Samsung Galaxy S10+
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat 128 GB-modellen. 1 TB-modellen har 12 GB RAM och en keramisk baksida.
Fördelar
+ Kameran
+ Skärmen
+ Batteritid
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Skör glasbaksida
- Saknar notislampa
- Långsam fingeravtrycksläsare
Kamera7.4
Skärm8.7
Batteri7.5
Kamera7.4
Skärm8.7
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S10+ är ännu ett komplett flaggskepp från Samsung. I år bjuds på en bra  kamerauppgradering, betydligt förbättrad batteritid, bättre prestanda, ny fingeravtrycksläsare och mycket mer. Samsung fortsätter att visa var skåpet ska stå genom att verkligen inkludera allt och hålla en imponerande hög lägstanivå. Med ny mjukvara visar företaget dessutom att de ser sina historiska svagheter och är redo att göra nåt åt dem. Galaxy S10+ är kort sagt ett nära perfekt flaggskepp som endast ett fåtal konkurrenter ens kan komma i närheten av.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S10+ visar hur en modern smartphone ska se ut. Kombinera glas, metall, tunna skärmramar, en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen, vattentätning, trådlös laddning och en skärm med en annorlunda lösning för sin främre kamera, så får du en modern mobil. Galaxy S10+ passar in i den mallen. Den är designad till perfektion och lyckas dessutom klämma in en eftertraktad hörlursport.

Läs mer om hårdvaran

Smartphones har kommit långt. Revolutionen startade för mer än tio år sen. Nu vet vi vad en smartphone är när den är som bäst. Det gör att skillnaderna från generation till generation är ganska små. Varför förändra ett vinnande koncept? Galaxy S10+ har så gott som alla aspekter av det vinnande smartphonekonceptet när det gäller design. Den blandar glas och metall för att erbjuda en stabil konstruktion som känns lyxig och som har flera praktiska fördelar, och några nackdelar. Glaset på baksidan är ett utmärkt exempel. Det ger telefonen ett modernt utseende men ger också transparens för radiovågor och trådlös laddning. Glas kan samtidigt spricka och det gör telefonen mer skör.

Glas eller ädelsten?

Samsung har satsat på några nya varianter av sina vanliga färger med Galaxy S10-serien. Vårt exemplar har en vit baksida. Den är dock inte bara vit. Den reflekterar ljus om gör att den ibland ser rosa ut. Glaset påminner till viss del om någon typ av ädelsten. Det påminner oss också om iPhone XS som också har en ädelstens-liknande glasbaksida. Till skillnad från iPhone har dock Galaxy S10+ också en 1TB-variant med en keramisk baksida. Den bör erbjuda bättre skydd mot repor men vi har alltså bara testat glas-versionen.

På mitten av baksidan finns en Samsung-logga och ovanför den finns en stor kameramodul. Här sitter tre kameror, en tillhörande LED-lampa och en pulsmätare. Modulen sticker ut en kråkdels millimeter men är så bred och centrerad att telefonen ligger stadigt och stabilt på ett platt bord.

Glaset på baksidan är lätt rundat längs sidorna. Det gör den bekväm i handen. Med det sagt kan glas vara halt, särskilt för personer med torr hud. För att få ett riktigt stadigt grepp kan det alltså behövs ett skal eller fodral av något slag.

Idiotisk placering

Det rundade glaset möter metall längs sidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp, precis som vanligt. Den ger bra fysisk återkoppling men är samtidigt en av de sämsta sakerna med Galaxy S10+. Av någon outgrundlig anledning har Samsung valt att placera knappen väldigt långt upp på sidan av mobilen. Om mobilens ena hörn ska kunna vila i handflatan är det nästan omöjligt att nå knappen med en hand. Det enda rimliga sättet att använda knappen är att ta hjälp av en annan hand eller att låta telefonen glida längre ner i handflatan. När telefonen hålls på ett sätt som gör det lätt att nå knappen når istället inte tummen till botten av skärmen, där mjukvarans viktigaste delar finns. På/av-knappen är visserligen inte viktig för att låsa upp Galaxy S10+ men den förstör användarupplevelsen när vi ska försöka låsa den.

