Lenovo Moto G4 Play
2.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Det finns två versioner av Moto G4 Play. En med enkel och en med dubbla SIM-läsare.
Fördelar
+ Mjukvaran
+ Bra batteritid
+ Utbytbart batteri
+ Hela 2 GB RAM
Nackdelar
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC-stöd
- Medelmåttig kamera
- Breda skärmramar
Kamera2.7
Skärm3.1
Batteri6.3
Kamera2.7
Skärm3.1
Batteri6.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Moto G4 Play är en riktigt imponerande smartphone. Den har inte världens bästa kamera, skärm eller snyggaste design men håller en oerhört hög lägstanivå. Det finns få saker att klaga på och många saker att jubla över. Moto G4 Play har riktigt bra mjukvara, stöd för dubbla SIM-kort, en microSD-kortläsare, en bra högtalare och ett utbytbart batteri som erbjuder lång batteritid. För sitt pris är det otroligt hur mycket Lenovo lyckats få plats med i Moto G4 Play. Letar du efter en billig smartphone som kan göra det mesta behöver du inte leta längre än till Moto G4 Play.

 

Hårdvarudesign

lenovo-moto-g4-play-recension-forstaLenovo Moto G4 Play har en allt annat än inspirerande design. Den går i sina syskon och förfäders fotspår men lyckas ändå erbjuda mer funktionalitet än föregångarna. Tack vare utökad funktionalitet sticker den också ut från konkurrenterna i sin prisklass.

Läs mer om hårdvaran

De billiga telefonerna i Lenovos Moto-serie har samma designspråk och till stor del exakt samma design. På baksidan sitter ett plastskal som har en matt finish. Kameran är inramad av glas med en svart bakgrund och silverfärgad ram. Moto-märket är placerat i en grop på baksidan och längs sidorna möts det avtagbara bakstycket av en ljusare grå plastram.

I jämförelse med Moto E3 har Moto G4 Play många designlikheter. I jämförelse med Motorolas dyrare smartphones har dock Moto G4 Play en unik funktion. Utöver att bakstycket är avtagbart är också batteriet utbytbart. Det gör det enklare att byta ut om det skulle slitas ut eller gå sönder av någon annan anledning. Det gör det även lättare för Moto G4 Play att ha ett långt liv och minskar risken för att telefonen slängas i soporna när batteriet ger upp. Få telefoner erbjuder utbytbara batterier och vi är glada över att se det i Moto G4 Play.

lenovo-moto-g4-play-recension-batteri

Dubbla SIM och microSD-stöd

Moto G4 Play säljs i två olika versioner i Sverige. Den ena har en SIM-kortläsare och den andra har två. I nuläget kostar de ungefär lika mycket och det finns inga andra skillnader mellan de två modellerna så för de flesta konsumenter är versionen med stöd för dubbla SIM-kort det bästa alternativet. Det enda vi har att klaga på när det gäller telefonens SIM-kortläsare är faktumet att de inte kan sättas in eller tas ut utan att batteriet först plockas ut. Det gör det omöjligt att snabbt byta SIM-kort eller sätta in ett extra. Samma gäller som tur är inte för telefonens microSD-kort. Ta av bakstycket så kan ett microSD-kort sättas in utan att batteriet först plockas ut.

På telefonens högra sida sitter tre fysiska knappar: en på/av-knapp och två volymknappar. På/av-knappen sitter strax ovanför de två volymkapparna och har ett mönster som gör det relativt enkelt att skilja knapparna från varandra. Alla tre knapparna ger god fysisk återkoppling och är därför enkla att använda. Även om knapparnas känsla kanske låter som en obetydlig detalj kan en mobiltelefon som har knappar som är svåra att använda bli snabbt frustrerande. Moto G4 Play gör det enkelt att veta vilken knapp som är vilken och när den tryckts in.

Likt många andra Lenovo-telefoner har även Moto G4 Play en microUSB-port som sitter på undersidan av telefonen. Den har inget stöd för att skicka ut video och har alltså inte samma symmetriska design som används av den relativt nya USB Typ-C-porten. På ovansidan sitter ett 3,5 millimeter hörlursuttag. Faktumet att telefonens två portar sitter på vardera sida av telefonen kan göra det lite krångligt att lyssna på musik och ladda telefonen samtidigt.

lenovo-moto-g4-play-recension-framsida-2

Breda ramar

Lenovo Moto G4 Play har en fem tum skärm. Det gör den betydligt mindre än exempelvis Lenovo Moto G4 Plus. Den är ändå svår att beskriva som liten eller kompakt. Ramarna runt skärmen är breda vilket gör telefonen större än vad den hade behövt vara. Samsung Galaxy A3 (2016) är ett lite dyrare alternativ för dig som letar efter en lite mindre smartphone.

Lenovo Moto G3 var en vattentät smartphone. Lenovo Moto G4 Play kan tyvärr inte skryta med samma egenskap. Lenovo säger dock att telefonen är behandlad med ett vattenavstötande material som gör att den kan stå ut med små mängder vatten, utan större problem. Det betyder i praktiken att den kan klara lite regn och att den har högre sannolikhet att överleva ett tapp i en toaletten. Lenovo utlovar ingen som helst vattentäthet men Moto G4 Play kan i alla fall klara viss väta.

