ZTE Blade V8
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den guld/vita varianten. Den allmänt tillgängliga versionen av Blade V8 är grå/svart.
Fördelar
+ Dubbla SIM-stöd
+ Gedigen konstruktion
+ MicroSD-stöd
+ USB On-The-Go-stöd
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Dålig högtalare
- ZTE:s mjukvara
- Saknar NFC
Kamera4.1
Skärm4.8
Batteri5.2
Kamera4.1
Skärm4.8
Batteri5.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

ZTE Blade V8 har en stadig konstruktion och ett lågt pris. Den har också en helt okej kamera, skärm och processor. Konkurrensen i prisklassen är dock stenhård och med en medelmåttig batteritid, dålig högtalare och bristande mjukvara har ZTE ingen chans att konkurrera med telefoner så som Lenovo Moto G5 Plus. Vi uppskattar ZTE:s ärliga försök och Blade V8:s, för sin prisklass, unika kamerasystem. Den kinesiska tillverkaren når ändå inte hela vägen fram och har svårt att imponera i sin prisklass.

 

Hårdvarudesign

ZTE Blade V8

ZTE Blade V8 är en billig smartphone som ändå lyckas erbjuda en bra kombination av material som ger användare en stadigt konstruerad smartphone. Stora delar av telefonens baksida är gjord av metall men den understa och översta delen av baksidan nöjer sig med plast. Vårt exemplar har en tydlig guld- eller kopparliknande färg. Färgen täcker både metallen och plasten där plasten har en lite mörkare ton. De flesta exemplar av Blade V8 som säljs i Sverige är i stället grå/svart.

Läs mer om hårdvaran

Inbyggd i den övre plastdelen av telefonens bakstycke sitter Blade V8:s kamerasystem. Det består av två kameror som är separerade från varandra för att få två olika perspektiv på världen. Mellan kamerorna sitter en LED-lampa, som kan hjälpa till i mörka miljöer. Kamerasystemet sticker ut lite på baksidan och sitter tyvärr ganska nära den övre kanten. Det gör att det är lätt att råka hålla ett finger för en av kamerorna. Kamerornas placering är kort sagt inte särskilt ergonomisk.

Plats för två kort, användaren väljer vilka

På höger sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är väl separerade från varandra och ger helt okej fysisk återkoppling. Längs vänster sida sitter en SIM-korthållare. Den plockas ut med ett SIM-kortverktyg och ger plats för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Användare tvingas alltså välja mellan att använda ett extra SIM-kort eller ett microSD-kort.

På ovansidan av ZTE Blade V8 sitter en 3,5 millimeter hörlursport och en sekundär mikrofon. På undersidan finns en microUSB-port, en högtalare och en huvudmikrofon. USB-porten har bara stöd för USB 2, saknar stöd för att skicka ut video men har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att bland annat att USB-minne, tangentbord och möss kan kopplas in i telefonen med en adapter.

På framsidan av ZTE Blade V8 sitter en 5,2 tum LCD-skärm. Runt skärmen finns väl tilltagna ramar. Ramarna är särskilt stora under och över skärmen. De är dock smalare än skärmramarna som sitter runt till exempel Lenovo Moto G5 Plus.

Fysisk hemknapp

Under skärmen sitter en hemknapp som också agerar som en pålitlig fingeravtryckläsare. Hemknappen är en fysisk knapp som ger god fysisk återkoppling och är enkel att använda. Till höger och vänster om hemknappen finns två kapacitiva knappar som agerar som bakåtknapp och knapp för applikationsbytaren.

Ovanför skärmen sitter en hörlur, videosamtalskamera och ett flertal sensorer. Alla komponenter täcks av ett skyddsglas som också täcker bildskärmen. Glaset hjälper ZTE Blade V8 att vara en telefon som ger användare en känsla av stadig kvalitet. Vi tycker inte att ZTE har lyckats med att skapa en särskilt vacker smartphone men smaken är som baken och faktum är att få konkurrerande budgettelefoner heller vinner några skönhetspriser.

