Det finns gott om nya mobiler. Nästan för många. Hundratals lanseras varje år. Det finns samtidigt tusentals mobiler som aldrig kommer till Sverige. Oppo är en av flera tillverkare som inte säljer sina mobiler i Sverige än. Företagets senaste mobil, kallad R17 Pro, är ändå intressant tack vare en ny laddningsteknik som är mer än dubbelt så snabb som många av konkurrenternas bästa.

Teknik-lyx med unik laddare

Oppo R17 Pro är en flaggskeppsmobil med det mesta. Den har en stor skärm med en inbygd fingeravtrycksläsare och en liten flärp, en färgglad glas- och metalldesign och på baksidan har den tre kameror, varav en har ett 3D-system i stil med iPhone Xs FaceID. På insidan finns ett Qualcomm Snapdragon 710-chipset, 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Hela telefonen drivs av ett 3 700 mAh-batteri. När batteriet behöver laddas har telefonen en intressant typ av laddare.

Tillsammans med R17 Pro inkluderar Oppo en så kallad SuperVOOC-laddare. Det är en stor mobilladdare som kan leverera upp till 50 watt. Det kan jämföras med Apples standardladdare för iPhone som laddar i 5 watt eller Apples snabbaste och dyraste mobilladdare som kan nå 30 watt. De allra flesta snabbladdare på marknaden kan nå 20–25 watt som mest. Likt alla andra telefoner på marknaden kan inte heller R17 Pro alltid laddas i full takt. Enligt tillverkaren själv kan den dock laddas från 0 till 40 procent på bara 10 minuter. Det borde betyda att den kan få runt en halv dags användning på bara 10 minuters snabbladdning.

En unik design gör R17 Pro blå/turkos på ena sidan och lila/rosa på andra.

Två år senare…

Oppos laddningsteknik är ny för smartphonemarknaden, med undantag för en Lamborghini-exklusiv version av företagets Find X-mobil som också lanserads nyligen. Det är dock inte första gången vi ser tekniken. Faktum är att vi på Surfa tog en titt på en tidig prototyp av SuperVOOC för mer än två år sen. Vi gjorde till och med ett videoreportage om den. Den prototyp vi såg år 2016 utlovade en full laddning av ett betydligt mindre batteri på bara 15 minuter. Riktigt så snabb är inte R17 Pro men SuperVOOC är definitivt bättre än många konkurrenter som tar minst dubbelt så lång tid på sig att komma upp till 40 batteriprocent.

Mobilbatteri som laddas till 100 procent på 15 minuter

Vi har givetvis inte testat R17 Pro och kan inte garantera att företagets påståenden om laddningstider faktiskt stämmer. Eftersom telefonen aldrig kommer att nå svenska gränser kommer vi troligen inte heller få möjlighet att sätta den på prov. Flera internationella tester har dock visat att SuperVOOC är en snabb laddningsteknik. Vi har också stor erfarenhet av ett syskon till SuperVOOC-tekniken. Oppo är nämligen ägare av smartphonemärket OnePlus som har en egen beprövad och snabb snabbladdare kallad Dash i försäljning i Sverige. Vi kan med andra ord hålla tummarna på att SuperVOOC trots allt kan nå Sverige i framtiden, kanske bara inte direkt från Oppo.

Källa: GSMArena

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sju + arton =