+ Vattentålig
+ Kraftfull processor
+ Stadig konstruktion
- Kameran i mörker
- Medioker frontkamera
- Saknar hörlursport
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Sony Xperia XZ2 har en ny design, en ny skärm, nytt stöd för dubbla SIM-kort och trådlös laddning samt en ny och riktigt kraftfull processor. Trots de många och stora förändringarna är XZ2 ändå ett traditionsenligt Sony-flaggskepp. Den lyckas erbjuda en bra användarupplevelse utan att riktigt sticka ut eller konkurrera med marknadens bästa. Medan det mindre syskonet, XZ2 Compact, har hittat en unik nisch på marknaden, är XZ2 inte mycket mer än ett bra flaggskepp i en värld av väldigt bra flaggskepp.
Hårdvarudesign
Sony Xperia XZ2 är en riktigt gedigen och väl designad smartphone. Den är lite tjockare och tyngre än konkurrenterna men tack vare en rundad och ergonomisk design ligger den bekvämt i handen. Sony-styrkor så som vattentätning finns kvar men trots den väl tilltagna tjockleken är hörlursporten borta.
Läs mer om hårdvaranSonys smartphones har länge stuckit ut på marknaden, till stor del tack vare sin design. Företagets unika design drog igång med Xperia Z för många år sen men har nu nått sitt slut. Nu är det dags för ett nytt designspråk och Xperia XZ2 är det första exemplet tillsammans med det mindre syskonet Xperia XZ2 Compact. Även i jämförelse med Compact är dock Xperia XZ2 faktiskt ganska unik. Främst tack vare den blanka och lite annorlunda baksidan.
Annorlunda placering
Sony bryter mot reglerna med Xperia XZ2. De bryter till exempel mot sina egna regler genom att flytta fingeravtrycksläsaren från sidan till baksidan. De bryter också mot alla andras regler genom att sätta den längre ner på telefonens baksida än vi är vana vid. Sonys argument är att den lite lägre placeringen är mer naturlig. När vi håller telefonen med två händer, för att till exempel skriva på tangentbordet, har Sony helt rätt. Läsarens placering är praktisk. Problemet är att telefonen är så avlång att den måste ligga långt ner i handen för att vara stabil när den bara hålls med en hand. Det gör att pekfingret naturligt hamnar längre upp längs baksidan i de flesta fall. Den platta kameralinsen som skyddas med en tunn ram råkar också kännas precis som en fingeravtrycksläsare. Det gör det svårt att hitta rätt och lätt att smutsa ner kameran.
Fingeravtrycksläsaren och kamerans låga placering ser sannerligen lite annorlunda ut. De är också inramade av ett lite annorlunda baktycke. Det påminner visserligen lite om HTC U11, tack vare sin spegelliknande finish, men hela bakstycket på XZ2 är kraftigt rundat för att ligga bekvämt i handen. Rundningen gör det svårt att märka av telefonens ganska tjocka design. Medan flera konkurrenter mäter åtta, sju eller till och med sex millimeter i tjocklek är XZ2 hela elva millimeter tjock.
Dubbla SIM till folket!
Glaset på baksidan möts av metall längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp, volymkontroller och en kameraknapp med halvläge för autofokus. Alla knappar fungerar bra och kameraknappen fortsätter vara en unik och värdefull del av Sonys design. På ovansidan finns en kortläsare som har plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Korthållaren kan enkelt plockas ut med en nagel och kräver inga verktyg. På undersidan finns slutligen en USB Typ-C-port med stöd för USB On-The-Go och USB 3.
Större skärm men smalare midja
På framsidan finns ett skyddsglas som ger skydd åt en 5,7 tum skärm. Skärmen har ett 18:9-format som gör att XZ2 är en millimeter smalare men en halv centimeter längre än Xperia XZ1, som hade en 5,2 tum skärm. Det betyder i praktiken att både den gamla och nya modellen har ungefär lika stora skärmar, räknat på area, och att de också har ungefär lika stora skärmramar. Sony har alltså inte valt att skapa en skärmlös design i stil med Samsungs rundade skärmar eller i stil med iPhone X:s skärmflärp.
Sony fortsätter sin tradition genom att erbjuda vattentätning enligt IP68. De väljer samtidigt att bryta mot trenden och tar bort hörlursporten. XZ2 är därmed det första flaggskeppet från Sony i modern tid som inte erbjuder en klassisk 3,5 millimeter port. Som ett plåster på såret skickar Sony i alla fall med en USB Typ-C till 3,5 millimeter hörlursport.
