Withings visar EKG-klocka för tredjedel av Apple-pris

0

Apple Watch 4 fick mångas uppmärksamhet när den lanserades som en av de första smartklockorna med en inbyggd EKG i höstas. Den kostar dock också 4 800 kronor. På CES 2019 visar franska Withings upp en aktivitetsklocka med samma funktion. Priset är dock en tredjedel så högt.

EKG med fingrarna

Withings Move ECG är en aktivitetsklocka som har en design som påminner mycket om Withings tidigare klockor. Den har ett helt mekaniskt gränssnitt på det sättet att den kan visa tiden och har annars bara en till komplikation som visar dagens aktivitetsmål från 0 till 100. Runt klockans urverk finns en tunn metallram. Den erbjuder två kontaktpunkter för klockans inbyggda ECG. Genom att hålla två fingrar på ramen när klockan dessutom sitter på armen kan klockan skicka en signal genom kroppen för att skapa ett EKG/ECG-diagram.

ECG är främst tänkt att användas för äldre eller personer som ligger i riskzonen för förmaksflimmer. Den är inte tänkt att ersätta mer avancerade EKG:er som kan göras hos doktorn utan är tänkt att ge en indikation på om användaren kanske har ett potentiellt problem. Det kan ändå vara viktigt eftersom förmaksflimmer anses vara orsaken till runt en tredjedel av alla strokes.

Inte mycket mer än EKG

Det riktigt intressanta med Withings Move ECG är priset. Medan Apple Watch 4 kostar 4 800 kronor, kommer Move ECG säljas för 130 Euro, under 1 500 kronor, en tredjedel så mycket. En anledningen till det är givetvis att Move ECG saknar många Apple Watch-funktioner. Den har ingen bildskärm, ingen 4G-uppkoppling och till och med aktivitetsmätningen är kraftigt begränsad. Den har inte ens en pulsmätare. Trots det kan den visa sig vara riktigt viktig för personer med behov av en portabel EKG. Just nu går den dock inte att köpa. Den genomgår kontroll för CE-märkning, vilket Withings hoppas bli klar med i april. Därefter kan den börja säljas till konsumenter. Det ska bli riktigt intressant att se om Withings då till och med kan hinna före Apple som fortfarande bara har fått sin EKG godkänd för försäljning i USA.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 8 =