Razer Phone
4.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Razer Phone säljs i Sverige genom teleoperatören Tre och av Razer via deras egen hemsida..
Fördelar
+ Grymma högtalare
+ 120 Hz skärm
+ Bra batteritid
+ Ren mjukvara
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Stor och klumpig
- Medioker kamera
- Saknar hörlursport
Kamera5.4
Skärm6.3
Batteri6.7
Kamera5.4
Skärm6.3
Batteri6.7
Pris:
6 500:-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
 
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Razer Phone är ett bra första försök från en tillverkare som riktar sig till en väldigt specifik målgrupp. Med en unik uppsättning otroligt kraftfull högtalare och en unik 120 Hz-skärm är Razer Phone troligen den bästa gamingmobilen på marknaden – åtminstone i vissa fall. Solljus kan ställa till med problem. Telefonens skärm är tyvärr alldeles för mörk för att vara användbar utomhus. Ett fåtal mindre problem så som en medioker kamera samt avsaknad av både trådlös laddning och vattentätning. Det gör att den har svårt att konkurrera med många andra telefoner i prisklassen.

 

Introduktion

Razer är ett amerikanskt företag som har gjort sig kända för att sälja datormöss, tangentbord och andra tillbehör för personer som spelar dator- och TV-spel. De senaste åren har företaget dock breddat sig och har börjat tillverka bärbara datorer. Nu introduceras Razer Phone som är företagets första smartphone och som riktar sig till ”gamers” som vill ta med sig sitt spelande.

 

Hårdvarudesign

Razer Phone är en ganska stor och klumpig smartphone som ser distinkt ut tack vare sin industriella och tuffa design. Den stora ormloggan på baksidan är polariserande och är antingen cool eller fruktansvärt ful. Med det sagt går det inte att säga annat än att Razer Phone åtminstone erbjuder en stadig konstruktion.

Läs mer om hårdvaran

Razer Phone är en lite speciell smartphone. Den kommer från ett företag som aldrig gjort en smartphone förut och som har unika prioriteringar för en unik målgrupp. Även telefonens design är relativt unik. Den känns som kombinationen av en tre år gammal Sony-mobil och Apple iPhone 8 Plus. Den är kantig och klumpig. Baksidan är platt och alla kanter och hörn är hårda och vassa. Metallbakstycket ger telefonen en stadig konstruktion och Razers placering av antennlinjer är några av de minst synliga i branschen. Trots att Razer är kända för sina blinkande tangentbord är Razer Phone ändå relativt stilren.

Slingrande ormar

Det stilrena utseendet förstörs lite av företagets speciella logga. Tre ormar som är sammansatta i mitten och som slingrar sig utåt är minst sagt speciellt. Medan alla andra tillverkare i smartphonebranschen har enkla ikoner eller textlogotyper har Razer en logga som är polariserande. Vi är i alla fall glada av att loggan inte blinkar i 16 miljoner färger.

Längst upp på baksidan sitter en kameramodul som har två kameror och en lampmodul med två olikfärgade LED-lampor. Kameramodulen sticker tyvärr ut en knapp millimeter från baksidan och riskerar därför att repas.

Metallbaksidan sträcker sig vidare till sidorna av telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Knappen ger bra fysisk återkoppling trots att den är helt platt med sidan av telefonen. Den är lättare att använda än de liknande knappar som Sony använder i sina telefoner. Längre upp på sidan sitter en kortläsare som har plats för ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Här finns alltså inget utrymme för något extra SIM-kort.

På vänster sida finns två volymknappar som är nästan centrerade på sidan. Medan många konkurrenter har sina volymknappar längre upp på sidan av telefonen har Razer lite annorlunda placerade knappar. Razer säger att de är placerade så att telefonen ska kunna hållas i landskapsläge utan att knapparna kommer i vägen för händerna.

På undersidan finns en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go för möss, tangentbord och USB-minnen. Här finns också telefonens huvudmikrofon som får assistans av en sekundär mikrofon som sitter på ovansidan av telefonen.

Stor och klumpig

På framsidan av Razer Phone möts vi av flera stora saker. För det första är det svårt att undgå den 5,7 tum stora skärmen som täcker framsidan. För det andra är den stora frontmonterade kameran väldigt tydlig och för det tredje har Razer Phone några av de största högtalargaller vi någonsin sett på en smartphone. Den stora skärmen, de stora högtalarna, och det stora ramarna runt skärmen gör Razer Phone till en av de största och tyngsta telefonerna vi har testat. Den är ganska exakt lika stor och klumpig som Apple iPhone 8 Plus – både när det gäller storlek och vikt.

Telefonens storlek gör den inte särskilt smidig i handen. Det förvärras av telefonens hårda kanter. Det betyder inte att den är för stor. För visas användare kan telefonens klumpiga design vara värd de fördelar som den faktiskt har. Exakt vad dessa fördelar är återkommer vi till senare i testet.

