ZTE Blade V7 Lite
2.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Säljs i färgerna grå och silver. Vi har testat en guldversion. Den skiljer sig inte från de andra.
Fördelar
+ Byggkvalitet
+ Fingeravtrycksläsare
+ Frontmonterad lampa
+ Dubbla SIM-kort
Nackdelar
- Dålig batteritid
- Kamerans objektiv
- ZTE:s mjukvara
- Skärmen
Kamera2.2
Skärm3
Batteri3.8
Kamera2.2
Skärm3
Batteri3.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

ZTE Blade V7 Lite har en riktigt imponerande hårdvarudesign och en fingeravtrycksläsare, trots sitt låga pris. Det finns dock inte särskilt många andra saker som gör den till en bra telefon. Skärmen är ljussvag, högtalaren är lågmäld, batteritiden är dålig och mjukvaran är buggig och full av underliga appar och anpassningar. ZTE Blade V7 Lite har kort sagt ett fint yttre som lovar mer än det kan hålla.

 

Hårdvarudesign

zte-blade-v7-lite-recension-forsta

”Designed by MunichDesignCenter” har ZTE stolt skrivit på baksidan av ZTE Blade V7 Lite. Trots telefonens låga pris är design något som ZTE använder för att sälja sin budgettelefon. Med tanke på telefonens pris har den också faktiskt en imponerande design. De flesta som bara utgick från telefonens design skulle nog gissa att Blade V7 Lite kostade minst 3 000 kronor, inte hälften så mycket.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan av ZTE Blade V7 Lite är en av de största bidragande faktorerna till det imponerande intryck som den billiga telefonen kan ge. Till skillnad från andra telefoner i samma prisklass har ZTE valt aluminium istället för plast för att täcka telefonens baksida. Detta ger telefonen en känsla i handen som inte går att hitta hos någon annan konkurrent i prisklassen. På baksidan finns också en fingeravtrycksläsare – ännu en komponent som är sällsynt i prisklassen. Utöver det bjuder baksidan på en kamera med en tillhörande LED-lampa samt två galler som ser ut att gömma två högtalare. I själva verket finns det dock bara en högtalare på vänster sida. Vad som gömmer sig bakom det högra gallret är ett mysterium.

Hela telefonen är inte gjord av metall. Ovan- och undersidan av baksidan är gjord av plast för att ge utrymme för antenner som inte kan skicka signaler genom metallen. Telefonens sidor är dock också gjorda av metall. Till och med knapparna på telefonens sidor är gjorda av metall. De är dessutom lätta att använda eftersom de ger gott om fysisk återkoppling och sticker ut tydligt från sidan av telefonen. Så gott som alla delar av telefonen ger oss därför en stark känsla av kvalitet och lyx – imponerande med tanke på telefonens pris.

Framsidan av telefonen avslöjar tyvärr snabbt varför ZTE Blade V7 Lite är så billig som den är. Här sitter en fem tum skärm med en upplösning på 720 x 1 080. Skärmen är en besvikelse, men mer om det i Skärm-delen av recensionen.

Runt skärmen sitter en bred ram. Ramen gör hela telefonen bred och stor. Breda ramar är dock inte ovanliga bland billiga telefoner men de gör att telefonen är lite klumpigare än dyrare smartphones.

Ovanför skärmen sitter en hörlur, en videosamtalskamera och en LED-lampa. Lampan kan användas tillsammans med telefonens frontmonterade kamera för att lysa upp mörka miljöer.

Under skärmen finns en cirkel och, till synes, inget mer. Vi gissar att ZTE:s tanke var att efterlikna Apples iPhone som tidigare haft en rund märkning på hemknappen. I verkligheten finns det dock ytterligare två knappar till vänster respektive höger om hemknappen på ZTE Blade V7 Lite – något som definitivt inte finns på iPhones. Knappen till höger om hemknappen agerar som bakåtknapp och knappen till vänster är en menyknapp. Nej, du läste inte fel. ZTE har valt att ha en menyknapp på sin telefon!

zte-blade-v7-lite-recension-hemknapp

För dig som inte är så insatt i Androids historia så slutade Android använda menyknappar för mer än fem år sen. Ingen annan modern Android-telefon på marknaden har en menyknapp – eftersom menyknappar är så gott som oanvändbara i moderna versioner av Android. Hur vi än vrider och vänder på det kan vi inte förstå varför det skulle vara en fördel att ha en menyknapp istället för en knapp som leder till appbytaren i Android. Visst kan menyknappen hållas in för att öppna appbytaren men det är fortfarande fullständigt ologiskt att ha en menyknapp i en modern Android-telefon.

