Samsung Galaxy Note 10+
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Det finns en modell med 256 och en med 512 GB lagringsutrymme. De är annars identiska.
Fördelar
+ Skärmen
+ Kameran
+ S Pen
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- Böjd skärm gör skärmreparationer dyra
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.5
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Galaxy Note 10+ visar vilken bred och otroligt imponerande teknisk expertis Samsung har. Världens just nu bästa bildskärm kombineras med Androids mest kraftfulla chipset och ett av världens bästa kamerasystem Note 10+. Den har dessutom en design som visar hur framtiden ser ut och med undantag för en saknad hörlursport fortsätter Note-serien att erbjuda alla funktioner vi kan tänka oss, plus en helt unik penna. Det gör den till något utöver det vanliga, som kanske är lite för extremt för vissa, men som är perfekt för dig som vill ha det bästa som smartphonevärlden har att erbjuda just nu.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Note 10+ är en stor, klumpig, lyxig och funktionsspäckad mobil som demonstrerar branschens bästa teknik i ett futuristiskt paket. Vi saknar den borttagna hörlursporten men får behålla väldigt mycket annat.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy Note 10+ visar vad ett flaggskepp borde vara, på mer än ett sätt. Ett av de mest uppenbara sätten är genom designen. Utsidan skriker extrem lyx och högteknologi. Det är till stor del tack vare skärmen på framsidan. Den sträcker sig ut mot kanterna på ett sätt som är ovanligt även för dagens skärm-besatta marknad. De lätt rundade hörnen förstärker känslan av en skärm som gör allt för att vara så stor som möjligt. Samsungs klassiskt rundade skärmsidor förstärker känslan av en skärm som nästan är för stor för telefonen. Det passar alldeles utmärkt i en telefon som lägger fokus på att erbjuda en så stor och produktiv skärm som möjligt.

Vid toppen av skärmen sitter en selfiekamera i ett hål i skärmen. Det ger skärmen ett unikt utseende men vi har svårt att se någon större praktisk fördel med hålet i kontrast till enklare droppformade flärpar, som finns i många billigare mobiler. Hålet ger i alla fall skärmen ett unikt utseende. Trots att Galaxy Note 10+ har en hörlur finns det dock inte något hål för hörluren ovanför skärmen. Här finns inte heller någon notislampa. Alla viktiga sensorer gömmer sig istället bakom AMOLED-skärmen.

Oortodoxa knappar

Det reptåliga glaset som täcker framsidan möter metall längs sidorna. En tunn aluminiumram sträcker sig längs höger sida. Här sitter vanligen de viktigaste fysiska knapparna. För första gången någonsin har Samsung valt att flytta på/av-knappen till vänster sida. På/av-knappens position låter kanske som en väl etablerat designdetalj som är lite underligt att förändra. Så är det definitivt. För just Galaxy Note 10+ är det dock ett ganska logiskt val. Eftersom Note 10+ har en penna är den nämligen tänkt att användas med telefonen i ena handen och pennan i andra. För de flesta, som är högerhänta, är därför knappar på vänster sida enklare att nå när telefonen hålls i vänster hand och pennan i höger.

Knapparnas oortodoxa placering funkar alltså bra när telefonen används med två händer. Det är passande eftersom Galaxy Note 10+ är en av Samsungs svåraste mobil att använda med en hand. Även om den inte är särskilt mycket större än Note 9, är den ändå märkbart klumpigare. Det beror till viss del på att telefonens hörn är skarpare och mer obekväma. Faktumet att Note 10+ är lite tunnare gör också att sidorna är lite smalare och mindre ergonomiska. Det är ett problem som kan göra Note 10+ frustrerande att använda för vissa. En telefon som känns klumpig och otymplig är knappast rolig att använda.

Risk för dyr olycka

En risk med att Note 10+ är så otymplig är att den har bräckligt glas på både framsidan och baksidan. Den speciella baksidan gör dessutom reparation särskilt dyr. I skrivande stund kostar ett byte av en trasig skärm 3 500 kronor. Om även baksidan skulle gå sönder kostar det ytterligare 600 kronor. Baksidan har i alla fall flera fördelar. För det första ger den transparens för funktioner så som trådlös laddning. För det andra ger glaset telefonen ett modernt och lyxigt utseende. Den nästan spegelliknande färgen som vårt testexemplar har ger den ett särskilt unikt utseende.

På baksidan finns en kameramodul med tre kameror, precis som i Galaxy S10+. Nu är den dock vertikalt orienterad, i stil med många andra mobiler på marknaden i dag. Bredvid kamerorna sitter en extra djupkamera som ger Galaxy Note 10+ nya funktioner, som Galaxy S10+ saknar. Här finns också en LED-lampa. Den pulsmätare som Samsung installerade i alla sina flaggskeppsmobiler i många år är dock borta.

