Huawei P20
5.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Vi har testat både 64 och 128 GB-versionen. De är identiska med undantag för lagring och färg.
Fördelar
+ Bra kamera
+ Dubbla SIM
+ Stadig konstruktion
+ Bra snabbladdare
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- Lite krånglig mjukvara
Kamera7
Skärm7.1
Batteri6.7
Kamera7
Skärm7.1
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P20 är en imponerande smartphone tack vare en relativt kompakt design som ändå har mycket att erbjuda. Den har ett ganska stort batteri, en bra kamera och en bra skärm. Den saknar sitt större syskons extrema kamerasystem och har både lite sämre prestanda och sämre vattentätning än P20 Pro. Trots det är P20 en riktigt bra telefon för dig som vill ha en lite mindre mobil som ändå kan bjuda på det mesta.

 

Hårdvarudesign

Huawei P20 är en riktigt väl designad smartphone. Den är relativt kompakt i en värld av chokladkake-stora mobiler. Den är praktisk och vi gillar dess stilrena design. Den enda stora bristen i designen är avsaknaden av någon ordentlig vattentätning.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P20 är det mindre syskonet i Huaweis nya flaggskeppsserie. Det faktumet märks tydligt så fort vi plockar upp den i handen. Telefonens mindre skärm gör hela telefonen betydligt mindre och lättare att hålla. Stora skärmar kan ha fördelar men det är svårt att säga annat än att Huawei P20 är en betydligt smidigare smartphone än sitt större syskon, P20 Pro.

Utöver storleken är det inte mycket som skiljer Huawei P20 från P20 Pro när det gäller design. En glasskiva täcker hela baksidan och ger en känsla av kvalitet. Det är dock uppenbart att glaset riskerar att spricka och att till exempel metall hade varit bättre på att hantera fallskador. Det är också lite synd att Huawei inte har utnyttjat en av fördelarna med glas och byggt in stöd för trådlös laddning.

Två, inte tre kameror

I det övre vänstra hörnet av baksidan sitter en kameramodul som sticker ut cirka en millimeter från baksidan. Kameramodulen består av två kameror. Detta är den största synliga skillnaden, utöver telefonens storlek, som skiljer P20 från P20 Pro. P20 Pro har nämligen totalt tre kameror på sin baksida. De två kamerorna på P20 är i alla fall okcås Lecia-märkta och assisteras fortfarande av dubbla LED-lampor.

Glaset på baksidan möter metall längs sidorna. Metallramen ger telefonen en stadig konstruktion. På metallramens högra sida finns tre knappar: en på/av-knapp och två volymknappar. De ger bra fysisk återkoppling och är enkla att särskilja, även om vi gärna hade sett lite större separation mellan dem. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen plats för microSD-kort. På undersidan finns slutligen en USB Typ-C-port, högtalare och mikrofon. Likt P20 Pro saknar P20 en klassisk hörlursport. Till skillnad från P20 Pro har dock USB-porten på P20 inte stöd för USB 3 eller DisplayPort. Den kan alltså inte användas tillsammans med till exempel en extern bildskärm. Eftersom P20 också saknar en analog hörlursport krävs också en inkluderad adapter för att använda trådbundna hörlurar.

Fingeravtryck och navigering, allt i ett

Likt baksidan täcks också framsidan av glas. Medan förra årets P10 saknade ett oleofobiskt skyddslager på sitt främre skyddsglas har P20 det. Det gör att glaset är lättare att rengöra när det blir nedsmutsat med fett. Under skärmen finns en fingeratrycksläsare som är både snabb och pålitlig. Den fungerar dessutom som ett extra tryckkänsligt område för navigering. Mer om det i mjukvarudelen av detta testet.

Likt P20 Pro har också P20 en skärm med en ”flärp”. Flärpen skapar utrymme för telefonens hörlur, sensorer och frontmonterade kamera men låter samtidigt skärmen fylla en större del av telefonens framsida.

