Den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi presenterade i dag ett flertal nya mobiler. Mi 9, som lanserades i våras, fick bland annat en uppgradering med nya komponenter och 5G-stöd. Den största nyheten var dock Mi Mix Alpha som har en helt ny omslutande skärm och en 108 megapixelkamera.

Omslutande skärm

Mi Mix Alpha är definitivt ett skrytbygge. På samma sätt som Mi Mix var ett skrytbygge när den lanserades för snart tre år sen. Medan Mi Mix var en av de första mobilerna med en nära ramlös skärm, tar Mi Mix Alpha konceptet till en ny nivå. Den nya modellen har en skärm som böjer sig längs sidorna för att täcka stora delar av baksidan. Det ger en skärm som kan ses och användas från nästan alla vinklar. Knappar visas längs sidorna och kan anpassas efter appar och innehåll och delar av skärmen som finns på baksidan kan användas för att använda huvudkameran som en selfiekamera.

108 megapixlar

Att ha en skärm på baksidan är särskilt praktiskt med Mi Mix Alpha eftersom den är först att presenteras med Samsungs nya 108 megapixelsensor. Den 1/1,33 tum stora kamerasensorn tar konceptet med högupplösta och stora kamerasensorer till en ny nivå. Kameran ska använda så kalla pixel binning för att skapa 27 megapixelbilder av data från 108 megapixelsensorn. Utöver den finns också en vidvinkelkamera och en telefotokamera.

Telefonens speciella design är gjord av titan för att vara stark men ändå lätt, medan delar av baksidan är gjord av keramik med safir-glas som skydd över kamerorna. Det exakta materialet för skyddsglaset som sitter över skärmen är oklart i nuläget. Det är sannolikt någon typ av glas. Eftersom Mix Alpha inte är böjbar krävs nämligen inget böjbart skydd, så som plast, som används i till exempel Samsung Galaxy Fold.

Under presentationen av Mi Mix Alpha höll företagets VD upp ett till synes fungerande exemplar av mobilen på scen. Med det sagt har Xiaomi inte bekräftat när telefonen kan tänkas lanseras eller hur många exemplar som är tänkta att produceras. Den beskrivs som ett konmcept, så den kommer sannolikt inte bli en särskilt bred produkt. Med ett pris på 20 000 yuan, motsvarande 27 400 kronor, kommer den i alla fall vara dyr. Oberoende på pris kan vi dock inte vara annat än fascinerade av den annorlunda designen.

Källa: YouTube

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here