Stäng

 

Skärm

Test Razer Phone

Razer Phone har en 5,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen baseras på en så kallad IGZO-teknik vars största fördel är högre energieffektivitet. Den skärm som Razer Phone använder har dock en annan stor fördel. Den kan nämligen köras i 120 Hz istället för 60 Hz. Det är den ensam om på marknaden, mer om det nedan. Skärmen producerar bra och exakta färger men har en stor akilleshäl. Den är alldeles för ljussvag. Medan marknadens bästa skärmar kan nå över 650 nits i direkt solljus kommer Razer knappt över 300 nits. Det gör den nästan oanvändbar i direkt solljus. Den har dessutom problem med svärta och förlorar snabbt kontrast vid höga betraktningsvinklar. Ännu ett problem med skärmen är att den bara kan komma ner till 15 nits som sin mörkaste inställning. De bästa konkurrenterna kan nå 2 nits. Det kan göra Razer Phone obehagligt ljus när den använd i mörker.

Läs mer om skärmen

Skärmen som används av Razer Phone kan alltså visa spel, appar och hela operativsystemet i 120 Hz. Vad betyder det? Det betyder att bilden uppdateras med en ny bild 120 gånger per sekund istället för 60. Det gör att Razer Phone kan rendera ett gränssnitt som är så gott som perfekt när det gäller animationer och rörelser. Istället för att bilden hoppar fram glider allt på ett otroligt naturligt sätt med Razer Phone. Det får hela telefonen att kännas snabbare och mer responsiv. Skillnaden är stor och uppenbar och ger användare av Razer Phone en unik användarupplevelse.

Stäng

 

Högtalare

Razer Phone har två högtalare som sitter på framsidan av telefonen. De är alltså riktade i helt rätt riktning för användaren. De erbjuder också en ljudupplevelse som vi aldrig varit med om i en smartphone. Ljudet från Razer Phones högtalare kan närmast liknas vid ljudet från en liten Bluetooth-högtalare. Ingen annan telefon vi någonsin testat kommer i närheten. I våra tester ser vi den tydliga skillnaden i siffror. Medan många konkurrenter så som Apple iPhone X når 80 decibel i vårt test kommer Razer Phone upp till 86 decibel. Sex decibel är en amplitudförändring på två gånger. Razer Phone är alltså ungefär dubbelt så kraftfull som iPhone X. Högtalarna erbjuder dessutom bra detaljrikedom och bra täckning bland lägre frekvenser. Vi är oerhört imponerade.

 

Batteri

Razer Phone

Razer Phone har ett väl tilltaget batteri som mäter 4 000 mAh. Det är väl behövligt eftersom telefonens unika 120 Hz-skärm kräver mycket energi. När vi använder Razer Phone med 120 Hz-läget aktiverat får vi ut en bra batteritid som räcker för normala användare. Hårdare användare kan dock närma sig 10–20 batteriprocent vid slutet av dagen. Den problematiken försvinner dock helt när vi tar ner skärmen till 60 Hz. Då förbättras batteritiden med mer än 15 procent enligt våra tester. Det ger även hårdare användare en ordentlig marginal för långa dagar. Normala användare kan till och med närma sig två dagars användning.

Läs mer om batteriet

Razer Phone är först i branschen med stöd för snabbladdning med Qualcomm Quick Charge 4+. Tekniken hanterar batteriet och laddaren för att snabbladda på ett säkert sätt. Snabbladdaren som Razer skickar med är visserligen gigantisk men också otroligt snabb. Den laddar 60 procent av batteriet på 30 minuter enligt vårt test. Det är nästan exakt lika snabbt som OnePlus 5 som är en av de snabbast laddande telefonerna vi testat hittills.

Stäng

 

Kamera

Razer Phone har två kameror i en kameramodul på sin baksida. De fångar båda 12 megapixelbilder men den ena kameran har ett speciellt uppdrag. Likt Apple iPhone 8 Plus och Samsung Galaxy Note 8 har Razer Phone en sekundär kamera med två gånger optisk zoom. Den sekundära kameran är tyvärr inte alls bra. Det är inte heller huvudkameran i mörka miljöer. Razer har kort sagt inte lagt sitt krut på telefonens kameror och det märks.

Läs mer om kameran

Huvudkameran som används av Razer Phone presterar bra i ljusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom och ett imponerande brett dynamiskt omfång. Det dynamiska omfånget är dock den enda riktigt imponerande delen av kameran. När ljuset tryter får den nämligen problem. Utan ett system för optisk bildstabilisering förlitar sig kameran på högre ISO-tal för att få en bra exponering. Det gör att bilder visserligen sällan har problem med rörelseoskärpa men att mängden brus blir för stor för att bilder från kameran ska vara användbara.

