Poco F2 Pro
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Det finns en dyrare modell med 8 GB RAM och 256 GB lagring. Vi har testat den billigare versionen.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt batteritid
+ Kraftfull processor
+ Har hörlursport
Nackdelar
- 60 Hz-skärm
- Dålig vidvinkelkamera
- Inte vattentålig
- Saknar microSD-stöd
Kamera7.4
Skärm7.7
Batteri8.7
Kamera7.4
Skärm7.7
Batteri8.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Poco F2 Pro levererar något som många trodde var omöjligt år 2020. Den kombinerar flaggskeppsprestanda med ett attraktivt pris i mellanklassen. Den gör det utan så stora kompromisser som flera konkurrenter kräver. Designen bygger på glas och metall, kameran presterar bra för klassen och skärmen är ljusstark. Skärmens begränsning till 60 Hz är egentligen den enda betydande tekniska kompromissen. Den ger samtidigt en marknadsledande batteritid som gör Poco F2 Pro till en pålitlig långkörare. Poco F2 Pro är kort sagt perfekt för dig som vill ha så många funktioner som möjligt, för så lite som möjligt. Den levererar på det mesta och gör det på ett sätt som få har chans att konkurrera med.

 

Hårdvarudesign

Poco F2 Pro fokuserar på funktionalitet och prestanda, framför en nätt och lätt design. Den är helt enkelt ganska klumpig. Det positiva är att den inte också känns plastig eller billig. Poco har valt dyrare material än flera konkurrenter.

Läs mer om hårdvaran

Poco F2 Pro är en stor smartphone. Det har vi främst den stora skärmen att tacka för. Skärmen mäter 6,67 tum. Storleken beror också på telefonens imponerande uppsättning funktioner, prestanda och kapacitet. Poco F2 Pro har en design som är gjord för användare som prioriterar prestanda och funktionalitet. Det uppnås med en design som har färre kompromisser än många konkurrenter. Det inkluderar en gedigen design. Medan många konkurrenter väljer plast för baksidan och/eller sidorna, väljer Poco F2 Pro glas och metall. Det ger oss en telefon med byggkvalitet i flaggskeppsklass.

Glas och metall

Baksidan av Poco F2 Pro har en rundad glasskiva. I vanlig ordning är nackdelen med glaset att det riskerar att spricka. För att skydda glaset inkluderar därför Poco ett transparent plastskal. Baksidan på vårt exemplar har en enkel vit färg. Den har inga unika reflektioner eller speciella toner. Poco/Xiaomi har skapat en ganska anonym design, igen.

Kameran är en av få detaljer som bokstavligt talat sticker ut. Fyra kameror sitter i en rund kameramodul som påminner om mobiler från till exempel HMD/Nokia. Kamerorna omringas av en ram som formar ett x i mitten av ringen. Under kameran sitter tre LED-lampor som kan hjälpa till när det blir mörkt.

Längs vänster sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. På/av-knappen är röd och ger därför den annars svartvita telefonen en behövlig färgkontrast. Knapparna är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en hörlursport. Poco F2 Pro fortsätter därmed att erbjuda en funktion som börjar försvinna i mellanklassen. På ovansidan finns dessutom en IR-sändare och öppningen för en kamera. Kameran matas ut med en motor. När den matas ut omringas den av ljuseffekter i flera färger. Lamporna i kameran kan också användas som en lite ovanligt placerad notis-lampa. Det är funktionalitet som saknas i de flesta moderna konkurrenterna.

Undersidan av Poco F2 Pro har en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Avsaknaden av en minneskortläsare är en av relativt få funktioner i Poco F2 Pro som saknas och som kan erbjudas av flera konkurrenter. Här finns också en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare.

Heltäckande skärm

Framsidan av Poco F2 Pro bjuder inte på något spektakulärt. Faktumet att den helt saknar hål eller flärp för selfiekameran är ändå lite ovanligt. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. I skärmen finns också en inbyggd fingeravtrycksläsare som fungerar pålitligt och snabbt. Den är inte så stor som Xiaomis senaste läsare i Mi 10-serien, men den gör ett bra jobb för klassen.

