I morgon blir Tre den första svenska teleoperatören att släppa tidigare frisurf-begränsningar för musiktjänster utanför Sverige. Det betyder att kunder snart kan använda 3Musiksurf utan att de räknas mot surfpotten, även utanför Sverige men inom EU.

Efter PTS-tillsyn

Förändringen av 3Musiksurf kommer efter en tillsyn av Post- och telestyrelsen som fann att Tre bröt mot den EU-förordning som reglerar roaming inom EU. Post- och telestyrelsen påbörjade tillsynen under oktober 2017 och verkar alltså ha fått sin vilja genom. Tre tar alltså bort de tidigare begränsningar som gjorde att 3Musiksurf inte kunde användas utomlands.

3Musiksurf

Både Telia och Telenor har fortfarande frisurferbjudanden som är begränsad till Sverige. Om dessa operatörer kommer att följa Tre till den europeiska marknaden är oklart i nuläget.

Till skillnad från Telia tillåter inte Tre sina kunder att fortsätta använda frisurf på musiktjänster när den månatliga surfpotten har tagit slut. Telia slåss om den frågan i rätten just nu och förlorade senast i Förvaltningsrätten i Stockholm då rätten ansåg att PTS hade rätt i att teleoperatörer inte får blockera delar av Internet som inte ingår i en operatörs frisurferbjudande.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton + 1 =