Sony Xperia 10
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Xperia 10 har en ovanligt avlång skärm som gör den mindre än konkurrenter med liknande skärmmått.
Fördelar
+ Dubbla SIM- och microSD-stöd
+ Bra mjukvara
+ Kompakt design
Nackdelar
- Kameran
- Medioker batteritid
- Långsam
- Dåliga knappar
Kamera4.2
Skärm5.6
Batteri6
Kamera4.2
Skärm5.6
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 10 är en ganska dålig mobil. Den har stora prestandaproblem, har en ganska medioker batteritid, en ganska medioker skärm och en ganska usel kamera för sin klass. Även om den skulle sjunka kraftigt i pris har vi svårt att se att Xperia 10 någonsin skulle kunna vara ett bra köp. Vi uppskattar Sonys mod att tänka utanför lådan och experimentera med ett nytt skärmformat. Skärmformatet är visserligen inte det största problemet med Xperia 10 men just detta experimentet blev inte så bra.

 

Hårdvarudesign

Med ett helt nytt 21:9-format sticker Sony Xperia 10 ut från mängden. Den ser annorlunda ut och känns annorlunda tack vare sitt smala format. Den unika designen gör dock inte mycket för att förändra faktumet att plastbakstycket känns plastigt och att de fysiska knapparna är ganska dåliga.

Läs mer om hårdvaran

Det är sällan vi kan säga att vi testar en ny smartphone som verkligen sticker ut från mängden. Det gör faktisk Sonys senaste budgetmobil, Xperia 10. Den har ett annorlunda format som gör att den känns annorlunda i handen och i fickan. Det annorlunda formatet beror på en ovanligt avlång skärm på framsidan som gör hela telefonen ovanligt avlång. Det betyder bland annat att Xperia 10 är en relativt kompakt smartphone, trots att den har en sex tum skärm.

Lång skärm ger smal design

Sony Xperia 10 är en av Sonys första mobiler som har en 21:9-skärm. Den lanseras vid sidan om Xperia 10 Plus och det kommande flaggskeppet Xperia 1. Det nya formatet gör Xperia 10 till en lång smartphone. Den är också relativt smal. Med en bredd på 68 millimeter är den bara en gnutta bredare än till exempel Apple iPhone 8, som har en 4,7 tum skärm. Det gör Xperia 10 lätt att hålla, även för personer med relativt små händer. Sony Xperia XZ2 Compact är fortfarande Sonys minsta smartphone. Den är tre millimeter smalare men också två centimeter kortare. Det betyder att XZ2 Compact till exempel är lättare att få plats i små byxfickor, där Xperia 10:s längd kan vara ett problem.

Sonys budgetmobiler har sällan varit särskilt imponerande när det gäller byggkvalitet. Xperia 10 är inget undantag. Baksidan är gjord av ett stycke plast. Plastbakstycket är visserligen väl monterat och det märks att det har en stadig bas under sig. Det knakar dock en gnutta och de flesta användare skulle troligen säga att även superbilliga mobiler, så som Xiaomi Mi A2 Lite, erbjuder en bättre känsla av kvalitet än Xperia 10.

Baksidan har en ganska enkel och stilren design. På mitten finns en Sony-logga och längst upp finns en kameramodul med dubbla kameror och dubbla LED-lampor. Kameran sticker ut en bråkdel av en millimeter. Kameralinsen skyddas dock från vissa repor av en tunn utstickande ram.

Dåliga knappar

Längs höger sida finns en på/av-knapp, en fingeravtrycksläsare och två volymknappar. Fingeravtrycksläsaren är mycket lik tidigare sidmonterade läsare från Sony men nu är den alltid aktiv. Den har alltså ingen inbyggd knapp utan kan användas för att låsa upp mobilen, helt utan att någon knapp trycks in. Läsaren är pålitlig men är inte särskilt snabb eftersom hela telefonen har prestandaproblem. Knapparna är tyvärr också ganska dåliga. De är väldigt platta längs sidan och kan därför vara svåra att känna sig fram till. De låter en hel del när de trycks in men ger ändå inte särskilt bra fysisk återkoppling. Det gör dem svåra att använda.

På ovansidan av Xperia 10 finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. På vänster sida finns en kortplats med utrymme för totalt två kort, två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det går alltså inte att kombinera dubbla SIM-kort med ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon och en USB Typ-C-port.

Skärmen ger unik design

På framsidan sitter höjdpunkten för Xperia 10. Den sex tum stora Full HD-upplösta skärmen som har ett annorlunda format och en annorlunda design runt sig. Skärmen omringas av normalt tunna skärmramar längs sidorna men också av en lika tunn ram längs botten. Det gör ramen längs botten på Xperia 10 till en av prisklassens tunnaste. Ovanför skärmen finns dock en väl tilltagen ram på över en centimeter. Här finns flera sensorer, en kamera och hörluren. Den övre ramen påverkar inte användarupplevelsen särskilt mycket men det gör givetvis telefonen längre och lite mer klumpig. Även om den stora ”pannan” kanske är en teknisk kompromiss ska det inte heller underskattas att pannan, den avlånga skärmen, den tunna ramen längs botten och de ovanligt lite rundade hörnen ger Xperia 10 ett unikt utseende på marknaden.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia 10 har en lite annorlunda LCD-skärm. Den mäter 6 tum och en upplösning på 1 080 x 2 520. Det ger den hög detaljrikedom men också ett ovanligt avlångt format. I sitt normala läge presterar skärmen ganska mediokert med en blå ton och dålig färgexakthet. Mjukvarans varma skärmläge är inte heller särskilt bra. Med manuella vitbalansinställningar kan den ställas in till en acceptabel vitbalans som också ger högre färgexakthet och fungerar bättre för till exempel filmer och fotografering. Skärmen kan komma upp i en acceptabel ljusstyrka på 493 nits men ligger även där bakom konkurrenterna i klassen. Skärmen är kort sagt helt okej men samtidigt märkbart sämre än konkurrenterna i klassen.

 

Högtalare

Sony Xperia 10 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar tyvärr ganska mediokert. Den når normala ljudnivåer för en budgetmobil men har svårt att hantera höga frekvenser utan att låta obehagligt skärande på höga volymer. Den saknar också helt täckning bland lägre frekvenser. Där slås den till exempel av Xiaomi Mi A2 Lite, som är ett betydligt bättre alternativ för bland annat musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 2 870 mAh ligger Sony Xperia 10 strax under många konkurrenters batterikapacitet. Med tanke på att Xperia XZ2 Compact har en identisk kapacitet hade vi ändå förväntat oss mer av Xperia 10. Den erbjuder en ganska dålig batteritid som knappt kan ta tunga användare genom en hel dag. Särskilt långa dagar kan helt enkelt kräva ett besök vid en laddar. Det har blivit ganska ovanligt på dagens marknad. För lättare användare räcker batteriet i Xperia 10 ändå till en hel dag men med så många bra batteri-konkurrenter är batteritid en stor svaghet för Xperia 10.

 

Kamera

Sony Xperia 10 har en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Den får hjälp av en sekundär kamera för ett porträttläge som kallas Bokeh. Kameran presterar förvånansvärt dåligt. Den kan erbjuda bra färgåtergivning i perfekt belysta miljöer men kollapsar totalt med motiv som kräver ett brett dynamiskt omfång. Fotointresserade bör hålla sig undan.

Läs mer om kameran

Moderna smartphones har ofta ganska bra kameror, även billigare modeller. Sony Xperia 10 är ett undantag. Den kan hantera ljusa miljöer som saknar för stort dynamiskt omfång utan större problem. Så fort det finns en gnutta dynamik i bilden tappar kameran dock kontroll. Det var många år sen vi såg en kameramobil misslyckas så brutalt som Xperia 10 gjorde i våra tester av dynamiskt omfång. Även om till exempel Xiaomi Mi A2 lite också behöver kämpa i dynamiskt krävande miljöer, är den ändå betydligt bättre än Xperia 10. Då är alltså Xiaomi Mi A2 Lite en betydligt billigare mobil än Xperia 10.

Den dåliga prestandan återkommer i mörka miljöer där kameran totalt fallerar när den behöver hantera ett brett dynamiskt omfång. Mörka detaljer blir en gröt av gryn och brus. Även här kan den betydligt billigare konkurrenten slå Sony på fingrarna och det är lite chockerande. Xperia 10 är kort sagt en usel stillbildskamera för sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia 10 är en av Sonys första mobil som lanseras med Android 9 och Googles nya navigeringssystem. Det gör navigering enklare och snabbare. Utöver det har Sony lagt till några extra nyheter som fixar några av de största problemen med Android 9. Det löser dock inte de stora prestandaproblemen.

Läs mer om mjukvaran

Med Android 9 som grund har Sony Xperia 10 ett modernt och kraftfullt operativsystem att förstå sig på. Sonys mjukvara är generellt ganska enkel och fri från konstiga funktioner och anpassningar. Nytt för i år är att Sony har hoppat på Googles nya navigeringssystem för Android. Istället för tre knappar finns nu en avlång markör och en bakåtknapp. Ett svep upp från markören kan leda till hemskärmen, Senaste appar och till Alla appar, beroende på hur långt svepet är. Det gör att det nu går att gå direkt till Alla appar-vyn från vilken del av operativsystemet som helst och att det inte längre finns någon knapp längst ner till höger som ibland kunde vara svår att nå.

