+ Enkel mjukvara
+ Ljusstarka skärmar
- Bara IP52-klassad
- Kräver två händer
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Motorola Razr 40 Ultra är en smart vikbar smartphone som lyckas vara en stark konkurrent till Samsung. Den drar nytta av en ny yttre skärm som erbjuder tillräcklig funktionalitet för att vi inte ska behöva öppna telefonen varje gång vi får en notis. Motorolas mjukvara är som vanligt en fröjd att använda och den kompletteras av bra hårdvara. Begränsningarna i vikbar skärmteknik gör dock fortfarande att användarupplevelsen känns lite billig och plastig. Det speciella formatet gör det dessutom svårt för Motorola att få plats med ett stort batteri eller stora kameror. Om du ändå vill göra dessa kompromisser för ett kompakt vikbart format, har Motorola mycket att erbjuda. Det enda som står i vägen är priset, som är lite för högt vid lansering för att effektivt stå emot Samsungs erbjudande.
Hårdvarudesign
Motorola Razr 40 Ultra är Motorolas tredje vikbara smartphone. Den nya modellen har en design som är mycket mer lik Samsung Galaxy Z Flip 4 än de första generationerna av Razr-smartphones. Det är en enkel vikbar design som tar telefonen från ett kompakt format till ett traditionellt smartphone-format.
När den är hopvikt är den lite bredare och längre än Samsung Galaxy Z Flip 4 men den är också tunnare. Tjockleken har störst betydelse i fickan och betyder att Razr 40 Ultra känns mer bekväm. Med en vikt på 185 gram är den dessutom lätt med tanke på sin storlek. Vikten är fyra gram högre på modeller som inte har Magenta-färgen, som vi har testat. Det beror på att bakstycket är gjort av glas i andra modeller, istället för plast (veganskt läder). Glas ger en bättre kvalitetskänsla och högre vikt. Vad som är bäst är mest en fråga om smak.
Skärm som en iPhone 1
På utsidan finns en 3,6 tum skärm som omringar två kameror och skyddas av glas som täcker hela ovansidan av locket. Skärmen ger telefonen ett modernt utseende och den är betydligt större än vi sett på tidigare vikbara smartphones av samma typ. Den är ungefär lika stor som skärmen på Apples första iPhone.
Razr 40 Ultra har en USB C-port och en högtalare längs undersidan samt mikrofoner längs under- och ovansidan. Längs höger sida finns en kapacitiv fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt. Den är så enkel att använda och nå att telefonen ofta låses upp så fort vi greppar den. Bredvid läsaren sitter två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling men som är lite för små för att vara enkla att använda.
När vi viker upp telefonen ger gångjärnet ett trevligt men lite för kraftigt motstånd som gör det väldigt svårt att öppna telefonen med en hand. När den har öppnats går det att ställa skärmen i valfri vinkel mellan ungefär 45 och 135 grader. Det är allt som behövs för att göra telefonen praktisk för att ställa på ett bord eller för att vinkla för fotografering. Det är också en unik fördel med denna formfaktorn: att vi enkelt kan ställa upp telefonen utan att behöva ett stativ eller särskilt skal.
Stor och avlång
På insidan bjuds vi på en 6,9 tum skärm med ett väldigt avlångt 22:9-format. Det är lite för avlångt för många applikationer och gör den övre delen av skärmen svår att nå med en hand. Vi har redan konstaterat att telefonen är svår att hantera med en hand. Om vi ändå kan acceptera att Razr 40 Ultra är en tvåhands-mobil, kan vi dra nytta av en gigantisk bildskärm som har ett kompakt i fickan. Den stora skärmen gör att vi kan se mer av en hemsida eller ett socialt flöde och det gör multitasking betydligt enklare, eftersom två appar får plats enkelt ovanpå varandra.
