+ Vattentät
+ Fem år mjukvarustöd
+ Bra batteritid
- Stora yttermått
- Komplicerad mjukvara
- Saknar hörlursport
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Samsung Galaxy A34 är en riktigt bra budgetmobil som särskilt imponerar tack vare sitt pressade pris, som kombineras med en förväntat lång livstid. Det inkluderar en tålig konstruktion med vattentätning samt fem år av mjukvarustöd. Även om vissa bra konkurrenter, såsom Xiaomi Redmi Note 12 Pro, kanske är lite billigare och/eller bättre, kan Galaxy A34 alltså hålla bättre i längden. Galaxy A54 är ett intressant alternativ tack vare en betydligt bättre kamera, utöver en lite bättre skärm. För dig som inte är fotointresserad kan A34 ändå vara ett mer prisvärt alternativ. Om du bestämmer dig för att köpa den är det bra att veta att A34 kräver ett skal från dag ett, annars är risken stor att repor uppstår i telefonens plast.
Hårdvarudesign
Samsung Galaxy A34 är en plastmobil. Det märks tydligast på att plastbakstycket lätt drar på sig repor efter en stunds användande. Bortom det är det billigare materialet svårt att upptäcka. Galaxy A34 är nämligen en mycket väl konstruerad mobil. Syskonet Galaxy A54 har visserligen en reptålig glasbaksida men den upplevda skillnaden i byggkvalitet är minimal. Samsung har gjort ett riktigt bra jobb med att spara på pengar, utan att kompromissa med upplevelsen.
Telefonens design är modern. Samsung har valt att låta Galaxy A-serien komma ikapp Galaxy S-serien när det gäller design. Det ger Galaxy A34 ett toppmodernt uttryck. Det gillar vi verkligen! En nackdel med denna designfilosofi är att baksidan erbjuder en uppsättning av tre kameror. Det känns som ett beslut som är taget helt baserat på designval, inte på teknisk grund, men mer om kamerorna senare i testet.
Sidorna är också gjorda av plast men har ett metall-liknande utseende. Än en gång vill vi påpeka att plast är lätt att repa. Om du vill ha en telefon som inte ser sliten ut efter ett år, bör du använda ett skal från dag ett. Sidornas design är i alla fall enkel med en lätt rundad form och alla knappar sitter på höger sida. Knapparna ger bra feedback och är lätta att använda. Längs undersidan finns en USB C-port, mikrofon och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport, som till exempel Xiaomi Redmi Note 12 Pro har. Längs ovansidan finns slutligen en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Vi uppskattar microSD-kortplatsen men den hade varit enklare att använda om telefonen också hade stöd för eSIM, vilket den dessvärre saknar.
Riktigt stor
På framsidan sitter en 6,6 tum skärm. Det är alltså en stor skärm som, i kombination med stora skärmramar, gör Galaxy A34 till en väldigt stor mobil. Med en bredd på 78 millimeter är den mycket svår att använda med en hand, även för personer med stora händer. Xiaomi Redmi Note 12 Pro har en skärm med ett liknande format men lyckas hålla bredden till 76 millimeter. Det är två millimeter skillnad som gör stor skillnad i handen. Om du vill undvika en stor smartphone är Galaxy A34 kort sagt ett dåligt val.
Skärmen i Galaxy A34 skiljer sig från syskonet Galaxy A54, tack vare sin droppformade flärp istället för ett hål i skärmen. Det ena är egentligen inte bättre än det andra men skärmdesignen ser lite gammal ut. Vad som inte är gammalt är den inbyggda fingeravtrycksläsaren. Den är inte snabbast i branschen men fungerar pålitligt bra.
Galaxy A34 är vattentät enligt IP67-standarden. Det är ovanligt för klassen och en tydlig fördel för Samsung. Det betyder främst att den kan klara av många vattenolyckor och att den därför har större chans till ett långt liv framför sig.
Skärm
AMOLED-skärmen i Galaxy A34 är bra. AMOLED-tekniken ger rika färger och bra kontrast. Skärmens pixeltäthet är okej för klassen och detsamma gäller skärmens färgåtergivning, som inte når den perfektion som vi ser från dyrare Samsung-modeller men som återger en trovärdig bild. Skärmen är ljusstark och lätt att se utomhus tack vare en maximal ljusstyrka på nära 1 600 nits, när vi testar den i labbet. Skärmen levererar dessutom med 120 Hz bildfrekvens, som ger bra responsivitet under fingrarna. Det finns kort sagt inte mycket att klaga på, särskilt inte med tanke på priset.