En sista detalj som är värd att notera är att Moto G4 Play saknar stöd för NFC. Det betyder att den inte kan användas för att bland annat skicka över data mellan telefoner med hjälp av tekniken. Om du känner att du måste ha stöd för NFC i din smartphone kan den lite dyrare Samsung Galaxy A3 (2016) vara ett alternativ.

Stäng

 

Skärm

lenovo-moto-g4-play-recension-framsida

Lenovo Moto G4 Play har en LCD-skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen är ljusstark, kan leverera rika färger och kan behålla färgens rikedom och exakthet även vid höga betraktningsvinklar. Skärmens kontrast blir lidande vid extrema betraktningsvinklar men det är väntat med tanke på telefonens pris. I jämförelse med dyrare konkurrenter så som Samsung Galaxy A3 (2016) har Lenovo svårt att konkurrera med AMOLED-skärmars höga kontrast. Eftersom Samsungs smartphone använder en speciell skärmtyp kallad PenTile kan Lenovos skärm dock erbjuda högre detaljrikedom.

 

Högtalare

lenovo-moto-g4-play-recension-horlur

Lenovo Moto G4 Play har en högtalare placerad på framsidan av telefonen. Den riktar sitt ljud rakt mot användaren vilket ger den ett försprång framför många konkurrenter som har sin högtalare på telefonens undersida eller baksida. Även om vi mäter ljudvolymen som kommer direkt från högtalaren kan Moto G4 Play dock ändå producera ljud med högre volym. I vårt test nådde Moto G4 Play upp till 76,5 decibel medan Galaxy A3 (2016) nådde upp till 72,3 decibel i samma test. Moto G4 Plus nådde upp till hela 77,6 decibel i samma test och kunde dessutom erbjuda ett klarare mellanregister. Det är ändå uppenbart att Moto G4 Play har en av sin prisklass bästa högtalare. Den passar bra för både högtalarsamtal och, i nödfall, för musiklyssnande.

 

Batteri

Lenovo Moto G4 Play har lång batteritid som kan ta normala användare genom långa dagar och minst 30 batteriprocent som marginal. Även vid hård användning har Moto G4 Play inga större problem att täcka en hel dags användning. I kombination med ett utbytbart batteri är Moto G4 Play ett intressant budgetval för dig som vill ha bra batteritid från din smartphone.

 

Kamera

lenovo-moto-g4-play-recension-kamera

Lenovo Moto G4 Play har en 8 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran fångar med andra ord bilder som är relativt lågupplösta i jämförelse med konkurrenterna. Sony Xperia E5 har till exempel en 13 megapixelkamera. I praktiken tar dock Moto G4 Play bättre bilder än konkurrenterna i samma prisklass. Med det sagt är Moto G4 Play allt annat än en bra kamerasmartphone. Även konkurrenter som bara kostar 1 000 kronor mer kan ta betydligt bättre bilder. Skillnaden mellan Moto G4 Play och Moto G4 Plus är till exempel betydande.

Läs mer om kameran

I exempelbilderna nedan jämför vi Moto G4 Play med tre andra smartphones. Sony Xperia E5 är en smartphone som ligger i samma prisklass som Moto G4 Play medan Samsung Galaxy A3 (2016) och Lenovo Moto G4 Plus kostar cirka 1 000 kronor mer. I den första bilden ser vi tydligt att Moto G4 Plus har problem i miljöer med krävande dynamik. Detaljerna i de mörka delarna av bilden får lida när kameran försöker anpassa sig efter den ljusa himlen. Kameran kan dock hantera miljön betydligt bättre än Sony Xperia E5 som har stora problem med kromatisk aberration som resulterar i ett rosa sken i delar av bilden.

I den andra exempelbilden är skillnaderna mellan de olika modellerna mindre efter som scenen inte är lika tekniskt utmanande. Om vi zoomar in ser vi att Xperia E5 kan fånga mer detaljrikedom tack vare sin mer högupplösta kamera men skillnaderna är små.

Ljusa men gryniga

I den tredje och sista exempelbilden ser vi hur Lenovo Moto G4 Play får kämpa i en mörk miljö. Kameran har svårt att hitta fokus och drar upp sensorns ljuskänslighet för att göra motivet synligt. Det gör att detaljrikedom går förlorad men att motivet åtminstone går att se. Xperia E5 kan erbjuda lite högre detaljrikedom men underexponerar istället bilden. I slutänden tycker vi att Moto G4 Play tar en betydligt mer användbar bild än Xperia E5 trots att detaljrikedomen får lida.

När det gäller video kan Lenovo Moto G4 Play spela in i Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videons kvalitet sticker varken ut som dålig eller särskilt bra. Både i jämförelse med Sony Xperia E5 och Samsung Galaxy A3 (2016) är skillnaderna små.

