Asus ZenFone 5
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Det finns internationella versioner av ZenFone 5 med 6 GB RAM. Den svenska har 4 GB RAM.
Fördelar
+ Skärmen
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Kameran
Nackdelar
+ Mediokert chipset
+ Irriterande och buggig mjukvara
+ Bräcklig glasbaksida
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri7.3
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone 5 imponerar med bra batteritid, bra skärm och bra kamerasystem. Skärmen är en av de bästa vi sett i prisklassen och den lyckas utnyttja utrymmet på framsidan på ett bra sätt. Kamerasystemet är bara en mindre justering i jämförelse med ZenFone 4 men fortsätter att imponera med tanke på prisklassen. Både den imponerande skärmen och kameran gör det lite extra synd att ZenFone 5 har ett ganska mediokert chipset för prisklassen och dålig mjukvara som sätter käppar i hjulen. Det gör telefonen märkbart långsammare och jobbigare att använda än till och med billigare konkurrenter så som Nokia 7 Plus.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone 5 har en stadig, stilren och praktisk design. Den stora skärmen får plats i en ganska kompakt design tack vare en lite kontroversiell skärmflärp. Det är svårt att påstå att det inte finns tydliga iPhone X-influencer men det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

Läs mer om hårdvaran

Asus har lyckats skapa ett unikt designspråk kring sitt varumärke, bara tack vare en designdetalj. På baksidan av företagets bärbara datorer, surfplattor och smartphones har de nämligen ett mönster som reflekterar ljus på ett unikt sätt. På många av företagets datorer har det cirkulära mönstret inristat i metall. ZenFone 5 har dock sitt mönster bakom en skiva glas. Glaset ger telefonen en känsla av kvalitet och lyx men vi gillar också det stilrena utseende som baksidan bidrar med. Asus är till exempel en av få tillverkare som har lyckats undvika fula certifieringsikoner på glasbaksidan. Längst ner finns bara en liten text om att mobilen är designad av Asus och längre upp på baksidan hittar vi företagets logga.

Lite osäker läsare

I centern av glasbaksidans cirkulära mönster finns en fingeravtrycksläsare. Den är nedsjunken under glaset, vilket gör det enkelt att känna sig fram till den. Läsaren funkar helt okej men det märks att Asus ligger en bit bakom konkurrenterna, både när det gäller hastighet och pålitlighet. Läsaren blir betydligt mer pålitlig när vi registrerar samma finger flera gånger. Trots det erbjuder den inte samma pålitliga upplevelse som även många billigare konkurrenter gör.

I det översta vänstra hörnet av baksidan finns en kameramodul med dubbla kameror och en tillhörande uppsättning av två LED-lampor. Kameramodulen sticker ut lite från baksidan men inte lika mycket som många konkurrenters kameramoduler. Det gör visserligen ändå telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord, men flaggskeppsmobiler så som iPhone X och Huawei P20 Pro är betydligt värre.

Asus har valt metall för ZenFone 5:s sidor. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är lätta att känna sig fram till och erbjuder bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare. Läsaren har plats för två kort. Antingen ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort.

Hörlursporten är kvar

På undersidan av ZenFone 5 finns en USB Typ-C-port, en högtalare, en mikrofon och en 3,5 millimeter hörlursport. Användare får alltså tillgång till en bra uppsättning portar, inklusive en hörlursport som är praktiskt placerad på samma sida som USB-porten.

På framsidan av ZenFone 5 finns den kanske mest iögonfallande delen av telefonens design. Asus har hoppat på den nya trenden med avlånga skärmar och en ”skärmflärp” som täcker en del av toppen av skärmen. I flärpen finns en hörlur och videosamtalskamera men inget 3D-kamerasystem som finns i iPhone X. Under skärmen finns en liten ram som har ungefär samma storlek som den undre ramen på Samsung Galaxy S9. Den är alltså inte alls lika liten som på iPhone X men det är inte nödvändigtvis något dåligt. Visst, utan den extra ramen hade ZenFone 5 kanske kunnat vara ännu mer kompakt. Den nedre ramen lyfter emellertid samtidigt upp skärmen och gör att vi inte behöver sträcka oss lika långt ner för att nå navigeringsknapparna.

