+ HDR-videoinspelning
+ MicroSD-kortläsare
+ Vattentät
- Saknar trådlös laddning
- Reklamappar
- Bräcklig glasbaksida
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Sony Xperia 5 är en överraskning, åtminstone för oss. Vi är överraskade av att se en mobil med ett så ovanligt format lyckas erbjuda en så bra användarupplevelse. Den största överraskningen kommer från batteritiden som, trots ett relativt litet batteri, ger oss ganska bra batteritid. Utöver det lyckas både skärmen och kameran hålla ribban uppe medan Sonys mjukvara gör telefonen enkel och trevlig att använda. Xperia 5 lyckas visserligen inte riktigt slå de tuffaste konkurrenterna i klassen men med sitt ovanligt smala och lättanvända format erbjuder den egenskaper som nästan ingen annan har. Det gör den till en överraskande bra mobil för dig som är trött på alldeles för otympliga mobiler.
Hårdvarudesign
Sony Xperia 5 är inte en ny Sony ”Compact”-mobil men den är en av de närmaste sakerna vi har. Det imponerar oss då att Sony inte verkar ha tummat på hårdvaran eller funktionerna över huvud taget i jämförelse med Xperia 1. Det gör Xperia 5 till ovanligt väl designad mobil.
Läs mer om hårdvaranXperia 5 är Sonys motsvarighet till den typ av smartphone som har visat sig vara årets stora trend. Den är en mindre och mer kompakt modell som ändå behåller de flesta funktioner från sitt större syskon. Även om namnet kanske får det att låta som att Xperia 5 är nån typ av blandning mellan Xperia 1 och Xperia 10, är den snarare bara en mindre Xperia 1. Det märks till stor del på designen. På baksidan finns till exempel ett identiskt kamerasystem som i Xperia 1. Den enda skillnaden är att Xperia 5 har sin kamera längs vänster sida, istället för i mitten av baksidan. Kameran sticker fortfarande ut lite, men mindre än på de flesta konkurrenter.
Stilrent och enkelt
Baksidan är annars täckt av glas, i vanlig ordning för dagens smartphones. Vårt exemplar har den lite annorlunda röda färgen men här finns inga konstiga ljusbrytningar eller effekter, som annars blivit så populärt. Xperia 5 har en enkel och stilren design. Bakom glaset finns givetvis stöd för funktioner så som NFC. Här finns dock inget stöd för trådlös laddning. Det är synd eftersom många konkurrenter i klassen har det nu för tiden. På pluskontot kan Sony i alla fall skryta om IP68-klassificering, som kan skydda den mot vatten när olyckan är framme.
Längs sidorna av Sony Xperia 5 finns polerad aluminium som ger telefonen ett glansigt utseende. Längs höger sida finns alla hårdvaruknappar. Det inkluderar Sonys fortsatt marknadsunika kameraknapp med ett dedikerat halvläge för att låsa fokus. Knappen är en trevlig bonus för kameraintresserade som snabbt vill kunna aktivera kameran och ha bra kontroll över sin fotografering. Ovanför den finns en på/av-knapp. Den sitter på samma plats som på/av-knappen på Xperia 1, åtminstone proportionerligt så. Eftersom hela telefonen är betydligt mindre är knappen också placerad cirka en centimeter längre ner. Det gör att personer med stora händer potentiellt kan tycka att den sitter lite för långt ner. I det fallet kan kanske Xperia 1 helt enkelt vara ett bättre alternativ.
Klassiskt unikt
Ovanför på/av-knappen finns Sonys klassiska sidmonterade fingeravtrycksläsare. Den är kvick och pålitlig. Den är bättre än de flesta läsare som numera är inbyggda i smartphones skärmar. Eftersom den är relativt smal kräver den dock en bra inläsning för att fungera. Annars är risken stor att en del av fingret som inte har lästs in försöker kännas igen. Precis som med Xperia 1 är läsaren i alla fall bara en läsare, inte en knapp. Eftersom den alltid är aktiv kan den dock användas för att direkt väcka och låsa upp mobilen. Ovanför fingeravtrycksläsaren finns slutligen två volymknappar som är lätta att nå och som ger tillräckligt bra fysisk återkoppling för att vara lätta att använda.
På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare. I vanlig ordning kan vi hurra över att Sony är ensamma om att ha en kortläsare som inte kräver ett verktyg för att matas ut. Vi är samtidigt lite trötta på att Sony fortsätter att starta om telefonen så fort kortläsaren dras ut. När den dragits ut har den i alla fall plats för dubbla nanoSIM eller ett microSD- och ett nanoSIM-kort. Längs undersidan finns en USB Typ C-port, en högtalare och en mikrofon. Här finns alltså ingen hörlursport. Sony inkluderar dock en adapter, vilket definitivt inte är en självklarhet.
Mycket skärm för lite bredd
Framsidan av Xperia 5 bjuder på en avlång skärm med lätt rundade hörn samt en hörlur och kamera i en ram ovanför skärmen. Trots att skärmen inte har någon flärp, något hål eller något annat konstigt, är skärmramarna ganska små. Det gör Xperia 5 till en mobil som passar perfekt för dig som inte gillar trenden med underliga kompromisser för att bli av med extra skärmramar. Xperia 5 lyckas ändå erbjuda en helt annan underlighet. Precis som Xperia 1, har Xpeira 5 en väldigt avlång design. Skärmen har samma format som många Hollywood-filmer, 21:9. Det gör den lång och smal likt nästan ingen annan mobil. Det betyder dels att skärmen kan vara relativt stor, utan att vara svår att hålla med en hand. Trots en skärmstorlek på 6,1 tum är Xperia 5 nästan lika smal som iPhone 8, som har en 4,7 tum skärm.
Den avlånga designen gör att Xperia 5 passar bra för användare med små händer eller för dig som helt enkelt vill kunna använda din telefon med en hand lite enklare. Det avlånga formatet betyder dock att den inte nödvändigtvis är enkel att få plats med i fickan.
Stäng
Skärm
Xperia 5 har en ovanlig typ av bildskärm. Med en diagonal storlek på 6,1 tum, ett annorlunda 21:9-format och en upplösning på 1 080 x 2 520, är den nästan precis tillräckligt högupplöst för att vara omöjlig att se nån skillnad på i jämförelserna med marknadens mest högupplösta skärmar, inklusive den galet höguppplösta Xperia 1. Det skiljer den från många lite billigare övre mellanklassmobiler som sprider ut Full HD-upplösningen över en större area och därmed får synliga detaljproblem. Färgprestandan är dessutom riktigt bra, särskilt när vi justerar den lite kallblåa vitbalansen. En maximal ljusstyrka på knappt 570 nits gör den också lätt att se utomhus. Xperia 5 har kort sagt inte världens bästa bildskärm men den hittar en bra balans med bra egenskaper som lägger den stadigt i det övre skiktet.
Högtalare
Sony Xperia 5 har en högtalare på sin undersida som assisteras av hörluren. Tillsammans presterar de en gnutta bättre än högtalarna i Xperia 1 med lite högre volym och lite bättre kontroll över mellanregistret. Ljudet från högtalarna kan dock fortfarande beskrivas som burkigt och utan täckning bland låga frekvenser. Även med Xperia 5 ligger Sony långt bakom konkurrenterna och det är synd eftersom Sony har en lång historia av bra högtalare i sina mobiler.
Batteri
Med ett batteri på 3 140 mAh har Xperia 5 mycket mindre batterikapacitet än många konkurrenter. Det gjorde oss lite rädda för att vi skulle få lida av dålig batteritid. Överraskande nog kan faktiskt Xperia 5 skryta med ganska bra batteritid, särskilt med tanke på sitt kompakta format. Normala användare kan vänta sig runt 40 batteriprocents marginal vid slutet av en vanlig dag. Det betyder att Xperia 5 även kan hantera relativt krävande användare. Den har alltså märkbart bättre batteritid än Xperia 1. Det gör den till en medlem i en växande kategori av mobiler, där till exempel Apple iPhone 11 Pro inkluderas, som erbjuder ett relativt kompakt format men ändå en respektabel batteritid. Det är synd att Sony inte inkluderar stöd för trådlös laddning men med fullt stöd för 18 watts USB PD-laddning kan den i alla fall laddas upp snabbt när det behövs.