Huawei P20 har en design som ger den en IP53-klassificering mot damm och vatten. Det betyder att den är vattentålig för att klara lätt regn. Den är dock inte vattentät och är inte gjord för ett oväntat besök i en sjö eller ens i toaletten. P20 Pro har istället IP67-certifiering som gör den vattentät ner till en meters djup i upp till 30 minuter. Med konkurrenter så som Samsung Galaxy S9 och iPhone 8 på marknaden, som är IP68- respektive IP67-certifierade, är det synd att Huawei P20 inte har bättre skydd från elementen.

Stäng

 

Skärm

 

Huawei P20 har en 5,8 tum skärm med ett lite annorlunda format. Skärmens upplösning är nämligen 1 080 x 2 244, vilket är samma bredd men fyra pixlar längre än P20 Pro. Skärmen använder sig av LCD-teknik och lider därför inte av samma problem med detaljrikedom som P20 Pro gör på grund av den PenTilte-teknik som den använder. LCD-tekniken betyder samtidigt att Huawei P20 inte kan erbjuda lika bra svärta eller kontrast som P20 Pro och många andra konkurrenter. Skärmens färgåtergivning är ändå riktigt bra när vi ställer in den i läget ”Naturlig ton”. Med en maximal ljusstyrka på 536 nits är den också tillräckligt ljusstark för att användas utomhus, även om flera konkurrenter har ännu högre ljusstyrka att erbjuda.

 

Högtalare

Huawei P20 har en monohögtalare. Den presterar bra och kommer förvånansvärt nära den ljudbild som det större syskonet kan leverera. Den stora skillnaden är att P20 inte kan utnyttja sin hörlur som en sekundär högtalare. Det gör att Huawei P20 har ett lite skevare ljud som saknar den begränsade stereobild som P20 Pro kan återskapa. För att vara en monohögtalare presterar den bra, även om den ligger en gnutta under konkurrenterna när det gäller maximal ljudvolym.

 

Batteri

P20

Huawei P20 har ett batteri som mäter 3 400 mAh. Det är imponerande med tanke på telefonens tunna och kompakta design. Det ger den också en bra batteritid. Den ligger i linje med många telefoner i sin klass, så som OnePlus 6. Det betyder att normala användare kan förvänta sig en batterimarginal på minst 30 procent vid slutet av dagen. Extrema användare kan närma sig ett tomt batteri vid slutet av en lång dag. När batteriet är tomt kan det tyvärr inte räddas av trådlös laddning men Huawei inkluderar i alla fall en snabbladdare som tar telefonen tillbaka upp till 50 batteriprocent på en dryg halvtimma.

 

Kamera

Test Huawei P20

Huawei P20 har ett nytt kamerasystem som påminner mer om förra årets Mate 10 Pro än det gör om syskonet P20 Pro. Den tredje kameran från P20 Pro är borta och det större syskonets 40 MP-kamera har ersatts av en 12 megapixelkamera. P20 imponerar ändå och erbjuder kameraprestanda i klass med många konkurrerande flaggskepp.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer erbjuder P20 Pro ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom, bra skärpa och bra färgåtergivning. Kamerans mjukvara har en tendens att överdramatisera bilder med både färg och kontrast. Användare har dock full kontroll över dramatiken eftersom den styrs av kameramjukvarans ”Master AI” som går att stänga av med ett knapptryck i inställningarna.

I mörka miljöer kan kamerasystemet inte riktigt skryta med den otroligt imponerande prestanda som vi fick se från P20 Pro. Kamerans detaljrikedom ligger istället i klass med Samsung Galaxy S9. Den erbjuder bra färgåtergivning, ett brett dynamiskt omfång och lyckas behålla detaljer utan att lida av för hård brusreducering eller överdrivet brus.

