Lenovo C2 Power
2.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Det finns en vit och en svart version av Lenovo C2 Power. Vi har testat den svarta versionen.
Fördelar
+ Riktigt bra batteritid
+ Utbytbart batteri
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Plastig konstruktion
- Reklamappar
- Saknar NFC-stöd
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
Kamera2.4
Skärm3
Batteri7.8
Kamera2.4
Skärm3
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo C2 Power har mycket att erbjuda med tanke på sitt låga pris. Särskilt bra är dess batteri. Ingen konkurrent i prisklassen kommer i närheten av den imponerande batteritid som C2 Power kan erbjuda. Om det är en billig batterijätte du är ute efter kan C2 Power med andra ord vara ett av dina bästa alternativ. Om du kan nöja dig med lite sämre batteritid finns det dock telefoner som erbjuder bättre mjukvara och en allmänt bättre användarupplevelse. Lenovos egen Moto G4 Play är ett utmärkt exempel.

 

Hårdvarudesign

Lenovo C2 Power är en av få telefoner på marknaden som har ett utbytbart batteri och stöd för både dubbla SIM-kort och microSD-kort. Telefonen har dock också en ganska anonym och tråkig design som har små problem med byggkvalitet.

Läs mer om hårdvaran

I vårt test av Lenovo Moto G4 Play beskrev vi nyligen telefonen som ganska anonym när det gäller hårdvarudesign. Lenovo C2 Power kan tyckas ta anonymitet till en ännu högre nivå. Telefonen har ett lågt pris och en låg profil. Vi har testat den svarta versionen av produkten som har en design som får oss att tänka på Android-flaggskepp från 2010. Den har inte mycket mer att erbjuda än en svart rektangel av plast, när det gäller design. Det är svårt att komma på komplimanger riktade till telefonens estetik. Samtidigt handlar estetik om tycke och smak så även om den inte sticker ut på marknaden kanske du ändå tycker den är snygg.

Lenovo C2 Power känns tyvärr inte som en särskilt dyr smartphone när den ligger i handen. Stora delar av telefonen känns helt okej konstruerade men plastbakstycket kan knaka en hel del och avslöjar snabbt telefonens låga prissättning. Det knakiga bakstycket har dock en ganska ovanlig funktion. Det är avtagbart. Under bakstycket finns en microSD-kortläsare, dubbla nanoSIM-kortläsare och ett utbytbart batteri. Ja, du läste rätt. Medan nästan alla andra tillverkare på marknaden har lämnat utbytbara batterier bakom sig fortsätter Lenovo att erbjuda utbytbara batterier i sina billigaste modeller. Denna gången handlar det om ett gigantiskt 3 500 mAh-batteri som gömmer sig i den relativt kompakta telefonen. Batteriet är enkelt att plocka ut men vi tycker att det är synd att SIM-kortplatserna är placerade så att batteriet måste plockas ut för att SIM-korten ska kunna bytas ut.

Saknar viktig funktion

På baksidan av telefonen sitter Lenovos varumärke och strax ovanför det hittar vi en kamera med en stor lins och en LED-lampa. Under skalet brukar det sitta en NFC-läsare på många konkurrerande telefoner men C2 Power saknar tyvärr funktionen. Det betyder att telefonen inte kan användas för bland annat vissa mobila betalningslösningar som använder NFC.

Längst ner på baksidan finns ett galler till en högtalare. Trots att gallret sträcker sig över hela telefonens bredd sitter det bara en högtalare på baksidans högra sida. Till skillnad från många andra Lenovo-telefoner finns det ingen högtalare på telefonens framsida.

På undersidan hittar vi en microUSB-port och ett hål för en mikrofon och på vänster sida sitter tre knappar: på/av, volym upp och volym ner. Knapparna är enkla att använda men ger inte riktigt lika tydlig fysisk återkoppling som knapparna på Lenovo Moto G4 Play.

Framsidan täcks av ett stycke glas som tyvärr inte marknadsförs som reptåligt. En plastfilm kan med andra ord behövas för att skydda skärmen från permanenta repor. Under glaset sitter en fem tum skärm och runt skärmen sitter väl tilltagna ramar. De är inte riktigt lika tjocka som ramarna runt skärmen på Lenovo Moto G4 Play men de gör ändå telefonen relativt stor. Lenovo C2 Power är allt annat än en liten telefon.

