Motorola Moto Z3 Play
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6 tum
Bra att veta:Det finns en internationell version med 32 GB lagring. Den svenska har 64 GB och säljs bara i svart.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra mjukvara
+ Dubbla SIM
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Mediokert chipset
- Saknar hörlursport
- Skör glasbaksida
- Övermättad skärm
Kamera5.8
Skärm7.1
Batteri7.3
Kamera5.8
Skärm7.1
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto Z3 Play är en bra smartphone som tyvärr siktar lite för högt. Den försöker konkurrera med några av marknadens bästa mobiler utan att ha tillräckligt mycket krut för att lyckas. Trots en tunn och lätt design har den en ganska bra batteritid, skärmen är visserligen lite övermättad men är annars ganska bra och kameran har lite problem i ljusa miljöer men presterar bra i mörka. Motorola fortsätter dessutom att erbjuda en av marknadens bästa mjukvara. Problemet är bara att Moto Z3 Play ligger i fel prisklass. Det är ett ganska stort problem.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto Z3 Play är en tunn och förvånansvärt lätt smartphone som ändå har en stor skärm. Den känns modern och stilren, även utan en skärmflärp. Den saknar samtidigt flera viktiga hårdvarufunktioner så som en hörlursport och vattentålighet.

Läs mer om hårdvaran

I den senaste generationen av mobiler har Motorola Moto Z3 Play blivit Motorolas flaggskepp i Sverige. Den är den dyraste modellen från Motorola på marknaden i dag och det avspeglas i telefonens design. Bland företagets stora antal modeller är Moto Z3 Play den helt klart bäst designade. Den lyckas hålla sig borta från skärmflärpar men har ändå en stor skärm i ett kompakt och lätt format. Faktum är att Moto Z3 Play är en av de lättaste telefonerna på marknaden med en skärmstorlek på över sex tum. Trots den låga vikten känns inte Moto Z3 Play billig i handen. En bra kombination av material gör att Moto Z3 Play lyckas vara både lätt och stadig.

Baksida för extra tillbehör

Baksidan täcks av glas. Glaset är en klassisk fingeravtrycksmagnet och har den klara nackdelen att den kan spricka om telefonen tappas. Fördelen är att glaset är stadigt och ger en känsla av kvalitet och lyx. Utöver glaset har Moto Z3 Play en port för Moto Mods. Det betyder att Moto Z3 Play är kompatibel med en uppsättning av tillbehör som kan fästas på baksidan. Porten kan tyckas vara lite ful men den ger också användare en unik möjlighet att fästa skyddande bakstycken av olika slag, extrabatterier och till och med Polaroid-skrivare och Hasselblad-kameror.

Längre upp på baksidan av Moto Z3 Play sitter en kameramodul med två kameror och dubbla LED-lampor. Modulen sticker ut drygt två millimeter från baksidan av mobilen. Det gör att den annars mycket tunna telefonen inte riktigt är så tunn på sitt tjockaste ställe.

Blank metall och ovanlig läsare

Glaset på baksidan övergår till metall på sidorna av telefonen. Metallen har en blank finish, vilket passar bra med den blanka baksidan. Vi är dock lite rädda för att den blanka ytan riskerar att få tydliga repmärken med tiden. På höger sida finns i alla fall också två volymknappar och en intressant nyhet för Motorola. På grund av telefonens Moto Mod-stöd kan Moto Z3 Play inte ha en fingeravtrycksläsare på sin baksida. En ny och större skärm med mindre skärmramar gör också att det är svårt att få plats med en fingeravtrycksläsare på framsidan. Moto Z3 Play har därför en läsare på sin högersida. Den är lätt att nå och är snabb och pålitlig. Placeringen är praktisk, åtminstone för högerhänta. Till skillnad från många konkurrenter som har haft en liknande design har dock läsaren ingen inbyggd knapp. Motorola har istället valt att ha en separat av/på-knapp på telefonens vänstra sida.