Telefonens sekundära kamera känns som en eftertanke som Razer har slängt med bara för att det är modernt. Den bidrar tyvärr inte alls till kameraupplevelsen. Den är betydligt sämre än konkurrenterna på grund av problem med fokus och dålig detaljrikedom, även i ljusa miljöer. Den har inte heller något extra kameraläge så som porträttläge som utnyttjar den sekundära kameran. Det gör den tyvärr ganska meningslös. Razer säger att fler sådana funktioner kommer i framtiden men de fanns inte tillgängliga när vi gjorde vårt test.

Stäng

 

Mjukvara

Razer Phone säljs med Android 7.1.1 som sitt förinstallerade operativsystem. Razer har låtit stora delar av operativsystemet vara orört, vilket ger användare en enkel och väl optimerad upplevelse. De få förändringar som företaget har gjort är, till stor del, bra och värdefulla.

Läs mer om mjukvaran

Medan många konkurrenter anpassar sin mjukvara för att erbjuda unika funktioner och ett unikt utseende har Razer satsat på en ganska ren Android-upplevelse. Den största förändringen som företaget har gjort är hemskärmen. Istället för att använda Androids hemskärm eller utveckla en egen har Razer installerat Nova Launcher – en av världens mest populära tredjepartslanucher. Nova är känd för att vara enkel men kraftfull och bra för användare som vill ha anpassningsmöjligheter. Den passar bra till Razers målgrupp utan att vara i vägen för användare som inte vill krångla med sin hemskärm. Vi gillar den skarpt.

Anpassat ljud

Utöver Nova har Dolby fått hjälpa till i Razer Phone. Företaget har en egen snabbinställning som låter användare anpassa telefonens ljud för olika användningsområden. Användare kan aktivera Dolby Atmos som är tänkt att erbjuda en surroundliknande ljudupplevelse. Med den inkluderade demovideon fungerar effekten förvånansvärt bra. Det finns dock inte mycket annat material tillgängligt för att utnyttja tekniken. Dolbys inkludera equalizer-inställningar är också ganska dåliga. Många av inställningarna är dåligt anpassade till Razer Phone eftersom de introducerar distorsion som inte inte hörs när equalizern är inaktiverad.

Razer har installerat ett fåtal andra spelrelaterade funktioner i Razer Phone. Den mest uppenbara kallas Game Booster. Användare kan lägga till appar och spel som automatiskt aktiverar det speciella Game Booster-läget som bland annat ändrar telefonens prestandainställningar och aktiverar Stör ej-läget så att notiser blockeras när spel är aktiva.

På tal om spel skickar Razer med ett flertal spel, sex totalt. Arena of Valor, Asphalt 8, Gear Club, NOVA Legacy, Titanfall Assault och World of Tanks. Spelen tar upp en hel del utrymme i telefonen men går att avinstallera. Vi gillar generellt inte när tillverkare förinstallerar spel och vi tycker fortfarande att användare istället kan installera de spel de vill ha. Razer Phone är dock en av få telefoner där förinstallerade spel åtminstone är logiska med tanke på telefonens målgrupp.

Skärm kräver mjukvarustöd

En anledning till att förinstallerade spel är särskilt passande är faktumet att appar måste vara utvecklade för Razer Phone för att kunna renderas i 120 Hz. Det är endast ett fåtal appar som har sådant stöd i nuläget. Fler lär komma, särskilt inom om ett år när vi kan förväntas se fler telefoner med 120 Hz-skärmar, men i nuläget är det inte många appar som har stöd.

Razer har gjort en anpassning i sin mjukvara för att erbjuda något som ingen annan telefon har. Utöver att Razer Phone kan rendera spel i 120 Hz kan den visa annat innehåll i sin rätta bildfrekvens. Medan andra telefoner alltid visar allt med 60 bilder per sekund kan Razer Phone till exempel visa filmer i sina ursprungliga 24 bilder per sekund.

En annan mindre anpassning till mjukvaran är möjligheten att installera teman. Genom en förinstallerad app kan användare installera teman som har designats av Razer och andra utvecklare. Dessa kan påverka saker så som bakgrund, ikoner, snabbgenvägar, låsskärm och vissa appar. Razer har givetvis ett flertal spelrelaterade teman som kan installeras.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Razer Phone

Razer Phone kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset, 8 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Processorn är en av branschens mest kraftfulla och med 8 GB RAM går det ingen nöd på någon. Razer påstår dock att Razer Phone ska vara kyld på ett sätt så att den presterar bättre än liknande konkurrenter. Det har vi inte sett något tecken på över huvud taget. Även efter lång tids användning presterar Razer Phone identiskt eller lite sämre än OnePlus 5T, som är en marknadens mest kraftfulla telefoner. Razer Phone är fortfarande otroligt kraftfull och erbjuder mer än vad de flesta behöver men att den skulle vara mer kraftfull än konkurrenterna är inte sant enligt våra tester.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,7 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 158,5 × 77,7 × 8 mm
Vikt 197 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 64 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 3 =