Argument som inte håller

Galaxy Note-serien har alltid fokuserat på att erbjuda så många funktioner som möjligt för en produktiv användargrupp. Galaxy Note 10+ lyckas leverera det, som vanligt, med ett undantag. Den saknar en hörlursport. Samsung verkar ha fallit för trycket från resten av branschen och slutat inkludera en hörlursport. Debatterna om hörlursportens existens har pågått i många år. Ett argument mot den är att den tar plats som batteriet kan ta upp. Faktumet att Samsung valde att göra Note 10+ nästan en millimeter tunnare än Note 9 står dock i ganska stark kontrast till en vilja att prioritera intern volym med hänvisning till batteriet. Så är det i alla fall. Det som gör Samsungs förändrade inställning till hörlursporten än mer frustrerande är att Samsung inte ens inkluderar någon hörlursadapter i lådan. Den måste köpas separat.

Även om det inte finns någon hörlursport, finns det en USB Typ C-port på underisdan av Note 10+. Här finns också en mikrofon, högtalare och en penna som kan tryckas ut med ett klick. Pennan sticker ut en knapp millimeter för att vara enkel att nå. På ovansidan finns en andra mikrofon, utloppet för ljudet från den inbyggda hörluren och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Här måste vi stanna upp för att ge Samsung lite extra beröm för att fortsätta inkludera microSD-kortläsare, medan många konkurrenter ger upp stöd med hänvisning till större interna lagringsutrymmen.

Samsung forsätter att ge bra skydd mot vatten genom IP68-certifiering. Det är ett skydd som fulländar en design som är resultatet av Samsungs fortsatt imponerande fokus på att kombinera lyx och kvalitet med funktionalitet.

Stäng

 

Skärm

Test Samsung Galaxy Note 10 Plus skärm

Samsung är tillverkaren bakom världens bästa AMOLED-skärmar och Galaxy Note 10+ fortsätter att bevisa det. Skärmen mäter 6,8 tum och har en upplösning på 3 040 x 1 440. Det gör den till Samsungs största skärm någonsin. Den är dock inte bara stor. Den är också väldigt bra. Utöver hög färgexakthet erbjuds den högsta maximala ljusstyrka vi någonsin sett i en smartphone. Med en ny mätmetod kan vi se den nå över 1 300 nits över en liten del av skärmen. Det kan jämföras med Galaxy S10+, som når strax under 1 200 nits i samma test. Det gör Galaxy Note 10+ enkel att läsa i även direkt solljus. Den ser till att den alltid ser bra ut i alla miljöer. Med undantag för bristen på ett läge med högre bildfrekvens har Galaxy Note 10+ kort sagt en nära perfekt bildskärm.

 

Högtalare

Test Samsung Galaxy Note 10 Plus undersida

Galaxy Note 10+ har två högtalare, precis som Galaxy S10+. Tillsammans erbjuder de ett av branschens bästa ljud med hög volym, detaljrikedom och bra täckning bland både låga och höga frekvenser. Även om ingen av högtalarna är riktad rakt mot användaren, lyckas den skapa en ganska väl balanserad stereobild som passar perfekt för att titta på videos i mobilen. Galaxy S10+ har en lite bättre sekundär högtalare i hörluren än Note 10+. Det kan möjligen bero på hörlurens underliga placering i Note 10+ men skillnaden är ganska liten. Note 10+ har en riktigt bra uppsättning högtalare som levererar ljud i världsklass.

 

Batteri

Recension Samsung Galaxy Note 10 Plus

Med ett batteri på 4 300 mAh slår Note 10+ nytt rekord för batterikapacitet i en flaggskeppsmobil från Samsung. Note 10+ är samtidigt mer energikrävande än vi hade gissat. Det betyder i praktiken att de 200 mAh extra som Galaxy Note 10+ erbjuder utöver Galaxy S10+, inte ger någon förbättring i batteritid. Våra tester visar till och med lite sämre resultat. Det betyder fortfarande att den erbjuder riktigt bra batteritid. Även krävande användare kan vänta sig 30–40 procents marginal vid slutet av dagen. Vid lätt användning kan den till och med klara sig genom två dagar. Galaxy Note 10+ är dock visserligen en lite onödigt extrem mobil för användare som nöjer sig med ”lätt användning”. Som en bonus till batteritiden kan vi i alla fall äntligen jubla över en snabbare 25 watts-laddare som är inkluderad i lådan. Utöver det finns stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy Note 10 Plus kamera

Med Note 10+ har Samsung tagit ett ordentligt steg framåt inom kamerateknik. Vi ser markanta förbättringar i så gott som alla miljöer med högre detaljrikedom och bättre färgåtergivning än Huawei P30 Pro i många fall. Huawei är fortfarande kung när ljuset verkligen tryter men Samsung har visat sig vara en tuff konkurrent.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy Note 10+ har ett kamerasystem som påminner mycket om det system som sitter i Galaxy S10+. En huvudkamera fångar bilder med en 12 megapixelsensor medan en zoomkamera och en vidvinkelkamera erbjuder andra perspektiv. Utöver det har Note 10+ också en extra djupkamera för porträttfotografering.

