Samsung Galaxy A40
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,9 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta modellen men det finns också vita, rosa och blåa varianter.
Fördelar
+ Skärmen
+ Dubbla SIM + microSD
+ Låg vikt
+ Vidvinkelkamera
Nackdelar
- Dålig högtalare
- Lite långsam
- Medioker batteritid
- Lättrepad baksida
Kamera5.1
Skärm7.3
Batteri5.8
Kamera5.1
Skärm7.3
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A40 är en efterlängtad mobil för konsumenter som vill ha en liten och främst lätt mobil. Nej, vi är inte tillbaka till de riktigt små och kompakta smartphones som vi hade för några år sen men Galaxy A40 kommer i alla fall ganska nära. Med en utmärkt AMOLED-skärm och en helt okej kamera för sin klass är Galaxy A40 en ganska bra mobil, i ett smidigt format och med ett lågt pris. Den saknar processorkraft för att vara lika kvick som konkurrenterna och den låga vikten har en medelmåttig batteritid som offergåva. Galaxy A40 har ändå hittat en intressant nisch som kan göra den till ett bra alternativ för vissa.

 

Hårdvarudesign

Galaxy A40

Samsung Galaxy A40 har en ovanligt kompakt design. Det skapar kompromisser men ger den också en unik nisch. Designen är plastig men samtidigt väl gjord för sitt pris.

Läs mer om hårdvaran

I en smartphonevärld av väldigt stora och klumpiga mobiler har Galaxy A40 en ovanlig design. Den är inte jätteliten men den är definitivt en av de mest kompakta mobilerna i sin klass. Med en vikt på 140 gram är Galaxy A40 en av de lättaste mobilerna vi testat på flera år. Trots det känns inte Galaxy A40 alldeles för lätt. Med tanke på sitt pris är den relativt väl konstruerad och stabil. Den låga vikten ser vi därför inte som något annat än en unik fördel.

Plast överallt

Likt många andra mobiler i den nya Galaxy A-familjen, har Galaxy A40 också en glasliknande baksida som i själva verket är gjord av plast. Det betyder att den sannolikt inte är riktigt lika skör som glas men att den kan repas ganska enkelt, även av saker så som nycklar. Om den blanka baksidan ska kunna hållas fri från repor behöver den i praktiken skydds av ett fodral, som måste köpas separat.

Baksidan på vårt svarta exemplar ser helt normal ut från vissa vinklar men reflekterar ljus från andra, med en regnbåge av färger. Det ger telefonen ett lite annorlunda utseende som vi inte är säkra på att vi gillar, men smaken är som baken. I det övre vänstra hörnet av baksidan finns i alla fall en kameramodul som sticker ut bara en bråkdel av en millimeter och under den finns en LED-lampa. På mitten av baksidans övre halva sitter en kapacitiv fingeravtrycksläsare. Den fungerar bra. Den kan vara lite långsam ibland men är lustigt nog både mycket mer pålitlig och betydligt snabbare än fingeravtrycksläsaren som är inbyggd i skärmen på Galaxy A50, en betydligt dyrare mobil. Det är alltså ett sätt som Galaxy A40 är bättre än sitt större syskon.

Gott om portar i en liten mobil

Även sidorna av Galaxy A40 är gjorda av plast. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling men som knakar lite, vilket ger ett lite billigt intryck. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en stor korthållare med plats för ett microSD-kort och två nanoSIM-kort, samtidigt. Det är alltid uppskattat. På undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon, USB Typ C-port och en hörlursport.

Framsidan av Galaxy A40 bjuder på en 5,9 tum skärm med relativt tunna skärmramar för klassen. Det är en av flera anledningar till att Galaxy A40 kan vara så kompakt som den är. Skärmen har en droppformad flärp för selfiekameran. Ovanför den finns en hörlur men tyvärr ingen notislampa. Det är särskilt synd eftersom Galaxy A40 dessutom saknar Samsungs Always On-funktion som kan visa klockan och de senaste notiserna i Samsungs dyrare modeller.