På vänster sida finns en Bixby-knapp som leder raka vägen till Samsungs smarta röstassistent. Knappen är betydligt bättre placerad än på/av-knappen. Ovanför den finns två volymknappar som är tydligt distinkta.

På ovansidan finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså bara plats för totalt två kort samtidigt. Bredvid kortläsaren finns också en sekundär mikrofon. Den jobbar tillsammans med huvudmikrofonen som sitter på undersidan. Här finns också en högtalare, USB C-port med fullt stöd för USB 3.1 och video ut. Bredvid USB-porten finns dessutom en traditionell hörlursport. Det skiljer Galaxy S10+ från så gott som alla konkurrenter på marknaden och får den att passa in i en helhetsbild av att Galaxy S10+ är en otroligt komplett produkt.

Knappast ”free from distractions”

På framsidan av Galaxy S10+ finns en ganska lång rad intressanta komponenter. Den mest uppenbara är givetvis skärmen. Den mäter 6,4 tum och har betydligt tunnare ramar än tidigare Galaxy S-mobiler. Trots att skärmen är 0,2 tum större än skärmen i Galaxy S9+, är Galaxy S10+ ändå en halv millimeter kortare. Den är visserligen 0,3 millimeter bredare men skärmen är kort sagt märkbart större i ett nästan oförändrat yttre skal. Den stora anledningen till denna paradox är hålet i skärmen. Trots att Samsung presterade sin nya skärm som en stor skärm som är ”free from distractions”, så är Galaxy S10-serien den första flaggskeppserien från Samsung som inte har en helt orörd och fyrkantig skärm. Galaxy S10+ har ett ganska stort hål i sin skärm.

Hålet i skärmen är inte där för skoj skull. Den är en lösning på ett problem som Samsung försökt undvika de senaste åren. Medan många konkurrenter har satsat på skärmar med flärpar, sliders och andra ovanliga lösningar, har Samsung nöjt sig med att gömma sina kameror i en lite större ram ovanför skärmen. Med det nya hålet är den traditionen död. Galaxy S10+ har ett avlångt hål med plats för två kameror. De sitter i det övre högra hörnet och omringas helt av skärm. Eftersom hålet ger plats åt två kameror är det betydligt större än hålet i den enda andra mobilen med en liknande skärm som vi hunnit testa, Huawei Honor View 20. Alla komponenter får dock inte plats i skärmen. Enligt Samsung sitter avståndssensorn, som används för att stänga av skärmen under röstsamtal, till vänster om kamerahålet och under skärmen. Det är en ny typ av lösning som vi inte sett tidigare.

Hörluren finns kvar men notislampan är försvunnen. Det gör att skärmen måste stå för information om laddningsstatus och notiser. Det är synd eftersom en notislampa är ett betydligt mer energieffektivt sätt att snabbt ge sån information. Det understryker också en trend som har pågått i mer än ett år där allt färre tillverkare prioriterar notislampor i sina mobiler.

Mer under skärmen

Under skärmen finns ännu en stor nyhet. Här finns nämligen en ny fingeravtrycksläsare. Eftersom den introducerar helt ny teknik som skulle behöva mer utrymme än några rader, återkommer vi till den senare i detta testet.

Samsung fortsätter att erbjuda en vattentät, IP68-klassificerad, mobil. Bakom glaset på baksidan finns dessutom fortfarande stöd för trådlös Qi-laddning. En nyhet för årets modell är att den nu har stöd för omvänd trådlös laddning för att till exempel ladda Samsungs egen smartklocka, hörlurar eller till och med andra mobiler. Det är inte en helt ny funktion för branschen men den är ny för Samsung och är ännu ett exempel på hur otroligt funktionskomplett Galaxy S10+ är.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S10+ har en 6,4 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 3 040. Upplösningen är imponerande och skärmens bildkvalitet är, som vanligt, imponerande. Denna gången lyckats Samsung öka skärmens maximala ljusstyrka till 701 nits, från 681 nits i Galaxy S9, i vårt fullskärmstest. Skärmen ska dessutom ha stöd för HDR10+, till skillnad från tidigare. Samsungs påstående om att den skulle vara mer exakt än tidigare håller vi dock inte med om. Vårt testexemplar har i alla fall en lite mindre exakt skärm än både vår Galaxy S9 och Note 9. Det betyder kort sagt att Galaxy S10+ fortfarande har en av marknadens bästa skärm men att vi har svårt att beskriva den som bättre än förra årets.