Batteri
Samsung Galaxy A34 har ett batteri på 5 000 mAh och en MediaTek Dimensity 1080-krets. Det är därför ingen överraskning att telefonens batteritid är nära identisk med den vi får från den identiskt utrustade konkurrenten Xiaomi Redmi Note 12 Pro. Det betyder att vanliga användare kan vänta sig två dagar batteritid medan krävande användare kan avsluta en dag med runt 50 procent marginal. Det är lite sämre än vi hade hoppats men det är mer än tillräckligt för de flesta och så länge telefonen laddas på rutin varje dag, finns det ingen risk för att nå botten.
Kamera
Samsung Galaxy A34 har en 48 megapixelkamera som huvudkamera samt två extrakameror för vidvinkel- och makrofotografering. Huvudkameran har många pixlar men är inte i övrigt särskilt tekniskt avancerad. Det är en flera år gammal sensor som inte har uppgraderats sedan förra årets utgåva i Galaxy A30-serien. Den presterar ändå helt okej för sin klass. Den erbjuder bra skärpa i ljusa miljöer och helt okej brushantering. Det dynamiska omfånget är däremot ovanligt begränsat för att komma från en Samsung-smartphone.
I mörka miljöer presterar kameran också bara helt okej med bra detaljrikedom och hantering av brus, för sitt pris. Det dynamiska omfånget är dock begränsat och det tar ofta lång tid att få en användbar exponering. Medan Xiaomi Redmi Note 12 Pro tar en till två sekunder, tar Galaxy A34 tre sekunder på sig.
Vidvinkelkameran är av en enkel typ, som är markant sämre än den redan mediokra varianten som sitter i Galaxy A54. Den har mycket dålig detaljrikedom längs kanterna och lyckas inte ens leverera bra skärpa i mitten av bilden. Makrokameran är också dålig. Den har störst problem med brus, även i ljusa miljöer. Det betyder att vi sällan är villiga att använda bilder från någon av de två extrakamerorna. Vi tycker kort sagt att Samsung hade mått bra av att hoppa över de två extrakamerorna och lägga mer krut på huvudkameran.
Videoionspelning fungerar är bra för telefonens klass. 4K-läget erbjuder hög kvalitet och detaljrikedom och stabiliseringen är bra med huvudkameran. Med det sagt rekommenderar vi alla att undvika videoinspelning med vidvinkelkameran.
Mjukvara
Samsungs mjukvara är som den brukar: komplex, användbar och lite förvirrande. Det är en upplevelse som varit sig lik sedan introduktionen av OneUI för fyra år sedan. Det inkluderar en genomgående Samsung-design genom hela operativsystemet, som känns logisk och sammanhängande. Samsung har lyckats bäst av alla tillverkare i att skapa en unik version av Android som försöker göra operativsystemet bättre, istället för att göra något annorlunda för sakens skull. Samsung lyckas också på flera håll med unika funktioner som saknas i andra Android-telefoner, inklusive utmärkt fönsterhantering för produktiv multitasking, funktioner för att ha dubbla meddelande-appar och mängder av anpassningsmöjlighet för allt från systemikoner i statusfältet och utseendet på notiser till anpassade snabbgenvägar på låsskärmen och anpassningsbara hårdvaruknappar. OneUI kryllar av funktioner och det kan kännas som en guldgruva för nördar. Det kan också vara förvirrande för vissa.
Galaxy A34 kommer med ett löfte om fyra år av Android-uppdateringar och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är ett starkt löfte som få konkurrenter kan mäta sig med. Det ger användare en telefon som kan behålla sitt värde bättre över tid, både på andrahandsmarknaden och för användaren själv. En värdefull telefon som fungerar bra med de senaste apparna, är också enklare att motivera inför en reparation. Med en mer reparerbar hårdvarudesign är vi säkra på att Galaxy A34 kommer att ha ett långt liv framför sig. Det är bra för konsumenter och för miljön.
Prestanda och lagring
Samsung har valt ett MediaTek Dimensity 1080-chipset för Galaxy A34. Det är ett mycket bra val som prioriterar enkärnsprestanda framför grafikprestanda. Det betyder att A34 hänger med väl i de flesta appar, ofta minst lika bra som A54. Samtidigt är det inte en telefon som är anpassad för gaming. A34 är gjord för en enkel vardag som fungerar smärtfritt. Inget mer. För det ändamålet räcker 6 GB RAM gott och väl. Det finns en modell med 8 GB, den som vi testat. 8 GB-varianten kan ge säkerhet för framtiden men behövs inte för dagens appar. En bieffekt av 8 GB RAM är lagringsutrymmet på 256 GB, som uppgraderas från 128 GB. Det kan vara en rekommenderad uppgradering för dig som behöver två SIM-kort och som därför inte kan använda microSD-kortplatsen.