Stäng

 

Skärm

Recension Samsung Galaxy A40 skärm

En av Galaxy A40s bästa funktion är dess 5,9 tum Full HD-upplösta AMOLED-skärm. Den gör Galaxy A40 helt unik i sin klass. Skärmen erbjuder hög detaljrikedom, bra färgåtergivning i sitt AMOLED-film-läge, hög ljusstyrka på 600 nits som gör den lätt att använda utomhus och oändlig kontrast tack vare AMOLED-tekniken. Det är nästan pinsamt för andra tillverkare att Samsung har fått plats med en så bra bildskärm. Den är nämligen bättre än många skärmar som sitter i telefoner som kostar mer än dubbelt så mycket. Vi kan inte göra annat än hylla Samsung för att vi äntligen får se en riktigt bra bildskärm i några av marknadens lägsta prissegment!

 

Högtalare

Samsung Galaxy A40 portar

Samsung har inte prioriterat högtalaren i Galaxy A40. Den är nämligen ganska usel. Med en maximal ljusstyrka på 75 decibel, i vårt test, ligger den fem decibel lägre än många konkurrenter. Utan täckning bland lägre frekvenser och med ett mellanregister som saknar detaljrikedom, är den kort sagt inte särskilt bra för särskilt mycket. Den kan fungera för högtalarsamtal i tysta miljöer men kan inte åstadkomma mycket mer än så.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy A40 batteri

Med en kapacitet på 3 100 mAh har Galaxy A40 ett relativt litet batteri. Det betyder att även normala användare kan närma sig 10–20 batteriprocent vid slutet av en vanlig dag. Det betyder att mer krävande användare måste ha tillgång till en laddare under dagen för att klara sig till kvällen. Det är ovanligt dåligt för en smartphone som lanseras år 2019 och det är en av konsekvenserna av telefonens låga vikt. I praktiken betyder den ganska mediokra batteritiden att användare antingen behöver ha relativt låga krav på sin smarphone eller ha enkel tillgång till en laddare för att inte riskera att vara konstant irriterad på batteritiden.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy A40 kamera

Galaxy A40 är en helt okej kameramobil för sin klass. Huvudkameran erbjuder bra detaljrikedom i ljusa miljöer och helt okej mörkerprestanda för sin prisklass. Den sekundära vidvinkelkameran erbjuder ett värdefullt perspektiv men är så dålig att den är svår att använda för annat än sociala medier.

Läs mer om kameran

Galaxy A40 har en 16 megapixel huvudkamera med ett bländarvärde på f/1,7. Den presterar helt okej i sin klass med bra detaljrikedom i ljusa miljöer och ett brett dynamiskt omfång. Mörka delar av motiv har tyvärr en tendens att krossas ner till svart men bra färgåtergivning räddar kameran och gör Galaxy A40 till en kompetent kameramobil i ljusa miljöer.

När ljuset tryter använder Galaxy A40 ofta en ganska stor mängd brusreducering. Det gör att bilder ofta ser lite suddiga och utsmetade ut. Ett tacksamt bländarvärde på f/1,7 hjälper dock kameran att fånga mer ljus än många konkurrenter. Det ger Samsung möjlighet att använda ett lägre ISO-tal för att behålla detaljrikedom. Det gör att bilder från Galaxy A40 ganska kontinuerligt ligger snäppet över flera konkurrenter i klassen.

Samsung Galaxy A40 med vid vinkel.

Uselt objektiv

Galaxy A40 har ingen sekundär kamera för zoom eller porträttläge. Samsung har istället satsat på en sekundär vidvinkelkamera. Vi uppskattar att den sekundära kameran ger ett intressant och ovanligt perspektiv för klassen. Likt så gott som alla andra vidvinkelkameror på marknaden just nu är den dock ganska dålig. Ett uselt objektiv gör att bilden inte är skarp någon annanstans än i mitten av bilden. Helt okej färgåtergivning gör den användbar för sociala medier men objektivets låga kvalitet hindrar den från att vara användbar för större format.

När det gäller video är Galaxy A40 begränsad till Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Videons kvalitet ligger i samma klass som stillbilderna, vilket gör den okej för sin klass. Vi hade gärna sett stöd för 4K UHD-upplösning men ser knappast bristen på det som en deal breaker. Vi är dock förvånade av att se stöd för HEVC-inspelning som gör inspelade videos mer kompakta. Det är uppskattat i en mobil med begränsat lagringsutrymme.