Skärmtrenden

Vi har diskuterat frågan om en skärmflärp i flera andra tester av Asus-konkurrenter. Det är uppenbart att flärpen är en annorlunda designdetalj som ger moderna smartphones ett unikt utseende. Flärpen tjänar ett praktiskt syfte eftersom den låter skärmen sträcka sig längre upp på framsidan, samtidigt som den ger plats för viktiga komponenter. Eftersom utrymmet bredvid flärpen kan användas för statusikoner kan det extra skärmutrymmet också användas på ett bra sätt i många fall. Huruvida skärmflärpen är snygg eller inte är dock en minst sagt subjektiv fråga.

ZenFone 5 har en rund och snäll design. Den ser till och med rundare och snällare ut än iPhone X. Apples telefon har en mer industriell design. Asus ZenPhone 5 är i alla fall stadig och väl konstruerad tack vare en bra kombination av material. Den saknar dock vattentålighet och trots glasbaksidan har den inte stöd för trådlös laddning. Även om glasbaksidan kanske ger en känsla av kvalitet går det inte att säga annat än att glas är mer bräckligt än till exempel metall, som används av Nokia 7 Plus.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone 5 har en 6,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 246. Skärmen erbjuder med andra ord en hög detaljrikedom. Som standard har skärmen ganska överdrivna färger och en skev vitabalans men med bara ett par ändrade skärminställningar kan vi få en mycket mer exakt och bra skärm. I skärmens autoläge för vitbalans lyckas ZenFone 5 hitta en så gott som perfekt vitbalans. Det är ovanligt att se en smartphone kombinera en så hög upplösning och samtidigt en så bra färgåtergivning i den prisklass som ZenFone 5 ligger i. Skärmens maximala ljusstyrka hade visserligen kunnat vara lite högre men vi är ändå imponerade av den bildkvalitet som ZenFone 5 kan erbjuda i sin prisklass.

 

Batteri

Asus ZenFone 5 har ett stort batteri som mäter 3 300 mAh. Med ett energieffektivt Qualcomm Snapdragon 636-chipset erbjuder Asus en riktigt bra batteritid. Normala användare kan förvänta sig en batteritprocent på minst 40 procent vid slutet av dagen. Vid lätt användning klarar den två dagars användning utan problem. Även vid mycket hård användning är ZenFone 5 riktigt svår att ta under 10 procent på en dag. Det ger den en batteritid som ligger på nästan exakt samma nivå som ZenFone 4, strax under Nokia 7 Plus men över den billigare konkurrenten Motorola Moto X4.

 

Högtalare

Asus ZenFone 5 har en högtalare på sin undersida och en sekundär högtalare i sin hörlur. Den sekundär högtalaren kan bara reproducera höga frekvenser och har ingen täckning bland lägre frekvenser. Det gör ljudbilden lite skev eftersom Asus använder de två högtalarna som separata stereohögtalare. Ljudnivån är i alla fall hög och med undantag för den skeva stereobilden är ljudkvaliteten ganska bra. Vissa höga frekvenser är lite skärande och vi föredrar definitivt högtalarna i flera dyrare konkurrenter men för sin prisklass är högtalarna i ZenFone 5 bra.

 

Kamera

Test Asus ZenFone 5

Asus ZenFone 5 har ett kamerasystem som inte är identiskt men åtminstone mycket likt föregångarens kamerasystem. Den enda egentliga nyheten är ett litet byte av huvudkamerans sensor. Det betyder att Asus fortsätter prestera bra i både ljus och mörka miljöer med en unik sekundär vidvinkelkamera som bonus.

Läs mer om kameran

Asus ZenFone 4 imponerade på oss under förra året med bra kameraprestanda för prisklassen. Även årets modell presterar bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom, utan att behandla bilden för mycket eller skapa ett för onaturligt utseende. I ljusa miljöer fungerar kamerasystemet helt enkelt bra.

Även i mörka miljöer erbjuder Asus ett brett dynamiskt omfång. Tack vare ett optisk stabiliserat kamerasystem kan kameran fånga mer ljus under längre tid. I våra tester valde ZenFone 5 kontinuerligt längre slutartid än konkurrenterna. Trots det har den svårt att klå konkurrenter så som OnePlus 5T. Den presterar bra men lyckas inte erbjuda högre detaljrikedom eller hålla nere bruset bättre än konkurrenten.

