Xiaomi Mi 8
5.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,21 tum
Bra att veta:Vi har testat Mi 8 med 64 GB lagring. Det finns en variant med 128 GB. Den är annars identisk.
Fördelar
+ Kraftfullt inre
+ Dubbla SIM
+ Zoomkamera
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Opraktisk mjukvara
- Medelmåttig högtalare
Kamera6.3
Skärm7.2
Batteri6.9
Kamera6.3
Skärm7.2
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 8 är ännu en smartphone i en växande kategori av ”flaggskeppssyskon i mellanklassen”. Den har många bra egenskaper gemensamt med marknadens bästa smartphones men gör det med ett betydligt lägre pris. Den största gemensamma nämnaren är telefonens kraftfulla inre. Utöver det har den också en ganska bra skärm, kamera och batteritid samt en lång rad andra bra egenskaper. Vi har klagomål på Xiaomis mjukvara men trots det lyckas Mi 8 erbjuda otroligt mycket för pengarna och fungerar som ett bra alternativ till både Huawei och OnePlus.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 8

En stadig glas- och metallkonstruktion ger Xiaomi Mi 8 ett lyxigt utseende som får den att sticka ut från det billigare syskonet Pocophone F1. Designen sticker knappast ut men även en lite anonym design kan vara en bra design.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 8 är företagets flaggskepp för 2018. Vi testar telefonen under början av 2019 på grund av företagets relativt nya introduktion till den svenska marknaden. Trots att den var ett av företagets stora flaggskepp för 2018 skulle den nog inte betraktas som ett ”riktigt” flaggskepp på dagens marknad. Den har till exempel ett alldeles för lågt pris. Den ligger snarare i marknadens mellanklass. Det märks dock inte på design eller hårdvara.

Mi 8 bjuder på en stadig och lyxig design. Glas + aluminium är framgångsreceptet som verkar vara branschens standard-koncept för en produkt som ska framstå som lyxig. Det funkar. Mi 8 känns stadig i handen och har ett stilrent utseende. Glas på baksidan betyder ju dock också att Mi 8 inte bara har en skiva glas på framsidan som riskerar att gå sönder. Även baksidan är skör.

Glas och NFC

På baksidan finns en praktiskt placerad fingeravtrycksläsare som är pålitlig och snabb. I det övre vänstra hörnet finns en kameramodul med två kameror och en LED-lampa. Modulen sticker ut en knapp millimeter, vilket gör telefonen lite ostadig när den ligger på ett platt bord. Bakom glaset på baksidan finns också en NFC-sändare. Det är värt att notera eftersom NFC saknas i Pocophone F1.

Glasbaksidan är ganska kraftigt rundad längs sidorna, vilket gör den bekväm i handen. Glaset möter metall längs sidorna som ger telefonen en stadig konstruktion. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling och är praktiskt placerade. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla SIM-kort men inget microSD-kort. Bristen på stöd för minneskort är definitivt en besvikelse. På undersidan finns slutligen en till mikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port. Här finns alltså ingen hörlursport.

Gigantisk flärp

På framsidan av Mi 8 finns en en 6,21 tum skärm som täcks av Corning Gorilla Glass 5-glas. Skärmen har samma typ av rundade design som Pocophone F1. Det betyder också att den har en ganska stor skärmflärp. Den är till exempel mer än dubbelt så stor som flärpen på Huawei P20. Det har ganska stor betydelse. Vi återkommer till varför i mjukvarudelen av detta testet.

I flärpen finns en hörlur, sensorer och en kamera. Till höger om hörluren finns också en vit notislampa. Den kan alltså inte visa mer än en färg men vi är ändå glada att den har en notislampa över huvud taget. Det är nämligen en funktion som har börjat ratas av allt fler tillverkare.

Mi 8

Xiaomi Mi 8 är en ganska stor smartphone, likt många andra på marknaden. Den har liknande mått som OnePlus 6T, som dock har en marginellt större skärm. Mi 8 väger samtidigt cirka tio gram mindre än flera konkurrenter. Den lyckas med det utan att kännas billig. Det är definitivt tacksamt. Med det sagt finns det fortfarande konkurrenter, så som Huawei P20, som är både mer kompakt och ännu lättare. Om du är ute efter en kompakt mobil är Mi 8 inte ditt bästa alternativ.

