OnePlus Nord
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,44 tum
Bra att veta:Vi har testat 12 GB-modellen. 8 GB är mer än nog om inte extra lagring behövs.
Fördelar
+ Bra mjukvara
+ Bra batteritid
+ Ljusstark skärm
+ Bra huvudkamera
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Relativt grafiksvagt chipset
- Saknar trådlös laddning
Kamera7.2
Skärm7.7
Batteri7.6
Kamera7.2
Skärm7.7
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord är ett försök att ta tillbaka OnePlus till sina rötter. Den försöker erbjuda så mycket prestanda och kvalitet som möjligt för ett pris som får dagens flaggskepp att se pinsamt dyra ut. Det lyckas den med. OnePlus Nord hittar en nära perfekt balans för att träffa ett attraktivt pris, utan att förstöra den användarupplevelse som vi blivit vana vid från företaget. Det finns definitivt billiga konkurrenter med bättre skärmar, bättre kameror och bättre processorer men för sitt pris håller OnePlus lägstaribban högre än någon annan. Det ger en användarupplevelse som är svårslagen.

 

Hårdvarudesign

OnePlus Nord har ambitioner om att erbjuda mycket av vad sina dyrare syskon gör, för ett lägre pris. För att lyckas med det har OnePlus hittat ett antal kompromisser, varav designen är en. En av de största faktorerna för att spara pengar är sannolikt materialval. Medan OnePlus 8-serien kombinerar glas med metall, har OnePlus valt glas och plast för Nord.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan och framsidan är fortfarande gjord av glas men sidorna är nu byggda med ”polerad” plast. Plasten har ett metall-utseende och erbjuder imponerande kvalitetskänsla. Konstruktionen knakar inte och hela telefonen känns stadig. Materialvalet betyder dock att OnePlus Nord till exempel lätt kan repas. Plast är ett förhållandevis mjukt material.

Längs den högra plastsidan finns en uppsättning knappar som vi blivit vana vid: en på/av-knapp och ett ljudreglage, som gör det lätt att sätta telefonen i ljudlöst läge. Detta fysiska reglaget är en av våra favoritfunktioner i OnePlus-mobiler. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns två volymknappar. Undersidan bjuder på en USB Typ C-port och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport men det finns fortfarande en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort.

Plast möter glas

De välvda sidorna möter glas på baksidan. Glaset har en ljusblå bakgrund med ett grått och spegelliknande tryck för OnePlus-loggorna. Färgen har inga ambitiösa reflektioner eller effekter. Det ger telefonen ett avskalat utseende, trots den intensiva färgen. I baksidans övre vänstra hörn sitter kameramodulen. Det är en placering som är vanlig i resten av branschen men som OnePlus tidigare hållit sig borta från. Kameramodulen sticker ut en dryg millimeter från telefonen och det gör den lite ostabil på ett platt bord.

På framsidan finns en 6,44 tum skärm, som alltså är en gnutta mindre än skärmen i OnePlus 8. Det betyder inte att OnePlus Nord är särskilt mycket mindre än OnePlus 8. Visst, den är en gnutta kortare, men tack vare OnePlus 8s rundade sidor så är det dyrare syskonet lite smalare. OnePlus Nord har för övrigt en helt platt skärm. Det kan potentiellt göra det enklare och billigare att reparera den, vilket en viktig fördel för en mobil som vill erbjuda prisvärde.

I skärmen finns ett avlångt hål för de två främre kamerorna. Här erbjuds ingen avancerad 3D-ansiktsigenkänning men den enda kameran kan ge ett bredare perspektiv för till exempel gruppbilder.  Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. Hörluren fungerar bara som hörlur och assisterar inte som högtalare, till skillnad från hörluren i OnePlus 8.

Likt OnePlus 8 har OnePlus Nord inte budget för en officiell vattentätning. I vanlig ordning menar OnePlus att det finns ett grundläggande skydd mot vatten men att den helt enkelt inte har certifierats för det. I samma veva kan vi nämna att den inte heller har stöd för trådlös laddning.

Stäng

 

Skärm

OnePlus Nord har en 6,44 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen har en uppdateringsfrekvens som når 90 Hz, en vanlig egenskap i klassen. Det gör animationer snabba och mjuka. Skärmen påminner mycket om skärmen i OnePlus 8 då den till exempel är mycket ljusstark, med en imponerande maximal ljusstyrka på 844 nits, enligt vårt test. Den har dessutom stöd för HDR och kan nå 1 136 nits i sådant material. Till skillnad från sitt dyrare syskon har skärmen dock ganska medioker färgåtergivning. Med bra reglage för att hitta en bra vitbalans ser skärmen ändå bra ut för det mesta, även om OnePlus 8 erbjuder en mer exakt färgåtergivning.

 

Högtalare

OnePlus Nord har en högtalare på sin undersida. Den gör oss inte besvikna. Det är uppenbart att OnePlus 8 har en klar ledning med sina dubbla högtalare men skillnaden är inte stor. I jämförelse med många konkurrenter i klassen håller OnePlus Nord en hög nivå. Det gäller både ljudvolym och ljudkvalitet. Mellanregistret är klart och tydligt och undviker distorsion, även på höga volymer. Det gör att den passar bra för allt från röstsamtal och podcasts till video och musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 110 mAh har OnePlus Nord ett batteri som är en gnutta mindre än batteriet i OnePlus 8. En mindre kraftfull processor verkar inte hjälpa för att minska skillnaden mellan modellerna. Möjligen tvärt om. I 90 Hz-läget ser vi en större påverkan på batteriet, vilket ger sämre batteritid än vad resten av OnePlus-familjen kan erbjuda. Trots det kan OnePlus Nord erbjuda upp till två dagars batteritid vid lätt användning och en marginal på runt 40 batteriprocent för mer krävande användare. En riktigt snabb inkluderad laddare gör det lätt att se till att batteriet hålls på topp. Någon trådlös laddning finns däremot inte att tillgå.