Trots att Galaxy Note 10+ ser ut att ha ett nära identiskt kamerasystem med Galaxy S10+, ser vi substantiella skillnader i praktiken. Den presterar märkbart bättre i flera situationer. I dynamiskt krävande och ljusa miljöer erbjuder den markanta förbättringar i skärpa, som får den att till och med ligga steget före Huawei P30 Pro. Även i mindre dynamiskt krävande miljöer tar den detaljrikedom ett steg längre och visar att Huaweis 48 megapixelsensor inte nödvändigtvis kan erbjuda högre detaljrikedom i alla situationer.

Får det svårt på natten

I mörka miljöer har Note 10+ tagit ett steg framåt och närmar sig Huawei P30 Pro. Lite bättre brusreducering och förbättringar i bildbehandlingen ger oss högre detaljrikedom i många miljöer och bättre exponeringar i mycket mörka miljöer. Med det sagt ligger Huawei fortfarande en bra bit före Samsung här. Samsung har fortfarande problem med att få bra skärpa när ljuset verkligen tryter, medan Huawei kan få både bra skärpa och en användbar exponering med förvånansvärt bra detaljrikedom, även när den fotar på fri hand.

Note 10+ har en till synes oförändrad zoomkamera som låter användare komma närmare sitt motiv. Huaweis kamera, med fem gånger zoom, kommer ännu närmre och är betydligt mer användbar eftersom Samsungs två gånger zoom nästan lika gärna kan täckas av digital zoom från huvudkameran.

Vidvinkelkameran erbjuder ett unikt perspektiv men presterar ganska dåligt. Den har visserligen ett betydligt bättre dynamiskt omfång än många konkurrenter men har samma typ av problem som konkurrenterna. Den har bland annat stora problem med brus och kromatiska abberationer. I mörka delar av dynamiskt krävande bilder syns en stor brist på brusreducering som Huawei kan hantera betydligt bättre. I jämnt belysta och ljusa miljöer är det inte ett lika stort problem men vidvinkelkameran som Samsung använder i Note 10+ är fortfarande ganska dålig och passar inte för mycket mer än sociala medier.

Ledare inom video

Vi ser Huawei som en fortsatt ledare på stillbildsmarknaden tack vare stark flexibilitet och bra prestanda i så gott som alla miljöer. Samsung kommer dock väldigt nära med Note 10+. Samsung har samtidigt en tydlig ledning när det gäller video. Stöd för HDR-inspelning ger Samsung ett dynamiskt omfång som Huawei bara kan drömma om. I kombination med bra brusreducering och stabilisering har Note 10+ en utmärkt videokamera. Det nya kamerasystemet har dessutom en extra kamera som ska erbjuda bokeh-effekt även för video. I praktiken är den effekten dock ganska dålig. Den klarar inte ens att särskilja ganska grundläggande förgrunder, vilket leder till stora fel. Även om video med bokeh-effekt kanske låter som en rolig idé fungerar det kort sagt inte så bra.

Note 10+ har en ny vidvinklig selfiekamera som har samma funktionalitet som de två främre kamerorna i Galaxy S10+. Den fortsätter att erbjuda relativt hög detaljrikedom och ett brett perspektiv som undviker de problem med perspektiv-distorsion som Huawei har vid sidorna av sina bilder.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy Note 10-serien är den första Note-serien som lanseras med Samsungs nya OneUI-mjukvara. Den nya mjukvaran hjälper användaren att få mer gjort på den stora skärmen, särskilt vid användning med en hand. Eftersom Galaxy Note 10+ är så stor att den är svår att hålla med en hand, är dock förbättringarna för enhands-användning lite bortslösade.

Läs mer om mjukvaran

Trots att Android 10 redan har lanserats, baseras på Note 10+ på Android 9. Det är ett faktum som pekar på ett problem som Samsung har. Företagets tungt anpassade mjukvara gör att det tar lång tid för företaget att släppa nya uppdateringar av Android. Det tar ofta ett halvår för de snabbast uppdaterade Samsung-mobilerna att få nya versioner av Android. Det betyder att Samsung-användare kan tvingas vänta på nya funktioner betydligt längre än andra. Det är synd men samtidigt inte lika märkbart för just Samsung-användare. Samsung har nämligen så många egna funktioner att nyheter i Android inte ens alltid är nyheter. De stora systemuppdateringarna är helt enkelt inte lika märkbara i Samsung-mobiler.

