+ Utmärkt selfiekamera
+ Ljusstark skärm
+ Gedigen konstruktion
- Medioker skärm för klassen
- Lågmäld hörlur
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Samsung Galaxy A80 har en smått galen design. Allt för att lösa två problem: skärmflärpar och dåliga selfiekameror. Lösningen är en komplex kamera som snurrar runt från baksidan. Designen ger oss visserligen seriösa fördelar men nackdelarna är också stora. Galaxy A80 är en klumpig mobil som har en ganska medioker skärm, hörlur, processor och batteritid på grund av en dyr och stor kameramekanism. Kameran är helt okej men inte ens den kan slå konkurrenterna. Med alternativ så som Asus ZenFone 6 på marknaden är Galaxy A80 helt ärligt chanslös.
Hårdvarudesign
Samsung Galaxy A80 har en konstig design på grund av en konstig kamera. Den erbjuder visserligen en heltäckande skärm men är också väldigt klumpig. Konstruktionen är stadig men vi oroas också över kameramekanismens hållbarhet över tid.
Läs mer om hårdvaranGalaxy A80 är en ovanligt vågad mobil från Samsung. Den har en minst sagt annorlunda design. Det beror till stor del på kameran – som vi snart ska återkomma till. En annan lite vågad del av Galaxy A80 är telefonens format. Med en 6,7 tum skärm har Galaxy A80 en av de största skärmarna vi någonsin sett i en smartphone. Trots relativt smala skärmramar är den därför också en av de största och klumpigaste mobilerna vi testat. Den är bredare än Galaxy Note 9 och längre än bjässen OnePlus 7 Pro. Den är nästan en hel centimeter längre än Galaxy S10+, en av Samsungs tidigare största mobil. Den är till och med längre än syskonet Galaxy A70, som har en nära identisk bildskärm. Med en vikt på 220 gram är den dessutom väldigt tung. Den är kort sagt ganska klumpig.
Stadigt och stilrent
Ett bidrag till den höga vikten är telefonens ordentliga konstruktion. Medan de flesta Galaxy A-mobiler är gjorda av plast, satsar A80 istället på metallsidor och en glasbaksida. Baksidan är enkelt och stilrent designad. Glaset är ganska kraftigt rundat längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. Som med allt glas är det värt att komma ihåg att det kan spricka om telefonen tappas.
Längst upp på baksidan finns en kameramodul som sticker ut cirka en millimeter från telefonen. Modulen har en lite annorlunda avlång design och innehåller tre kameror och en LED-lampa, i en lite annorlunda uppsättning. Kamerans design gör det enkelt att skilja A80 ur mängden.
Längs vänster sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en mikrofon, längs vänster sida hittar vi två volymknappar och på undersidan finns en mikrofon, högtalare, USB Typ C-port och en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort. Trots den enorma designen har Samsung alltså inte fått plats med någon hörlursport. Det bryter Samsungs annars perfekta historia när det gäller hörlursportar i smartphones i Sverige. Samsung inkluderar ett par hörlurar med en USB Typ C-kontakt i lådan men inkluderar ingen adapter, vilket definitivt är synd.
En skärm, inget annat
Framsidan av Galaxy A80 täcks av en stor skärm, inte mycket mer. Den har rundade hörn men inte rundade sidor. Den har ett avlångt 20:9-format som gör den mer avlång än de flesta konkurrenter. Utan en skärmflärp eller liknande störning i skärmen är det också lätt att utnyttja skärmens fulla höjd. Störningarna är verkligen hållna till minimum. Framsidan av Galaxy A80 har bokstavligt talat inget annat än ett skyddsglas med en skärm under. Ljussensorn som styr skärmens automatiska ljusstyrka är placerad under skärmen i närheten av det övre vänstra hörnet. Även hörluren är inbyggd under skärmen. Det har fungerat helt okej i konkurrenter så som Huawei P30 Pro. I detta fungerar det inte alls särskilt bra. Hörluren saknar volym, vilket kan göra den svår att använda i bullriga miljöer.
Under skärmen gömmer sig också fingeravtrycksläsaren. Den använder samma optiska teknik som vi sett i Galaxy A70 och A50. Det betyder att den kan vara ganska snabb men att den sällan är det och att den för det mesta är ganska opålitlig. Konkurrenterna har kommit mycket längre än Samsung när det gäller optiska fingeravtrycksläsare. I den prisklass som Galaxy A80 ligger är den ganska mediokra fingeravtrycksläsaren tyvärr ett sänke för hela telefonen. Om vi inte kan komma in i mobilen på ett smidigt sätt blir hela användarupplevelsen inte så bra.
