt omfång och generellt bra färgåtergivning. I mörka miljöer fallerar den dock och får stora problem med fokus, exponering och brus.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer erbjuder Asus ZenFone Max Pro bra färgåtergivning och hög detaljrikedom. Kamerans autofokussystem fungerar bra och är relativt snabbt även i dynamiskt krävande miljöer. Asus mjukvara applicerar viss skärpning vilket ger skarpa bilder som tenderar att se lite överskärpta ut i vissa fall. Den allmänna detaljrikedomen är dock hög och med tanke på priset presterar den bra.

I mörka miljöer fallerar kameran totalt. Med ett bländarvärde på f/2,2 kan kameran helt enkelt inte fånga tillräckligt mycket ljus för att ta användbara bilder i miljöer med bristande ljus. Kamerans autofokussystem kan dessutom inte klara av att hitta rätt fokus, vilket gör kameran helt oanvändbar. Exemplet nedan är extremt men det visar problematiken tydligt. Nokia 7 Plus är betydligt bättre men även Motorola Moto G6 Plus, som ligger i samma prisklass, kan fånga en bättre bild med bättre exponering och högre detaljrikedom.

Stäng

 

Mjukvara

Asus ZenFone Max Pro är den första telefonen från Asus som lanseras med ”Pure Android”, som Asus kallare det. Det betyder att mjukvaran är så gott som befriad från Asus-anpassningar eller underliga extrafunktioner. Den är inte med i något officiellt Google-program för ren Android-mjukvara men mjukvaran är ändå ren, enkel och stabil. Vi önskar bara att Asus hade jobbat lite mer med att optimera mjukvaran för att utnyttja telefonens ganska kraftfulla chipset.

Läs mer om mjukvaran

Asus ZenFone Max Pro drivs av Android 8.1 och under vår testperiod har den haft en säkerhetsuppdatering från augusti 2018. Asus är inte med i Android Enterprise Recommended-programmet och trots att operativsystemet är så gott som fritt från anpassningar är ZenFone Max Pro inte heller en Android One-mobil. Asus har alltså inga certifierade garantier om kommande uppdateringar av operativsystemet genom Google.

Rent, typ

Asus kallar sin mjukvara för Pure Android. Begreppet är tänkt att berätta att mjukvaran är fri från Asus vanliga anpassningar av Android. I praktiken betyder det att Max Pro inte har de estetiska eller funktionella förändringar som ZenFone-mobilerna vanligen har. Det låter kanske lite lustigt att det är en fördel att inte behöva använda Asus egen mjukvara. För många användare är det inte heller en särskilt stor fördel. Asus mjukvara för ZenFone är redan ganska avskalad och innebär främst estetiska förändringar i operativsystemet. Det finns ändå små skillnader och för användare som är vana vid Android kan Max Pro:s mjukvara kännas mer bekant och enkel att använda. Förhoppningen är dessutom att den rena mjukvaran ska göra det enklare för Asus att uppdatera telefonen.

Asus har gjort ett fåtal förändringar i operativsystemet. De ha till exempel lagt till en inställning för att justera skärmens vitbalans. Det ser vi bara som ett stort plus eftersom till exempel flera Android One-mobiler har kallblåa skärmar som inte går att justera eftersom Android inte har någon inställning för det. Utöver det har Asus lagt till en funktion som kallas ”Smart screen on” som använder telefonens främre kamera för att hålla skärmen påslagen när telefonen används. Asus har dessutom en förinstallerad Support-app, en FM-radio-app och en anpassa kamera-app.

Bristande optimeringar

Mjukvaran fungerar, för det mesta, ganska bra. Den har dock uppenbara problem med prestanda. Trots ett relativt kraftfullt chipset har Asus misslyckats med att utnyttja prestandan i praktiken. Under vår testperiod har vi sett samma varierande och ibland tråkigt dåliga prestanda som vi såg i ZenFone 5. Det är särskilt intressant eftersom det är två telefoner som båda använder samma Qualcomm-chipset. Det är också särskilt tråkigt eftersom ett mer kraftfullt chipset är Asus största försprång framför till exempel Motorola Moto G6 Plus. Trots den bättre hårdvaran kan dock inte mjukvaran ge en användarupplevelse som faktiskt är bättre. ZenFone Max Pro är snarare ett snäpp sämre än konkurrenten när det gäller upplevd prestanda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Asus ZenFone Max Pro kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 636-chipset som assisteras av 4 GB RAM och har tillgång till 64 GB lagringsutrymme. Det ger den gott om prestanda som överstiger prestandan i många konkurrenter. Det gör den till exempel bättre anpassad för grafiskt krävande spel. Med tillgång till en microSD-kortläsare, som inte delas med en extra SIM-kortläsare, får användare imponerande tillgång till både lagring och rå processorkraft med tanke på telefonens pris.

 

Wi-Fi, Bluetooth och NFC

Asus ZenFone Max Pro M1

Asus ZenFone Max Pro saknar stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det är en av telefonens största problem. Det betyder nämligen att den har svårt att ansluta eller bibehålla en bra anslutning i miljöer med mycket trådlös nätverksaktivitet. Det kan till exempel ställa till det i lägenheter som har många nätverk i närheten men också på arbetsplatser eller publika platser där 5 GHz-bandet har mer utrymme för trafik. Det är ovanligt att moderna smartphones saknar stöd för 5 GHz-bandet och det finns en anledning till det. Faktumet att Asus har valt att inte inkludera stödet är verkligen synd.

Läs om Bluetooth och NFC

Dålig täckning

Även Bluetooth har en del problem i ZenFone Max Pro. Telefonen har inga problem med täckning till Bluetooth-enheter när den är i en miljö som är fri från andra trådlösa nätverk. Med ett par Bluetooth Klass 3-hörlurar kunde vi mäta upp en täckning med fri sikt på upp till 50 meter. När vi försökte göra samma sak i ett hus med flera trådlösa nätverk sjönk täckningen med fri sikt till 20 meter. Det är betydligt sämre än många konkurrenter. Skillnaden är dock mest uppenbar när signalen dessutom måste ta sig genom väggar. ZenFone Max Pro tappar täckningen på platser där konkurrenter så som Motorola Moto G6 Plus inte har några som helst problem.

ZenFone Max Pro saknar också stöd för NFC. Det betyder att den inte kan användas för kontaktfria betalningar eller för någon av de många andra applikationer som NFC kan användas för. Det är ännu en besvikelse som vi är ovana vid att se i den moderna smartphonebranschen. Avsaknad av NFC var inte lika ovanlig i billiga mobiler för några år sen. I dag är det en vanligtvis given funktion som alltså tyvärr saknas helt i Asus nya budgetmobil.

Stäng

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 159 × 76 × 8,45 mm
Vikt 180 gram
Kamera 13 MP, 5 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + 2 =