 

Högtalare

Galaxy S9 visade var skåpet ska stå när det gäller ljud. Galaxy S10+ gör samma sak med en bra huvudhögtalare på undersidan och en bra assistent i hörluren. Tillsammans erbjuder de hög detaljrikedom och bra täckning bland lägre frekvenser, för att komma från en smartphone. Det enda vi inte gillar med högtalarna är att de är uppdelade i höger och vänster. Det funkar inte så bra eftersom hörluren är lite för svag för att konkurrera med huvudhögtalaren. I praktiken är det dock bara ett problem för till exempel videos som har kraftigt separerade ljudspår mellan höger och vänster.

 

Batteri

Samsung Galaxy S10 plus test

Med en kapacitet på 4 100 mAh, har Samsung Galaxy S10+ Samsungs största batteri i ett flaggskepp någonsin. Det ger resultat. Galaxy S10+ levererar lite bättre batteritid än Galaxy Note 9. Det betyder att många normala användare kan vänta sig två hela dagars batteritid och att användare med höga krav ändå kan vänta sig runt 40 batteriprocents marginal vid slutet av dagen. Med stöd för Samsung ganska bra snabbladdning, som dock ligger i skuggan av Huaweis bättre inkluderade snabbladdare, och med stöd för trådlös laddning, är Galaxy S10+ utan tvekan Samsungs bästa flaggskepp någonsin när det gäller batteri.

 

Kamera

Samsung Galaxy S10+ test

Samsung Galaxy S10+ har en uppsättning av tre kameror på sin baksida. Huvudkameran presterar riktigt bra och får alltså hjälp av en zoom-kamera och en ny typ av vidvinkelkamera. Det ger Galaxy S10+ ett av branschens bästa kamerasystem som bara kan klås av Huaweis bästa.

Läs mer om kameran

Huvudkameran på baksidan av Galaxy S10+ är till synes nära oförändrad sedan Galaxy Note 9. Den är unik i branschen eftersom Samsung fortfarande är helt ensamma om att ha kameror med justerbar bländare. I praktiken har det inte särskilt stor betydelse men det kan ge ett större skärpedjup i ljusa miljöer, samtidigt som den har ett imponerande bländarvärde på f/1,5 för mörka miljöer.

Detaljrikedom och dynamik

Huvudkameran fotar 12 megapixelbilder som erbjuder hög detaljrikedom och ett imponerande dynamiskt omfång. Det dynamiska omfånget har länge varit en av Samsungs största styrka och det fortsätter det att vara i Galaxy S10+. Vi ser till och med förbättringar i hur kameran hanterar dynamiskt krävande miljöer i jämförelse med Note 9. Förbättringarna gör att Galaxy S10+ har lättare att behålla detaljrikedom och minska artefakter från den bildbehandling som görs vid HDR-fotografering. I vissa miljöer erbjuder faktiskt Galaxy S10+ högre detaljrikedom än till och med kameramästaren Huawei Mate 20 Pro.

I mörka miljöer presterar kameran riktigt bra. Här lyckas Samsung att briljera med ett brett dynamiskt omfång. Huaweis stora sensor är fortfarande bättre på att behålla detaljrikedom och samtidigt minska brus. Faktum är helt enkelt att Galaxy S10+ inte erbjuder så stora nyheter i jämförelse med Galaxy Note 9 på detta området. Det betyder ändå att Samsung är en av de bästa i världen men att de samtidigt inte riktigt kan komma upp Huaweis nivå.