En smart men komplex lösning
En sak som inte finns på framsidan är en notislampa. Det finns inte heller någon främre kamera. Samsung har istället skapat en av de mer avancerade kameramekanismerna vi någonsin sett i en smartphone. Den övre delen av telefonens baksida är nämligen lös från resten av baksidan. Med ett tryck i kameraappen kan hela bakre överdelen lyftas upp ut ur resten av telefonen med en inbyggd motor. När den har lyfts upp kan sedan kameramodulen på baksidan rotera längs sin längsta axel för att snurra runt och peka framåt istället för bakåt. Hela processen tar runt en sekund. Det gör den mycket långsammare än traditionella mobiler och lite långsammare än konkurrenter så som OnePlus 7 Pro och Asus ZenFone 6, som har lite enklare konstruktioner.
I likhet med Asus ZenFone 6 finns det lite spelrum för kameran när den sitter på baksidan. Det betyder att det kan kännas som att den glappar lite och att den inte riktigt sitter fast som den ska. Det ger tyvärr ett lite billigt intryck till en annars väl konstruerad mobil.
Är det värt det?
Den speciella kameran har flera fördelar. Den gör skärmen fri från flärpar eller skärmhål och den gör huvudkameran tillgänglig från framsidan. Det är riktigt praktiskt och med undantag för Asus ZenFone 6 är Samsung helt ensamma om det. Det är samtidigt en lösning som riskerar att ställa till det för telefonens långsiktiga hållbarhet. Rörliga delar riskerar alltid att slitas och gå sönder med tiden och Galaxy A80 ser ut att ha en av marknadens mest komplexa design. Det gör oss lite oroliga för hur länge den kan hålla. Den risken är en kompromiss, utöver kompromisser så som en onödigt tung och klumpig mobil och ett mindre batteri än vad som annars hade fått plats. Det är ganska stora kompromisser som kan vara svåra att motivera, om en bra selfiekamera inte är en topp-prioritet.
Stäng
Skärm
Samsung Galaxy A80 verkar ha nästan exakt samma skärm som syskonet Galaxy A70. Det är en ordentlig besvikelse eftersom Galaxy A70 just nu kostar nästan hälften så mycket. Skärmen mäter 6,7 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Det är en relativt låg upplösning för en så stor AMOLED-skärm, vilket gör den märkbart mindre detaljrik än konkurrenterna. Skärmen når en hög maximal ljusstyrka för att vara lätt att se utomhus men i likhet med Galaxy A70 är den underligt kalibrerad. Det ”Naturliga” läget ser helt okej ut men är för dåligt mättat för att passa med HDR-material medan det ”Intensiva” läget är orimligt övermättat. Det är tråkigt att se från Samsung, som vanligen är världsledande inom bildskärmar, men också från en telefon i denna prisklassen.
Högtalare
Galaxy A80 har en monohögtalare på sin undersida. Den lyckas leverera lite bättre ljud än Galaxy A70 och konkurrenten Xiaomi Mi 9. Det säger dock inte mycket och både Asus Zenfone 6 och OnePlus 7 är betydligt bättre tack vare dubbla högtalare. Galaxy A80 saknar både volym och täckning bland lägre frekvenser i jämförelse med dem. Det gör inte så mycket för högtalarsamtal men det gör den inte särskilt bra för musik eller för många typer av videos.
Batteri
Trots att Samsung Galaxy A80 är en gigantisk smartphone, mäter batteriet inte mer än 3 700 mAh. Batteritiden är dessutom sämre än vad batterikapaciteten skvallrar om. A80 ligger snäppet under Galaxy S10 i batteritid och långt under konkurrenterna i klassen. Den kan fortfarande klara sig genom en dags användning med upp till 30 procents marginal men krävande användare kommer att närma sig de sista procentenheterna innan dagens slut. Den inkluderade snabbladdaren är bra och relativt kompakt men från en så stor telefon som Galaxy A80 borde batteritiden vara betydligt bättre.
Kamera
Samsung Galaxy A80 har ett lite speciellt roterande kamerasystem som kombinerar en 48 megapixelkamera med en vidvinkelkamera och en djupsensor. Den roterande kameran gör den särskilt bra för selfiefoton men för personer som inte bryr sig om selfieprestanda är konkurrenterna bättre alternativ.
Läs mer om kameranSamsung Galaxy A80 använder en väldigt populär typ av 48 megapixelsensor. Den är så populär att nästan alla konkurrenter i klassen använder den. Samsung har dock ett annat objektiv än många andra. Den har ett högre bländarvärde på f/2,0 än konkurrenterna som håller sig runt f/1,7. Bländarvärdet har dock inte så stor betydelse i ljusa miljöer och ett högre bländarvärde kan till och med vara en fördel. I just ljusa miljöer ser vi också bra prestanda från Galaxy A80. Den erbjuder hög detaljrikedom och Samsungs klassiskt imponerande dynamiska omfång. Både färgåtergivningen och skärpan är bra. Bilder försämras dock lite av brus som konkurrenter så som Xiaomi Mi 9 och Asus ZenFone 6 undviker. Prestandan i ljusa miljöer är kort sagt bra, även om den inte riktigt når upp till konkurrenternas högt satta ribba.