Skärmen skyddas av en plastfilm som inte får tas bort. Filmen skyddar skärmen från skador men är gjord av plast och är därför lätt att repa. Detta är ett stort problem med vikbara mobiler och det är inte ett problem som Motorola lyckas undvika. Plasten kan repas med något så enkelt som en nagel som trycks för hårt på skärmen. Vi stör oss också på att plasten har dålig smutsavstötning som gör att den snabbt blir smutsig och är svår att rengöra. Detta är dock också ett problem med Samsungs vikbara mobiler. Något som inte är ett problem med Samsungs telefoner, är att skyddsplasten inte är tillräckligt stor på Razr 40 Ultra. Den täcker inte hela skärmen utan slutar en bråkdel av en millimeter innan skärmen. Det har ingen praktisk betydelse, vad vi kan se, men det ser lite konstigt ut.
Motorola Razr 40 Ultra har ett grundläggande skydd mot damm och vatten i form av IP52-certifiering. Det betyder att du till exempel inte behöver vara orolig för att använda den i regn. Det betyder dock inte att den är vattentät, som Samsungs vikbara smartphones är. Det är en klar nackdel.
Skärm
Motorola Razr 40 Ultra har två riktigt bra bildskärmar. Det är en 3,6 tum skärm på utsidan, som alltså är ungefär lika stor som skärmen i Apples första iPhone, och en 6,9 tum skärm på insidan. Båda har liknande pixeltäthet, som ligger runt 413 pixlar per tum. Det är inte riktigt i den toppklass på över 450 eller 500 som vi ser i världens bästa bildskärmar, men det är tillräckligt för att ge bra detaljrikedom. Skärmarna erbjuder också bra rörelseskärpa tack vare 165 Hz uppdateringsfrekvens på insidan och 120 Hz på utsidan, även om skärmen på insidan sällan går upp till 165 Hz. De har också bra färgåtergivning, vitbalans och imponerar med hög ljusstyrka som överstiger 1 200 nits på den inre skärmen och 900 nits på den yttre. Det gör dem användbara utomhus även på soliga dagar.
Batteri
Motorola Razr 40 Ultra har ett batteri på 3 800 mAh. Det är ganska litet för en modern smartphone och det räcker inte riktigt för att ge telefonen den batteritid som vi hade önskat. Vanliga användare kan fortfarande klara sig med runt 30 procent marginal vid slutet av dagen men långa dagar kan bli tuffa och krävande användare kan behöva ladda en gång innan läggdags. Det är sämre än Galaxy Z Flip 4 och det gör att batteriångest kan vara ett problem för vissa. Motorola behöver göra bättre ifrån sig framöver, även om vi vet att många normala användare inte kommer att ha stora problem med batteriet.
Batteriet kan laddas med en inkluderad 33 watt-laddare som tar telefonen från noll till knappt 50 procent på 30 minuter. Det är inte super-snabbt men ändå helt okej. Det finns också stöd för trådlös laddning, för dig som hellre laddar utan kabel.
Kamera
Motorola Razr 40 Ultra har två kameror på sin utsida. Det är två kameror som varken imponerar på pappret eller i praktiken. Bristande prestanda är samtidigt ganska väntat för en så tunn smartphone, som dessutom inte har kameror som sticker ut särskilt mycket. Med det sagt är ändå kamerorna lite sämre än vi hade hoppats och det beror sannolikt på bristande bildbearbetning. Kameran har problem med brus i ljusa och mörka miljöer, vilket leder till bristande detaljrikedom, men den lyckas leverera ett brett dynamiskt omfång som kan uppskattas av många. Problemen med brus är för övrigt påtagliga men i många mindre format är de helt omöjliga att se. I stora drag är vi ändå nöjda med kamerans prestanda och tror att många användare kommer att uppskatta den.
Vidvinkelkameran är helt okej. Den har problem med skärpa längs kanterna av bilden men erbjuder trevlig bildbehandling som kan tolkas som lite överdriven i sin mättnad, men som vi också tror att många användare kan uppskatta.