Ett annat perspektiv

Asus ZenFone 5 skiljer sig från konkurrenterna genom att erbjuda en sekundär vidvinkelkamera. Bilderna från specialkameran har ett lite mer begränsat dynamiskt omfång och på grund av en mer lågupplöst sensor kan den inte heller erbjuda lika hög detaljrikedom. Hög detaljrikedom är dock inte ett viktigt krav för en specialkamera som fokuserar på ett brett perspektiv. Det enda som är en riktig besvikelse med vivinkelkameran är faktumet att den tenderar till att ha problem med brus, även i ljusa miljöer. Ta till exempel en titt på den blåa himlen i bildexemplet nedan. Trots det är vi glada över att se Asus fortsätta vara en av få tillverkare som erbjuder en vidvinkelkamera. Konkurrenter så som OnePlus 5T har en ganska meningslös sekundär kamera medan Nokia 7 Plus har en sekundär kamera med telezoom. Asus erbjuder ett ganska unikt perspektiv.

Stäng

 

Mjukvara

Asus ZenFone 5 har mjukvara som är hårt anpassad för att ha ett unikt utseende. Många funktionella aspekter är så gott som orörda och det finns flera positiva tillägg. Vissa delar av mjukvarans resurshantering är dock irriterande och överflödiga. Mjukvaran är dessutom inte så väl optimerad som den borde. Det gör telefonen lite för långsam och ibland frustrerande att använda.

Läs mer om mjukvaran

ZenFone 5 använder Android 8.0.0 och har Asus anpassningar ovanpå det. Under vår testperiod har vi testat telefonen med en säkerhetsuppdatering från mars månad. Uppdateringen är alltså inom den tremånadersgräns som Google har för både Android One och Android Enterprise Recommended. Med det sagt gör Asus inga löften om hur länge eller hur ofta telefonen kommer att uppdateras. Om historien ska vara en indikator är Asus ändå relativt flitiga med att uppdatera sina mobiler.

ZenFone 5 fortsätter använda en anpassad version av Android som skiljer sig kraftigt från Android. Asus har ändrat både estetiska och funktionella delar av operativsystemet. Allt från hemskärmen, appskärmen och låsskärmen till inställningarna, snabbgenvägarna och notiserna är förändrade för att passa Asus design. De estetiska förändringarna är ganska genomgående och omfattande medan den funktionella delen av mjukvaran bara har mindre förändringar. En av de enda större funktionella förändringarna, till det sämre, är faktumet att Asus har tagit bort Andorids stöd för flera användarkonton.

Enkel anpassning

Asus har lagt till en uppsjö extrafunktioner i sin mjukvara. En av de bättre anpassningarna är en bra uppsättning kontroller för hur bildskärmen ser ut. Användare kan enkelt välja mellan flera olika färglägen och kan justera skärmens vitbalans. Utöver bildskärmens utseende kan användare också anpassa mjukvarans utseende. Det går till exempel att ändra ordningen på navigeringsknapparna och tack vare ett Tema-system kan användare förändra stora delar av operativsystemets utseende.

”Smarta” optimeringar

Även med ZenFone 5 fortsätter Asus göra mycket för att ”optimera” telefonen. En app kallad ”Mobilhanteraren” sägs göra justeringar för att förbättra batteritid och prestanda. En inbyggd funktion som kallas PowerMaster sägs se till att batteritiden förlängs. I verkligheten är optimeringarna dock mest irriterande och kontraproduktiva. Som standard stoppas till exempel många appar från att köras i bakgrunden, vilket kan ge dem ett oväntat beteende. Inte nog med det. Apparnas minnen raderas automatiskt i bakgrunden för att spara arbetsminne. Vi vet inte exakt hur systemet fungerar men som det beskrivs i mjukvaran rensas appars minne när skärmen släcks. Det gör i praktiken att appar måste starta om oftare och att telefonen blir långsammare. När användaren stänger av funktionen varnar Asus för att det kan leda till att mer minne används. Ja, det är ju det som är syftet med arbetsminnet.

