OnePlus 8T
7.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:256 GB-versionen har mer RAM. Den rekommenderas för extra lagring. 12 GB RAM saknar större fördel.
Fördelar
+ 120 Hz-skärm
+ Bra mjukvara
+ Bra snabbladdning
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Saknar trådlös laddning
- Saknar hörlursport
- Inte vattentålig
- Dålig vidvinkelkamera
Kamera7.3
Skärm8.4
Batteri7.8
Kamera7.3
Skärm8.4
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 8T är en förhållandevis liten uppdatering av en redan riktigt bra smartphone. Den tar sikte på att förbättra skärmen, justera kameran och erbjuda snabbare laddning. Resultatet är en smartphone som tar ett stadigt grepp om klassen med prestanda och kvalitet som få kan erbjuda. Den största skillnaden mot de dyrare flaggskeppen är nu kameran, som fortsätter att sakna den kvalitet i både hårdvara och bildhantering som dyrare modeller har. Även i klassen finns dock konkurrens. Bland annat från Poco. Där har OnePlus åtminstone fördel av sin enkla mjukvara.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 8T skaffar en platt skärm och flyttar kameran till sidan. Utöver det fortsätter den att erbjuda samma grundläggande design som vi såg i OnePlus 8 och som ger oss hög byggkvalitet men varken trådlös laddning eller vattentålighet.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 8T är syskon med modellen från årets första halva. Denna gången är det inte en ny processor som står på schemat. Många av nyheterna finns istället i telefonens design. Det inkluderar till exempel skärmen. Den har samma storlek som tidigare men är nu platt. Föregångarens rundade sidor har tagits bort. Det gör telefonen en dryg millimeter bredare men gör förhoppningsvis olycksamma skärmtryck lite mindre vanliga.

Ny kameradesign

En annan tydlig skillnad mellan modellerna finns på baksidan. Här sitter en ny kameramodul som sitter längs den vänstra kanten, istället för i mitten. Den inkluderar också en extra kamera. Det gör kameran lite större än tidigare. Positionen följer en tydlig designtrend för 2020, som har placerat fyrkantiga kameramoduler i vänster hörn. Om det är snyggt lämnar vi till dig att bedöma.

OnePlus val av material har inte förändrats mellan modellerna. Baksidan täcks av glas och sidorna av aluminium. Telefonen säljs inte med ett inkluderat skal men det kan köpas separat. Likt syskonet bjuder för övrigt inte baksidan på något stöd för trådlös laddning, det lämnas åt företagets flaggskepp: OnePlus 8 Pro.

Höger sida har en på/av-knapp samt OnePlus unika reglage för att sätta telefonens ljudläge. Reglaget har tre lägen: ljudlöst, vibration och ljud på. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. Längs undersidan finns en mikrofon, högtalare, USB Typ C-port och en kortläsare. Läsaren har plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort.

Platt skärm

Framsidan av OnePlus 8T är en framsida som vi känner igen. Med undantag för en platt skärm, är allt som det var. I det övre vänstra hörnet sitter en kamera, i ett hål i skärmen. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men ingen notislampa. Nu har OnePlus i alla fall introducerat en Alltid på-funktion för skärmen som kan visa notiser, klockan och liknande på en låst och inaktiv skärm.

Utöver att trådlös laddning saknas, är det också vanligt för vattentätning att saknas i den prisklass som OnePlus 8T lanseras i. OnePlus skryter gärna med ett grundläggande skydd mot vatten men har inte testat den för att ge IP-klassificering. Det betyder kort sagt att den möjligen kan klara ett oväntat regnväder men att det inte är garanterat och att den bör hållas borta från vatten i allmänhet.

Stäng

 

Skärm

Skärmen marknadsförs som en av de största nyheterna med OnePlus 8T. En nyhet är att den nu är platt. En annan är att den tar panelen från 90 till 120 Hz. Det gör en liten men märkbar skillnad i hur kvick telefonen känns. Utöver det utlovar OnePlus högre ljusstyrka. Hur mycket vi än försöker ser vi dock aldrig högre ljusstyrkor än vad OnePus 8 redan kunde ge. Med 836 nits är skärmen fortfarande mycket bra med både HDR-material och för användning utomhus. Samma gäller färgåtergivning, som inte är världsledande men ändå mycket bra. Mjukvarans reglage gör det möjligt att få bra vitbalans, även om det inte är enkelt. Upplösning kvarstår nu som skillnaden mellan OnePlus 8T och 8 Pro. Dryg Full HD-upplösning räcker inte för att ge den höga detaljrikedom som syskonet och vissa konkurrenter kan erbjuda.

 

Högtalare

OnePlus har visat att de kan leverera ljudkvalitet för annat än de högsta flaggskeppspriserna. OnePlus 8T är mycket lik OnePlus 8. Den har två högtalare, varav en sitter i hörluren. Tillsammans presterar de bra. De har viss distorsion vid höga volymer och har inte lika balanserat stereoljud som vissa dyrare modeller. För sitt pris erbjuder ändå OnePlus 8T riktigt bra högtalare.

 

Batteri

OnePlus 8T har ett batteri på 4 500 mAh. Det är alltså nära identiskt med batteriet i storasyskonet OnePlus 8 Pro. Med en lägre upplösning på skärmen är det inte överraskande att OnePlus 8T har lite bättre batteritid. Med det sagt drar 120 Hz-skärmen ner den under de nivåer som vi såg med OnePlus 8. Det gör inte mycket eftersom OnePlus levererar en av de bästa batteritiderna vi har sett från en mobil med 120 Hz-stöd. Den kan ge krävande användare en batterimarginal på 40 procent vid slutet av en lång dag, medan normala användare kan vänta sig två dagars batteritid. Även om batteriet inte skulle räcka dagen ut, så är inte det ett stort problem. Den inkluderade 65 watts-laddaren ger snabbare snabbladdning än vi har sett tidigare. Den laddas till mer än 50 procent på 15 minuter. Trådlös laddning saknas dock.

 

Kamera

OnePlus 8T har en kamera med en helt ny design. Den saknar dock några ordentliga nyheter. En ny monokamera-kamera ger ett nytt läge för fotografering i gårskala men bortom det är kamerasystemet oförändrat. Det betyder att det presterar bra i ljusa miljöer men saknar optisk zoom och har vissa problem med fokus i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i OnePlus 8T är en 48 megapixelkamera som vi har stor erfarenhet av. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och generellt bra detaljrikedom. Med det sagt kan OnePlus 8 Pro erbjuda märkbart bättre skärpa i många situationer.

I mörka miljöer skryter OnePlus om förbättrad mjukvara som ska ge bättre exponeringar i autoläget. Det ser vi dessvärre inget spår av i praktiken. Istället noterar vi att den har större problem med fokus än flera konkurrenter när ljuset verkligen tryter. När vi väl får fokus lyckas OnePlus 8T ofta fånga bra exponeringar med kontrollerat brus för klassen.

Ny makro

Makrokameran är en nyhet som OnePlus har smugit in i OnePlus 8T. Den nya makrokameran har en fem megapixelsensor och autofokus. Det ger faktiskt användbara bilder. Missförstå oss inte. Den är inte bra. Den har ganska dålig skärpa och stora problem med brus. Den är dock betydligt bättre än tidigare och är nu en kamera som vi kan tänka oss att använda för små format.

Vidvinkelkameran kan berätta samma gamla historia: bilder med helt okej dynamiskt omfång men dålig skärpa i annat än mitten av bilden. Vidvinkelkameran är åtminstone en av få kamerarelaterade grenar där OnePlus slår Poco F2 Pro med bättre detaljrikedom.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus 8T är den första mobilen från OnePlus som lanseras med OxygenOS 11 och Android 11. Det nya operativsystemet fortsätter att implementera stora förändringar av Android. Denna gången ligger fokus på att göra mjukvaran enklare att använda med en hand. Det tar OnePlus allt längre ifrån den beskrivning av ”ren” Android-mjukvara som historiskt varit en av de uttalade styrkorna med företagets telefoner.

Läs mer om mjukvaran

Med Android 11 introduceras flera nya funktioner till operativsystemet. Bubblor kan användas med vissa meddelandeappar för att visa pågående konversationer, mediaspelare har en ny och dedikerad plats ovanför notiser för mediakontroller, menyn för att stänga av telefonen inkluderar nu en snabbgenväg till Google Pay och knappar för att styra IoT-prylar, och mycket mer. OnePlus har inte gjort mycket för att förändra eller ta bort nya Android 11-funktioner. Vissa funktioner, såsom Bubblor, måste dock aktiveras manuellt för att fungera.

Modernt men svårläst

OnePlus har fortsatt utveckla en egen design för sin mjukvara. Denna gången har företaget satsat hårt på ett röd/svart designspråk. Som standard genomlyser det alla delar av gränssnittet. Systemets färger går dock fortfarande att anpassa. En annan estetisk förändring är ett nytt teckensnitt. OnePlus Slate ersätts av OnePlus Sans. Det nya teckensnittet är väldigt tunt. Det kan göra det svårt att läsa för visas användare. Googles klassiska Robot-teckensnitt finns då som alternativ med en tydligare och fetare stil.

En av de största designnyheterna i Oxygen OS 11 har varit en designtrend i branschen de senaste åren. Både Samsung och Xiaomi har lanserat operativsystem med fokus på enhandsanvändning. Rent praktiskt betyder det att viktiga knappar är prioriterade till den nedre delen av skärmen, medan den övre tredjedelen lämnas åt information. Det gör det till exempel enkelt att snabbt komma åt viktiga inställningar i Inställnings-appen, utan att sträcka handen till toppen av bildskärmen. Denna typ av design återkommer i till exempel de förinstallerade Väder- och Antecknings-apparna.

OnePlus gör allt mer för att skilja designen på sin mjukvara från den version av Android som Google utvecklar. Grunderna av användarupplevelsen är fortfarande enkla. Många extrafunktioner gömmer sig bland inställningar och grunderna för navigation, hemskärm och appskärm är så gott som oförändrade. Det ger enkel mjukvara för alla och kraftfull mjukvara för de som är intresserade. Även om OnePlus distanserar sig allt mer från Googles Android, är det som alltid har gjort OnePlus mjukvara bra kvar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus 8T är nära identisk med OnePlus 8 när det gäller prestanda. Ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset levererar bra prestanda för klassen och 8 GB RAM är mer än tillräckligt för även mycket krävande användare. 128 GB lagringsutrymme är inte nödvändigtvis tillräckligt för alla men då finns en 256 GB-modell som dessutom har 12 GB RAM. Den större modellen kan vara ett bra alternativ för användare med lagringsbehov, eftersom det inte finns någon möjlighet till microSD-expansion.

 

5G

OnePlus 8T har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med OnePlus 8T kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 160,7 × 74,1 × 8,4 mm
Vikt 188 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Vad jag läst och sett har den bra vattentålighet men är inte certifierad.

    Man kan installera Google kamera app och få bättre bilder i vissa situationer.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + fjorton =