På/av-knappen sitter alltså på motsatta sidan och lite längre upp än fingeravtrycksläsaren. Knappen är lätt att hitta och känna sig fram till eftersom den är ensam på sin sida av telefonen. Beroende på vilket grepp vi har runt telefonen är den också ganska enkel att nå med till exempel ett långfinger. Det förutsätter dock att användaren inte har ganska små händer. Då kan det bli betydligt svårare att nå både fingeravtrycksläsaren och på/av-knappen med en hand. Även om vi inte har något starkt emot Motorolas lösning hade det varit lättare att använda fingeravtrycksläsaren som en på/av-knapp.

På ovansidan av Moto Z3 Play finns en sekundär mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns en enkel USB Typ-C-port. Här finns alltså ingen traditionell hörlursport men Motorola inkluderar en adapter i lådan.

Symmetrisk design

På framsidan sitter en heltäckande skiva glas som skyddar en sex tum stor skärm. Runt skärmen finns en relativt tunn ram. Under skärmen finns en haka som är runt en centimeter hög och ovanför skärmen finns en liknande ram. Det ger Moto Z3 Play ett ganska symmetriskt utseende. Det betyder visserligen att många konkurrenter kan erbjuda större skärmar i mer kompakta mobiler. Faktumet att Moto Z3 Play har en så låg vikt och tunn design gör ändå att den känns relativt kompakt i handen.

Moto Z3 Play saknar vissa designfunktioner som har börjat bli allt mer vanliga bland konkurrenterna. Den saknar till exempel stöd för trådlös laddning och Motorola utlovar ingen vattentålighet, utöver ett grundläggande skydd mot små mängder vatten. Det är synd med tanke på att telefoner så som Moto X4 har hel vattentätning.

Stäng

 

Skärm

Motorola har hittat en passande bildskärm till Moto Z3 Play och dess prisklass. Den har nämligen en sex tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160 och PenTIle-struktur. Det ger den hög upplösning, även om marknadens bästa flaggskepp fortfarande kan erbjuda snäppet högre detaljrikedom. Bortom upplösningen presterar Moto Z3 Play bra med en imponerande ljusstyrka på 642 nits och en bra vitbalans i sitt varma skärmläge. Skärmen är tyvärr en gnutta övermättad i sina färger och standardläget är tyvärr ännu sämre eftersom det istället gör skärmen underligt grå. Vi föredrar därför det skärmläge som kallas Lyster med färgtemperaturen Varm. Då är skärmen visserligen lite överdriven i sina färger. Med oändlig kontrast, hög ljusstyrka och ganska hög detaljrikedom har Moto Z3 Play ändå en bra skärm för sin prisklass.

 

Högtalare

Motorola fortsätter sin tradition av att bara ha en högtalare som är placerad i telefonens hörlur. Den riktar sitt ljud i rätt riktning, ur användarens perspektiv, och presterar ganska bra för att vara en monohögtalare. Det betyder att den fungerar betydligt bättre än telefoner som bara har en högtalare men som har den på sin undersida. OnePlus 6 har till exempel en lite mer kraftfull högtalare men i många miljöer låter Moto Z3 Play minst lika bra eftersom den riktar sitt ljud i rätt riktning. Med det sagt är flaggskeppstelefoner med dubbla högtalare ändå steget före.

 

Batteri

Motorola Moto Z3 Play har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Med ett energieffektivt Qualcomm-chipset lyckas den använda batteriet på ett riktigt bra sätt. Normala användare kan vänta sig en marginal på minst 30 batteriprocent vid slutet av en lång dag. Även vid hård användning klarar Moto Z3 Play långa dagar utan att dö. Om du är ute efter riktigt bra batteritid är Nokia 7 Plus visserligen ändå ett bättre alternativ. Med tanke på sin tunna och lätta design är vi ändå imponerade av den batteritid som Moto Z3 Play lyckas leverera.