En ganska ovanlig funktion i klassen är en Alltid på-skärm. Xiaomi erbjuder en relativt avancerad sådan med möjlighet att anpassa den med olika klockor, texter och bilder. Funktioner som saknas i Poco F2 Pro inkluderar trådlös laddning samt vattentätning.

Stäng

 

Skärm

Poco F2 Pro har en 6,67 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen marknadsförs med stöd för HDR och en ljusstyrka på 500 nits. För första gången i vår testhistoria överstiger den sin påstådda ljusstyrka markant. Vi mäter den till 750 nits, med en maximal ljusstyrka på 1 457 nits över små områden. Det är ljusstyrkor som vi vanligen bara ser från marknadens absolut bästa och dyraste smartphones. Ljusstyrkan är alltså bra men skärmen har en del problem med färg. Den är inte särskilt färgexakt och det finns inget enkelt sätt att få bra vitbalans med den. Faktumet att den är begränsad till 60 Hz är dessutom en tydlig nackdel när vi jämför med konkurrenter som åtminstone erbjuder 90 Hz-skärmar.

 

Högtalare

Poco F2 Pro har en högtalare som passar med modellens låga pris. Den kommer inte i närheten av den klarhet och kvalitet som dyrare konkurrenter kan erbjuda. Även bara marginellt dyrare modeller, såsom OnePlus 8, är betydligt bättre. Poco F2 Pro låter burkigt, särskilt bland lägre frekvenser, och tenderar att ha problem med distorsion i mellanregistret vid höga volymer. Den fungerar kort sagt helt okej för röstsamtal men är inte lika bra för videos och musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 700 mAh, en modern Snapdragon 865-processor och en 60 Hz-skärm, är det ingen överraskning att Poco F2 Pro kan erbjuda bra batteritid. Normala användare kan vänta sig tre dagar batteritid från Poco F2 Pro. Även krävande användare kan vänta sig två hela dagar användning utan problem. Det är batteritid som närmast kan beskrivas som onödigt bra. Det är dock också en batteritid som sannolikt kommer att ge telefonen en längre total livslängd. Med en bra inkluderad snabbladdare är det enkelt att ladda upp den när det behövs, även om en långsam laddare är bättre för batteriet i längden. Det finns inget stöd för trådlös laddning men det är också ovanligt i klassen.

 

Kamera

Poco F2 Pro har en bra huvudkamera med Xiaomis ofta utmärkta bildbehandling. Avsaknaden av optiska bildstabilisering gör sig känd i både mörka miljöer och i videoläget men i många fall slår Poco F2 Pro långt över sin egen viktklass.

Läs mer om kameran

Poco F2 Pro har en kameramodul med fyra kameror. Huvudkameran fotar med en 64 megapixelsensor som bland annat delas med Asus ZenFone 7 Pro. Det betyder inte att bilderna ser ut att komma från Asus senaste flaggskepp. Xiaomi lyckas till exempel leverera ett imponerande dynamiskt omfång, ett av de bredaste vi sett i klassen. Bilder tagna i kamerans HDR-läge har visserligen en tendens att se lite platta ut men de har bättre täckning än konkurrenterna. Kameran levererar dessutom mycket bra detaljrikedom i ljusa miljöer. Mjukvaran applicerar lite hårdare skärpa till bilderna, som gör att de ser ännu skarpare ut än bilder från Asus ZenFone 7 Pro.

I mörka miljöer har kameran svårigheter. Det automatiska läget är inte utrustat för mörka motiv. Konkurrenterna tar betydligt längre tid att fånga en bra bild men de gör det med bättre resultat. Vi kan få liknande resultat med nattläget men vi hade hellre sett kameran aktivera det automatiskt. Bilderna når dock aldrig konkurrenternas kvalitet. Det beror sannolikt på avsaknaden av optisk bildstabilisering. När ljuset är tillräckligt för att göra konkurrenternas nattlägen irrelevanta, ser vi att Poco F2 Pro presterar bra. Asus ligger steget före med lite bättre brusreducering men Poco presterar bra.

Extrakameror

En av de fyra kamerorna på baksidan är en vidvinkelkamera. Den är tyvärr en av de sämre i klassen. Den har samma problem med skärpa som vi blivit vana vid att se från Xiaomi. Den saknar skärpa längs kanterna av bilden och erbjuder inte ens bra detaljrikedom i mitten av bilden, när den jämförs med konkurrenterna. OnePlus 8 Pro vinner denna kategorin med marginal.

