OnePlus Nord CE 3 Lite
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:OnePlus inkluderar ett tranparent skyddsfodral i lådan, så att du inte behöver köpa ett.
Fördelar
+ Extrem batteritid
+ Snabb laddning med inkluderad laddare
+ 8 GB RAM
Nackdelar
- Medioker skärm
- Klen processor
- Saknar USB OTG
- Bara Full HD-inspelning
Kamera7.3
Skärm7.5
Batteri9.4
Kamera7.3
Skärm7.5
Batteri9.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord CE 3 Lite har en bättre kamera än tidigare. Utöver det är nyheterna små och räcker inte till. Nord CE 3 Lite lanseras med ett alldeles för högt pris, en för dålig skärm, för dålig funktionalitet och en för klen processor. Batteritiden är visserligen extrem och Nord CE 3 Lite är en fullt fungerande smartphone. Det finns alltså inget allvarligt fel på den men med så få nyheter är det svårt att inte snegla på föregångaren, som kostar en bråkdel så mycket. Konkurrenter såsom Samsung Galaxy A34 och Xiaomi Redmi Note 12 Pro erbjuder dessutom högre kvalitet och funktionalitet på så gott som alla sätt.

 

Hårdvarudesign

OnePlus Nord CE 3 Lite är till stor del en kopia av sin föregångare när det gäller teknik. OnePlus har ändå lagt energi på att förnya telefonens design. Det inkluderar ett nytt bakstycke med två stora kameramoduler som inkluderar totalt tre kameror, utöver en stor och dekorativ LED-lampa. Det är en design som ger telefonen ett distinkt utseende. Än mer distinkt är den ljusgröna färgen på vårt exemplar. Det är en modig färg för dig som inte skäms för att sticka ut. Med det sagt finns det också en svart modell som är lite mer anonym. Baksidan är för övrigt gjord av plast. Det betyder att den är lätt att repa. Vi rekommenderar alla att använda ett skal från första dagen för att undvika repor.

Sidorna är också gjorda av plast, med en metall-liknande finish. Längs höger sida finns en på/av-knapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Den är snabb och pålitlig. Den praktiska positionen längs sidan gör det enkelt att låsa upp telefonen. Längs vänster sida finns dubbla volymkontroller och en kortplats med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns inget stöd för eSIM. Det finns inte heller något ljudreglage, som OnePlus annars är kända för.

Ingen OTG men hörlursport!

Längs undersidan finns en USB 2.0-port som saknar stöd för OTG (On-The-Go). Det betyder att till exempel USB-anslutna säkerhetsnycklar, USB-minnen eller tangentbord inte är kompatibla med telefonen. Här finns också en mikrofon, en högtalare och en hörlursport. Hörlursporten är en välkommen funktion men vi är allra mest glada av att se den längs undersidan. Många konkurrenter placerar hörlursporten på ovansidan, vilket gör att vi har kablar hängande från varje sida av telefonen när vi också laddar.

Framsidan av Nord CE 3 Lite bjuder på en 6,7 tum skärm med rundade hörn och ett centrerat hål för kameran. Hålet för selfiekameran har alltså flyttat från sin position i det övre vänstra hörnet från förra generationen.

 

Skärm

Sedan förra året har OnePlus uppdaterat skärmen med ett lite större format än tidigare. Den mäter nu 6,7 tum istället för 6,6 tum. Skärmen är dock till synes identisk med sin föregångare på alla andra sätt. Det är fortfarande en LCD-panel, vilket numera är mycket ovanligt. Den har dessvärre inte marknadens bästa betraktningsvinklar men ser bra ut när vi tittar på den rakt framifrån. Skärmens färgåtergivning är helt okej, om än lite överdriven och kall (bästa skärmläget är ”Intensiv”, med färgtemperatur satt till ”Varmare”). Skärmen har inte samma responsivitet som en AMOLED-skärm men 120 Hz uppdateringsfrekvens ger ändå bra följsamhet. Skärmens ljusstyrka är 550 nits, vilket är dåligt med dagens mått mätt. Många konkurrenter når 700–1 000 nits. Det betyder att Nord CE 3 Lite kan vara svårare att se utomhus.

 

Batteri

Nord CE 2 Lite har den längsta batteritiden vi sett i någon telefon. Nord CE 3 Lite har samma processor och batteri, så vi har höga förväntningar. I våra labbtester är batteriresultaten inte riktigt lika bra denna gången. Det kan till exempel bero på skillnader i mjukvaran. Den når ändå upp till 95 procent av batteritiden från föregångaren och det betyder fortfarande att den kan klara sig genom tre långa dagar vid normal användning och två dagar vid mycket krävande användning. Vi utmanar någon att lyckas tömma den på en dag, det verkar vara närmast omöjligt.