Stäng

 

Skärm

ZTE Blade V8 har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen levererar med andra ord en upplösning som är mer än tillräcklig för även de mest kräsna användarna. Skärmen har dock andra problem. Den kan inte leverera den djupa svärta som även andra LCD-baserade konkurrenter kan. Den har dessutom problem med bristande svärta vid höga betraktningsvinklar. Skärmen har medelmåttig färgåtergivning och når 400 nits som sin högsta ljusstyrka. Det betyder att den är ungefär lika ljusstark som konkurrenterna i samma prisklass men ungefär 150 nits mörkare än marknadens bästa skärmar.

 

Högtalare

ZTE Blade V8 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalaren är tyvärr ganska dålig. Den levererar ljud med relativt låg volym och är särskilt dålig vid återgivning av lägre frekvenser. Det gör den särskilt dålig att använda för musik och det gör den svår att använda för att lyssna på podcasts eller för röstsamtal, om personen på andra sidan har en djup röst. Om du är ute efter en smartphone med en bra högtalare är Lenovo Moto G5 Plus ett betydligt bättre val.

 

Batteri

ZTE Blade V8 har ett batteri som mäter 2 730 mAh. Batteriets kapacitet är inte lika stor som konkurrenter i samma storleksklass. Många konkurrenter har batterier som mäter 3 000 mAh. ZTE Blade V8 utnyttjar sin batterikapacitet helt okej men den bristande kapaciteten gör det svårt för den att leverera en övertygande batteritid i slutänden. Normala användare kan förvänta sig att avsluta en normal dag med ett tiotal batteriprocent kvar men vid hårdare användning klarar Blade V8 helt enkelt inte av en hel dag. En laddare är då ett krav. Både den lite större Lenovo Moto G5 Plus och den mindre Samsung Galaxy A3 (2017) är bättre val för användare som har batteritid högt upp på sin önskelista.

 

Kamera

ZTE Blade V8 har ett klassunikt kamerassystem som låter användare ta speciella 3D-bilder och bilder med utsuddad bakgrund. Systemets prestanda är bra i vissa miljöer men ett bristande dynamiskt omfång gör att den har svårt att komma i närheten av den bästa konkurrenten i prisklassen.

Läs mer om kameran

ZTE Blade V8 har ett kamerasystem som består av två kameror. Den ena fångar 13 megapixelbilder och den andra fångar 2 megapixelbilder. Tanken med de två kamerorna är att de ska kunna hjälpa varandra att skapa 3D-bilder samt identifiera avståndet till olika delar av bilden för att, i efterhand, sudda ut bakgrunden. Huvudkameran har ett bländarvärde på f/2,0 och saknar optisk bildstabilisering.

I ljusa miljöer fångar ZTE Blade V8 bra bilder som erbjuder hög detaljrikedom. Kamerans största problem i ljusa miljöer är dess bristande dynamiskt omfång. Även i kamerans HDR-läge kommer den inte i närheten av det dynamiska omfång som konkurrenterna kan erbjuda. Den har också problem med kromatiska abberationer i högkontrastområden. Det gör att bilder med stor dynamik ofta är både delvis utbrända men också har problem med artefakter.

Klassunikt kamerasystem

ZTE Blade V8 har två kameror som kan arbeta tillsammans för att ta speciella bilder med utsuddad bakgrund. Likt telefoner så som Huawei P10 och Apple iPhone 7 Plus använder den sig av sina två kameror för att skapa ett artificiellt djup i bilder. Funktionen fungerar helt okej, när förgrunden inte är allt för detaljrik. Så fort komplexitet kommer in i bilden, bokstavligt talat, får kameran stora problem. Den har då svårt att korrekt identifiera skillnaden mellan för- och bakgrund. Det gör att delar av förgrunden ibland suddas ut och att delar av bakgrunden i bland är i fokus. Det finns kort sagt vissa tillfällen då det speciella kamerasystemet fungerar bra men det är svårt att lita på.