När ljuset tryter
I mörka miljöer ser vi konsekvensen av kamerans relativt höga bländarvärde. Kameran har svårt att fånga tillräckligt mycket ljus för att få en användbar exponering i mycket mörka miljöer. Xiaomi visar var skåpet ska stå medan Samsung sitter och gråter i hörnet. Detta är inte bra för en telefon i Galaxy A80:s prisklass. Det är mörka miljöer som kan göra stor skillnad för moderna smartphonekameror och här misslyckas Samsung. Kameran återhämtar sig visserligen i mörka miljöer som har starka kontraster, tack vare kamerans dynamiska omfång. Det räddar den dock inte från att vara en besvikelse i klassen.
Den lite speciella kameran
Galaxy A80 har också en vidvinkelkamera. Likt många andra vidvinkelkameror är den tyvärr ganska dålig. Den lyckas faktiskt prestera lite bättre än Xiaomi Mi 9 med lite bättre skärpa. Detaljrikedomen är samtidigt låg och problemen med kromatiska aberrationer är stora. Det ger den ett intressant perspektiv men den kan inte användas för mycket mer än för små bilder i till exempel sociala medier.
Den största fördelen med Samsungs annorlunda kameralösning är givetvis att selfiekameran är lika bra som huvudkameran, eftersom det är samma kamera. Det är också en fördel som konkurrenten Asus ZenFone 6 kan skryta med men det är fortfarande väldigt ovanligt. Det gör i alla fall Galaxy A80 till en av världens bästa selfie-mobil. En unik fördel med den är också att en extra djupsensor låter den ta bra bilder med bokeh-effekt och att effekten också fungerar helt okej i videoläge, särskilt för selfies eftersom den bara fungerar på korta avstånd. Det har vi inte sett tidigare och det gör definitivt Galaxy A80 unik.
Stäng
Mjukvara
Med Samsung One UI kan Galaxy A80 bjuda på en välpolerad mjukvaruupplevelse som visserligen är lite Android-oortodox men som faktiskt har många genuina fördelar. Med tillräckligt mycket kraft och minne för att driva den är mjukvaran en styrka för Galaxy A80.
Läs mer om mjukvaranGalaxy A80 lanseras med Android 9 och OneUI 1.1. Den relativt nya mjukvaran från Samsung lägger fokus på användarvänlighet på stora skärmar och på en mer koherent design. Den nya designen flyttar ner de viktigaste designelementen längre ner på skärmen för att göra dem enklare att nå. Det syns tydligt i flera av Samsungs egna appar men också i systeminställningar och snabbgenvägar. Samsung förbättrar dessutom Android på flera sätt genom att till exempel göra snabba Wi-Fi- och Bluetooth-inställningar tillgängliga direkt från snabbgenvägarna, så att användaren inte behöver byta app för att till exempel byta Wi-Fi-nätverk. I kombination med många andra små justeringar är Samsungs senaste mjukvara faktiskt riktigt bra.
Frivilliga Samsung-appar
Samsung fortsätter att förinstallera ett ganska stort antal egna appar i sin mjukvara, som ofta är ganska redundanta. Samsung har till exempel en egen webbläsare, appbutik, SMS-app, kalender-app, kalkylator och mycket mer. Vi uppskattar i alla fall att Samsung ger användare möjlighet att inte installera alla appar redan vid konfigurationen av telefonen.
En Samsung-app som är särskilt bra med Galaxy A80 heter Snabbmätning. Den använder djupsensorn i kamerasystemet för att göra relativt exakta AR-mätningar. Appen kan identifiera vissa objekt och visa dess dimensioner, kan visa avståndet till ett objekt som visas i sökaren eller användas för att mäta avstånd. Den är faktiskt ganska exakt men kräver bra och jämn belysning för att fungera. Den fungerar dessutom bara på relativt korta avstånd. Det gör den mycket riktigt praktisk för ”snabbmätningar” där exakthet inte är alldeles för viktigt. Men den bör inte användas för något särskilt seriöst.
Stäng
Prestanda och lagring
Samsung Galaxy A80 använder ett ovanligt Snapdragon 730-chipset. Det är ett chipset som passar alldeles utmärkt i mellanklassen, tack vare respektabel grafikprestanda som ligger 40 procent högre än Snapdragon 710. Med det sagt är Galaxy A80 inte en mellanklassmobil utan en övre mellanklassmobil som konkurrerar med några av världens mest kraftfulla smartphones. För spelintresserade kan det ha stor betydelse eftersom konkurrenter så som Mi 9 erbjuder över dubbelt så hög grafikprestanda. För mycket vardagsanvändning är inte det särskilt märkbart och Samsung har framtidssäkrat Galaxy A80 med en imponerande mängd RAM, 8 GB. Snapdragon 730 är ändå i klenaste laget för prisklassen.
Jättedålig mobil. Kan inte använda mobildata. Den är extremt känslig för beröring.