Nu har Post- och telestyrelsen bekräftat att 15 november blir startskottet för Wi-Fi 6E i Sverige. Det är 480 MHz som frigörs för att användas utan tillstånd. Det expanderar utrymmet i luften med nästan 90 procent och väntas göra Wi-Fi snabbare och mer stabilt.

Wi-Fi 6E ger mycket mer Wi-Fi

Wi-Fi 6E gjorde debut i USA för ett och ett halvt år sen och fick grönt ljus av EU-kommissionen i somras. Nu har den svenska myndigheten Post- och telestyrelsen följt upp det genom att besluta att 15 november blir startskottet för den nya tekniken i Sverige. Tekniskt sett handlar det om att myndigheten öppnar upp frekvenser för att användas utan krav på tillstånd. Det är totalt 480 MHz mellan 5,945–6,425 GHz som frigörs för att bland annat användas för Wi-Fi. Frekvenserna är teknikneutrala och skulle lika gärna kunna användas för en ny version av Bluetooth eller en annan kommunikationsteknik.

2,4 GHz längst till vänster, 5 GHz i mitten och det svenska 6 GHz-bandet markerat i rött till höger.

Det främsta syftet med Wi-Fi 6E är att öka kapaciteten i Wi-Fi-nät. Med 90 procent större utrymme ökar bandbredden med 90 procent. Det betyder även att Wi-Fi-nätverk kan klara 90 procent högre användning i komplexa miljöer på till exempel mässor, i shoppingcenter och andra miljöer med hög densitet av användare. Med Wi-Fi-kanaler på 160 MHz blir det också lättare att erbjuda mycket höga hastigheter för fler användare med de nya frekvenserna.

Wi-Fi 6E skiljer sig markant mellan olika länder i världen. I nord-, central och sydamerika har myndigheter i flera länder frigjort 1200 MHz, medan EU alltså hittills nöjt sig med 480 MHz. Även 480 MHz väntas dock göra betydande skillnad.

Telefon och router

Wi-Fi 6E har sedan tidigare bakats in i vissa produkter. Samsung var först ut med tekniken, som inkluderas i Galaxy S21-serien. Tekniken finns nu i fler flaggskepp, såsom Asus ZenFone 8, Xiaomi Mi 11 och Samsung Galaxy Z Fold 3. Även flera nya laptops har stöd för tekniken.

Asus Zenfone 8 har stöd för Wi-Fi 6E.

För att använda Wi-Fi 6E krävs både en kompatibel mottagare och router. I dagsläget är det betydligt svårare att få tag på en Wi-Fi 6E-router än det är att få tag på en Wi-Fi 6E-smartphone. Det beror främst på att tekniken helt enkelt inte varit tillåten tidigare. Vi har pratat med router-tillverkare som meddelar att produkter åtminstone kommer vara tillgängliga i december.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 7 =