Galaxy S10+ är först med en ny vidvinkelkamera. Den erbjuder ett nytt och extra brett perspektiv som är riktigt intressant för arkitektur och landskapsfotografering. Vidvinkelkameran har en mer högupplöst 16 megapixelsensor. Den höga upplösningen är dock helt bortkastad. Vi uppskattar verkligen vidvinkelkameran tack vare sitt unika perspektiv men den presterar ganska mediokert med allvarliga problem med dynamik och komprimering men också problem med skärpa. Här ligger Mate 20 Pro steget före.

HDR i video

Samsung är oerhört duktiga på stillbilder men har fortfarande ett litet försprång att ta ikapp i relation till konkurrenten Huawei. När det gäller video ligger dock Samsung steget före. Samsung Galaxy S10+ fortsätter att imponera när det handlar om rörlig bild. En stor nyhet för i år är stöd för HDR-video som ger ett betydligt bredare dynamiskt omfång och stöd för en större färgrymd. Det har Sony tidigare varit ensamma om och nu är det alltså Samsungs tur.

Den främre kameran presterar bra. Med autofokus är det lätt att alltid vara i skärpa och med en sekundär kamera är den främre kamerans bokeh-effekt ganska bra. Vi gillar också möjligheten att fota med en bredare kamera som gör det lättare att ta bilder med större grupper.

Stäng

 

Mjukvara

Med nya OneUI erbjuder Galaxy S10+ en kraftigt förbättrad användarupplevelse med nya funktioner, ett nytt designspråk och design som är anpassad för den stora skärmen. Samsung har tagit flera steg i rätt riktning men fortsätter att vägra komma med tydliga besked om uppdateringar.

Läs mer om mjukvaran

Galaxy S10+ lanseras med ny mjukvara från Samsung. Android 9 ligger till grund för den men ovanpå ligger ny mjukvara som kallas One UI. Vid lanseringen är det mer specifikt One UI 1.1 som gäller för S10-serien. Den nya mjukvaran gör om stora delar av operativsystemet, inte bara i relation till Android utan också i relation till Samsungs tidigare mjukvaror.

Fokus på stora skärmar

En stor nyhet är sättet som mjukvaran prioriterar användbarhet med stora skärmar. I likhet med Xiaomi MIUI 10 har Samsung förstått att det är de två nedre tredjedelarna av skärmen som är viktigast för mjukvaran. Det är där det är naturligt för användare att nå och det är därför det är där den viktigaste delen av mjukvaran bör finnas. Samsung har mött den insikten genom att sätta stora rubriker i appar och delar av operativsystemet. Rubrikerna tar upp så mycket plats att den övre delen av skärmen helt enkelt inte innehåller något viktigt. Det betyder givetvis att allt viktigt gömmer sig längre ner på skärmen och att det därför är enklare att nå det med en hand. Det fungerar riktigt bra och vi gillar det. Med det sagt föredrar vi Xiaomis lösning som istället använder den övre delen av skärmen för att visa mindre viktig info. Det slösar inte stora delar av skärmen på nästan ingenting.

One UI har en tydligare identitet än tidigare eftersom större delar av mjukvaran talar samma designspråk. Smaken är som baken men vi gillar också den riktning Samsung är på väg i när det gäller sin design. Den är stilren, enkel och vet vad som är viktigt för användaren. Det skapar ett intryck av ordning som står i stark kontrast av det kaos som Samsungs mjukvara har varit länge.

Fler funktioner och möjligheter

Samsung One UI är betydligt mer konservativt än Googles senaste version av Android. Det har potential att locka användare av Android som inte gillar de senaste förändringarna i det grundläggande operativsystemet. Med OneUI går det till exempel att välja om volymknapparna ska styra media- eller ringvolym, en genväg till Inställningar finns lätt tillgänglig ovanför andra snabbinställningar när notislisten dras ner och snabbgenvägarna låter dessutom användare byta Wi-Fi-nätverk eller uppkopplad Bluetooth-enhet utan att gå till Inställningar-appen. Detta är förändringar som Samsung har gjort i Android 9 och som Google tog bort vid övergången till den senaste versionen av operativsystemet.