Asus ”smarta” optimeringar av mjukvaran är för aggressiva. De beskrivande texterna är missvisande och i många fall svåra att förstå eftersom de svenska översättningarna inte alltid är grammatiskt korrekta. Dessa problem hade varit ett mindre om vi bara kunde stänga av och bli av med de speciella resurshanterarna. Trots att vi går in i PowerMaster och stänger av funktionen för att varna användaren för appar som körs i bakgrunden, fortsätter dock notiser komma in. Det finns inget uppenbart sätt att bli av med de störande notiserna eftersom funktionen för att stänga av dem alltså inte fungerar. Detta är förhoppningsvis ett problem som Asus kan lösa i framtiden men i skrivande stund är Asus ”smarta” system mycket mer irriterande än det är hjälpsamt.

Det som är mest frustrerande med Asus resurshanteringssystem är att det är störande av ingen uppenbar anledning. Vi vet från telefoner så som Nokia 7 Plus att Android har inbyggda och väl fungerande system för att hantera systemresurser i bakgrunden. Vi behöver inte ytterligare ett lager av resurshantering från Asus, som dessutom inte fungerar som det borde.

Ändå långsam

En annan tråkig aspekt av Asus mjukvara är faktumet att optimeringarna ändå inte är tillräckliga för att göra telefonen så kvick som vi hade hoppats. Mjukvaran är inte tillräckligt väl optimerad för att flyta på som den borde. Även grundläggande animationer, så som att dra ner snabbgenvägarna från toppen av skärmen, kan få telefonen att stanna till och förlora bilder vid animationen. Det gör inte telefonen långsam men det är tydliga och irriterande tecken på att Asus har mycket att förbättra i sin mjukvara.

Asus har tidigare skickat med en hel drös förinstallerade applikationer. Under det senaste året har företaget blivit bättre på att skala ner sina egna appar. Det betyder att apputbudet nu är mer tillbakadraget, vilket ger användare en renare telefon. Asus har fortfarande vissa unika appar så som bild, kollage och fotograferingsappen Selfie Master och Asus WebsStorage är förinstallerad för att ge användare tillgång till Asus egen molntjänst.

Flärp-anpassningar

Asus har anpassat operativsystemet för att hantera skärmens annorlunda form. I en kommande uppdatering säger Asus att de kommer att ge användare möjlighet att ”gömma” flärpen med en inställning. Den inställningen finns dock inte tillgänglig när vi gör detta testet. Asus har heller inte fixat ett annat problem som vi har haft med ZenFone 5 under hela vår testperiod. Problemet gör att en del av tiden för klockan längst upp till höger sträcker sig utanför bildskärmen när mjukvaran är inställd i Visningsläget ”Små”.

Det nya fenomenet med skärmflärpar gör att tillverkare tvingas ta svåra beslut när det gäller till exempel video. Skärmen har ett avlångt format som gör att video i det klassiska wide-screen-formatet, 16:9, visas med svarta ramar till höger och vänster om bilden. I till exempel YouTube-appen kan videos dock zoomas in för att visas i full bredd. Medan dyrare mobiler så som Huawei P20 Pro väljer att inte visa något i delarna av skärmen bredvid flärpen, expanderar Asus videon till full storlek. Likt iPhone X visas därför videos med full bredd, så att flärpen täcker en del av bilden. Vi tycker att Huaweis lösning är bättre men den är främst möjlig eftersom P20 Pro har en större undre ram som kan göras symmetrisk med de svarta kanterna runt flärpen. Med tanke på omständigheterna är Asus anpassningar av mjukvaran för flärpen ändå ganska bra.

Demo av de två skärmlägena för video i YouTube.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Asus ZenFone 5

Asus ZenFone 5 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 636-chipset. Det är ett relativt nytt chipset som ligger mellan Snapdragon 660 och 630 i Qualcomms expanderande serie av chipsets för mellansegmentsmobiler. CPUn ligger precis mitt emellan de två syskonen medan GPU-delen bara ligger marginellt högre än 630. Det betyder i praktiken att konkurrenter så som Nokia 7 Plus, som använder Snapdragon 660, erbjuder betydligt högre prestanda. Asus ligger i alla fall i linje med konkurrenterna när det gäller RAM, med 4 GB. Utöver det finns 64 GB lagringsutrymme samt tillgång till en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 246
Storlek 153 × 72,65 × 7,7 mm
Vikt 165 gram
Kamera 12 MP, 8 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Synd att vi får snålvarianten med bara 64GB här i Sverige, och det gäller väl även kommande 5Z om jag har förstått det rätt. Väldigt tråkigt!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + sexton =