Xiaomi Mi A2 Lite
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,84 tum
Bra att veta:Vi har testat den guldiga versionen av Mi A2 Lite. Det finns också en svart och en blå.
Fördelar
+ Grym batteritid
+ Android One
+ Dubbla SIM- och microSD-stöd, samtidigt
Nackdelar
- Medioker kamera
- MicroUSB-port
- Ej reptålig skärm
- Saknar NFC-stöd
Kamera4.5
Skärm5.7
Batteri7.8
Kamera4.5
Skärm5.7
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi A2 Lite är en riktigt trevlig budgetmobil med ett gigantiskt batteri som erbjuder två dagars batteritid i ett förvånansvärt kompakt format. Den har en bra bildskärm och riktigt bra mjukvara som erbjuder en stabil användarupplevelse. Den saknar vissa moderna funktioner så som NFC-stöd och den använder fortfarande den gamla microUSB-standarden. Vi är dessutom lite besvikna på kameran som presterar ganska mediokert. Trots det är det få mobiler som kan erbjuda en så stadig användarupplevelse för ett så lågt pris. Det är värt att hylla.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi A2 Lite är en förvånansvärt kompakt mobil med tanke på vad som finns innanför skalet. Vi gillar den enkla och moderna designen på framsidan men baksidan är lite tråkig och saknar bland annat NFC-stöd.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi är ganska ny som smartphonetillverkare i Sverige. Företaget är ändå redan känt för att vara specialister på att erbjuda bra produkter för ovanligt låga priser. Med ett pris under 2 000 kronor, när vi skriver detta testet, är Xiaomi Mi A2 Lite en av företagets billigaste smartphone. Det märks delvis i telefonens design när vi jämför med många andra mobiler på marknaden. I jämförelse med till exempel Xiaomi Pocophone F1 är ändå skillnaden inte så stor. Faktum är att Mi A2 Lite, till skillnad från Poxophone F1, har en baksida som är delvis byggd av metall.

Plast med lite metall

Metallen på baksidan erbjuder ingen så kallad ”uni-body”-design där hela bakstycket är konstruerat av ett stycke metall. Mi A2 Lite har istället en stor metallkomponent som sträcker sig över baksidan men inte längs sidorna, ner till botten eller till toppen. Det gör att baksidan visserligen erbjuder den kalla kvalitetskänsla som aluminum kan ge men att den inte känns riktigt lika stadig som till exempel Motorola Moto G5S Plus, som har en heltäckande och stadig metallbaksida.

På baksidan finns en kameramodul med dubbla kameror och en LED-lampa. Kameran har en design som är ganska uppenbart inspirerad av en betydligt dyrare mobil. Till skillnad från många dyrare konkurrenter sticker dock kameramodulen inte ut särskilt mycket. Det gör Mi A2 Lite ganska stabil på ett platt bord. På mitten av baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är lätt att nå och som presterar helt okej. Likt många andra läsare i prisklassen kan det ta en knapp sekund för den att känna igen och låsa upp telefonen.

Smaken är som baken men vi tycker att Mi A2 Lite har en ganska tråkig design på sin baksida. Kombinationen av plast och metall ser inte jättebra ut. I jämförelse med Motorola Moto G5S Plus ser den särskilt tråkig eftersom konkurrenten har en mer rundad design med en heltäckande metallkonstruktion och slipade metallkanter.

Kontrollera TVn

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna fungerar helt okej men vi hade gärna känt lite tydligare fysisk återkoppling för att kalla dem bra. På ovansidan finns en hörlursport och en IR-lampa. IR-lampan kan användas med en förinstallerad app för att styra TV-apparater, stereoanläggningar och andra IR-styrda prylar. Det är en relativt ovanlig funktion som är särskilt ovanlig i de lägre prisklasserna.

Längs vänster sida finns en korthållare för två nanoSIM- och ett microSD-kort. Det betyder alltså att det går att använda dubbla SIM och expandera telefonens lagringsutrymme samtidigt. Det är särskilt praktiskt eftersom den interna lagringen på 32 GB kan vara en gnutta begränsande för vissa användare.

På undersidan av Mi A2 Lite finns en mikrofon, högtalare och microUSB-port. Den gamla porten är en av telefonens största besvikelser. Flera konkurrenter i prisklassen erbjuder numera USB Typ-C-portar som är betydligt enklare att använda. Den gamla porten är gammal i dag och kommer kännas uråldrig om några år. Med det sagt fungerar den fortfarande bra, även om den är lite mer frustrerande att använda än USB Typ-C.