Stäng

 

Mjukvara

Med Samsung OneUI har Galaxy A40 modern mjukvara med många bra funktioner. I kombination med klen hårdvara blir den dock ofta tråkigt långsam, även i jämförelse med konkurrenter i klassen.

Läs mer om mjukvaran

Galaxy A40 lanseras med nästan samma mjukvara som Galaxy S10-serien, nämligen Android 9 med OneUI 1.1. OneUI introducerar främst ett nytt och betydligt mer koherent designspråk. Det lägger stor vikt vid att vara enkelt att använda på mobiler med stora skärmen. Mjukvaran är ett klart ett tydligt steg framåt för Samsung.

Bra men lite tungt

I vårt test av Galaxy A50 skyllde vi mycket av den telefonens dåliga prestanda på onödigt tung mjukvara. Galaxy A40 har minst lika stora problem med prestanda som Galaxy A50. Till skillnad från Galaxy A50 har Galaxy A40 också ganska svag hårdvara. Den ligger också i en betydligt lägre prisklass, vilket sätter andra förväntningar. Vi är fortfarande övertygade om att Galaxy A40 hade varit snabbare med lättare mjukvara. Konkurrenter så som Xiaomi Mi A2 Lite, en ganska gammal mobil vid det här laget, är betydligt snabbare och smidigare till stor del tack vare Android Ones relativt låga resurskrav.

Galaxy A40 har ett fåtal delar av sin mjukvara som skiljer den från mjukvaran i till exempel Galaxy S10-serien. Anpassningarna för flärpen är till exempel intressanta. Notiser och systemikoner visas vanligen bredvid flärpen i systemfältet. I vissa appar kan material visas ”bakom flärpen”. I YouTube kan videos till exempel expanderas hela vägen ut, så att flärpen täcker en del av videon. Netflix stannar dock innan flärpen och gör resten av skärmen svart. Mjukvaran gör det dock också möjligt att gömma flärpen. Istället för att lämna kvar notiser i delen av skärmen bredvid flärpen, och låta appar visas i utrymmet som inte påverkas av flärpen, stängs dock hela utrymmet för statusfältet av och flyttas ner. Det gör att poängen med flärpen helt försvinner. Vi har väldigt svårt att förstå varför det skulle vara en bättre lösning.

Galaxy A40 Mjukvara
Varför visas inte statusikoner i det svarta utrymmet bredvid kameran?

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A40

Galaxy A40 kommer utrustad med ett Samsung Exynos 7 Octa 7885-chipset som tyvärr är ett relativt långsamt chipset, även för prisklassen. Det exkluderar användare från avancerade spel och gör den märkbart långsammare än många konkurrenter. 4 GB RAM hjälper den att hålla acceptabel prestanda, även med många öppna appar, men det är uppenbart att konkurrenterna är betydligt snabbare och betydligt mer kraftfulla för grafiskt krävande spel. Med 64 GB lagring och tillgång till ett microSD-kort är vi i alla fall nöjda med lagringsmöjligheterna i Galaxy A40.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,9 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 144,4 × 69,2 × 7,9 mm
Vikt 140 gram
Kamera 16 MP, 5 MP
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Samsung Exynos 7 Octa 7885, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 100 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

  1. Samsung Galaxy A40 har bedrövlig dålig batterikapacitet
    måste laddas varje dag även om jag inte använt den så
    har batteriet sjunkit med 50 % .Och många gånger
    har den varit tom så att den får startats upp med pinkoden

  2. Vilken app e bra för always on display.. har sett några men…

    Och annan e-post meddelande kommer inte upp på display.. hur får jag fram?? Måste pilla hela tiden för att få kolla e-post varje gång. Nä.

  3. Är nöjd med luren men önskar att man kan byta batteri i den. Tappade den I vatten och låg dränkt i 4 sekunder som tur var hade jag en bit el tape över ladd hålet. Det är en vecka sedan och allt funkar än otroligt nog. Ljudet blev ganska bra efter hittat en inställning batteri tiden kunde varit bättre och tycker luren är lite hal att hålla i men den är klart prisvärd.
    Ja just det, anledningen att jag har tape där är att inte få in massa skräp där i alla fall nu när luren är ny.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × två =