I mörka miljöer presterar kameran helt okej. Kameran hittar en bra balans mellan att leverera en naturlig bild och applicera artificiell brusreducering. Den har lite problem med att hitta rätt vitbalans och den övergripande prestandan ligger långt under konkurrenten Lenovo Moto G5 Plus. Vi kan ändå sammanfattningsvis säga att Blade V8 presterar enligt förväntningar i mörka miljöer.

När det gäller video ligger ZTE Blade V8 efter vissa konkurrenter. Medan Moto G5 Plus har stöd för inspelning i 4K UHD-upplösning nöjer sig Blade V8 med att spela in i Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

ZTE har inte ett rykte för att erbjuda bra mjukvara till sina billiga Android-mobiler och ZTE Blade V8 är tyvärr inget undantag. Telefonen använder Android 7 med ZTE:s överliggande gränssnitt. Gränssnittet ändrar hur stora delar av hur operativsystemet fungerar. Mjukvaran är bättre optimerad än tidigare men saknar fortfarande grundläggande funktioner.

Läs mer om mjukvaran

ZTE:s anpassningar av Android 7 går djupt ner i hur operativsystemet fungerar. Den mest synliga förändringen finns på telefonens hemskärm. Här har ZTE installerat en startskärm som saknar många grundläggande funktioner. Likt konkurrenten Huawei har ZTE tagit bort Androids appskärm och istället tvingat användare att placera alla appar på hemskärmen. Skillnaden är att Huawei låter sina användare aktivera en appskärm i telefonens inställningar. Även om ingen appskärm är aktiverad låter Huawei också användare snabbt söka igenom telefonen med ett svep över hemskärmen. ZTE erbjuder inget sätt för användare att aktivera appskärmen och det finns ingen inbyggd sökmotor. Det gör det onödigt krångligt att hitta installerade app.

Byta startskärm är ett alternativ

Användare som verkligen inte gillar ZTE:s begränsade hemskärm kan ladda ner en alternativ hemskärm från Google Play. Google Nu Översikt/Snabbstart är ett bra alternativ.

En positiv aspekt av ZTE:s mjukvara är att den är relativt väl optimerad för telefonens processor. Det betyder att alla delar av operativsystemet flyter på bra och att de sällan stannar upp eller får problem. Detta är något som ZTE har haft stora problem med det senaste året.

Reklamappar

ZTE har förinstallerat ett flertal reklamappar i Blade V8. Bland de förinstallerade apparna finns den extra webbläsaren UC Browser, ett flertal spel, en väderapp från AccuWeather, en reklamapp från roaming-företaget Knowroaming. Många av de förinstallerade apparna går att avinstallera men till exempel reklamappen Knowroaming är permanent installerad och går inte att avinstallera.

ZTE har inte sig kända för att vara snabba med att skicka ut uppdateringar till sina billiga smartphones. Vi vet inte hur ofta företaget planerar att uppdatera sin nya modell men nu när vi testar Blade V8 använder den redan en version av Android som snart är ett halvår gammal. Det utsätter användare för säkerhetsrisker. Google släpper säkerhetsuppdateringar som skyddar användare mot kända säkerhetshål en gång i månaden. Dessa uppdateringar verkar ZTE inte skicka ut i tid till sina användare.

Stäng

 

Prestanda och lagring

ZTE Blade V8 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 435-chipset som har en CPU som är klockad till 1,4 GHz. Processorn får assistans av 3 GB RAM och tillgång till 32 GB lagringsutrymme. Telefonens processor är tillräcklig för att leverera acceptabel prestanda i så gott som alla vardagliga applikationer. Den relativt stora mängden RAM ser till att telefonen kan ha många och krävande appar aktiva i bakgrunden. En begränsad grafikenhet gör dock att Blade V8 inte är ämnad för grafiskt krävande spel. Även om konkurrenter så som Lenovo Moto G5 Plus har en lite bättre grafikenhet har dock också den svårt att hantera Android-plattformens mest krävande spel. Det är helt enkelt svårt att förvänta sig mer i den prisklass som Blade V8 ligger i.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 148,4 × 71,5 × 7,7 mm
Vikt 141 gram
Kamera 13 MP, 2 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 435 1,4 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 730 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × ett =