Behöver skydd

På framsidan av Mi A2 Lite finns en stor skiva glas som täcker en stor LCD-skärm. Glaset och skärmen sitter ovanpå plastramen som finns längs sidorna av telefonen. Det gör oss lite oroliga för att glaset riskerar att vara mer utsatt för skador när telefonen tappas. Det gör oss särskilt glada att Xiaomi har inkluderat ett gratis plastfodral tillsammans med telefonen. Glaset är inte heller särskilt reptåligt så vi skulle rekommendera ett skärmskydd.

Skärmen har en modern design med rundade hörn och en flärp för hörluren och kameran. Under skärmen finns en väl tilltagen ram och runt skärmen sitter kanter som också är ganska stora. Det är dock fullt normalt för en så billig mobil. Medan vi var lite skeptiska till telefonens design på baksidan är vi istället riktigt imponerade av den stilrena och enkla design som framsidan erbjuder. Flärpen är inte så stor att den stör Androids system för att visa notiser och skärmens hörn är vackert rundade utan att täcka allt för stora delar av skärmen. I det nedre vänstra hörnet finns en vit LED-lampa för notiser.

Skärmens avlånga format och flärpen i toppen gör Mi A2 Lite till en relativt kompakt smartphone. Den är inte alls lika liten som till exempel Xperia XZ2 Compact men den är betydligt mindre än till exempel Motorola Moto G5S Plus. Trots att de två telefonerna har skärmar med liknande skärmarea är Mi A2 Lite nästan en halv centimeter smalare och fyra millimeter kortare. Den väger visserligen tio gram mer men Mi A2 Lite är och känns ändå betydligt mindre och enklare att hantera.

Det värt att notera att Mi A2 Lite inte har en vattentålig design. Utöver det saknar den också stöd för NFC-teknik. Det betyder att den inte kan användas för NFC-baserade betalningar. Det påverkar inte appar så som Swish men det kan påverkar möjligheten att använda till exempel Android Pay.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi A2 Lite har en 5,84 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Skärmen går inte att anpassa på något sätt. Det betyder att användare får nöja sig med skärmens kalla och blåa ton. Det är synd att det inte går att justera vitbalansen eftersom skärmen annars presterar oerhört bra, på många sätt, med tanke på sitt pris. Skärmens färgexakthet är verkligen imponerande. Den presterar bra vid höga betraktningsvinklar och syns ganska väl utomhus tack vare en maximal ljusstyrka på 505 nits. Skärmens svärta är inte särskilt bra och vitbalansen är som sagt inte så bra men Mi A2 Lite har ändå en ganska imponerande bildskärm.

 

Högtalare

Xiaomi Mi A2 Lite har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar helt okej för sin prisklass. Den når höga volymer och har lite bättre täckning bland lägre frekvenser än många konkurrenter. Mellanregistret är dock lite burkigt och på hög volym kan högre frekvenser vara lite skärande. Den fungerar helt enkelt ganska bra för högtalarsamtal men är inte så rolig att använda för musik.

 

Batteri

Mi A2 Lite har ett smått galet batteri som mäter hela 4 000 mAh. Det gör den till en marknadens mest kompakta smartphone med ett så stort batteri. I kombination med ett energieffektivt chipset erbjuder Mi A2 Lite en otrolig batteritid som kan ta normala användare genom två långa dagar utan problem. Även de mest krävande användarna kan i princip inte ta Mi A2 Lite till botten på en dag. Det är lite synd att den inte har stöd för snabbladdning men så länge den laddas varje natt kommer den aldrig nå botten. Det ger en problemfri vardag men också en lång livstid för batteriet.

 

Kamera

Xiaomi Mi A2 Lite har en 12 och en 5 megapixelkamera. De två kamerorna har samma bländarvärde, f/2,2, vilket är ovanligt dåligt för en modern smartphone från 2018. Det märks också i mörka miljöer där kameran har stora problem med att få en bra exponering. Även i ljusa miljöer har kameran problem med brus. Utan stöd för 4K UHD-inspelning har Mi A2 Lite svårt att konkurrera.

Läs mer om kameran

Kamerorna är fortfarande en aspekt av moderna mobiler som skiljer de billiga från de dyra på ett ganska tydligt sätt. Det märks tydligt med Xiaomi Mi A2 Lite. Den kinesiska smarphonetillverkaren har uppenbarligen inte prioriterat kameraprestanda i Mi A2 Lite. Med ett ganska begränsad bländare och ganska medioker bildbehandling är Mi A2 Lite helt enkelt inte en bra kameramobil.