Stäng
Skärm
Sony Xperia XZ2 har en 5,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 160 x 1 080. Skärmens upplösning är tillräcklig för att erbjuda en detaljrik bild. Som vanligt är skärmen lite för kall och blå. Genom att ändra inställningarna för skärmens vitbalans så att den röda kanalen står på max och den gröna står på 100, lyckades vi dock få skärmen relativt väl balanserad. Med en hyfsad vitbalans presterar skärmen bra med bra färgåtergivning och relativt hög maximal ljusstyrka, 585 nits. I jämförelse med OLED-utrustade konkurrenter har Sony dock fortfarande svårt att konkurrera när det gäller svärta. Skärmen blir inte heller riktigt så mörk som vi hade önskat för bekväm användning i natten.
Högtalare
Sony har länge varit en av få tillverkare som kontinuerligt erbjuder dubbla frontmonterade högtalare på sina mobiler. Xperia XZ2 är inget undantag men den lanseras i en tid då många konkurrenter inte bara hunnit ikapp Sony, de har sprungit förbi. De två högtalarna är väl placerade på framsidan för att leverera ljud med hög volym och helt okej ljudkvalitet. Nu kan dock konkurrenter så som Galaxy S9 och iPhone X erbjuda ännu högre ljudkvalitet.
En liten nyhet i Xperia XZ2 är en ny vibrator som bland annat kan kombineras med telefonens högtalare. I telefonens mjukvara är det nämligen möjligt att ställa in vibration i samband med ljud. Hela telefonen kan då vibrera när bas slår in i musik, videos och spel. Användaren kan själv ställa in hur stark effekten ska vara och inställningen kan göras på appnivå. Effekten är tyvärr ganska distraherande i musik och videos men passar ganska bra för vissa spel, så som bilspel.
Stäng
Batteri
Sony Xperia XZ2 har ett batteri som mäter 3 180 mAh. Det är 50 mAh mindre än batteriet i Xperia XZ Premium. De två modellerna har ganska liknande batteritid, vilket betyder att normala användare kan avsluta en normal dag med 30–40 batteriprocents marginal och att även tunga användare bör klara sig med ett tiotal procent. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 och stöd för trådlös laddning, en stor nyhet för Sony, är Xperia XZ2 dessutom enkel att ladda.
Kamera
Sony Xperia XZ2 har samma kamera som föregångaren. Sony har dock samarbetat med Qualcomm för att förbättra behandlingen av informationen från kamerasensorn. Det märks främst i mörka miljöer där kamerans prestanda har förbättrats, trots den oförändrade kamerahårdvaran. Sony blir dessutom först i branschen att erbjuda videoinspelning i HDR-format.
Läs mer om kameranNotera att delar av detta testet är så gott som identiska med motsvarande delar av vårt XZ2 Compact-test. Det beror på att vissa delar av telefonerna, så som kameran, är identiska.
Sony Xperia XZ2 fångar 19 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/2,0. Det är alltså exakt samma som Xperia XZ1 och XZ1 Compact. Det betyder också att skillnaderna mellan den gamla och nya modellen är minimala. I ljusa miljöer har vi inte kunnat se några betydande skillnader över huvud taget. Sony fortsätter att prestera ganska bra men ligger lite efter konkurrenterna när det gäller dynamiskt omfång.
I mörka miljöer syns det att Sony använder förbättrad behandlingsteknik för att bättre hantera den data som kommer från sensorn. I mörka miljöer ser vi att XZ2 har ett betydande försprång framför föregångaren när det gäller detaljrikedom. Sony fortsätter dock att halka efter konkurrenter som också tar stora framsteg i mörka miljöer. Företaget har kort sagt en hel del att jobba på även om de har tagit ett litet kliv framåt med XZ2.
HDR-video imponerar
Om de har tagit ett litet kliv framåt när det gäller stillbilder, har Sony tagit ett ganska stort kliv framåt när det gäller video. XZ2-serien är den första mobilen i Sverige att erbjuda inspelning i HDR-formatet HLG. Det låter användare spela in video med ett brett dynamiskt omfång som kan visas på nya HDR TV-apparater. Videon kan också visas på telefonens skärm, som har stöd för HDR-tekniken. Kamerans möjlighet att fånga både färg och ljus är imponerande. Skillnaden är verkligen märkbar i vissa miljöer. Det stora problemet med formatet är dock att det inte är helt lätt att spela upp. För dig som vill spela in video i högsta kvalitet erbjuder i alla fall XZ2 en typ av videokvalitet som tidigare varit helt främmande för smartphonevärlden.
På tal om video finns kamerans Super Slow Motion-läge kvar men nu kan användare välja att spela in i 1 080-upplösning i hälften så kort tid som möjligt. Det nya läget gör det dock ännu svårare att tajma inspelningen. Det skadar dock inte att ha möjlighet att välja.
Den främre kameran är inget att hurra för. Den tar fem megapixelbilder med ett ganska normalt objektiv. Sony har tyvärr tagit ett ordentligt steg tillbaka då föregångarna i XZ-serien har haft 13 megapixelkameror. Den nya kameran är inte mycket mer än acceptabel.
Stäng
Mjukvara
Vi har gillat Sonys mjukvara i många år. Vi har dock också klagat på företagets överflödiga reklamappar. Även om Sony inte har gjort särskilt många andra förändringar i sin mjukvara med XZ2 är vi glada av att se att Sony äntligen valt att minska lite på antalet förinstallerade appar.
Läs mer om mjukvaranSony Xperia XZ2 drivs av Android 8.0 med en säkerhetsuppdatering från april. Sony är kända för att erbjuda snabba uppdateringar av många av sina smartphone. I detta fallet ligger företaget lite efter i sitt schema men de är fortfarande inom felmarginalen för vad som är acceptabelt. Eftersom telefonen är inkluderad i Googles Android Enterprise Recommended-program garanteras kontinuerliga uppdateringar under de kommande tre åren.
Effektiv och enkel
Som vanligt bygger Sonys mjukvara på en ganska ren version av Android. De har gjort ett flertal mindre justeringar och har till exempel fortfarande kvar Androids klassiska knapp för appskärmen. Det gör att Sonys version av Android börja kännas lite föråldrad men att den fortfarande fungerar lika bra som den alltid gjort. Den är snabb, effektiv och enkel att använda.
Under huven finns nu stöd för Android Treble som bör låta Sony genomföra systemuppdateringar på ett snabbt och enkelt sätt. Telefonen är dessutom partitionerad för att kunna installera säkerhetsuppdateringar i bakgrunden för snabbare och smidigare uppdateringar som inte tar mer tid än en omstart. I kameraappen finns också fler inställningsmöjligheter tack vare ett nytt stöd för fler videolägen.
En annan nyhet i Sonys mjukvara är faktumet att Sony nu låter användare välja att inte installera reklamappar så som AVG-antivirus, som har kommit försintallerat på företagets mobiler i många år. Många av Sonys egna applikationer är fortfarande inkluderade och är fortfarande, till stor del, meningslösa och överflödiga. Xperia Lounge som är en reklam-app för Sonys eget material och egna reklamkampanjer, går till exempel fortfarande inte att avinstallera. Det finns fortfarande flera helt redundanta applikationer. Utöver Googles Foto-app finns Sonys Album-app, Sony har en egen klockapp, en egen kalkylator, en egen epost-app och en egen nyhetsapp.
Smart hantering
Xperia Assistant är en annan förinstallerad app. Den använder att chattliknande användargränssnitt för att leda användaren genom funktioner i telefonen. I appen finns också tillgång till Xperia Actions som låter användaren skapa användarprofiler baserat på tidet på dygnet eller telefonens plats. Det gör det enkelt att till exempel ställa in telefonen i ett tyst läge under natten eller inaktivera Wi-Fi när den lämnar hemmet. Sony fortsätter dessutom att erbjuda flera unika batterifunktioner. Telefonen kan till exempel analysera användarens beteende för att ladda telefonen på ett smart sätt under natten för att minska slitaget på det. Utöver det finns en Smart rensning-funktion som sägs optimera telefonens lagringsutrymme. Den är aktiverad som standard och fungerar bra, utan att störa användaren med notiser eller frågor.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett sprillans nytt Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme är Xperia XZ2 en av branschens mest kraftfulla smartphone just nu. Den flyger fram i så gott som allt vi kan slänga på den. 6 GB RAM hade inte skadat för framtidssäkring men i nuläget ser vi inga tydliga tecken på att mängden arbetsminne är ett problem på något sätt. Med plats för ett microSD-kort, för användare som inte behöver platsen till ett andra SIM-kort, och 64 GB lagring är tillgången till lagringsalternativ dessutom goda.