Stäng

 

Skärm

zte-blade-v7-lite-recension-skarm

ZTE Blade V7 Lite har en fem tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmens upplösning är inte ovanligt låg, med tanke på telefonens pris, men skärmen är på många andra sätt ganska dålig. För det första syns tydliga ojämnheter i bakbelysningen för LCD-panelen på vår enhet. Delar av skärmen är ljusare än andra, vilket ger ett underligt utseende, särskilt när skärmen visar en vit yta, så som en ljus hemsida. Utöver det är skärmen ganska ljussvag. Det gör den svår, om inte omöjlig, att använda utomhus. Medan många konkurrerande telefoner har skärmar som kan erbjuda upp till 400 nits av ljusstyrka och vissa dyra smartphones kan nå upp till 550 nits kan inte ZTE Blade V7 Lite komma över 260 nits. Skärmen är därför för ljussvag för att vara praktisk att använda utomhus. Utöver det erbjuder skärmen ganska dålig svärta och allt annat än imponerande färgåtergivning. En av få positiva saker vi kan nämna om skärmen är att den kan behålla korrekta färger även vid höga betraktningsvinklar.

 

Högtalare

zte-blade-v7-lite-recension-baksida

De flesta telefonerna på marknaden i dag har högtalare som är placerade på ett av två ställen. Antingen sitter de på framsidan av telefonen där ljudet kan riktas rakt mot användaren eller så sitter de på undersidan av telefonen. Det första alternativet är generellt bättre eftersom det gör det lättare för lyssnaren att ta emot så mycket av högtalarens ljud som möjligt. Ett tredje alternativ är att ha högtalaren på baksidan. Det är detta alternativet som ZTE valt. Det är det helt klart sämsta alternativet för de flesta användare eftersom det skickar ljudet åt helt fel riktning. Även om ZTE:s högtalare hade varit placerad på framsidan hade den dock ändå varit ganska dålig. För det första är den ganska tyst, 68,4 dB i jämförelse med Samsung Galaxy A3 (2016) som kan nå 72,3 dB. För det andra saknar högtalaren detaljrikedom i stora delar av mellanregistret och den har inte alls samma täckning bland de lägre frekvenserna som många konkurrenter. Blade V7 Lite är kort sagt en ganska dålig telefon för dig som gillar att lyssna på musik eller ha röstsamtal med högtalaren.

 

Batteri

zte-blade-v7-lite-recension-framsida

ZTE Blade V7 Lite har ett batteri som mäter 2 500 mAh. Batteriet är inte utbytbart och det ingår inte någon snabbladdare med telefonen. Det betyder att det tar ett bra tag att ladda telefonen till fullo, även med ZTE:s egen laddare. Även när telefonen är fulladdad är dess batteritid också tyvärr ganska dålig. Under vår testperiod klarade vi aldrig oss igenom en hel dags användning utan att behöva ladda telefonen. Våra syntetiska tester bekräftade vår upplevelse av batteritiden. ZTE Blade V7 Lite är inte sämst på marknaden men den är inte långt därifrån. Även vanliga användare som inte ställer så höga krav på sin telefon behöver tillgång till en laddare för att klara sig hela dagen ut.

 

Kamera

zte-blade-v7-lite-recension-kamera

Många billiga telefoner tar helt okej bilder i ljusa miljöer men dåliga bilder i mörka miljöer. ZTE Blade V7 Lite vänder på kakan och tar tyvärr ganska dåliga bilder i ljusa miljöer på grund av ett dåligt objektiv. I mörka miljöer är den inte heller imponerande men ändå acceptabel för sin prisklass.