Anpassningar för bättre multitasking

Sony har anpassat sin mjukvara lite för att fungera bättre med den ovanligt avlånga skärmen. De har till exempel förbättrat hur Androids Delad skärm-funktion fungerar. Användare kan nu hålla in en appikon för att få en direkt genväg för att starta Delad skärm-läget. Håll till exempel in YouTube-ikonen för att få upp Delad skärm-knappen. Då öppnas YouTube-appen längst upp på skärmen medan det går att öppna en andra app därunder. Det är betydligt enklare än med Android 9:s officiella system som kräver att användaren först öppnar Senaste appar-vyn, sen klickar på appikonen och därefter kan klicka på en Delad skärm-knapp. Med det sagt har till exempel Huawei kvar Android 8:s system som gör det möjligt att öppna läget genom att bara hålla in Senaste appar-knappen i några sekunder för att göra samma sak.

 

När två appar har öppnats har Sony också förbättrat Delad skärm-funktionen så att det går att använda ett tangentbord i till exempel Messages-appen samtidigt som en video från YouTube spelas ovanför. I Android 9 flyttas den övre appen vanligen ut ur vy för att ge plats åt tangentbordet. Tack vare den avlånga skärmen finns det nu gott om utrymme för ett helt tangentbord, i kombination med två vyer av två separata appar. Detta är en av de största och tydligaste fördelarna med den avlånga skärmen och vi är glada att se Sony lägga lite extra krut på att göra den delen av användarupplevelsen bättre, även om konkurrenter så som Samsung haft liknande anpassningar i flera år.

Även om Xperia 10 är en av Android-världens första 21:9-mobil, har den förvånansvärt få problem med appar på grund av sitt annorlunda skärmformat. Det beror på att trenden med avlånga skärmar inte är ny. Android-utvecklare har anpassat de flesta Android-appar för att fungera relativt smärtfritt på nya skärmformat. Det gör att Xperia 10 inte har en så dålig upplevelse med tredjepartsappar som man kanske skulle kunna tro.

Hollywood i mobilen

Videos är ett återkommande problem för mobiler med avlånga skärmar och skärmar med flärpar eller hål. Problemet är att många videos på till exempel YouTube är producerade i 16:9-format. På den avlånga skärmen blir videons faktiska storlek nästan lika liten som på Xperia XZ2 Compact, och den är en betydligt mindre mobil. Videos som är inspelade i 21:9-format är ovanliga och används bara inom vissa typer av videos, så som film. För dig som älskar att titta på Hollywood-filmer på din mobil kan möjligen skärmens avlånga format vara bra. För en stor andel användare är dock den avlånga skärmen inte särskilt praktisk för mobil videokonsumtion och mjukvaran har inte så stor chans att underlätta det. YouTube-appen kan expandera 16:9-videos till full bredd men då göms stora delar av videon utanför bild, vilket sällan är praktiskt.

En 16:9-video får stora svarta ramar.

Sony har fortfarande ett flertal egna förinstallerade appar i Xperia 10 som inte bidrar med särskilt mycket till användarupplevelsen. Mejl-appen är till exempel lite överflödig när Gmail-appen finns tillgänglig och Xperia Lounge-appen är inte mycket mer än Sony-reklam.

Sony Xperia 10 har också uppenbara problem med prestanda. Den har redan ett handikapp eftersom den har en ganska gammal processor som är designad för budgetmobiler. Med dåligt optimerad mjukvara presterar den riktigt dåligt. Grundläggande animationer i operativsystemet är ibland långsamma och hackar sig fram, appar kan ta lång tid att starta och delar av appar kan ta lång tid att ladda. Det ger en frustrerande långsam användarupplevelse.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia 10 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset och 3 GB RAM. Det ger den tillräckligt mycket prestanda för att konkurrera i marknadens lägsta prissegment. I praktiken är vardagsprestandan dock sämre än den borde. Det beror troligen på dåliga mjukvaruoptimeringar eftersom många konkurrenter med liknande hårdvara presterar betydligt bättre. Det betyder att Xperia 10 presterar alldeles för dåligt för sin prisklass, eller ens lägre prisklasser. Med 64 GB lagring och plats för microSD-kort har vi i alla fall svårt att klaga på tillgången till lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 156 × 68 × 8,4 mm
Vikt 162 gram
Kamera 13 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 870 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

 1. Oj, har dessa ens testat luren? Sony har en av de mer optimerade mjukvaran i sina lurar, så förstår inte vad den här människan talar om? Jämför han med en premiumlur? Har testat luren själv, och det är då inget fel på prestandan, eller flytet i mobilen.