Bättre än vanliga Android?

Samsungs mjukvara för smartphones har länge varit jobbigt tung att använda. Så är inte fallet längre. Åtminstone inte på samma sätt som det var förr. Med OneUI har Samsungs mjukvara en tydligare identitet och ett grafiskt språk som gör det enklare att navigera och förstå. På vissa sätt gör faktiskt Samsungs anpassningar Android lite enklare att använda. Samsung har hållit fast vid funktioner som Google tagit bort. En genväg till Inställningar finns till exempel tillgänglig direkt från vyn över snabbgenvägar som visas när systemlistan dras ner. Snabbgenvägar kan dessutom expanderas direkt för att låta användare byta Wi-Fi-nätverk eller ändra andra inställningar, utan att byta app som körs i bakgrunden. Ett annat exempel är Androids system för ljudinställningarna som Samsung behållt från Android 8. Det gör de fysiska volymknapparna mer användbara och gör avancerade ljudinställningar mer tillgängliga.

Sökbara anteckningar

Note 10+ har en lång rad extrafunktioner för S Pen. Som vanligt finns flera alternativ som dyker upp på skärmen så fort pennan matas ut. Det finns också en funktion som aktiverar ett anteckningsblock så fort pennan matas ut, även när telefonen är låst och skärmen är släckt. Det är ingen nyhet för i år men det är mjukvara som gör Note 10+ till den särskilt produktiva smartphone som den är. En nyhet för i år är att anteckningsappen har stöd för handskriftigenkänning som nu gör alla anteckningar sökbara med text. Det gör det betydligt enklare att snabbt hitta gamla anteckningar.

Galaxy Note 10+ har ett nytt hål i skärmen. Mjukvaran är dock så gott som oförändrad sedan Galaxy S10+. Det betyder att notisfältet längst upp på skärmen ligger i linje med kamerahålet när telefonen används i porträttläge. När den roteras till landskapsläge kan appar så som YouTube och Netflix visa video över hela skärmen. De allra flesta appar får dock istället en svart ram i höjd med kamerahålet, för att inte kamerahålet ska täcka någon del av användargränssnittet. Det fungera bra, även om en skärm utan hål givetvis hade varit ännu bättre.

I Galaxy Note 10+ är Samsungs anpassade mjukvara särskilt tacksam. Anpassningarna för pennan får Note 10+ att sticka ut från mängden. Samsungs mjukvara har fortfarande lite för många funktioner, onödiga appar och förvirrande menyer. På många sätt är den dock bättre än vad Google vanligen kan erbjuda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy Note 10+

Samsung har inte snålat med krutet i Galaxy Note 10+. Samsungs senaste Exynos-chipset erbjuder prestanda i världsklass för alla tänkbara applikationer, med gott om marginal för framtiden. 12 GB RAM är dessutom en löjlig mängd minne som vi har svårt att se ens kommer vara behövligt om tre år. Det är svårt att se som något annat än en fördel för användaren, med undantag för att det definitivt bidrar till telefonens höga pris. 256 GB lagringsutrymme är dessutom onödigt mycket för många användare. Skulle det ändå inte räcka till för någon finns det en 512 GB-modell samt tillgång till en microSD-kortläsare. Note 10+ har kort sagt otroliga resurser för att kunna göra otroliga saker.

 

S Pen

Test Samsung Galaxy Note 10 Plus

Med Galaxy Note 10+ har Samsung introducerat ett fåtal nyheter till S Pen. Den stora nyheten är möjligheten att styra telefonen på avstånd med pennan. Även om det tidigare varit möjligt att ta bilder med pennan går det nu att styra betydligt fler funktioner. Genom att trycka in knappen och vifta den i luften, kan den användas för att till exempel byta kameraläge eller zooma in med kameran. Det gör pennan ännu bättre och ännu mer unik. Inte för att den inte redan var unik innan introduktionen av de nya funktionerna. S Pen skiljer Galaxy Note-serien från alla andra mobiler på marknaden. Den fungerar så gott som felfritt och är användbar för både antecknare och tecknare. Den tar Galaxy Note 10+ till en nivå av produktivitet som ingen annan mobil kan erbjuda.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 040
Storlek 162,3 × 77,2 × 7,9 mm
Vikt 196 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 16 MP, DepthVision
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ax
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa (9825), 2,7 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Älskar den! Den är ett komplett mästerverk! – för att inte tala om skärmen! Asså wow!
    Vad är skillnaden mellan Note 10+ å Iphone 11 i ljusa miljöer?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 20 =