Läs mer om kameran

ZTE Blade V7 Lite har en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran fångar acceptabla bilder med tanke på sin prisklass men oberoende på miljö och motiv är det uppenbart att bara en knapp tusenlapp ovanpå Blade V7 Lite:s prislapp ger telefoner med kameror som ligger i en helt annan klass. Blade V7 Lite har nämligen ett objektiv som gör att till och med bilder som tas utomhus en solig dag saknar detaljrikedom och är fulla av artefakter och optiska problem.

Kameran lider av sitt dåliga objektiv även i mörka miljöer men blev vi blev ändå lite imponerade av dess helt klart acceptabla prestanda. Skillnaden i jämförelse med telefoner som bara är lite dyrare är fortfarande stor men med tanke på telefonens pris är prestanda i mörka miljöer ändå en styrka som Blade V7 Lite har att flagga med.

När det gäller video är Blade V7 Lite inte särskilt imponerande. Kameran kan bara fånga video i 720p-upplösning och det dåliga objektivet ser till att ingen video riktigt ser ut som vi hade hoppats – även för en telefon i samma prisklass.

Stäng

 

Mjukvara

zte-blade-v7-lite-recension-mjukvara

Vi testade nyligen det dyrare syskonet till Blade V7 Lite – ZTE Axon Mini. I vår recension påpekade vi att Axon Mini hade en av branschens sämsta mjukvara. Blade V7 Lite är lustigt nog marginellt bättre än sitt dubbelt så dyra syskon men det finns fortfarande mycket ZTE behöver förbättra för att kunna konkurrera.

Läs mer om mjukvaran

Medan syskonet Axon Mini fortfarande använder ett gammalt operativsystem har Blade V7 Lite uppdaterats till Android 6.0. Ovanpå operativsystemet ligger ZTE:s anpassningar. Anpassningarna är inte så tunga och stora som de är i Axon Mini men de är fortfarande stora och många gånger negativa.

På hemskärmen har ZTE exempelvis valt att ta bort Androids inbyggda appskärm. Det betyder att alla appar måste leva tillsammans med alla widgets på hemskärmen. Det finns inte heller någon sökmotor som skulle göra det lättare att hitta installerade appar på telefonen. För användare med många installerade appar kan ZTE därför erbjuda en daglig utmaning, bara för att hitta rätt appar i telefonen.

ZTE har förinstallerat ett flertal appar som, till stor del, är meningslösa, irriterande och i viss fall smått skandalösa. Det bästa exemplet på företagets underliga appar är en app som kallas Clean Master. Appen håller koll på operativsystemets resurshantering och föreslår data från appar som kan raderas för att ge mer tillgängligt utrymme i telefonen. Appen är dock relativt meningslös eftersom resurshantering varit inbyggt i Android sedan version 2.2. Som att hälla salt i såret skickar appen också dagliga notiser om hur viktigt det är att gå in i appen och manuellt underhålla telefonen. Hade appen legat tyst i en mapp hade vi nästan kunnat acceptera den men att få notiser från en app som är meningslös eller som till och med kan sakta ner telefonen genom att radera cachefiler, är oacceptabelt. Utöver det innehåller appen också reklam för antivirusprogram som även de kan beskrivas som meningslösa i en modern Android-telefon. Riktigt uselt!

Som ett plåster på såret tillåter ZTE användare att avinstallera många av de förinstallerade apparna. Det ska dock inte behövas. Inga onödiga, skadande eller säljande appar borde någonsin komma förinstallerade på smartphones som konsumenter betalat pengar för.

ZTE:s mjukvara har många andra problem. Under vår testperiod stötte vi bland annat på ett flertal underliga buggar. Den mest underliga buggen dök upp efter ett röstsamtal. Avståndsmätaren på framsidan av telefonen stängdes inte av som den skulle. Det betydde att så fort ett finger kom i närheten av den övre delen av skärmen slocknade skärmen helt. Det enda sättet att återställa sensorn var att starta om telefonen eller ta emot ett nytt röstsamtal.

Vi har klagat mycket på ZTE:s mjukvara, med all rätt. Det finns dock vissa delar av mjukvaran som vi gillar. Företaget har låtit stora delar av inställningspanelen och notissystemet vara oförändrad från Googles version av Android. Det visar hur mycket bättre telefonen hade varit om ZTE istället för att anpassa Android hade använt sig av Googles version av mjukvaran.

Stäng

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − åtta =