  Som jag sa, har jag testat luren och funnit den vara helt väldigt bra för sin klass. Har kollat en hel del klipp och rescensioner och av de få, som jag kan förstå, (7 styckna) är 5 mycket positiva och kameran är en överraskning åt det positiva hållet. 2 ansåg den vara bra, och möjligen mer för sonyfrälsta. Men Ingen har klankat ner så på kameran som surfa gjorde? Det är ju löjligt? De mest negativa rescensionerna kommer ifrån Sverige. Helskumt. Vete inte vad italienare, turkar, kineser, japaner o s v tycker, för de gör sina recensioner på sitt språk, men de jag hittat på engelska gillar den. Måste undra om det är något fel på mobils och surfas mobiler eftersom det är fruktansvärt mycket fel på dem och problem, som inga andra recensternter verka ha haft? Och inte fanns det på den ex som jag själv testade.
  En recenson jag såg t o m föredrog Sonyn före Samsung Galaxy S10e och ansåg sonyn vara bättre i storlek, kamera och skärm. Sämsta recension jag läst. Känns nästan som man hatar för luren för att det är just en Sony.

  • Hej!

   Om du undrar vilka mobiler vi jämför med så är det givetvis mobiler i samma klass. Det framgår ganska tydligt i till exempel kamera-delen av testet där du kan se exempelbilder från till och med en betydligt billigare mobil. Du får gärna själv titta på exempelbilderna och berätta om du fortfarande tycker att Xperia 10 till exempel har en bra kamera i jämförelse med Xiaomi Mi A2 Lite.

   Det är intressant att du har hittat tester som tycker att kameran är bra. Vi sitter inte och studerar andra tester när vi skriver våra men om du har hittat någon som tycker att Xperia 10 har en bra kamera så låter det intressant. Länka gärna.

   När det gäller prestanda så kan jag inte tala för din upplevelse men vi såg tydliga tecken på allvarliga prestandaproblem även i jämförelse med billigare mobiler. Det handlade om laddningstider av appar, hur väl animerade grundläggande animationer är och hur snabbt och smidigt det går att ta till exempel att bläddra i en webbläsare. Detta i jämförelse med mobiler i klassen, så som Nokia 7.1, Motorola Moto G7 Plus och även billigare telefoner så som Xiaomi Mi A2 Lite.

   Det låter trevligt att du gillar din mobil. Vi har inget särskilt för eller emot något varumärke. Vi skriver för våra läsare, ingen annan. Det var synd att du tyckte att testet var dåligt. Vi lägger mycket tid, energi och gör en stor mängd vetenskapliga tester för att kunna presentera våra tester. Till skillnad från många av våra konkurrenter testar vi alla mobiler i minst en vecka och har Sveriges största köpguide med över 160 testade mobiler.

   /Joel

 2. Håller med föregående talare! Hur är det möjligt att Sony Xperia 10 blir så trampad på. En fantastisk mobil. Bra skärm och bra ljud och kamera och batteritid. Den är så bra så jag har svårt förstå denna negativa recension. Lyssna inte på recensioner. Prova själva.

 3. Jag är djupt besviken på Sony Xperia 10 plus. Jag har bara haft denna dyra mobiltelefonen i ca 9 månader och den kraschade. Jag har bara sjukersättning så det tog lång tid att spara ihop. Och hur man kan tycka att mjukvaran är så himla bra är för mig konstigt. För det var precis den som Sony ville att jag skulle göra när mobiltelefonen kraschade. Jag fick ingen mer hjälp därifrån. Jag har försökt få kontakt med Webhallen som sålde mobiltelefonen men de har inte svarat än. Men jag kommer iallafall inte ha råd att lämna in den då det är något större fel trodde Sony. För jag vet redan hur det fungerar och det kommer att bli en dyr historia för garantin gäller inte. Jag undrar vad man ska ha garanti till när den så gott som ALDRIG gäller. Jag är inte rik och sjukersättning räcker ENDAST till mat. Mår fruktansvärt dålig över att jag köpte en MYCKET dyr mobiltelefon för mig är den det. Så hur jag ska ha råd att lämna in en mobiltelefon som jag bara haft en sådan kort tid vet inte jag. De flesta mobiltelefoner går sönder efter 2 år och det spelar ingen roll om de är svindyra eller billighets mobiltelefoner de går sönder och så måste man lämna in dem. Är trött på slit och släng samhälle och att man verkar göra mobiltelefoner med flit känns det som, som går sönder så du som kund ska betala mer för att de ska fungera VARJE gång och dessutom så är ALLT utanför garantin.

 4. Jag gillar Xperia 10 funkar riktigt bra för mina behov och är stöttålig, gillar formatet och den kunde gãrna fått vara som sin färegångare. Prisvärd telefon

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 14 =