 

Kamera

Motorola Moto Z3 Play har ett kamerasystem med en huvudkamera som fångar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran har ett ganska begränsat dynamiskt omfång, vilket gör att den kan få problem i miljöer som har både mörka och ljusa delar. Det gör att den har svårt att konkurrera i sin prisklass.

Läs mer om kameran

Moto Z3 Play är en klassisk Motorola-mobil. Den lyckas nämligen imponera i mörka miljöer samtidigt som den presterar sämre än många konkurrenter i ljusa miljöer. Denna gången är det främst kamerans begränsade dynamiska omfång som är det största problemet. Det gör att kameran inte kan hantera motljusmotiv och att kameran dessutom tenderar att överexponera och bränna ut delar av bilder.

Kamerans problem med dynamiskt omfång fortsätter i mörka miljöer. Tack vare ett stort ljusinsläpp genom objektivet och en bra sensor kan kameran ändå fånga hög detaljrikedom och hålla brus borta för att fota bra bilder i även mycket krävande miljöer. Om kamerans dynamiska omfång hade varit snäppet bättre hade Moto Z3 Play haft en chans att slå OnePlus 6. Riktigt så bra lyckas Motorola tyvärr inte. 

Den sekundära kameran bidrar inte med något mer än ett porträttläge, vilket är synd när till exempel ZenFone 5Z kan erbjuda ett vidvinkelobjektiv som en bonus till huvudkameran.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola fortsätter att erbjuda en av marknadens bästa mjukvara. Moto Z3 Play är dessutom den första Moto Z Play-mobilen som kommer med tre år av garanterade säkerhetsuppdateringar.

Läs mer om mjukvaran

Motorola har en av marknadens bästa mjukvara för smartphones. Varför ändra ett recept som fungerar? Det gör att Moto Z3 Play har nästan exakt samma mjukvara som många tidigare Moto Z-telefoner. Det betyder också att konsumenter får njuta av en ren och enkel användarupplevelse. Motorola har kombinerat ett väl beprövat operativsystem med små justeringar som gör det ännu bättre.

Skaka för lampa

Motorolas justeringar av Android ligger inte spridda bland systeminställningar eller över hela operativsystemet. De ligger istället samlade i en app kallad Moto. Här kan användaren själv välja att aktivera Moto-unika funktioner eller stänga av dem för att göra telefonen så gott som ren från justeringar.

Bland Motorolas unika funktioner finns till exempel gester som gör att användare snabbt kan tända ficklampan med två snabba hack i luften eller starta kameran genom att rotera handleden två gånger. Gesterna fungerar bra och pålitligt, oberoende på om telefonen används eller om den är låst.

Motorola har dessutom ett eget system för navigering i operativsystemet. Utöver den traditionella navigeringen från Android kan användare välja att använda en gestbaserad navigering. Svep till vänster och höger för att gå bakåt respektive till senaste apparna, tryck för att gå hem.

Tre år av uppdateringar

Moto Z3 Play är certifierad av Google och inkluderas i sökjättens Android Enterprise Recommended-program. För konsumenter betyder det att telefonen har en garanti om att den kommer att uppdateras till minst en större uppdatering av Android och att den kommer att få kontinuerliga uppdateringar i minst tre år framöver. Den är ett värdefullt löfte för säkerhet och långsiktigt värde.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto Z3 Play drivs av ett Qualcomm Snapdragon 636-chipset med 4 GB RAM. Det är ett chipset som generellt används av telefoner som kostar nästan hälften så mycket som Moto Z3 Play. Det gör inte Moto Z3 Play till en långsam smartphone men om du är ute efter en riktigt snabb mobil som kan hantera de mest krävande spelen är Moto Z3 Play fel val. Vi är glada av att se både 64 GB lagringsutrymme och plats för ett microSD-kort men Motorola misslyckas med att imponera när det gäller prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 156,5 × 76,5 × 6,8 mm
Vikt 156 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 5 =