Kamera
Sony Xperia 5 har tre 12 megapixelkameror med tre olika perspektiv och optisk bildstabilisering. Det gör den till Sonys helt klart mest avancerade kameramobil hittills. Den är också marknadsledande när det gäller video. Den presterar generellt bra för stillbildsfoton men är långsammare och har lite sämre dynamiskt omfång än de bästa konkurrenterna.
Läs mer om kameranLikheterna mellan Xperia 1 och Xperia 5 gör att delar av detta testet har starka likheter med vårt test av Xperia 1.
Huvudkameran tar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,6 och optisk bildstabilisering. Den är alltså identisk med kameran i Xperia 1. I likhet med sitt större har den en hel del styrkor men också tydliga problem. I ljusa miljöer märks det till exempel tydligt att Xperia 5 har ett betydligt mindre dynamiskt omfång än konkurrenterna. Det gör att den ofta underexponerar i ljusa miljöer för att få bättre täckning i ljusa partier. Trots det lyckas den ändå inte behålla samma täckning som till exempel Samsung Galaxy S10+ och Huawei P30 Pro.
Bra men långsam
När ljuset tryter har Xperia 5 ett Låg belysning-läge som aktiveras automatiskt, precis som i konkurrenterna. Det fungerar ganska bra tack vare effektiv stabilisering. Huawei P30 Pro är fortfarande i en helt egen klass och Samsung Galaxy S10+ erbjuder bättre färgåtergivning men resultaten är inte dåliga från Xperia 5. Det är synd att kameraappen är lite för långsam. Medan Huawei P30 Pro kan ta två sekunder för att ta en bild i mörker, tar det ofta 5–6 sekunder med Xperia 5. Det är alltså tiden det tar för kameran att fota, behandla bilden och sedan göra sig redo för att ta en ny bild. Det försämrar inte bildkvaliteten men det försämrar hela användarupplevelsen markant.
Kamerans bristande dynamiska omfång märks också i mörka miljöer. Det kan göra det utmanade att fota i till exempel statsmiljöer under natten eftersom det ofta kräver båda bra mörkerprestanda och ett brett dynamiskt omfång.
Andra perspektiv med Xperia 5
Xperia 5 har en telefotokamera med två gånger zoom i relation till huvudkameran. Den presterar väldigt likt huvudkameran med en liknande bildbehandling. Bilderna från telefotokameran har en gnutta överdriven skärpa och har lite sämre brusreducering än till exempel Galaxy S10+ men presterar i allmänhet bra. Kamerans största problem är dynamiskt omfång, precis som med huvudkameran.
Vidvinkelkameran är inte bra men lyckas ändå vara betydligt bättre än de motsvarande kamerorna i Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10+. Xperia 5 erbjuder betydligt högre detaljrikedom och ett bättre objektiv med bättre skärpa längs kanterna av bilden. Färgåtergivning är dessutom betydligt bättre än från Huawei P30 Pro. Samsung Galaxy S10+ har ett betydligt bredare dynamiskt omfång och mindre problem med kromatiska aberrationer men den betydligt högre detaljrikedomen gör Xperia 5 till en bättre vidvinkelkamera.
Video fortsätter vara en av Sonys största styrka. Galaxy S10-serien är den enda konkurrenten som också har stöd för HDR-inspelning, som nu börjar bli allt mer relevant för konsumenter. Många moderna smartphones kommer med stöd och videotjänster så som YouTube har stöd för det HLG-format som Xperia 5 spelar in i. Det är en ovanlig styrka som Xperia 5 kan erbjuda. Videoinspelning är annars bra där den största svagheten är det förbättrade stabiliseringssystemet som fortfarande ligger en gnutta bakom de bästa konkurrenterna.