Poco F2 Pro har en typ av makrokamera som vi inte har sett tidigare. Den fotar fem megapixelbilder, har autofokus samt ett ovanligt snävt perspektiv. Med en motsvarande brännvidd på 24 mm ger den bilder som skiljer sig från de vanligen ganska vidvinkliga bilder som vi ser från konkurrenterna. Objektivet ger ändå inte en lika mjuk bokeh-effekt som makrokameran i till exempel OnePlus 8 Pro. I vanlig ordning har den också stora problem med brus, även i ljusa miljöer.

En kamera som saknas är en zoomkamera. Det är en definitiv svaghet. Med huvudkamerans imponerande skärpa är det ett mindre problem än det hade kunnat vara. Det är ändå inget snack om att konkurrenter, särskilt ZenFone 7 Pro, erbjuder betydligt bättre bilder på avstånd.

För video erbjuder Poco F2 Pro inspelning i 8K-upplösning. Det ger video i ZenFone 7 Pro-kvalitet, i en betydligt lägre prisklass. Den stora skillnaden ligger då i stabilisering. Poco F2 Pro saknar optisk bildstabilisering. I lägre upplösningar är den elektroniska stabiliseringen effektiv men ger ofta ett onaturligt utseende.

Stäng

 

Mjukvara

Poco F2 Pro har mjukvara från Xiaomi som kallas MIUI 12. Företaget gör inget för att gömma sin koppling till moderbolaget. Mjukvaran kan uppfattas som lite udda och förvirrande men innehåller många smarta förändringar som gör den intuitiv och smart. Den är dock också full av störande reklam.

Läs mer om mjukvaran
Det nya mörka läget kan ändra appar som vanligen inte har stöd för Androids officiella mörka läge.

MIUI 12 inkluderar ett flertal mindre uppdateringar och förändringar, främst med små estetiska förändringar och förbättringar av existerande funktioner. Det inkluderar ett förbättrat Mörkt läge som passar bra till AMOLED-skärmen och som nu kan justera appar som vanligen inte skulle ha stöd för Mörkt läge. En annan nyhet är att MIUI 12 inkluderar en ny hemskärm med en systeminställning som ger tillgång till en traditionell appskärm, istället för att alla appar måste ligga på hemskärmen.

Vana Xiaomi-användare kommer att känna sig bekväma med MIUI 12. Företaget lägger fortsatt stor vikt vid att göra gränssnittet intuitivt, med Android-tradition slängd ur fönstret. Det betyder att många inställningar och knappar har bytt plats i jämförelse med vanliga Android, med målsättningen att göra stora och moderna smartphones enklare att använda. Knappars omvända position gör ofta att det är enklare att nå rätt knapp. Det passar bra för en telefon som är ganska stor.

Ett stort problem med Xiaomis mjukvara är det ganska stora antalet reklamappar som är förinstallerade. Fem spel kan lätt avinstalleras men kan uppfattas som frustrerande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset krossar F2 Pro motståndarna i klassen. I skrivande stund har de flesta konkurrenter kretsar från Qualcomm Snapdragon 765-serien. Skillnaden mellan de två serierna är stor. Användare kan märka största skillnad i spel, där Snapdragon 865 presterar runt dubbelt så bra. Prestandaskillnaden hänger dock med i alla applikationer och är påtaglig. 6 GB RAM kan uppfattas som lite. Det är mycket riktigt mindre än enskilda konkurrenter. Vid normal användning ser vi dock inget behov av mer än 6 GB RAM-minne i dagsläget. Det kommer rimligtvis förändras i framtiden men Poco F2 Pro erbjuder ändå ett starkt prestanda-försprång. Med det sagt finns det en modell med 8 GB RAM. 128 GB lagring i basmodellen är dock mer sannolikt ett mer betydande problem för vissa, särskilt eftersom telefonen saknar microSD-kortläsare.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Poco F2 Pro använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Poco F2 Pro stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,3 × 75,4 × 8,9 mm
Vikt 219 gram
Kamera 64 MP, 5 MP, 13 MP, 2 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − eighteen =