 

Kamera

OnePlus Nord har ett kamerasystem som är till stor del identiskt med det system som finns i OnePlus 8. Skillnaden är att Nord faktiskt erbjuder fler kameror. Det gör dock inte Nord till en bättre kameramobil.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i OnePlus Nord är till synes identisk med kameran i OnePlus 8. I ljusa miljöer fortsätter OnePlus därmed att erbjuda bra prestanda med hög detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång. OnePlus är fortsatt lite aggressiva med både kontrast och färg och har fortsatta problem med brus, även i ljusa miljöer. Det är problem som vi inte ser med till exempel Huawei P30.

I mörka miljöer presterar den ofta bra. Huawei P30 ligger en klass över OnePlus och Samsung prioriterar ljusare exponeringar som kan tilltala vissa. För sitt pris är OnePlus Nord ändå konkurrenskraftig och erbjuder kompetent prestanda i många olika miljöer.

Dåliga extrakameror

Vidvinkelkameran i OnePlus Nord är tyvärr dålig. Den saknar detaljrikedom, skärpa och pålitlig vitbalans. Den erbjuder visserligen ett intressant perspektiv men om perspektivet är det bästa med den är det värt att notera att Samsung Galaxy S10 Lite är betydligt bredare.

OnePlus Nord saknar zoom-kamera men har en makro-kamera. Den är dessvärre en två megapixelkamera med fast fokus som vi har sett i mobiler som kostar hälften så mycket. Inte ens i så billiga mobiler skulle vi beskriva den som bra. Den har nämligen dålig skärpa, detaljrikedom och problem med brus som gör även tacksamma motiv svåra att fota med kvalitet i behåll. Likt många andra tillverkare verkar OnePlus ha slängt in extrakameror utan att fundera på om de är bra nog för att ge något större värde till användare.

OnePlus Nord, makro.

När det gäller video presterar OnePlus Nord riktigt bra för sin klass. Med effektiv bildstabilisering och stöd för 4K-inspelning erbjuder OnePlus klassens kanske bästa videoinspelning. Det enda vi saknar är stöd för 4K60p-inspelning, som finns i OnePlus 8.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus Nord fortsätter att erbjuda enkel och snabb mjukvara i världsklass. Nyheterna är varken stora eller många. Det gör defintivt ingenting. Den snabba skärmen möter snabb mjukvara och det ger en riktigt bra användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus har länge varit kända för sin mjukvara. Den beskrivs ofta som ”ren”, trots att den bjuder på en ganska lång lista av anpassningar av Android. Förklaringen till denna paradox är att de flesta OnePlus-förändringarna i företagets så kallade OxygenOS, inte står i vägen för användare som saknar intresse. De förändrar till stor del inte hur operativsystemet fungerar som standard. De låter snarare användare göra mer om de vill. Det gör OxygenOS populärt bland teknikintresserade som gärna vill ha möjligheter, utan att få ”möjligheterna” upptryckta i ansiktet.

Egna lösningar

Nyheterna i mjukvaran är ganska små för OnePlus Nord. Det finns små justeringar för att hantera telefonens hål i skärmen. Utöver det är förändringarna dock minimala. I vanlig ordning har OnePlus anpassningar av flera systemfunktioner. OnePlus har till exempel ett eget system för att hantera teman och systemets mörka läge. Till skillnad från flera andra tillverkare saknas dock en schemaläggningsfunktion för mörkt läge. Det finns visserligen inte heller vanligen i Android men det är en funktion som många konkurrenter kan skryta med.

OnePlus har ett starkt fokus på att optimera sin mjukvara och det märks. Användarupplevelsen är så gott som felfri med snabba animationer och sömlösa övergångar. Även uppdateringarna är sömlösa med fullt stöd för A/B-partitioner, som håller uppdateringstiderna nere. Just uppdateringar är också en av OnePlus största styrka. Företaget är känt för snabba säkerhetsuppdateringar samt relativt långsiktigt stöd för nya versioner av Android. Det är en stor bonus för användare som är ute efter prestanda och pålitlighet på lång sikt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus säger sig kunna lansera Nord tack vare Qualcomms Snapdragon 765G-chipset, som ska vara tillräckligt kraftfullt för företagets krav på faktisk prestanda. Vi kan hålla med. Med den kvicka skärmen flyger vi fram i operativsystemet. 765G presterar tillräckligt för att hålla uppe tempot i alla vardagssituationer. Den största skillnaden ses i spel, där Snapdragon 865 presterar över 100 procent bättre i våra tester. Det gör OnePlus Nord till ett mindre bra alternativ för mycket krävande spel. Vi vet också att det finns bättre prestanda i klassen, från till exempel HiSilicon Kirin 820 i P40 Lite 5G. OnePlus Nord erbjuder ändå en vardagsupplevelse som i de flesta fall är minst lika bra. Med 8 GB RAM är den dessutom framtidssäkrad för kommande minnestunga appar. Vi ser inget behov av 12 GB RAM men 256 GB lagring är tacksamt, eftersom Nord saknar stöd för microSD-kort.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan OnePlus Nord använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså OnePlus Nord stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,44 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 158,3 × 73,3 × 8,2 mm
Vikt 184 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP, 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 765, 2,4 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8/12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 115 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =