Sony Xperia XZ1
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen men det finns också en svart, en rosa och en silverfärgad version.
Fördelar
+ Bra högtalare
+ Android 8 Oreo
+ Gedigen konstruktion
+ Färgexakt skärm
Nackdelar
- Stora skärmramar
- Utstickande kamera
- Reklamappar
- Bara okej batteritid
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri5.8
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XZ1 är ännu en telefon i en serie av smartphones från Sony som utgår från sin föregångare och som erbjuder ett fåtal mindre förbättringar. Xperia XZ1 har en justerad design som är mer gedigen men som samtidigt har ännu större och klumpigare skärmramar än tidigare. XZ1 har också Sonys senaste kamera, Android 8, en ny kraftfull och energisnål processor men också ett lite mindre batteri än tidigare. I slutänden kan vårt omdöme av Xperia XZ1 sammanfattas med vårt omdöme av telefonens nya skärm. Om vi verkligen tittar noggrant kan vi se förbättringarna från föregångaren men när vi jämför med konkurrenterna finns det mycket kvar att önska.

 

Hårdvarudesign

Sony har använt samma typ av design för sina Xperia-smartphones i många år, i knappt fem år för att vara mer exakt. Visst, designen har förändrats gradvis med åren men i grunden finns samma design som har skapat ett unikt utseende för Sonys telefoner. Xperia XZ1 är inget undantag. Den är oerhört lik föregångaren Xperia XZs. För dig som inte vet vad du ska leta efter kan det till och med vara svårt att se skillnad på Xperia XZ1 och föregångaren. Det finns dock ett fåtal skillnader.

Läs mer om hårdvaran

På baksidan finns fortfarande metall. Medan Xperia XZs hade en plastdel längst ner på baksidan för att ge plats åt antenner, har Xperia XZ1 en baksida som är helt täckt av metall. För att lyckas med det har Sony tvingats ändra sin antenndesign. En skåra leder nu upp från kamerans sensoruppsättning vid överkanten av telefonen och längs höger och vänster sida finns små utskurna streck som är en del av antennernas design.

På baksidan finns fortfarande en kamera som sticker ut lite. Medan många äldre Xperia-telefoner har haft helt platta baksidor är den relativt nya kameran i Xperia XZ1 för stor för att få plats i telefonen, trots att skärmen på den motsatta sidan av är placerad under kameramodulen. Metallen på baksidan följer med längs sidorna av telefonen. Det ger telefonen en stadig konstruktion. Vi vill till och med påstå att Xperia XZ1 erbjuder en bättre känsla av stabilitet än Xperia XZ Premium som har en glasbaksida men sidor av plast.

Unik kameraknapp

Längs telefonens högra sida sitter den vanliga uppsättningen knappar som vi har blivit vana vid att se från Sony. Här finns en kombinerad på/av-knapp och fingeravtrycksläsare och två volymknappar som sitter ovanför på/av-knappen. Slutligen finns också en kameraknapp med ett mellanläge för autofokus. Det är en funktion som Sony är nästan helt ensamma om på marknaden och vi gillar det skarpt.

På telefonens vänstra sida finns en kortläsare. Den går att använda helt utan SIM-kortsverktyg, vilket är praktiskt. Det finns dock inget stöd för dubbla SIM-kort och telefonen startar om både när SIM-kort tas ut och när nya sätts in.

På undersidan finns en mikrofon och en USB Typ-C-port. Den har stöd för både USB 3 och USB On-The-Go. Telefonens hörlursport sitter på ovansidan så användare som vill ladda och lyssna på musik samtidigt får hantera kablar som sticker ut från båda ändarna.

Omodernt stora skärmramar

Framsidan av Xperia XZ1 är den del av den nya modellen som påminner mest om tidigare Xperia-telefoner. Här har i princip inget förändrats sedan Xperia XZs. Här sitter en 5,2 tum skärm som är omringad av en stor skärmram. Ramen gör hela telefonen relativt stor och klumpig med tanke på sin skärmstorlek. Under skärmen sitter dock en högtalare och i hörluren finns en andra inbyggd högtalare. Sony har alltså utnyttjat utrymmet i skärmramen för att erbjuda en bättre ljudupplevelse. Två riktiga högtalare på framsidan som kan erbjuda en stereoupplevelse är minst sagt ovanligt på moderna smartphones.

Sony har inte hoppat på trenden med tunna skärmramar och avlånga skärmar. Det är mer uppenbart i dag än det någonsin varit. Faktum är att Xperia XZ1 har ännu lite större skärmramar än sin föregångare. Det betyder inte att den har en dålig design men att den inte har det futuristiska utseende som till exempel Samsung har satsat på i sin smartphoneserie.

Stäng

 

Skärm

Test Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. På pappret är skärmen till synes identisk med skärmen som användes av Xperia XZs. Så är dock inte fallet. Vi vet inte om det är komponenten och/eller kalibreringen och mjukvaran som har förändrats men den nya modellen har en betydligt bättre balanserad skärm med bättre vitbalans och högre färgexakthet. Den är fortfarande en gnutta kall och blå i sin ton men det kan justeras i telefonens mjukvara. Vi testade att öka skärmens röda och gröna ton och sen lyckades vi få en helt perfekt vitbalans och bra färgexakthet – imponerande. Skärmens detaljrikedom, svärta och ljusstyrka är dock fortfarande sämre än på till exempel Samsungs telefoner. Även när Sonys skärm är väl kalibrerad kan den inte slå världens bästa AMOLED.

 

Högtalare

Sony har många modeller som kommer utrustade med dubbla frontmonterade högtalare. Xperia XZ1 har samma typ av högtalare som tidigare Sony-telefoner. De nya högtalaran är lite mer kraftfullare, cirka en decibel högre än högtalarna i Xperia XZs enligt våra mätningar. Det är en märkbar skillnad som gör Xperia XZ1 till en av marknadens bästa högtalarmobil. De individuella högtalarna i telefonen är inte starkare än någon annan men tillsammans skapar de en bra ljudbild av hög kvalitet som få konkurrenter kan erbjuda.

 

Batteri

Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 har ett batteri som är mindre än batteriet i föregångaren, Xperia XZs. Det mäter nu 2 700 mAh istället för 2 900 mAh. Det är lite synd men Qualcomms energieffektiva Snapdragon 835-chipset hjälper till för att väga upp det. Telefonens batteritid är därför helt okej. Normala användare kan förvänta sig ett batteri som tar den genom en hel dags användning med minst 20 batteriprocents marginal vid slutet av dagen. Även tuffare användare kan potentiellt klara sig genom normallånga dagar men då finns inte mycket marginal kvar och det blir jobbigt om dagen skulle bli längre än väntat.

 

Kamera

Sony Xperia XZ1

Kameran i Sony Xperia XZ1 är så gott som oförändrad från Xperia XZ Premium. Det betyder att den kan leverera bra resultat i många miljöer och att den har flera unika funktioner men att den har svårt att konkurrera med marknadens absolut bästa.

Läs mer om kameran

Xperia XZ1 har samma kamera och mjukvara som Xperia XZ1 Compact. Denna delen av testet är därför mycket lik den motsvarande delen i vårt test av den telefonen.

Kameran i Xperia XZ1 fångar bilder med en relativt stor 1/2,3 tum sensor som har 19 miljoner pixlar. Framför sensorn sitter ett objektiv som har ett bländarvärde på f/2,0. Kameran är inte optiskt bildstabiliserad som vissa konkurrenter. Det är dock ingen överraskning eftersom Sony aldrig använt optisk bildstabilisering i sina telefoner.

I ljusa miljöer fångar kameran bilder som erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Tack vare kamerans höga upplösning har den inga problem att konkurrera med till exempel iPhone 8 när det gäller detaljrikedom i ljusa miljöer som inte är allt för dynamiskt krävande. I mörka miljöer får den det lite svårare. Likt Xperia XZ Premium har kameran det svårt att hålla bruset borta.

Olika prioriteringar

Under vårt testande av kameran i Xperia XZ1 har vi sett skillnader mellan hur den nya modellen och XZ Premium väljer att fånga vissa bilder. De två kamerorna tar ofta olika beslut för att fånga bilder på olika sätt. Skillnaderna är ibland stora och de är inte beroende på slump utan på aktiva val av kamerans mjukvara. Hur vi än försökte under vårt testande gjorde de olika modellerna olika val som påverkade exponeringen i många miljöer. Xperia XZ Premium valde kontinuerligt mörkare exponering i många miljöer. I slutänden är det svårt att se betydande kvalitetsskillnader mellan de två kamerorna men det finns troligen någon skillnad i de två modellernas mjukvara och automatiska kamerainställningar.