Stäng

 

Skärm

Lenovo C2 Power har en fem tum skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen använder sig av LCD-teknik och har därför stora problem med både svärta och kontrast. Skärmen kan erbjuda relativt bra prestanda vid höga betraktningsvinklar men skärmens kontrast blir lidande vid extrema betraktningsvinklar. I jämförelse med andra skärmar i prisklassen är skillnaderna små men den mest märkbara skillnaden är att C2 Power inte riktigt kan erbjuda samma kontrast som även Lenovos egen konkurrent, Moto G4 Play, kan erbjuda.

 

Högtalare

Lenovo C2 Power har en högtalare som sitter på baksidan av telefonen. Det gör att telefoner så som Moto G4 Play, som har en högtalare på telefonens framsida, har ett naturligt försprång. De två telefonerna producerar ändå ljud med så gott som identisk volym. Moto G4 Play kan producera ljud med bättre täckning bland de lägre frekvenserna och Lenovo C2 Power har dessutom en tendens att ha problem med de högre frekvenserna i mellanregistret. Ljud som spelas på hög volym kan vara obehagligt att lyssna på på grund av högtalarens problem. Moto G4 Play är kort sagt ett bättre val för dig som vill ha en bra högtalare i mobilen.

 

Batteritid

Lenovo C2 Power är en otroligt imponerande smartphone när det gäller batteritid. Bakom det avtagbara bakstycket finns ett utbytbart batteri som mäter 3 500 mAh. Batteriet kan ta alla användare genom långa och tuffa dagar. Vid lättare användning har den inga problem att ta sig igenom två hela dagar. Det gör Lenovo C2 Power till den telefon under 4 000 kronor som vi har testat med längst batteritid hittills. Ingen annan kommer i närheten. Faktumet att batteriet är utbytbart betyder också att användare kan köpa extrabatterier för att få en veckas batteritid eller enkelt byta ut batteriet när det slits ut. Riktigt imponerande!

 

Kamera

Lenovo C2 Power har en 8 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,2. Kameran kan fånga skarpa bilder som erbjuder balanserade färger. Kamerans största problem är dess begränsade dynamiska omfång och bristande prestanda i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Lenovo C2 Power är en riktigt billig smartphone. Det finns ingen smartphone i prisklassen som har en riktigt bra kamera. C2 Power är dock tyvärr lite sämre än andra telefoner i prisklassen. I jämförelse med Lenovo Moto G4 Play är det uppenbart att Qualcomms bildprocessor är betydligt bättre än MediaTeks, som används av C2 Power. Moto G4 Play kan ta bilder som har bredare dynamiskt omfång och som kan hitta rätt inställningar för att fånga bättre bilder i mörka miljöer. C2 Powers kamera är dessutom betydligt långsammare än Moto G4 Play. Kamerans HDR-läge är särskilt långsamt. En HDR-bild kan ta 2–3 sekunder att fånga. Det gör det svårt att fånga en skarp bild i HDR-läget utan att stöta på problem.

Även när det gäller video ligger C2 Power bakom Moto G4 Play när det gäller kvalitet. C2 Power är begränsad till videoinspelning i 720 30p medan Moto G4 Play kan fånga video i 1 080 30p. Det betyder att Moto G4 Play kan fånga video med betydligt högre detaljrikedom.

Stäng

 

Mjukvara

Lenovo har blivit känd som en av Android-marknadens ledare när det gäller mjukvara. Företagets Moto-telefoner har tagit en avskalad och enkel syn på Android, vilket har gett användare en svårslagen användarupplevelse. Lenovo C2 Power använder tyvärr inte Lenovos hyllade mjukvara men hamnar istället i samma fallgropar som många konkurrenter.

Läs mer om mjukvaran

Lenovo C2 Power drivs av Android 6. Ovanpå operativsystemet finns en lätt anpassning av mjukvaran. Lenovo har gjort små men betydande förändringar i telefonens notisfält och snabbgenvägar, inställningspanel och låsskärm. En av de största funktionella förändringarna som Lenovo har gjort är att ta bort möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk direkt från snabbgenvägarna ovanför notiserna. Det kanske låter som en ganska liten förändring men många små negativa förändringar kan försämra användarupplevelsen radikalt.