Slutligen är det värt att notera att Mi 8 saknar skydd mot vatten. Den bör med andra ord hållas borta från regn och definitivt toalettstolar, handfat, duschar och pooler. Det finns visserligen få konkurrenter i prisklassen som kan skryta med någon imponerande vattentätning men Huawei P20 har i alla fall grundläggande skydd mot till exempel regn.

Stäng

 

Skärm

Test Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8 har en 6,21 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 248. Det ger den en ganska hög detaljrikedom men det gör också att den ligger snäppet under de dyra flaggskeppens ännu mer högupplösta skärmar. Skärmen är ljusstark och enkel att använda utomhus och kommer ner till en låg ljusstyrka för att vara behaglig att använda på natten. Den lämnar dock ganska mycket att önskas när det gäller färgexakthet. Skärmen är kall och blå som standard men går att justera i inställningarna. Oberoende på vilken inställning vi väljer är skärmens färgexakthet dock ganska medioker. Gröna och blåa färger är särskilt överdrivna. Skärmen ser alltså ganska ut men om du är ute efter en riktigt bra skärm är Samsungs och till och med OnePlus mobiler bättre.

 

Högtalare

Xiaomi Mi 8 har en högtalare på sin undersida. Den är relativt kraftfull men inte mycket mer än medelmåttig när det gäller ljudkvalitet. Eftersom den inte får någon som helst assistans från hörluren kan den inte konkurrera med dyrare telefoners mer balanserade ljudbild. Den har också ett ganska grötigt mellanregister som inte erbjuder det klara och detaljrika ljud som till exempel OnePlus 6T har i jämförelse. Högtalaren är kort sagt helt okej för röstsamtal men den är inte det bästa alternativet för till exempel musik.

 

Batteri

Xiaomi Mi 8 har ett batteri som mäter 3 400 mAh. Det är relativt litet med tanke på konkurrenter i samma storlek. Den lyckas ändå erbjuda bra batteritid. Den presterar nästan lika bra som OnePlus 6T som förlitar sig på ett 3 700 mAh-batteri. Det betyder att normala användare kan förvänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av en dag och att även krävande användare kan lita på att Mi 8 kan ta dem genom en lång dag. Den är inte riktigt utrustad för två dagars användning men med stöd för Qualcomm Quick Charge 4+ har den i alla fall stöd för riktigt bra snabbladdning.

 

Kamera

Xiaomi Mi 8 har ett kamerasystem med två kameror på sin baksida. En sekundär kamera erbjuder optisk zoom som är en ganska ovanlig funktion i prisklassen. Huvudkameran kan inte riktigt konkurrera med Huawei P20 men håller ändå en imponerande hög nivå med tanke på sitt pris.

Läs mer om kameran

Vi kan inte påstå att vi hade särskilt höga förväntningar på Xiaomis kamerasystem i Mi 8. Vi blev dock överraskade av den på flera plan. Systemet har visserligen lite problem med skärpa i dynamiskt krävande miljöer men har samtidigt mycket bra brusreducering som eliminerar brus effektivt i även mycket ljusa miljöer. 

I mörka miljöer presterar Mi 8 också förvånansvärt bra. Den erbjuder ett ganska brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Den har lite svårt att hantera färgglada färger när ljuset tryter men den presterar klart bättre än OnePlus 6T som helt enkelt har svårt att hantera stor dynamik i mörka miljöer. Mi 8 har dessutom ett bättre fokussystem som är betydligt mer exakt och snabbare än det motsvarande systemet i OnePlus 6T. Med det sagt ligger Huawei P20 i en helt annan klass. Den har ett betydligt bättre fokussystem än båda konkurrenterna och erbjuder både ett bredare dynamiskt omfång, högre detaljrikedom och bättre färgåtergivning.

Kommer lite närmare

Den sekundära kameran fungerar särskilt bra i ljusa miljöer. Ett högre bländarvärde på f/2,4 gör den inte bra i mörka miljöer. Den erbjuder ändå något unikt tack vare två gånger optisk zoom.  Varken Huawei P20 eller OnePlus 6T har en zoomkamera. Resultatet av kameran är betydligt högre detaljrikedom när vi zoomar in med den sekundära kameran.

Kamerans videoläge har stöd för 4K UHD-inspelning med 30 bilder per sekund. Den saknar alltså stöd för 4K 60, som OnePlus 6T har. Den har samtidigt ett brett stöd för slow motion med möjlighet att spela in i 120, 240 och 960 fps.