Mjukvara
Motorolas mjukvara är sig lik på insidan. Det är en avskalad version av Android med ett fåtal roliga extrafunktioner som lyckas erbjuda glädje till användarupplevelsen utan att stå i vägen. Sedan något år tillbaka går det också att göra flera anpassningar av mjukvarans utseende och Motorola har numera ett eget teckensnitt som gör mycket för att ge mjukvaran en genomgående designidentitet. Vi gillar Motorolas mjukvara riktigt mycket och finner få saker att klaga på.
På utsidan har Motorola skapat ett nytt gränssnitt för en speciell skärm. Det är en skärm som är större än tidigare och större än på de flesta liknande smartphones. Skärmens storlek gör det möjligt att använda den för mer. Användargränssnittet utgår ifrån en startskärm som visar klockan, dagens datum och vädret. Denna skärmen går inte att förändra, mer än med bakgrunden. Det är lite frustrerande. Vi hade gärna haft möjligheten att välja vilken skärm som ska vara vår startskärm. Från startskärmen finns i alla fall också en rad genvägar till alla sex så kallade paneler, alltså andra skärmar. Vi kan svepa åt sidan för att navigera till de andra panelerna, utöver att klicka direkt på genvägarna.
Paneler och widgets
Det går att anpassa vilka paneler som visas och vad de innehåller men det måste alltid finnas sex stycken, varken fler eller färre. Det är ett bra antal. Utsidan av telefonen är trots allt inte tänkt att användas för allt. Vi finner att vi främst använder den för att kolla vädret, ta en titt på kalendern och för att läsa inkommande notiser. Notiser är för övrigt alltid tillgängliga längst ner till vänster. Ett klick öppnar de senaste notiserna. Därifrån kan vi till exempel klicka på ett meddelande för att läsa det i sin helhet och sedan svara på det med ett fullstort tangentbord, allt från utsidan av telefonen. Även om det är tekniskt möjligt, är det inte den bästa användarupplevelsen så vi finner att vi bara skriver på ytterskärmen om meddelandet inte är mycket längre än: ”Okej, tack!”.
Skärmen är ett mycket bra extrafunktion för den bakre skärmen. Personer som blir fotograferade kan få en förhandsvisning av sig själva och göra en pose som de gillar, utan att behöva testfotas fem gånger. Det går också att ställa upp telefonen och ta en bild med självutlösare eller slutare som styrs av gester. Det är en supersmart funktion. Det finns tyvärr ingen genväg till kameraappen på startskärmen men det går minst lika snabbt att dubbelklicka på på/av-knappen för att starta kameran.
Det går inte att aktivera Android-widgets på panelerna. Alla paneler är designade av Motorola. Det begränsar användningen av den externa skärmen en hel del. Det finns dock en unik Spotify-widget som är mycket användbar och det går att köra nästan vilken Android-app som helst från skärmen. Det går till exempel att använda Google Maps, Chrome, Gmail, YouTube eller Netflix. Det enda som begränsar användning på den externa skärmen är om appen inte klarar av det underliga formatet. Vi har stött på ett fåtal sådana appar men de flesta fungerar bra.
Fyra år av uppdateringar
Motorola erbjuder tre år av uppgraderingar av Android till Razr 40 Ultra. Utöver det erbjuds fyra år av säkerhetsuppdateringar. Det är bra! Samsung är fortfarande bättre med fem år men fyra år är länge för en telefon som tyvärr knappast är designad för att hålla mycket längre än så.
Prestanda och lagring
Motorola har valt en mobilkrets från 2022 för sitt 2023-flaggskepp. Det kan helt klart ses som ett problem. Ett ännu större problem är att den inte ens presterar särskilt bra. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 är samma krets som sitter i Samsung Galaxy Z Flip 4. Razr 40 Ultra presterar ändå runt 20 procent sämre än Samsungs motsvarighet, i våra tester. Den förlorar dessutom 50 procent av sin prestanda vid långvarig belastning, vilket helt enkelt gör den till en dålig telefon för spel. Den bristande prestandan är inget problem i normala belastningar men kan påverka mycket krävande spel och potentiellt framtida applikationer.
8 GB RAM är mer än tillräckligt för även mycket tunga applikationer och 256 GB lagringsutrymme räcker långt för många.