Den främre kameran på P20 fångar otroliga 24 megapixelbilder. För att vara en kamera som är främst tänkt för selfies och videosamtal är det en onödigt hög upplösning. Kameran tar bra bilder och vi har svårt att hitta stora svagheter i den när vi jämför med konkurrenterna men vi hade hellre nöjt oss med 12 megapixlar och kanske fått lite bättre mörkerprestanda.

Super Slow Motion men ingen 4K 60

När det gäller video hänger Huawei med konkurrenterna genom att erbjuda Super Slow Motion-video med 960 bilder per sekund. Likt både Sony och Samsung spelas video in i en bråkdels sekund med en upplösning på 720p. Resultat blir i alla fall video som är fyra gånger långsammare än Huaweis tidigare slow motion-läge. Till skillnad från till exempel Samsung och Apple har Huawei dock inget stöd för videoinspelning i 4K 60p. Den högupplösta videoinspelningen är begränsad till 30 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei forsätter att erbjuda kraftigt anpassad mjukvara, baserad på den senaste versionen av Android. Mjukvaran är snabb men kan vara lite förvirrande och innehåller fortfarande underliga buggar och konstigt beteende som vi inte är vana vid från Android.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Huawei P20 Pro. Det beror på att aspekter så som mjukvara är så gott som identiska mellan de två modellerna.

Vi har testat Huawei P20 med Android 8.1 och en säkerhetsuppdatering från april. Det är alltså en av den senaste uppdateringen från Google. Huawei garanterar också fler kommande uppdateringar. Eftersom P20 är med i Googles Android Enterprise Recommended-program garanteras uppdateringar minst en gång per kvartal i tre år och minst en stor uppgradering av operativsystemet.

P20 introducerar inga större nyheter när det gäller Huaweis mjukvara för Android. EMUI 8.1 anpassar Android på ett sätt som knappt lämnar en smula kvar av vad Andorid vanligen är. Så gott som alla estetiska delar av operativsystemet är förändrade och många funktionella delar är också förändrade, i många fall av ingen uppenbar anledning. Dessa förändringar kan göra Huaweis mjukvara bitvis frustrerande att använda.

Bra hantering av flärpen

P20 är Huaweis första smartphone som har en ”flärp” i den övre delen av skärmen. Flärpen gör att en del av vad som vanligen skulle vara skärm är täckt av en hörlur och videosamtalskamera. Huawei har anpassat Android för att hantera den speciella designen. Anpassningarna är gjorda för att se till att notiser inte ska försvinna utanför skärmen men också för att appar ska förstå hur de ska fylla ut skärmen.

Eftersom P20 har en fingeravtrycksläsare nedanför skärmen kan telefonens mjukvara låta delarna av skärmen som finns bredvid flärpen vara svart vid videouppspelning. Ramen nedanför skärmen gör då att telefonen kan behålla en symmetrisk design. Huaweis lösning för att spela upp videos är betydligt bättre än Apples som antingen döljer en del av videon bakom flärpen eller skapar svarta kanter på undersidan av mobilen, för att behålla symmetri.

Huawei P20 överst, iPhone X underst.

Till skillnad från Apple erbjuder Huawei ett sätt för användare som inte gillar flärpen att bli av med den. Med en inställning kan användare göra sidorna av flärpen svarta och endast visa statussymboler flärpens sidfält. Det gör att gränssnittet renderas i ett 18:9-format som till exempel passar bra för Netflix TV-serier. Flärpen är dock inte fri från problem. Oberoende på om vi visar eller gömmer bildskärmen bredvid flärpen kan vissa applikationer helt enkelt inte hantera den än. Ett exempel är Instagram som visar delar av sitt användargränssnitt i statusfältet och bakom flärpen. När flärpen är inaktiverad försvinner den delen av appen utanför gränssnittet helt. Precis som vissa appar hade liknande problem med iPhone X bör de flesta flärp-relaterade problem förhoppningsvis försvinna relativt snart.

Flärp VS inte flärp på P20 Pro.