Stäng

 

Mjukvara

MIUI 10.1 är Xiaomis egen version av Android som bjuder på flera ganska smarta anpassningar till telefonens stora skärm. Den misslyckas dock helt med att hantera den stora skärmflärpen och delar av mjukvaran är underligt opraktisk.

Läs mer om mjukvaran

Xiaomi Mi 8 drivs av Android 9. Vi har testat den med en säkerhetsuppdatering från november 2018 och MIUI 10.1.2. Det betyder att mjukvaran är mycket lik den mjukvara som fanns i Pocophone F1 när vi testade den i november. En stor skillnad är givetvis att Pocophone använde Android 8.1 vid testtillfället. Skillnaderna i mjukvaran från Android 8.1 till Android 9 är dock minimala på grund av Xiaomis oerhört tunga användargränssnitt.

MIUI har en hel del smart designad mjukvara. Den lägger till exempel stor vikt vid att göra gränssnittet enkelt att använda, trots telefonens stora skärm. Det märks bland annat vid Senaste appar, i systeminställningarna och bland notiserna.

Mi 8 har inte exakt samma mjukvara som Pocophone F1. Den billigare kusinen har till exempel en annan hem- och appskärm kallad Poco Launcher. Mi 8 använder en annan launcher kallad System Launcher som är extremt begränsad. Den har till exempel ingen appskärm utan tvingar användare att lägga alla appar på hemskärmen. Bortom det har den nästan inga andra unika eller praktiska funktioner. Till vänster om hemskärmen finns visserligen en så kallad ”Guide” som ger utrymme för genvägar till funktioner i appar och plats för anteckningar och kalenderhändelser. Guiden har dock ett pinsamt begränsat stöd och är därför ganska meningslös.

Humoristiskt dåligt

Xiaomis mjukvara känns också stundtals pinsamt oprofessionell. Översättningarna till svenska är i vissa fall humoristiskt dåliga. Kolla på denna fantastiska ändringslogg som dök upp under vår testperiod. Det blir inte mycket bättre/sämre än så här.

Det går givetvis att installera en annan launcher från Google Play. Det går till och med att installera Poco Launcher. Det förändrar dock inte faktumet att Mi 8 har en riktigt usel launcher som standard. För användare som inte är intresserade av att fixa något mer än det som kommer med som standard riskerar den dåliga mjukvaran att skapa en lång och jobbig relation mellan telefon och användare.

Mi 8 har en skärmflärp som är nästan identisk med flärpen på Pocophone F1. Den är ganska stor, särskilt för att sitta på en Android-telefon. Faktumet att Mi 8 använder sig av Android skapar ett särskilt stort problem. Operativsystemet visar nämligen ikoner för notiser i det övre vänstra hörnet. Eftersom utrymmet bredvid flärpen är så litet kan dock Mi 8 inte visa några notiser. Istället visas bara klockan i hörnet. Det är minst sagt opraktiskt. Det gör det nämligen helt omöjligt att se om det finns några notiser utan att visa notissystemet. Xiaomi ger inte heller användare någon möjlighet att till exempel ersätta klockan eller ge notisikonerna något annat utrymme på något sätt.

Smarta anpassningar

Med det sagt gillar vi fortfarande stora delar av Xiaomis mjukvara. Företaget har lagt till flera smarta anpassningar som gör mjukvaran bättre. Prestandan är riktigt bra och alla delar av operativsystemet flyter på helt utan problem. De kraftiga anpassningarna gör oss dock också oroliga för hur länge Xiaomi planerar att uppdatera telefonen och hur ofta vi kan förvänta oss säkerhetsuppdateringar. Utan något ordentligt löfte är det svårt att besvara den frågan. Där ligger till exempel Xiaomis egen budgettelefone Mi A2 Lite långt före med ren Android One-mjukvara som inkluderar ett löfte om uppdateringar i tre år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi 8 har ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 6 GB RAM och 64 eller 128 GB lagring. Vi har testat den mindre versionen. Den erbjuder med andra ord riktigt mycket prestanda med tanke på sin prisklass. Den presterar i linje med OnePlus 6T, vilket är ett bra betyg. 64 GB lagringsutrymme kan funka bra för användare som inte har speciellt höga krav på lokal lagring. Annars finns det som sagt en 128 GB-modell tillgänglig. Det är bara synd att det inte finns någon microSD-kortläsare som kan låta användare vara lite mer flexibla med sin lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,21 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 248
Storlek 154,9 × 74,8 × 7,6 mm
Vikt 175 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × three =