Stäng
Mjukvara
Sony erbjuder en av de mest avskalade Android-upplevelserna på marknaden. Åtminstone med undantag för det tråkigt många förinstallerade reklamapparna i den. Anpassningarna för den avlånga skärmen får i alla fall mjukvaran att passa Xperia 5-hårdvaran riktigt bra.
Läs mer om mjukvaranPrecis som den avskalade hårdvarudesignen är också mjukvaran avskalad och enkel. Android 9 ligger som grund och ovanpå det finns ett fåtal justeringar. Xperia Home fungerar numera nästan exakt identiskt med launchern i Android One. Inställningar, snabbgenvägar och notiser visas på samma sätt som vi är vana vid med bara ett fåtal tillägg. Xperia Assist kan till exempel justera hur telefonen laddas för att förlänga batteriets livslängd och Smart rensning sägs förbättra prestanda i bakgrunden. Hur mycket prestandan verkligen förbättras är svårt att mäta men vi uppskattar att Sony har implementerat sina speciallösningar utan att trycka upp dem i ansiktet på användaren.
Snabb och smidig multitasking
Side sense är en funktion som introducerades med XZ3 och som återkommer i Xperia 5. Funktionen kan aktiveras med tryck eller svepningar längs sidan av skärmen. Eftersom skärmen i Xperia 5 inte är rundad längs sidorna, är Side sense nu lite klurigare att aktivera. Med lite träning funkar det ändå ganska bra. Side sense kan användas för att snabbt starta favoritappar. En ny flerfönsterfunktion gör det också möjligt att snabbt öppna förkonfigurerade vyer av flera appar. Det är särskilt praktiskt på den avlånga skärmen. Tillsammans med en speciell flerfönsterknapp som visas när en appikon trycks in från hemskärmen och ett förbättrat fönsterhanteringssystem har Sony gjort bra justeringar för att göra riktig multitasking ännu enklare. Med det sagt är Side sense inte riktigt lika användbart nu när Sony har bytt till Androids nya gestbaserade navigeringssystem, som ändå gör det möjligt att öppna applådan från alla delar av operativsystemet.
App-överflöd
Sony har valt att skicka med fler reklamappar och andra förinstallerade appar än vi har sett i de senaste mobilerna från företaget. Xperia 5 är för det först full av de mer traditionella förinstallerade apparna så som fotoappen Album, Mejl, 3D-skapare, videoappen Cinema Pro och Spelförbättrare som förändrar systeminställningar för spel. Utöver dem skickar Sony också med appar så som AR-effekt, Nyheter, Video & TV SideView, PlayStation App, Movie Creator, Imaging Edge Mobile, Microsoft Outlook och AccuWeather Väder. Dessa appar kan användaren själv bestämma att installera när telefonen konfigureras, med undantag för AccuWeather som måste installeras. Utöver det inkluderas installationslänkar för spelen Arena of Valor, Asphalt 9 och Fortnite. Dessa går att inaktivera men kan inte avinstalleras. Xperia 5 är helt enkelt fullmatad med appar. Det är synd för en telefon som annars erbjuder en så enkel och avskalad användarupplevelse.
Trots överflödet av appar sätter Sony en hög ribba för bra mjukvara i en modern smartphone. Anpassningarna för den avlånga skärmen är bra, även om skärmens format främst är praktiskt för vissa avlånga videos och för just multitasking.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset och 6 GB RAM erbjuder Xperia 5 prestanda i nära toppen av marknaden. Konkurrenter så som OnePlus 7T ligger snäppet över med sitt Snapdragon 855+-chipset. Skillnaderna är dock minimala och ingen kan rimligtvis klaga på brist av processorkraft i Xperia 5. Vi skulle möjligtvis kunna klaga på att 128 GB lagringsutrymme är det enda och maximala alternativet för intern lagring. Med en microSD-kortläsare blir det dock betydligt svårare. Xperia 5 erbjuder kort sagt mer än tillräcklig prestanda och lagring för att passa alldeles utmärkt i sin prisklass.