Stäng

 

Mjukvara

Sony Xperia XZ1 är den andra telefonen vi har testat, efter Xperia XZ1 Compact, som har kommit med Android 8.0 Oreo som sitt förinstallerade operativsystem. Det sprillans nya operativsystemet demonstrerar en av Sonys senaste men största styrka: mjukvara. Företaget har skalat av stora delar av sin mjukvara och erbjuder nu en enkel användarupplevelse med endast ett fåtal undantag.

Läs mer om mjukvaran

Xperia XZ1 har samma mjukvara som Xperia XZ1 Compact. Denna delen av testet är därför mycket lik den motsvarande delen i vårt test av den telefonen.

Att Sony är först ut med Android Oreo är oerhört imponerande. Ännu mer imponerande är att ingen annan tillverkare är i närheten av att lansera en telefon med det nya operativsystemet. Sony är dessutom duktiga på att uppdatera sina produkter. Vi har till exempel testat XZ1 med den senaste oktober-uppdateringen från Google.

Problem med nya Oreo

O som i Oreo.

Under vår testperiod använde vi dock också telefonen med en tidigare mjukvara. Den var allt annat än fri från problem. För det första finns det fortfarande problem med Android Oreo i vissa appar. Det är givetvis inte Sonys problem men det är ändå värt att notera. Vi har till exempel sett att den stabila versionen av lösenordshanteraren Lastpass inte fungerar alls med Android Oreo och att Googles officiella YouTube-app har stora stabilitetsproblem. Under första delen av vår testperiod såg vi dock också flera systemproblem. Telefonen kunde ibland sluta svara efter att en app kraschade. Även navigationsknappar och på/av-knappen kunde ibland sluta fungera helt. Sedan uppdateringen nu i oktober har många av dessa problem försvunnit men det är uppenbart att Android Oreo fortfarande är ett operativsystem som behöver poleras.

Sony har inte ändrat särskilt mycket i sin mjukvara sedan Android 7 Nougat. Företaget har fortfarande en egen hemskärm, appskärm och inställningsskärm men snabbgenvägarna, notiserna och många andra delar av systemet är så gott som orörda. Det största problemet vi kan hitta i Sonys anpassningar är företagets förinstallerade appar.

Reklam i betald mobil

Vi har klagat på exakt samma sak i ett otal Sony-tester. Sonys reklamappar fortsätter dock vara ett problem. För det första fortsätter företaget att installera en onödig antivirusapp vars syfte är att sälja årliga prenumerationer på en tjänst som inte borde behövas. Sony har dessutom ett flertal egna applikationer som försöker Sony-producerad film och musik. Det värsta med dem är att de inte bara kommer med erbjudanden i appen utan att de också skickar reklamnotiser. Dessa går givetvis att stänga av men det är löjligt att de ska finnas över huvud taget.

Bild tagen med Sony Xperia XZ1.

Om Sony hade gjort sig av med de många onödiga och irriterande appar som kommer förinstallerade på sina telefoner hade företagets mjukvara varit värd att hylla som en av branschens bästa. Användare som lyckas avinstallera och inaktivera de onödiga apparna får nämligen en riktigt bra mjukvaruupplevelse. Sonys imponerande historia när det gäller uppdateringar den senaste tiden gör dessutom Xperia XZ1 till en lovande telefon för framtiden.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 har ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och 4 GB RAM. Det betyder att den kan erbjuda nästan exakt samma prestanda som alla andra konkurrenter på marknaden. Snapdragon 835 är marknadens mest kraftfulla chipset just nu och det är dessutom energieffektivt. Vissa konkurrenter har 6 GB RAM istället för 4 GB men det finns inte många tillfällen då det spelar någon roll för användaren, åtminstone inte just. Det hade dock inte skadat med lite extra minne för framtidssäkring. När det gäller lagring finns tillgång till 64 GB intern lagring och möjlighet att expandera med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 148 × 73 × 7,4 mm
Vikt 155 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 700 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 1 =