Egen appbutik

Huawei fortsätter installera många onödiga och överflödiga appar. Nu har Huawei till och med en egen applikationsbutik, kallad AppGallery, som ska erbjuda ”kurerade” applikationer av hög kvalitet. Vår erfarenhet av butiken hittills är dock att AppGallery snarare är sämre än Google Play på att visa intressanta och bra applikationer. Vi har svårt att se varför svenska konsumenter skulle vara intresserade av att installera appar från någon annan butik än Google Play.

Huawei har inte bara gjort förändringar som vi inte gillar. Vissa förändringar är riktigt bra. Det bästa exemplet är helt klart kamera-appen. Huawei har skapat en kamera-app som visar de mest användbara inställningarna på ytan. Appen är enkel och snabb att använda. Det är lätt att snabbt byta mellan olika kameralägen och under MER finns det flera roliga och enkla lägen att använda. De flesta symbolerna är lätta att förstå och vi gillar appens stilrena men ändå unika utseende.

Ansiktsigenkänning

En annan anpassning som Huawei har gjort ger användare möjlighet att använda sitt ansikte för att låsa upp mobilen. Likt konkurrenter så som Samsung och OnePlus har Huawei nu stöd för ansiktsigenkänning. Huaweis version av tekniken är snabb och pålitlig och fungerar på längre avstånd än konkurrenterna. Den funkar bra och pålitligt oberoende på hur långt ifrån ansiktet vi håller den och den fungerar dessutom bra från höga vinklar. Akilleshälen är mörka miljöer då den knappt fungerar över huvud taget. Där har iPhone X ett stort försprång. Huawei har å andra sidan också en bra fingeravtrycksläsare.

Huawei har också lyckats väl med operativsystemets optimering för företagets egenutvecklade chipset. Telefonen flyger fram i menyer och visar på effektivitet och snabbhet.

På det stora hela är Huaweis mjukvara bra. Den fungerar för det mesta som den ska, även om vi ibland tycker att Android redan har minst lika bra lösningar på Huaweis försök till lösningar. Vi är inte stora fans av Huaweis mjukvara men med bara ett fåtal justeringar kan vi bli av med de största problemen och få nöjet att använda en snabb, effektiv och kraftfull smartphone som drivs av den senaste versionen av världens mest populära mobila operativsystem.

Ett litet lästips – passar även för P20

Gör Huawei P20 Pro ännu bättre med sex favorittips

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P20

Huawei P20 kommer utrustad med samma chipset som P20 Pro, ett HiSilicon Kirin 970. Det är utvecklat av Huawei och erbjuder hög prestanda samt en separat processor som är anpassad för behandling av data från maskininlärning. Med 4 GB RAM har P20 tillräckligt mycket prestanda för att använda de mest krävande Android-apparna. Vi hade dock önskat att det fanns mer utrymme för framtidens tyngre applikationer. Vi hade också gärna sett entt lite nyare chipset men i slutänden presterar fortfarande Kirin 970 bara marginellt sämre än Qualcomm Snapdragon 845. Med upp till 128 GB intern lagring, 64 GB i den billigare varianten, går det inte heller att klaga på lagringsmöjligheterna. Den enda besvikelsen är bristen på stöd för microSD-kort.

Uppdatering: Vi har också testat 64 GB-modellen. Den är nästan identisk med 128 GB-modellen med undantag för en ny turkos/lila-färg och mindre lagring. Beroende på dina behov kan den vara det bättre valet eftersom den också är billigare. (28 augusti 09:42)

Vi har uppdaterat testet för att reflektera ett betyg för 64 GB-modellen. Det beror på att vi har gett den en utmärkelse för en ny prisklass. Denna prisklass är endast relevant för 64 GB-modellen. (8 november 11:30)

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 244
Storlek 149,1 × 70,8 × 7,65 mm
Vikt 165 gram
Kamera 12 MP, 20 MP
Främre kamera 24 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP53
Processor HiSilicon Kirin 970, 2,36 GHz
Lagring 64 GB/128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 2 =