I ljusa miljöer fungerar den ganska bra men när vi zoomar in så ser vi snabbt att den har problem med brus. Kamerans HDR-läge erbjuder ett imponerande dynamiskt omfång men är inte tillräckligt snabbt för att fånga en skarp bild i krävande miljöer med både ljusa och mörka delar.

När ljuset verkligen tryter prioriterar kameran en ren och detaljrik bild framför en bra exponering. Det gör visserligen att den lyckas eliminera brus men att många bilder blir alldeles för mörka. I det vanliga kameraläget är kamerans färgåtergivning bra men i HDR-läget blir färger också underligt överdrivna och onaturliga.

Onödig sekundär kamera

Den sekundära kameran bidrar med data för ett porträttläge som kan sudda ut bakgrunden bakom en person. Tanken är att bilden ska se mer professionell ut. I praktiken är den inte alls särskilt bra och vi önskade att Xiaomi hade lagt mer krut på huvudkameran istället.

Kameran är begränsad till att spela in video i Full HD-upplösning. Det finns alltså inget 4K UHD-läge. Det är synd med tanke på att till exempel Moto G5S Plus har UHD-stöd och därmed kan filma i betydligt högre kvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi A2 Lite drivs av Android One. Det gör att Xiaomis billigaste mobil undviker de problem som vi har stött på med andra Xiaomi-mobiler på grund av deras speciella hårdvara. Mjukvaran är väldigt enkel att använda och är fri från oväntade eller konstiga beteenden. Det gillar vi.

Läs mer om mjukvaran

Under vår testperiod har vi använt den senaste mjukvaran för Mi A2 Lite som är baserad på Android 8.1. Telefonen kommer att uppdateras till Android 9 inom kort men vi har alltså gjort alla tester med Android 8.1.

Mjukvaran är alltså baserad på Android One. Det betyder att den är fri från onödiga anpassningar, reklamappar och en uppsjö extrafunktioner som finns i många tillverkares smartphones, inklusive Xiaomis. Xiaomi har förinstallerat ett fåtal egna appar så som Mi Drop som är en app som tillåter fildelning mellan mobiler och datorer, Mi fjärrkontroll som hanterar den inbyggda IR-sändaren och Feedback som låter användare anmäla problem och komma med förslag till Xiaomi. Utöver det är mjukvaran så gott som helt fri från anpassningar. Det betyder att Mi A2 Lite påminner mycket om bland andra Nokias mobiler. Användarupplevelsen är enkel, avskalad och pålitlig.

Renast är inte alltid bäst

Den rena mjukvaran har dock vissa nackdelar. Den saknar till exempel ganska grundläggande inställningar för att hantera hårdvaran på bästa sätt. Så gått som alla konkurrenter på marknaden, inklusive Android One-mobilen Motorola One, har till exempel en inställning för att justera skärmens vitbalans. Denna inställning saknas i Mi A2 Lite, vilket gör det omöjligt att justera skärmens kallblåa ton.

Med undantag för ett fåtal saknade funktioner erbjuder Android One en användarupplvelse som är en av Android-världens bästa. Vi föredrar definitivt den framför Xiaomis egen mjukvara. Vi kan dessutom vara mer säkra på att den kommer att uppdateras längre. Android One kommer med en garanti om att den kommer att uppdateras i minst tre år efter sin lansering. Den enkla mjukvaran bör dessutom göra det lättare för Xiaomi att skicka ut nya uppdateringar snabbare för att hålla den mer säker. Det är garantier som Xiaomis andra telefoner inte kan erbjuda och som konkurrenter så som Motorola Moto G5S Plus definitivt inte kan erbjuda eftersom den dessutom redan är mer än ett år gammal.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi A2 Lite drivs av ett Qualcomm Snapdragon 625-chipset. Det är ett chipset som snart är tre år gammalt men som fortfarande passar bra i telefoner för det lägsta prissegmentet. 625 kan hantera grundläggande appar och även medel-krävande appar så som Facebook. Det kan användas för att spela spel men har inte en särskilt kraftfull grafikkrets och kan därför inte användas till mer är grundläggande spel. Även vid normal användning märks det tydligt att 625 inte kan konkurrera med chipset så som Snapdragon 660, som används av Nokia 7 Plus. I prisklassen finns det dock inget bättre så vi har svårt att klaga. Med 3 GB RAM ligger Mi A2 Lite visserligen i underkanten för RAM men med 32 GB lagring och en dedikerad microSD-kortläsare finns det i alla fall flexibilitet när det gäller lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,84 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 149,3 × 71,7 × 8,8 mm
Vikt 178 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625, 2,0 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + 14 =