Den imponerande batteritiden blir än mer imponerande när vi dessutom påpekar att telefonen kommer med en 65 watt-laddare som kan ta telefonen till 78 procent laddning på 30 minuter. Med så otroligt bra batteritid har vi visserligen svårt att förstå varför vi ska behöva ladda snabbt men snabbladdning är nu tillgängligt och vi uppskattar att laddaren kommer med i lådan.

 

Kamera

OnePlus Nord CE 3 Lite har en huvudkamera som imponerar med mycket bra bilder i ljusa miljöer. Bilderna har generellt bra färgåtergivning och ett brett dynamiskt omfång. Detaljrikedomen är mest imponerande. Den är klart bättre än till exempel Galaxy A34. Med det sagt är prestandan inte bra i mörka miljöer. Det automatiska läget är inte alls så aggressivt som det skulle behöva vara. Det betyder att exponeringar ofta blir alldeles för mörka. Det finns ett helt okej natt-läge men det kräver ett extra steg som känns onödigt. Vi hade gärna sett det inbyggt i det automatiska foto-läget.

Det finns ytterligare två kameror på baksidan. Det är en makrokamera samt en djupkamera. Makrokameran har bara en två megapixelsensor som är så dålig att den är meningslös. Vi hade gärna sett OnePlus prioritera huvudkameran istället för att lägga resurser på dåliga extrakameror.

Huvudkameran är begränsad till Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Det är inte ovanligt i klassen men det betyder att Nord CE 3 Lite inte är en bra smartphone för dig som vill spela in mycket video.

 

Mjukvara

OxygenOS 13.1 driver Nord CE 3 Lite vid lansering. Det är en mjukvara som skiljer sig mycket från både Android och tidigare mjukvaror från OnePlus. Den är kraftigt anpassad och har många extra funktioner. Extra funktionalitet kan vara både bra och dåligt. Nyckeln till framgång är att synliggöra nya funktioner för intresserade användare, utan att stå i vägen för användaren. OnePlus gör det genom att komma med tips i inställningspanelen. Det är en bra lösning men det är trots allt meddelanden som användare måste interagera med för att bli av med och sådana detaljer gör mycket för att bevisa att OnePlus inte har den enkla och rena mjukvara som vi tidigare varit vana vid.

iOS-inspiration

Användarupplevelsen är trots allt bra med OnePlus mjukvara. Den påminner en hel del om iOS, främst i hur animationer fungerar. Stora delar av gränssnittet är animerat för att skapa en bra förståelse för hur funktioner fungerar och ge ett bra helhetsintryck. Precis som med iOS kan animationerna också uppfattas som långsamma. Det står i stark kontrast till det väldigt kvicka operativsystem vi blivit vana vid från OnePlus. Det går att ta bort animationerna helt men det finns ingen konsumentvänlig inställning för att göra dem snabbare.

Med OnePlus Nord CE 3 Lite kommer med tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är bättre än inget men långt ifrån det löfte om fem år av uppdateringar som Samsung erbjuder. Det betyder att OnePlus ger sin telefon ett kortare liv och en osäker framtid. Vi hade hoppats på mer, även från en billigare modell.

 

Lagring och prestanda

Qualcomm Snapdragon 695 var en helt okej mellanklasskrets för 2022. År 2023 börjar den visa ålderstecken i den klass som Nord CE 3 Lite vill konkurrera. Med det menar vi att prestandan i både spel och till vardags är sämre än vi väntat oss från mobiler i klassen. Grafikprestandan är hälften av vad liknande konkurrenter erbjuder. Vi märker den bristande prestandan när appar tar längre tid att ladda än med andra telefoner och i krävande spel, som inte riktigt hänger med. Fördelen med kretsen är dess energieffektivitet. En annan fördel med Nord CE 3 Lite är att den har en generös mängd RAM på 8 GB. Det är ovanligt mycket för klassen och betyder att framtidens tunga appar åtminstone inte kommer att få problem med arbetsminne. Lagringsutrymmet ligger på 128 GB och kan expanderas med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,72 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165,5 × 76 × 8,3 mm
Vikt 195 gram
Kamera 108 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 695 5G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,7
Demonteringsbetyg, av 20 15

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 1 =