Samsung fortsätter dessutom att ha ett av branschens bästa system för att utnyttja den stora skärmen. Det är lätt att använda flera appar samtidigt med Delad skärm-vy som är anpassningsbar i sin uppdelning. Det är samtidigt synd att möjligheten att starta Delad skärm vi genom att hålla in knappen till Senaste appar har tagits bort.

Hål-hantering

En efterlängtad nyhet i Samsungs mjukvara är möjligheten att ställa in den fysiska Bixby-knappens beteende. I Bixby-appen går det nämligen att ställa in den så att knappen öppnar vilken app som helst. Det kan till exempel vara att starta Google Assistent eller kameran.

Samsung hantering av hålet i skärmen är ganska enkelt. Hålet är lika högt som systemfältet. Systemikonerna, som vanligen är i det högra hörnet, är flyttade till vänster. När en video spelas upp i till exempel YouTube-appen, gör mjukvaran inget försök att kompensera för den. Det gör att det helt enkelt finns ett hål i bilden. I andra appar blir hela systemfältet svart för att hålet inte ska störa. Samsung har alltså ett dynamiskt system som gömmer hålet när det riskerar att störa användargränssnittet för en app.

Samsungs mjukvara är fortfarande full av funktioner, överallt. Den kan vara överväldigande och jobbig att använda. Samsung har visserligen gett användare större kontroll över vilka Samsung-appar som installeras men det finns ändå appar så som Galaxy Store som inte lyckas bidra med så mycket värde men som fortsätter att förvirra konsumenter. Vi är också besvikna över att Samsung fortfarande vägrar säga något om kommande uppdateringar. Samsung har en ganska bra historia när det gäller säkerhetsuppdateringar men det förändrar inte faktumet att Galaxy S10+ saknar något tydligt löfte om dem. Vi vet också att Samsung är förhållandevis långsamma med större uppdateringar av Android. Det är en stor nackdelen med Samsungs egen tolkning av Android.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S10 Plus

I Europa använder Samsung Galaxy S10-serien ett Exynos-chipset från Samsung. Det är baserat på ny 8 nm-teknik som borde kunna erbjuda högre effektivitet och prestanda. I praktiken visar sig åtminstone det sista påståendet vara korrekt. Galaxy S10+ är en av Android-marknadens mest kraftfulla smartphone. Samsung har särskilt imponerande prestanda över en CPU-kärna. Det är bra för många applikationer som inte använder kraften i alla delar av en modern processor. Med minst 8 GB RAM är Galaxy S10+ på gränsen till onödigt påkostad. 128 GB lagring är mer än tillräckligt för många men det finns modeller med upp till 1 TB lagring, utöver stöd för microSD-kort. Samsung har alltså gått all-in.

 

Fingeravtrycksläsare

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10-serien är först med en ny typ av ultraljudsläsare för fingeravtryck. Den sitter under skärmen och skickar ohörbart ljud genom skärmen. Ljudet studsar ner till en sensor som analyserar det för att identifiera ett fingeravtryck. Läsaren skiljer sig från kapacitiva läsare som har använts i många år och från optiska läsare som används av konkurrenter så som Huawei Mate 20 Pro. Frågan är då hur Galaxy S10+:s läsare presterar? Svaret är att den fortfarande är betydligt långsammare än kapacitiva fingeravtrycksläsare. Den tar ofta mer än en halv sekund att identifiera ett finger. Svaret är också att den är betydligt bättre än optiska läsare. Den är mer pålitlig och kan hantera fukt betydligt bättre. Det finns fortfarande att problem med att det är svårt att veta var fingret ska placeras men Galaxy S10+ har den helt klart bästa skärm-fingeravtrycksläsaren på marknaden just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 040
Storlek 157,6 × 74,1 × 7,8 mm
Vikt 175 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 16 MP
Främre kamera 10 MP, 6,5 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ax
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9820, 2,7 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 100 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − sjutton =