Appskärmen är borta

En annan förändring som Lenovo valt att göra i sin mjukvara är att installera en så kallad startskärm som förändrar hur Android fungerar. Startskärmen som kallas Launcher3 tvingar användare att visa alla installerade appar på hemskärmen. Startskärmen har ingen appskärm som kan samla alla förinstallerade i bokstavsordning, vilket kan göra det svårt att snabbt hitta rätt appar. Särskilt krångligt är det att hitta vissa appar eftersom hemskärmen helt saknar en enkel sökfunktion. För avancerade användare kan detta problemet enkelt lösas med att en tredjeparts-launcher installeras från Google Play men för många användare är det inte ett alternativ.

Med undantag för snabbgenvägarna och hemskärmen är många delar av operativsystemet så gott som orörda. Lenovo har förändrat delar av utseendet i Inställningspanelen men så gott som alla inställningar ligger där de brukar i Android och det är enkelt och logiskt att navigera bland dem.

Trots att Lenovo har en kameraapp i sina Moto-telefoner som fungerar bra, har företaget valt att installera en helt annan kameraapp i C2 Power. Appen fungerar bra och är ofta ganska snabb men den saknar många grundläggande inställningar och har flera andra inställningar som är svåra att tolka. I stillbildsläget finns till exempel en inställning för att inaktivera en funktion som kallas ZSD. Exakt vad de tre bokstäverna står för och vad funktionen gör är dock oklart.

”Säkerhetsapp”

Medan Moto-telefonerna är helt fria från reklamappar och annan onödig mjukvara är C2 Power full av dem. McAfee Security, som också används av Sony, kommer förinstallerad på telefonen. Appen sägs hjälpa användare med deras säkerhet genom att söka igenom appar och leta efter virus i telefonen. Appens värde går dock att ifrågasätta och den försöker dessutom övertala ovetande användare att betala för en årlig tjänst. Som grädde på moset varnar McAfee-appen användare för en förinstallerad app, kallad User Experience. Appen är dock förinstallerad på telefonen och utvecklad av Lenovo. Det är sorgligt dåligt.

Utöver McAfee har Lenovo installerat en extra webbläsare kallad UC Browser, en ljudapp som sägs förbättra telefonens ljud i olika användarscenarion och en supportapp kallad Lenovo Companion. Lenovos egna Moto-telefoner bevisar att sådana typer av förinstallerade appar inte behöver installeras på en modern smartphone. Det är uppenbart att C2 Power är utvecklad av en annan division inom företaget som har en helt annan filosofi när det gäller mjukvara.

Lenovo C2 Power använder ett bra operativsystem men lyckas förstöra det med meningslösa appar som inte gör annat än försämra användares upplevelse. Det är särskilt fascinerande med tanke på att Lenovo också säljer några av världens bästa smartphones.

Stäng

 

Wi-Fi

Wi-Fi har länge använt sig av 2,4 GHz-bandet för att skicka signaler till mobila enheter. Under de senaste 5–10 åren har allt fler enheter dock börjat använda 5 GHz-bandet. 5 GHz kan vara särskilt bra på platser där det finns många andra 2,4 GHz-nätverk som kan göra trådlösa nätverk opålitliga. Lenovo C2 Power har tyvärr inget stöd för 5 GHz-bandet. Det betyder att du som bor eller jobbar på en plats med väldigt många lokala trådlösa nätverk kan få en opålitlig uppkoppling till ditt trådlösa nätverk med Lenovo C2 Power.

 

Prestanda

Lenovo C2 Power

Lenovo C2 Power har ”Power” i sitt namn men vi gissar att det syftar på batteriet för C2 Power har inte mycket att komma med när det gäller processorkraft. Den har en MediaTek MT6735-processor som har jämlik prestanda med Qualcomm Snapdragon 410, som används av Lenovo Moto G4 Play. Processorn i C2 Power får assistans av samma mängd RAM-minne och lagringsutrymme som Moto G4 Play, nämligen 2 GB RAM-minne och 16 GB lagringsutrymme. Det ger telefonen ett försprång framför många andra konkurrenter från andra tillverkare som ofta är begränsade till 1,5 GB RAM-minne. Den relativt svaga processorn har dock ändå stora problem att driva många krävande spel och appar så den passar inte så bra för dig som vill ha det bästa när det gäller prestanda.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =