OnePlus Nord 2
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,43 tum
Bra att veta:Den finns med 8 eller 12 GB RAM. 12 GB-versionen är bra för dig som vill ha mer lagring.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra batteritid
+ Bra huvudkamera
+ Snabb laddare
Nackdelar
- Usla extrakameror
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Inte vattentålig
Kamera7.3
Skärm7.6
Batteri8.6
Kamera7.3
Skärm7.6
Batteri8.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord 2 går raka vägen till en bra användarupplevelse. Allt den försöker sig på, lyckas den med. Det är exakt vad vi vill ha i mellanklassen och det gör OnePlus Nord 2 till en riktigt bra smartphone. Den saknar vattentålighet, microSD-stöd och en hörlursport. Det kan vara deal breakers för vissa. Om det inte är problem för dig, finns det försvinnande få problem kvar att klaga på. Nord 2 är en av de mest pålitligt bra mobilerna vi testat i klassen. I vanlig ordning kan du få bättre kameror och en bättre skärm från dyrare mobiler men OnePlus Nord 2 är troligen mer än tillräcklig för många. Den levererar en riktigt bra balans mellan pris, kvalitet och prestanda.

 

Hårdvarudesign

OnePlus Nord 2 är modern, stilren och stadig. Den känns inte som ett flaggskepp men som en riktigt väl byggd mellanklassmobil – exakt vad den är. Glasbaksidan är stadig och snygg och kan skyddas från skador med ett inkluderat skal.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus Nord 2 siktar på att bli en storsäljare för OnePlus, som troligen har insett att det trots allt är i mellanklassen som de kan göra störst skillnad. OnePlus Nord 2 representerar var företaget startade nånstans, i en prisklass långt under de dyra flaggskeppen. Till skillnad från flera tidigare Nord-modeller, har Nord 2 en design som har lyfts direkt från flaggskeppen och som känns mer som en OnePlus-mobil än som en billig och generisk Kina-mobil. Designen på baksidan är särskilt bekant. I ena hörnet finns en kvadratisk design med två stora kameror, en liten kamera och dubbla LED-lampor. Designen påminner minst sagt om OnePlus dyrare modeller.

Baksidan på OnePlus Nord 2 är gjord av glas. Det gör den skör men ger också en kvalitetskänsla som börjar bli ovanlig i klassen. Allt fler konkurrenter väljer plast framför glas för att spara pengar. Vårt exemplar har en matt finish som är grå med en lätt blå ton. Vi gillar texturen men den kan vara hal för många, särskilt personer med torra händer. Det är då tacksamt att OnePlus inkluderar ett enkelt skal i lådan.

Unik i Android-världen

Sidorna är inte riktigt lika påkostade som baksidan. OnePlus har valt plast, ett helt rimligt val för klassen. Plasten har en blank finish som påminner om polerad metall. Längs höger sida finns en på/av-knapp och ett ljudreglage. Ljudreglaget fortsätter att vara en OnePlus-unik funktion i Android-världen, som vi verkligen uppskattar! På/av-knappen är rimligt placerad och ger tillräcklig feedback för att vara enkel att använda. Det samma gäller volymknapparna på vänster sida. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan undersidan bjuder på en till mikrofon, en USB-port, en högtalare och en kortplats. Kortplatsen har stöd för dubbla nanoSIM-kort. Det finns ingen plats för microSD-kort och telefonen saknar stöd för eSIM.

Framsidan är en enkel affär. Den 6,43 tum stora skärmen har rundade hörn, ett hål för den främre kameran och en liten haka under skärmen. Under OLED-panelen finns en optisk fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt. Ovanför skärmen finns en hörlur som också agerar högtalare. Här finns dock ingen notislampa. Med en Alltid på-funktion kan skärmen istället ge information om notiser, tid och laddning.

OnePlus Nord 2 är en ganska tråkig mobil. Designen är visserligen bra, stabil och påkostad för sin klass, men den sticker inte ut. Det har vi blivit vana vid från OnePlus billigare modeller och det gör verkligen ingenting. Det hade givetvis varit trevligt med vattentätning eller trådlös laddning men det är också ovanligt i klassen. Det viktiga är att designen är stabil och praktisk. det tycker vi att OnePlus har lyckats med.

Stäng

 

Skärm

OnePlus Nord 2 har en 6,43 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen verkar vara identisk med OnePlus Nord CE. Det betyder dessvärre att den är en gnutta sämre än skärmen i föregångaren. Den är definitivt helt okej för klassen men den är inte lika ljusstark som föregångaren och har sämre färgåtergivning än flera konkurrenter. Med manuella justeringar går det att ge skärmen en bra vitbalans och en ljusstyrka på 635 nits gör den ändå användbar utomhus. 90 Hz uppdateringsfrekvens är definitivt trevligt men vi ser skillnad mot konkurrenter som når 120 Hz. I slutänden är vi ändå nöjda med skärmens prestanda och vi tror att de flesta konsumenter kommer känna samma sak.

 

Högtalare

OnePlus Nord 2 har dubbla högtalare – en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans producerar de ljud med ovanligt hög volym för klassen. Det är praktiskt när det behövs men sällan särskilt trevligt. Högtalarna klarar inte riktigt av den höga volymen och får problem med distorsion i mellanregistret. Tar vi ner volymen ett snäpp låter det betydligt bättre och Nord 2 låter bättre än den kostar. Stereoeffekten är tillräckligt balanserad för att fungera för videos och uppspelningen fungerar bra för musik. För sin klass är vi imponerade.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh, har OnePlus Nord 2 bra möjligheter att leverera bra batteritid. Det gör den också i praktiken, riktigt bra! Normala användare kan vänta sig minst två dagars batteritid och upp till tre dagar, visar våra tester. Även krävande användare kan kanske klara sig två dagar men har åtminstone batteri nog att klara även de längsta och mest krävande dagarna. Nord 2 gör sig av med all batteriångest och även om du skulle glömma att ladda, säljs telefonen med en utmärkt och inkluderad 65 watt-laddare som tar den till fullt på en dryg halvtimma. Det är runt dubbelt så snabbt som föregångaren.

 

Kamera

OnePlus Nord 2 imponerar med en bra huvudkamera för klassen som levererar i mörka miljöer tack vare optisk bildstabilisering. Extrakamerorna är däremot så dåliga att OnePlus nog borde lagt utrymmet och pengarna på något annat.

Läs mer om kameran

OnePlus Nord 2 har samma kamera som OnePlus 9… typ. Kamerasensorn som används av huvudkameran, används i flaggskeppets vidvinkelkamera. Det betyder inte att Nord 2 har en vidvinkelkamera som huvudkamera. Det är objektivet som avgör brännvidden och det har inget med sensorn att göra. Det finns i alla fall tekniska likheter, även om Nord 2 inte alls har samma kamerasystem som OnePlus 9.

Huvudkameran i OnePlus Nord 2 är sannerligen höjdpunkten för telefonens kamerasystem. Sensorn fotar 50 MP-bilder som skalas ner till 12 MP. De erbjuder ett bra dynamiskt omfång, bra detaljrikedom och skärpa. Den största skillnaden gentemot konkurrenterna är kamerans märkbart bättre brusreducering, även i mycket ljusa miljöer. Den är betydligt bättre än vi är vana vid för klassen.

Bäst i mörker

Även om huvudkameran är bra i ljusa miljöer, fullständigt briljerar den i mörka. En stor anledning till det är kamerans optiska bildstabilisering, som är mycket ovanlig för priset. Det gör att kameran vågar sig på långa slutartider, även när vi fotar på fri hand. Skillnaden gentemot konkurrenterna är uppenbar. Nord 2 erbjuder betydligt högre detaljrikedom, bättre brusreducering samt ljusare exponeringar som behåller ett brett dynamiskt omfång. Här visar OnePlus att Nord 2 erbjuder kameraprestanda som är mycket ovanlig för klassen.

OnePlus verkar ha lagt alla ägg i en korg. Det gör att de två andra kamerorna är meningslöst dåliga. Vi hade önskat att OnePlus helt enkelt hade nöjt sig med huvudkameran och sparat utrymme och pengar till något annat. Vi har svårt att förstå varför det finns en monokrom kamera och vidvinkelkameran är dessvärre usel. Den erbjuder sämre detaljrikedom än de redan mediokra konkurrenterna och har riktigt dålig skärpa längs kanterna.

OnePlus Nord 2 kan spela in video i 4K 30p-kvalitet. Videon är bra, i klass med konkurrenterna. OnePlus har dock en klar fördel i sin stabilisering, som är mjuk och som har ett betydligt mer naturligt utseende än konkurrenter som förlitar sig på elektronisk stabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus Nord 2 har en enkel mjukvara som visserligen har en unik estetisk identitet men som är pålitligt enkel och förutsägbar för ett Android-fan. Den har gott om funktionalitet men trycker inte upp det i användarens ansikte.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av OnePlus Nord CE, eftersom de två modellerna har likheter med varandra.

OnePlus har gjort sig kända för sin mjukvara. Sedan företagets grundande har mjukvaran i OnePlus-mobiler marknadsförts som enkel och ”ren”. Den inställningen har förändrats med åren, när OnePlus har lagt mer vikt vid en egen identitet. Sedan OnePlus 8T och Android 11 har företagets mjukvara en ganska unik stil som inte alls är så ”ren” och fri från anpassningar som företagets mjukvara tidigare har varit.

Minimalistisk design

Anpassningarna av mjukvaran är till stor del estetiska. Som standard har nu mjukvaran ett designspråk som är minimalistiskt och modernt. Minimalismen spiller ibland över på gränssnittets tydlighet. OnePlus erbjuder till exempel två teckensnitt, Googles Roboto och ett nytt teckensnitt kallat OnePlus Sans. OnePlus Sans ersätter OnePlus Slate med en tunnare stil. Den är så tunn och modern att vi tror att många användare riskerar att välja bort den eftersom den kan vara svårläst. På samma sätt har OnePlus förenklat till exempel systeminställningar med enfärgade ikoner som gör dem mindre unika och svårare att hitta. Vi kan förstå användare som föredrar OnePlus nerskalade design men vi vill också vara tydliga med att minimalism inte nödvändigtvis gör vardagen enklare.

Funktioner i operativsystemet är till stor del oförändrade. Det inkluderar till exempel den meny som dyker upp när vi håller in på/av-knappen. Här har vi snabb tillgång till mobil betalning samt kontroll över smarta enheter i hemmet. På samma sätt hanterar OnePlus notiser och mediaspelare likt den vanliga versionen av Android. Det placerar medieappar på en separat plats, ovanför notiser. Även om OnePlus har börjat göra allt större förändringar av designen av operativsystemet, är OnePlus mjukvara fortfarande väldigt lik Googles Android när det gäller funktionalitet.

OnePlus-funktioner

Med det sagt har OnePlus lagt till ganska många egna funktioner. OnePlus Nord 2 levereras till exempel med en aktiverad ”aktiv låsskärm” som kan visa klockan och notiser på en låst skärm. Det är en tacksam funktion för en skärm som saknar notislampa.

En av de mest unika funktionerna i Oxygen OS är Zen Mode 2. Appen kan enklast startas från snabbgenvägarna och låter dig koppla av en stund. Appen kan spela lugnande musik eller brus och stänger av inkommande notiser för att du inte ska bli störd. Raka motsatsen till Zen Mode är OnePlus Games och Pro Gaming mode, som blockerar notiser för att inte störa aktiva mobilspelare och ger genvägar för att snabbt spela in vad som händer på skärmen.

Oxygen OS 11 är ett enkelt operativsystem som gör det roligt att använda OnePlus Nord 2. Medan vi ofta klagar på buggig mjukvara med OnePlus-mobiler, har vi inte haft problem med den senaste mjukvaran. OnePlus erbjuder en av branschens mest polerad mjukvara. Företaget utlovar två år av uppdateringar för funktion och tre år för säkerhet. Det är ett löfte som till exempel Xiaomi inte kan ge. Det är samtidigt sämre än de fyra år av uppdateringar som utlovas av Samsung.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus Nord 2 blir först ut från OnePlus med en MediaTek-krets, istället för Qualcomm. MediaTek Dimensity 1200-AI-chipset får hjälp av 8 eller 12 GB RAM, i vårt fall 12 GB. 8 GB är dock mer än tillräckligt. Den nya kretsen presterar generellt mycket bra. I grafiktester är den likvärdig med eller bättre än Qualcomm Snapdragon 870, som är en kraftfull konkurrent. Med det sagt är konkurrenter såsom Motorola Moto G100, med Snapdragon 870, bättre för krävande applikationer. Efter 10-15 minuter med OnePlus Nord 2 ser vi problem med kylning som drar ner prestandan med 40 procent i våra syntetiska tester. Problemet är svårt att replikera i praktiken men det är ett problem som konkurrenter saknar. Även med bristfällig kylning är vi imponerade av Nord 2. Prestandan är bra, bättre än de flesta konkurrenterna. Att gå från Qualcomm till MediaTek var knappast en nedgradering.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,43 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 158,9 × 73,2 × 8,3 mm
Vikt 189 gram
Kamera 50 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Dimensity 1200-AI, 3,0 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 5 =