Stäng

 

Mjukvara

mjukvara-g4-play

Ända sedan Motorola ägdes av Google har hela Moto-serien präglats av främst en sak: riktigt bra mjukvara. Moto G4 Play är inget undantag. Den billiga telefonen erbjuder en ren, enkel, snabb och stabil användarupplevelse som ingen annan tillverkare kan konkurrera med i prisklassen.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvaran som används i Lenovo Moto G4 Play är mycket lik den mjukvara som används i företagets dyrare smartphones. Vissa funktioner från Lenovos dyrare smartphones är inte tillgängliga i den billigare modellen men 95 procent är så gott som identiskt. Det betyder att användare bjuds på en ren och enkel användarupplevelse baserad på Android 6.0.1. Allt från hemskärmen, appskärmen och inställningarna till notiserna, snabbgenvägarna och appbytaren är så gott som oförändrad från Googles officiella tolkning av Android. Det betyder att användare får tillgång till alla de funktioner som Google inkluderar i operativsystemet, som i vissa fall tas bort av andra tillverkare. Det betyder också att telefonen alltid är stabil och pålitlig.

Trots sin relativt svaga Qualcomm Snapdragon 410-processor fungerar Moto G4 Play väldigt bra. Användargränssnittet flyter på och det är sällan vi stöter på några som helst problem i operativsystemet. Appar laddar givetvis inte lika snabbt som de gör på telefoner som kostar fyra gånger så mycket men alla grundläggande delar av operativsystemet fungerar riktigt väl.

Inte samma gamla Moto-app

Lenovo inkluderar sin Moto-app, även i Moto G4 Play. I jämförelse med Moto G4 Plus finns det dock ett flertal funktioner som tagits bort från appen. Gester för att aktivera ficklampan och kameran har bland annat tagits bort. Den enda kvarstående gesten gör det möjligt att minska skärmens storlek för enhandsanvändning. Börja under skärmen och svep upp för att minska användargränssnittets storlek så att det läggs i ett mindre fönster längst ner på skärmen.

En annan funktion som inkluderas i Moto-appen i Moto G4 Play är en funktion som kallas Visning. Funktionen som funnits tillgänglig i Moto-telefoner i flera år visar de senaste notiserna och den nuvarande tiden på skärmen, även när den är avstängd. När notiser visas på skärmen kan de också snabbt öppnas med ett svep över den ikon som representerar notisen.

Utöver Moto-appen har Lenovo inte inkluderat några reklamapp eller anda irriterande appar. Till skillnad från konkurrenter så som Sony installerar Lenovo bara appar som inkluderas i Android eller som har ett tydligt värde för användaren.

Stäng

 

Prestanda

lenovo-moto-g4-play-recension-baksida

Lenovo Moto G4 Play har en Qualcomm Snapdragon 410-processor som får assistans av 2 GB RAM-minne och 16 GB lagringsutrymme. Processorn är inte kraftfull och kan inte driva grafiskt krävande spel men fungerar bra för sociala medier-appar, för att surfa på webben, skriva mail, fotografera och göra många andra enklare uppgifter. Den fungerar till och med bra för vissa spel, så länge de inte är allt för krävande. Processorns kraft ligger i samma klass som konkurrenterna i prisklassen. Många konkurrenter är dock begränsade till 1,5 GB RAM-minne. Det ger Lenovo Moto G4 Play ett litet prestandaförsprång som gör det lättare för telefonen att ha fler aktiva program i bakgrunden och för att hantera filer och program som är stora eller krävande.

 

Wi-Fi

Lenovo Moto G4 Play

Wi-Fi är en av de mest populära teknikerna för att koppla upp smarta enheter till Internet. Tekniken är det uppenbara valet för Internet i hemmet. Lenovo Moto G4 Play kan hantera tekniken på ett bra sätt och erbjuder stabil och god täckning. Telefonen har dock bara stöd för Wi-Fi över 2,4 GHz-bandet. Det betyder att 5 GHz-bandet som många smartphones har möjlighet att använda inte går att komma åt med Moto G4 Play. Detta är inte ett större problem för många men för dig som bor på en plats med många nätverk i närheten, kan 2,4 GHz-bandet vara överbelastat. 5 GHz-bandet kan då vara en lösning för att få en snabbare och mer stabil uppkoppling. Eftersom Lenovo Moto G4 Play saknar stöd för tekniken är tyvärr 5 GHz-bandet ingen lösning på överbelastningsproblem.

 

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Jag är inte direkt imponerad av batteri tiden

  Lyssnar på musik en hel del och streamar videos!

  Samt vet jag inte varför men ibland slutar en del appar att fungera och sen börjar funka efter en stund?

  • Hej Martin!

   Batteritiden med Moto G4 Play bör vara relativt bra. Just video kräver dock mycket energi. Beroende på bildkvalitet och skärmens ljusstyrka kan du få olika resultat men du borde kunna strömma video konstant i 5-7 timmar med Moto G4 Play.

   Kolla gärna in denna artikeln för att lista ut vad som kräver batteri i din telefon:
   https://surfa.se/hitta-batterislukande-appar-batteritid/

   Hmm. Det låter ju konstigt. Hänger apparna sig eller vad menar du med att de slutar fungera?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + fyra =